fbpx Skip to content

Az iOS 13 egyik kevésbé feltűnő, de annál hasznosabb újdonsága az optimalizált akkutöltés, mely éjszakai töltésekkor kíméli a telefonod akkumulátorát.

A funkció segítségével az iPhone-od akkumulátora hosszabb élettartamra tehet szert, így tovább használhatod anélkül, hogy új akkut kéne bele venned. De hogy is működik mindez és ez miért nem fekete mágia?

A telefonodban lítium-ionos akkumulátor található, melynek nem tesz jót, ha túl sok időt tölt 100%-os töltöttségen. Ennek a problémának a megoldására találta ki az Apple az optimalizált akkutöltést, mely megfigyeli szokásaidat és az alapján módosítja az iPhone-od töltési rutinját.

Az Apple leírása a funkcióról:

Az akkumulátor avulásának csökkentése érdekében az iPhone képes megtanulni az Ön napi töltési szokásait, így a 80% feletti töltöttség befejezését csak akkor végzi el, amikor Ön várhatóan használni fogja készülékét.

Tegyük fel, hogy általában reggel 6:45-kor kelsz fel, ekkor leveszed telefonod a töltőről, elolvasod rajta az éjszaka beesett értesítéseket, majd elkezded a napod.

Egy idő után ezt meg fogja tanulni az iPhone-od és az éjszaka során csak 80%-ig tölti fel magát és az utolsó 20%-ot csak hajnalban dobja rá, hogy reggelre már 100%-on legyen.

A funkciót a Beállítások → Akkumulátor → Akku állapota alatt tudod bebillenteni, de bekapcsolás után még kell időt hagynod neki, hogy megtanulja szokásaidat.

Én már majdnem 2 hete bekapcsoltam az optimalizált akkutöltést, de eddig még sosem találkoztam vele. Ahhoz ugyanis az kell, hogy olyankor használd a telefonod, amikor az éppen csak 80%-on tartja az aksit. Ilyen esetekben a lezárt képernyőn megjelenít egy értesítést, amire hosszan nyomva aktiválhatod a töltés folytatását:

Ez egy tökéletes kerülőút azokra az esetekre, amikor valamiért korábban fel kell töltened a telefonod, mert mondjuk nyaralni mész és hajnali 4-kor már felkeltél, hogy a 7 órás repülőgépet tutira elérd.

Az ilyen kis okos fejlesztések mutatják meg nekünk, hogy az Apple tényleg törődik azzal, hogy az iPhone-ok tartós eszközök lehessenek, amikre éveken át számíthatunk. Ez a cégnek is jó, hiszen az elégedett vásárló hűséges marad a céghez a későbbiekben is.

Te bekapcsoltad az optimalizált akkutöltést?

[newsletter_signup_form id=13]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Jó funkció, bár bennem felmerült, hogyha 80%on tartja az akksit ott nincs ugyanúgy csepptöltés, hogy 80on tartsa? Mert így csak áthelyezi a problémát

 2. teljesen felesleges funkció mert mire az akumlátor elveszti az élet tartalmat addigra lecseréled a telefonodat. Aki több műszakba dolgozik? Netalán nem állít ébresztőt mert délutános?

 3. Miért cserélném? Nem Androidos ez, hogy kétévente cserélni kelljen…

 4. Tapasztalatom szerint 90% os állapotnál már érezhető a kisebb üzemidő. Mivel aktîvan használom és 1 napon belül ha lehet nem akarom sehogy tölteni, inkább cserélem az akksit.

 5. Avatar for Hacsi Hacsi says:

  Mikor fog már kikopni a tudatból ez a csepptöltés fogalom??? 80%-nál befejezi a töltést és ennyi. A telefon a töltőről megy az aksi nem töltődik.

 6. Miért nem inkább egy normális akumlátort fejlesztenek ki ??? Szarakodnak az akumlátor üzemidejével meg variálnak mindennel…
  Annyira oda meg vissza vannak ezekkel az iPhoneokkal de egy normális akumlátort még nem sikerült a piacra dobni…

 7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az iPhone-ok lítium-ion technológiás akkumulátorral rendelkeznek, ahogyan az jóformán az elektronikai iparág egésze esetén is ugyanígy van, ezek az akkumulátorok pedig ilyenek. az elektromos autók többségében is sztenderd, 18650-es lítium-ion cellák vannak. az akkumulátorokkal kapcsolatban folyamatosan vannak kutatások, de eddig még nem találtak olyan megoldást, ami ki tudná váltani a lítium-ion technológiát.

 8. Szia! Ebben teljesen igazad van. 80%-nál nem tölti tovább az akkumulátort, Azt viszont észleltem, mióta frissítettem folyamatosan be van kapcsolva ez a funkció és soha nem állt meg 80%-nál pedig mindig egy időbe kelek a készülék ébresztőjére. A 13 megjelenése napján frissítettem, mennyi idő kell, hogy ez így működjön?

  Üdv:
  Zsolt

 9. Avatar for Hacsi Hacsi says:

  Passzolom nekem is be van kapcsolva, az ébresztő beállításából is sejthetné mikorra kell feltölteni de nem állt meg még egyszer sem 80%-nál. Lehet az a baj, hogy én mindig hajnalban fekszem lehet nálam nincs értelme ennek a mókának.

 10. Én ma reggel néztem, és nekem már működik ez a funkció. Kb hajnal 3-4-ig parkolt 80%-on, és onnan töltött tovább 100-ig.

 11. Köszi az információt.

 12. Használattól függ mikorra tanulja meg. Adj neki időt.

 13. Sziasztok!
  Bocsi, de igazán nem tudom melyik témánál kellene megkérdeznem a következőt. Rendetlenkedik az iPhone készülékem. Azt már elterveztem, hogy beállítom új készülékként, de nem tudom melyik a jobb megoldás. Itunessel csináljam, vagy csak a készülék alaphelyzetbe állítását válasszam? Azzal nem vagyok tisztában, ha a készüléken teszem ezt meg újra telepíti e a rendszert és ezzel megszűnhetnek a hibák, vagy csak akkor kapok új rendszert ha az itunessel csinálom meg. Attól félek, ha a készüléken csinálom és magában az IOS 13-ban van a hiba akkor ugyan így problémám lesz a készülékkel. Nagyon köszönöm ha válaszoltok kérdésemre.

  Zsolt

 14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  én az iTunes-t javaslom, de első körben még a telefonon is megfelelő lehet. a készüléken lévő opció csak a beállításokat és az adataidat törli, nem húzza újra a rendszert.

 15. Köszönöm erre voltam kíváncsi:

  Zsolt

 16. Sziasztok!
  Az ios 13 megjelenése óta be van kapcsolva az optimalizált akkutöltés, de nem igazán akar működni. Este olyan 10-11 felé felszoktam tenni töltőre, és másnap reggel 05:20 kor levenni, és volt már példa rá hogy felkeltem éjszaka , és már ilyen hajlai 1-2 fele 100%-on volt a töltöttségi szint,
  mennyi idő kell hogy megtanulja a szokásomat?

 17. hmm valóban úgy látszik elkezdett működni :slight_smile: Ügyes!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for zsoltiszaki Avatar for White64GB Avatar for novisz Avatar for n0rby25 Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for Dzsopsz Avatar for wexxtor360 Avatar for zseta77 Avatar for saabi_hu Avatar for Hacsi Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin