fbpx Skip to content

Jóformán mindenki számára érthetetlen, hogy miért nem tett az Apple többet annak érdekében, hogy az iOS és a tvOS eszközeink 4K-ban tudjanak streamelni a YouTube-ról. Az egy dolog, hogy semelyik iPhone és iPad nem rendelkezik 4K felbontással, de az Apple TV 4K már három éve a piacon van.

Apple TV 4K - YouTube 4K

(Jelenleg az Apple készülékei közül ez kizárólag az iPhone-on, a Safariból megnyitott videókon működik)

Idén szeptemberben végre fellélegezhetünk, mivel az összes eszközünkön, beleértve az Apple TV-t is, elérhetővé válik a YouTube 4K-s felbontása. Ezt egyébként “kis trükkel” most is kipróbálhatjuk, ha az iOS 14 bétáját használunk.

Alapjában véve a streaming videók nem akkora bitrátával avagy minőségben érkeznek, amire én azt mondanám, hogy 4K. Persze látni lehet, hogy szebb a kép, élesebb, de azért szerintem messze van a natív 4K-s felbontástól. A valós 4K-s filmekkel persze teljesen más dimenzióba kerül az Apple TV. Ott bizony látni lehet a komolyabb felbontást, minőséget.

Amennyiben ki szeretnék próbálni, milyen az Apple TV 4K-n egy 4K-s YouTube videó, az AirPlay segítségét kell kérnünk. Jelenleg a béta alatt csupán az AirPlay-jel tudunk kirakni 4K-s felbontást, de én például HDR-t már nem tudtam AirPlay-en keresztül streamelni.

Ahogy a képen is látszik, az iOS 14-től kezdve az AirPlay is képes 4K-s streamingre, illetve hamarosan natívan, a YouTube alkalmazáson belül is kiválaszthatjuk ezt a felbontást. Mondjuk számomra továbbra is felmerül a kérdés, miért került ez három évbe az Apple-nek. Szeptemberben tehát az összes Apple készülékre elérhetővé válik a YouTube 4K, és az AirPlay 4K streaming.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!