fbpx Skip to content

A nemsokára érkező iOS 14-ben több más mellett egy új adatvédelmi funkció is megjelent volna: a felhasználói magatartás követésének tiltása (ad anti-tracking feature).

Az Apple mindig is büszkén hirdette, hogy tiszteletben tartja a felhasználók privát szféráját és nem végzi a viselkedésük elemzését sem. Náluk – ellentétben a Google-lel és a Facebookkal – nem maga a felhasználó a termék. Eredetileg az Apple az úgynevezett Hirdetőknek szóló azonosító (IDFA, Identifier for Advertisers) használatát biztosítja alkalmazáson belül és weboldalak használatán keresztül. Ennek elemzése lehetővé teszi a hirdetőknek célzott hirdetések megjelenítését. Az iOS 14-ben azonban egy új tulajdonság jelenik meg: az adott alkalmazásnak meg kell kérdeznie a felhasználótól, hogy engedélyezi-e, hogy elemezzék-e a viselkedését vagy sem.

Ha valaki ehhez nem járul hozzá, akkor a Facebook becslése szerint lesznek olyan felhasználók, akik nem látnak reklámokat a Facebook Audience Network programjából, míg lesznek olyanok, akik kevesebb célzott reklámmal találkoznak. Így akár 50%-kal is csökkenhet a reklámozásból származó bevételük. Na, ezt nem lehet annyiban hagyni, fel kell lépni ellene! Fel is léptek.

Az engedélyezés egy opt-in tulajdonság, tehát alapból ki van kapcsolva, az alkalmazásoknak engedélyt kell kérniük a használathoz. Ezzel vége a jó világnak, amikor is a háttérben, csendben gyűjthették az információkat a felhasználókról.

Az új opció ellen a legerőteljesebben a Facebook tiltakozott. Elmondásuk szerint az iOS 14-ben annyira erőteljes ez a kizárás, hogy a hirdetők kerülni fogják azokat a készülékeket, amelyeken iOS 14 fut. Most erre mit mondjak felhasználóként? Azonnal harakirit követek el, a kardomba dőlök, hogy kevesebb hirdetést láthatok. Szörnyű! First world problem.

Legnagyobb sajnálatunkra az Apple azonban engedett a nyomásnak és puhagerincűnek minősült. Közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy mivel a fejlesztőknek június óta nem volt elég idejük ezt a tulajdonságot beépíteni az alkalmazásaikba, ezért a bevezetést a jövő év elejéig elhalasztják.

Szomorú. Ilyen alibi-indokkal meghátráltak a nyomás alatt, pedig valószínűleg itt is a pénz beszél. Nagyon sok pénz. És nem akartak a Google-lel és a Facebookkal sem háborúzni. Megint a felhasználó jár rosszul.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nincs semmilyen közösségi fiókom így hála az istennek nem is nagyon érint ez a dolog :grinning: Csak a Google, de nem sok olyan oldalt látogatok ahol hirdetések vannak :grinning:

  2. Ugyanígy vagyok én is. Elég a reklámokból a YouTube videók közben. Nem hiányzik máshol is

  3. Majd egyszer olvasd el s Google EULA-t és másképp fogod gondolni. :upside_down_face:

  4. Engem nem zavar. Hidd el, hogy közösségi fiók nélkül fel se tünnek a reklámok mert teljesen átlagosak és egyáltalán nem érzem célzottnak. Asszonynak már van facebookja és instagramja is, na nála már más a helyzet. Komolyan a múltkor mondtam neki egy új fitnessztermet, amiről csak beszéltünk, és én kerestem rá az én telefonommal neten és 10 perc múlva facebookon megjelent nála hirdetésben az a szalon.

  5. Nem igazán értem az egészet sem a Facebook és a saját szemszögömből. A Facebookon hirdetni nem egyszerű. Általánosan elérésre fizetsz, de szempont a reklám minősége kedveltsége. Ha a Facebook által unalmas, csúnya hirdetést teszel fel, akkor azt kevesebbszer jeleníti meg, míg ha szép és népszerűt, akkor többször. Fogalmam sincs, hogy a hirdetésem hány olyan embernél jelenik meg, aki előtte rákeresett a termékem nevére. Sőt, az én termékem ereje a meglepetés, ezért a hirdetésem pont akkor hatékony ha olyan embereknél jelenik meg, akik soha még csak hasonlóra sem kerestek rá. Szóval hirdetőként nem látom, hogy mivel költenék kevesebbet, ha ez a funkció nem létezne, aminek hatékonyságáról amúgy semmilyen értesítést, tájékoztatást nem kapok.
    A másik oldalról, mint felhasználó eddig is kaptam napi 50 reklámot, ezután is fogok kapni 50 reklámot, csak kevésbé célzottan. Mitől lenne ez nekem jobb? Hogy mitől rosszabb az evidens.

  6. Avatar for Bob Bob says:

    Attól még hogy nincs Facebook fiókod tudnak követni és gyűjteni merre jártál.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és nem csak tudnak, hanem meg is teszik.

  8. Avatar for Bob Bob says:

    Mivel most célzottan kapod a hirdetéseket ez azt jelenti hogy a nevedhez van csatolva egy pár social profile, vásárlási szokásaid, kedvenc fórumaid, oldalak amiket gyakran látogatsz esetleg hely adatok, merre jársz, leggyakoribb címek stb…gyakorlatilag bármi amit a neten művelsz. Ez a rengeteg adat akár több cégnek is meg lehet hiszen nem látjuk hogy ezek a cégek kiknek adják veszik az adatokat, mennyire vannak ezek biztonságban, és ha ellopják őket akkor rossz kezekben ez a rengeteg info veszélyes is lehet. Ha téged ez nem zavar akkor minden rendben, te majd nyomsz egy opt in-t, a többiek meg nem:)

  9. A követés szerződés. A Chrome vagy a Gmail használatával elfogadom. Nincs az a Tim Cook, amelyik bele tudna szólni két fél szerződésébe. Nyilván tisztában vagyok ezen szolgáltatások előnyeivel és hátrányaival és ezek mérlegelése után hozom meg a döntésem a használatukról.

  10. Csak nem tudnak vele igazán mit kezdeni, mert nincs hely ahol célzottan hirdetéseket tudnának nekem mutatni.

  11. Avatar for Bob Bob says:

    Azért ez nem ilyen egyszerű, a pc-den ez még igaz is lehet, de az Apple a saját játszóterén azt csinál amit jónak lát és akar. Csak azért mert te elfogadtad a követést mikor regisztráltál a weben facebook-ra az még nem jelenti azt hogy az Apple-nek kötelessége ennek megfelelnie a saját eszközein. Nincs az a szerződés két fél között ami egy harmadik félre erőszakolhatna valamit.

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Ezt a posztot postán adtad fel levélben?

  13. Nem érted még mindig! Engem egyszerüen nem érdekel mert nem árasztanak el a reklámok. Az meg, hogy követnek nyilvánvaló, ez ellen ugyse lesz megoldás az apple által felvezetett funkció, ha egyáltalán bevezetik valaha.

  14. Avatar for Bob Bob says:

    Igen, biztos azért halasztották el, mert úgy látták hogy nem jó semmire… a Facebook is a semmitől ijedt meg.

  15. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    A bétában még benne van.

  16. Én célzottam neked szoktam a füles cikkeket írni! :smiley:

  17. Úgy tudtam :grinning:

  18. https://www.netflix.com/title/81254224

    Ez egyébként eléggé aktuális. Érdemes megnézni. Igazából ilyen világban élünk, a kérdés az, hogy tudjuk-e hogy ezt csinálják vagy sem. Mert ha tudjuk, akkor nem veszünk mindent azonnal készpénznek, ha viszont nem veszünk tudomást erről, akkor pedig bármit elhihetünk a közösségi oldalaknak, de még az origo, index, 444-nek is :slight_smile:

  19. Ha úgy gondolja az ember, hogy ez nem létezik akkor elég vak. Viszont azt elhinni, hogy az apple egy gombbal segít ezen is elég badarság. Persze, hogy lekövetik a szokásaim, hogy mit nézek és mit veszek. De azzal, hogy egyetlen közösségi fiókom sincs ( nem teljesen igaz google fiókom van de csak gmail miatt) elzárom az utat elöttük, hogy ezt falhasználják ellenem. Tudom nem teljesen igaz mert biztos, hogy így is kapok ebből vissza mikor pl. youtube-n megnézek egy videót . De még se befolyásolja annyira az életem. De viszont akik ez ellen annyira “harcolnak” pont ezeken a közösségi oldalokon is elég beteges. Régen én is mindig höbörögtem a facebook ellen aztán rájöttem, hogy törli magát az ember és kész. Szerintem ez Apple-től csak egy reklám fogás volt, hogy majd mi fellépünk ellene aztán meg bocs még nincs kész. A lényeg mióta nincs facebookom teljesen másként viszonyulok ezekhez a dolgokhoz.

  20. Ja és igen a híroldalakhoz még annyit, hogy egy főállású újságíró sose lesz független :grinning:

  21. Megnéztem a filmet. Komolyan ajánlom, hogy az ember törölje magát ezekröl a közösségi oldalakról és 1 év múlva nézze meg újra, teljesen másként fogja látni.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ettől függetlenül is ugyanúgy építenek profilt rólad, csak azt már nem tudják egy közösségi oldalon meglévő profilhoz csatolni. no persze arra sincs semmi garancia, hogy a korábban meglévő profiloddal való társítás is valóban törlődött azzal, hogy a profilodat letörölted.

  23. Nem azt mondom, hogy nincs profil mondjuk rólam is, sőt tudom, hogy van nekik éppen ezért nem használom a facebook, instagram stb. Szinte semilyen ingyenes szolgáltatást nem veszek igénybe, hajlandó vagyok fizetni valamiért, hogy reklámmentes legyen és szerintem ez az egyetlen megoldás jelenleg ennek a “kivédésére”. Gyüjthetsz valakiről adatokat, ha az úgymond használhatatlan számodra, hiába tudod, hogy milyen dolgok érdekelnek engem, ha nincs felület ahol ezt számomra el tudod adni. ( Kivéve @SzifonAdmin a fülesekkel :grinning:)

  24. Ezt te lehet megteheted, de pl mi nem. :slight_smile: Mi a Facebook-on reklámozunk, mi a Facebook csoportokba rakjuk be a híreket, sokan a Facebook-on kérnek segítséget. Szóval, ha nem akarsz ismerősökkel kommunikálni, nem akarsz segítséget kérni senkitől semmilyen tekintetben és egyébként nincs Facebook oldalad, akkor megteheted, hogy törlöd magad. Minden más esetben ez sajnos nem opció.

  25. Akkor nektek végülis jó, hogy ezt csinálják mert pont ezért fizettek nekik a reklámért. A Amúgy az ismerösökkel való kapcsolattartásra van más mód is :grinning: Csak nehéz kiszakadni belőle. Saját cégem van (jó elektronikához semmi köze), de facebook és hasonlók nélkül is jó müködik, még csak google hirdetés sem kell. A facebookon való hirdetés egy kényelmes formája a reklámnak mert ők megoldják helyetted, hogy eljusson a célközönséghez, de őket el lehet máshogy is érni. De mint mondtam engem nem is zavar most már, hogy profilt hoznak létre rólam mert töröltem magam és így nem “zaklatnak” tovább. De azt még mindig nem értem, hogy emberek millióit ez iszonyatosan zavar és nagy hangot is adnak neki, de meg se próbálnak tenni ellene. Ez nem tegnaptól van így… De remélem ezt nem veszi senki se sértésnek vagy személyeskedésnek mert ez csak a saját véleményem és mindenkinek joga van eldönteni mit és hogyan csinál. :v:t2:

  26. NA de hogyan? Tegyük fel mondjuk, hogy Hamburgert készítesz, hogyan szeretnéd elérni a célcsoportodat?

    1. Kirakod a deákra a hirdetésed 1.5M ft-ért. Mindenki látja, nem csak célcsoportod, de ettől függetlenül egész jól tárgetelsz a deákon, ha, HA a deák környékén van a hamburgeresed. Ha mondjuk a reptéren, akkor már nem éri meg a Deákon hirdetned. Mit csinálsz? Hirdetsz a reptéren, na de akkor hogy éred el a deákon lévő lakosokat, ja akkor duplán kell hirdetned. Na ezeket a problémákat oldja meg a Facebook az algoritmusokkal, célzott hirdetésekkel, és végül valóban ahhoz a célközönséghez jut el a hirdetés, akihez kell. Te kevesebbet fizetsz, a felhasználó releváns számára érdekes hirdetést kap, te pénzt keresel növekedik a gazdaság.

    A fenti példa Google és Facebook esetén is alkalmazható, és mérhető. Milyen más megoldásod van? Mondjuk hamburgeres blogot keresel meg, kifizetsz 500.000Ft egy cikkért, vagy YouTube Instagram influenszert keresel meg, akiket nem olvasol mert nincs Facebook-od, YouTube-od, Instagrammod, mert nem akarsz olyan ember lenni, akiről profilt generálnak.

    Az Influenszerek nagyjából tudják megmondani hogy kik követik, pl egy Hamburgereshez elég nehéz influenszert találni aki megközelítőleg is hasonló táborral rendelkezik, aki neked jó. Tehát marad a Facebook, Google algoritmus, amit pont a fentiekhez fejlesztettek ki. Nekünk.

    Az már egy egészen más dolog, hogy a Facebook megengedi az olyan faszságokat, mint a lapos föld, meg pizza gyerekrablás, meg Oroszország befolyásolását az amerikai választásokba. Ezeket mind mind manuálisan tiltani kell. Ehhez kell szankció nem a targetálásra, ami mindenki számára pozitív lehet, már utóbbinál igaz az is, ha folyton számodra megfelelő tartalmakkal találkozol akkor sosem lesz olyan tartalom, ami kiszakít ebből a korfontzónából. Én például emiatt rögtön szólok a FAcebook-nak ha valami nem érdekel, de ez igaz a YouTube-ra is, próbálkozik és én nemet mondok. Emiatt nekem pont ideális a Feedem hírekkel hasonló dolgokkal, amiket szeretek, tech, kütyü, érdekességek ilyesmi.

  27. Nem vagyok sajnos marketinges, én elértem azt a célközönséget akit akartam, de nem tudok másnak tanácsot adni, hogy ő hogyan. De a hiba pont itt van, hogy a facebook manipulálja az emberiséget és ezt kezdve a legegyszerübb tampon reklámtól a befejezöleg lapos föld elméletig. Anno nem tudom pontosan. 70-80-as években volt amerikában, hogy bevágtak a mozifilmekbe 1-1 képet mondjuk egy kóláról aztán a szünetben vettél magadnak egyet, de Te se tudtad miért az a fajtát aztán ezt be is tiltották gyorsan mert az emberek manipulációja volt. Na ez mára elmúlt, nem szól másról a dolog mint a hogy a dollár milliárdosok még több pénzt keressenek. Az a baj, hogy az egyéni érdek fontosabb mint a társadalmi. Elhiszem és egyet is értek azzal, hogy pl nektek ez a legjobb és leggazdaságosabb útja elérni a kivánt közönséget. De még mindig azt mondom, hogy akkor is az ember őket támogatja, hogy csinálják tovább. Szerintem amíg nem jelennik meg egy konkurens akit nem a gyors hozam fog érdekelni adig sajnos nem is fog ez változni.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Tévedsz! Nem csak a saját véleményed, valóban idegesítő ez az egész face és társai jelenség, a többi hülyítésről nem is szólva, amit a mai fiatalok falnak a netről (videók arról hogy a ki tudja kicsoda hogyan játszik vmi játékkal és közben mond többnyire nagy csomó olyant amit ha odafigyelnének jobban a szülők, nem igazán hagynának, mert ezek irányítják a gyerekeik szemléletfejlődését nem feltétlenül a jó irányba, stb. )
    Nekem is van FB fiókom, de következetesen meg sem nyitom szinte sosem és semmire sem használom, mert amikor nagyon ritkán olvasok ott vmit, hát elrettent az emberi birkaság látványa. Ahogyan hatnak a másikra a hülyeségeikkel és tudnak sokan azonosulni, beállni a nyájba és velük bégetni tovább. Persze ez is olyan, hogy akiknek nem inge az ne vegye magára, de érdemes elgondolkozni a többségnek rajta, mert ezek a közösségi portálok zömmel sajnos az emberi hülyeség korlátlan tárházai és valóban vannak más módjai is a free kapcsolattartásnak, csak az már nem divat.
    Most jöhetnek a kövek :crazy_face:

  29. Amúgy én személy szerint hajlandó lennék támogatást vagy előfizetést fizetni nektek ( bár az előfizetésnél megértem az indokaitok), hogy ne kelljen google reklámokat tenni az oldalra.

  30. A Google reklámokat kontrolláni fogom, vagy jóformán eltüntetem, ha picit is helyre áll a rend. Így nem látom értelmét egy támogatás bevezetésének, ha 3 hónap múlva már nincs Google reklám. Lehet lesz erre majd valami plusz dolog, de csak úgy a támogatást nem szeretném, adnék érte valamit, amit még nem találtunk ki teljesen.

  31. Szifonos ajándéktárgy, bögre, pendrive stb :wink:

  32. Ez az amit nem akarok :smiley: Inkább 10-30% kedvezmény mondjuk a partnereknél kiegészítőkre, esetleg általános VIP mondjuk, ilyesmi jöhet szóba. Ami hasznos. De ehhez nyilván mindenkivel le kell beszélni, közös adatbázist építeni és így tovább…

  33. Szerintem meg igen is seggbe kéne rúgni az applet felhasználói oldalról!

  34. Szerintem ennyire nem kell ezt túlgondolnod. Az ember a cikkeket és a híreket kapja tőletek és aki támogatni szeretne titeket az nem hiszem, hogy elvár ezen felül akármi pluszt is érte.

  35. Na jó, engedtem a nyomásnak és csináltam én is céges insta profilt,:smile: 2 évig ellenálltam de most beadtam a derekam :joy::joy:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for trigmegistos Avatar for Szifon Avatar for Bob Avatar for Hacsi Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Nincs semmilyen közösségi fiókom így hála az istennek nem is nagyon érint ez a dolog :grinning: Csak a Google, de nem sok olyan oldalt látogatok ahol hirdetések vannak :grinning:

  2. Ugyanígy vagyok én is. Elég a reklámokból a YouTube videók közben. Nem hiányzik máshol is

  3. Majd egyszer olvasd el s Google EULA-t és másképp fogod gondolni. :upside_down_face:

  4. Engem nem zavar. Hidd el, hogy közösségi fiók nélkül fel se tünnek a reklámok mert teljesen átlagosak és egyáltalán nem érzem célzottnak. Asszonynak már van facebookja és instagramja is, na nála már más a helyzet. Komolyan a múltkor mondtam neki egy új fitnessztermet, amiről csak beszéltünk, és én kerestem rá az én telefonommal neten és 10 perc múlva facebookon megjelent nála hirdetésben az a szalon.

  5. Nem igazán értem az egészet sem a Facebook és a saját szemszögömből. A Facebookon hirdetni nem egyszerű. Általánosan elérésre fizetsz, de szempont a reklám minősége kedveltsége. Ha a Facebook által unalmas, csúnya hirdetést teszel fel, akkor azt kevesebbszer jeleníti meg, míg ha szép és népszerűt, akkor többször. Fogalmam sincs, hogy a hirdetésem hány olyan embernél jelenik meg, aki előtte rákeresett a termékem nevére. Sőt, az én termékem ereje a meglepetés, ezért a hirdetésem pont akkor hatékony ha olyan embereknél jelenik meg, akik soha még csak hasonlóra sem kerestek rá. Szóval hirdetőként nem látom, hogy mivel költenék kevesebbet, ha ez a funkció nem létezne, aminek hatékonyságáról amúgy semmilyen értesítést, tájékoztatást nem kapok.
    A másik oldalról, mint felhasználó eddig is kaptam napi 50 reklámot, ezután is fogok kapni 50 reklámot, csak kevésbé célzottan. Mitől lenne ez nekem jobb? Hogy mitől rosszabb az evidens.

  6. Avatar for Bob Bob says:

    Attól még hogy nincs Facebook fiókod tudnak követni és gyűjteni merre jártál.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és nem csak tudnak, hanem meg is teszik.

  8. Avatar for Bob Bob says:

    Mivel most célzottan kapod a hirdetéseket ez azt jelenti hogy a nevedhez van csatolva egy pár social profile, vásárlási szokásaid, kedvenc fórumaid, oldalak amiket gyakran látogatsz esetleg hely adatok, merre jársz, leggyakoribb címek stb…gyakorlatilag bármi amit a neten művelsz. Ez a rengeteg adat akár több cégnek is meg lehet hiszen nem látjuk hogy ezek a cégek kiknek adják veszik az adatokat, mennyire vannak ezek biztonságban, és ha ellopják őket akkor rossz kezekben ez a rengeteg info veszélyes is lehet. Ha téged ez nem zavar akkor minden rendben, te majd nyomsz egy opt in-t, a többiek meg nem:)

  9. A követés szerződés. A Chrome vagy a Gmail használatával elfogadom. Nincs az a Tim Cook, amelyik bele tudna szólni két fél szerződésébe. Nyilván tisztában vagyok ezen szolgáltatások előnyeivel és hátrányaival és ezek mérlegelése után hozom meg a döntésem a használatukról.

  10. Csak nem tudnak vele igazán mit kezdeni, mert nincs hely ahol célzottan hirdetéseket tudnának nekem mutatni.

  11. Avatar for Bob Bob says:

    Azért ez nem ilyen egyszerű, a pc-den ez még igaz is lehet, de az Apple a saját játszóterén azt csinál amit jónak lát és akar. Csak azért mert te elfogadtad a követést mikor regisztráltál a weben facebook-ra az még nem jelenti azt hogy az Apple-nek kötelessége ennek megfelelnie a saját eszközein. Nincs az a szerződés két fél között ami egy harmadik félre erőszakolhatna valamit.

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Ezt a posztot postán adtad fel levélben?

  13. Nem érted még mindig! Engem egyszerüen nem érdekel mert nem árasztanak el a reklámok. Az meg, hogy követnek nyilvánvaló, ez ellen ugyse lesz megoldás az apple által felvezetett funkció, ha egyáltalán bevezetik valaha.

  14. Avatar for Bob Bob says:

    Igen, biztos azért halasztották el, mert úgy látták hogy nem jó semmire… a Facebook is a semmitől ijedt meg.

  15. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    A bétában még benne van.

  16. Én célzottam neked szoktam a füles cikkeket írni! :smiley:

  17. Úgy tudtam :grinning:

  18. https://www.netflix.com/title/81254224

    Ez egyébként eléggé aktuális. Érdemes megnézni. Igazából ilyen világban élünk, a kérdés az, hogy tudjuk-e hogy ezt csinálják vagy sem. Mert ha tudjuk, akkor nem veszünk mindent azonnal készpénznek, ha viszont nem veszünk tudomást erről, akkor pedig bármit elhihetünk a közösségi oldalaknak, de még az origo, index, 444-nek is :slight_smile:

  19. Ha úgy gondolja az ember, hogy ez nem létezik akkor elég vak. Viszont azt elhinni, hogy az apple egy gombbal segít ezen is elég badarság. Persze, hogy lekövetik a szokásaim, hogy mit nézek és mit veszek. De azzal, hogy egyetlen közösségi fiókom sincs ( nem teljesen igaz google fiókom van de csak gmail miatt) elzárom az utat elöttük, hogy ezt falhasználják ellenem. Tudom nem teljesen igaz mert biztos, hogy így is kapok ebből vissza mikor pl. youtube-n megnézek egy videót . De még se befolyásolja annyira az életem. De viszont akik ez ellen annyira “harcolnak” pont ezeken a közösségi oldalokon is elég beteges. Régen én is mindig höbörögtem a facebook ellen aztán rájöttem, hogy törli magát az ember és kész. Szerintem ez Apple-től csak egy reklám fogás volt, hogy majd mi fellépünk ellene aztán meg bocs még nincs kész. A lényeg mióta nincs facebookom teljesen másként viszonyulok ezekhez a dolgokhoz.

  20. Ja és igen a híroldalakhoz még annyit, hogy egy főállású újságíró sose lesz független :grinning:

  21. Megnéztem a filmet. Komolyan ajánlom, hogy az ember törölje magát ezekröl a közösségi oldalakról és 1 év múlva nézze meg újra, teljesen másként fogja látni.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ettől függetlenül is ugyanúgy építenek profilt rólad, csak azt már nem tudják egy közösségi oldalon meglévő profilhoz csatolni. no persze arra sincs semmi garancia, hogy a korábban meglévő profiloddal való társítás is valóban törlődött azzal, hogy a profilodat letörölted.

  23. Nem azt mondom, hogy nincs profil mondjuk rólam is, sőt tudom, hogy van nekik éppen ezért nem használom a facebook, instagram stb. Szinte semilyen ingyenes szolgáltatást nem veszek igénybe, hajlandó vagyok fizetni valamiért, hogy reklámmentes legyen és szerintem ez az egyetlen megoldás jelenleg ennek a “kivédésére”. Gyüjthetsz valakiről adatokat, ha az úgymond használhatatlan számodra, hiába tudod, hogy milyen dolgok érdekelnek engem, ha nincs felület ahol ezt számomra el tudod adni. ( Kivéve @SzifonAdmin a fülesekkel :grinning:)

  24. Ezt te lehet megteheted, de pl mi nem. :slight_smile: Mi a Facebook-on reklámozunk, mi a Facebook csoportokba rakjuk be a híreket, sokan a Facebook-on kérnek segítséget. Szóval, ha nem akarsz ismerősökkel kommunikálni, nem akarsz segítséget kérni senkitől semmilyen tekintetben és egyébként nincs Facebook oldalad, akkor megteheted, hogy törlöd magad. Minden más esetben ez sajnos nem opció.

  25. Akkor nektek végülis jó, hogy ezt csinálják mert pont ezért fizettek nekik a reklámért. A Amúgy az ismerösökkel való kapcsolattartásra van más mód is :grinning: Csak nehéz kiszakadni belőle. Saját cégem van (jó elektronikához semmi köze), de facebook és hasonlók nélkül is jó müködik, még csak google hirdetés sem kell. A facebookon való hirdetés egy kényelmes formája a reklámnak mert ők megoldják helyetted, hogy eljusson a célközönséghez, de őket el lehet máshogy is érni. De mint mondtam engem nem is zavar most már, hogy profilt hoznak létre rólam mert töröltem magam és így nem “zaklatnak” tovább. De azt még mindig nem értem, hogy emberek millióit ez iszonyatosan zavar és nagy hangot is adnak neki, de meg se próbálnak tenni ellene. Ez nem tegnaptól van így… De remélem ezt nem veszi senki se sértésnek vagy személyeskedésnek mert ez csak a saját véleményem és mindenkinek joga van eldönteni mit és hogyan csinál. :v:t2:

  26. NA de hogyan? Tegyük fel mondjuk, hogy Hamburgert készítesz, hogyan szeretnéd elérni a célcsoportodat?

    1. Kirakod a deákra a hirdetésed 1.5M ft-ért. Mindenki látja, nem csak célcsoportod, de ettől függetlenül egész jól tárgetelsz a deákon, ha, HA a deák környékén van a hamburgeresed. Ha mondjuk a reptéren, akkor már nem éri meg a Deákon hirdetned. Mit csinálsz? Hirdetsz a reptéren, na de akkor hogy éred el a deákon lévő lakosokat, ja akkor duplán kell hirdetned. Na ezeket a problémákat oldja meg a Facebook az algoritmusokkal, célzott hirdetésekkel, és végül valóban ahhoz a célközönséghez jut el a hirdetés, akihez kell. Te kevesebbet fizetsz, a felhasználó releváns számára érdekes hirdetést kap, te pénzt keresel növekedik a gazdaság.

    A fenti példa Google és Facebook esetén is alkalmazható, és mérhető. Milyen más megoldásod van? Mondjuk hamburgeres blogot keresel meg, kifizetsz 500.000Ft egy cikkért, vagy YouTube Instagram influenszert keresel meg, akiket nem olvasol mert nincs Facebook-od, YouTube-od, Instagrammod, mert nem akarsz olyan ember lenni, akiről profilt generálnak.

    Az Influenszerek nagyjából tudják megmondani hogy kik követik, pl egy Hamburgereshez elég nehéz influenszert találni aki megközelítőleg is hasonló táborral rendelkezik, aki neked jó. Tehát marad a Facebook, Google algoritmus, amit pont a fentiekhez fejlesztettek ki. Nekünk.

    Az már egy egészen más dolog, hogy a Facebook megengedi az olyan faszságokat, mint a lapos föld, meg pizza gyerekrablás, meg Oroszország befolyásolását az amerikai választásokba. Ezeket mind mind manuálisan tiltani kell. Ehhez kell szankció nem a targetálásra, ami mindenki számára pozitív lehet, már utóbbinál igaz az is, ha folyton számodra megfelelő tartalmakkal találkozol akkor sosem lesz olyan tartalom, ami kiszakít ebből a korfontzónából. Én például emiatt rögtön szólok a FAcebook-nak ha valami nem érdekel, de ez igaz a YouTube-ra is, próbálkozik és én nemet mondok. Emiatt nekem pont ideális a Feedem hírekkel hasonló dolgokkal, amiket szeretek, tech, kütyü, érdekességek ilyesmi.

  27. Nem vagyok sajnos marketinges, én elértem azt a célközönséget akit akartam, de nem tudok másnak tanácsot adni, hogy ő hogyan. De a hiba pont itt van, hogy a facebook manipulálja az emberiséget és ezt kezdve a legegyszerübb tampon reklámtól a befejezöleg lapos föld elméletig. Anno nem tudom pontosan. 70-80-as években volt amerikában, hogy bevágtak a mozifilmekbe 1-1 képet mondjuk egy kóláról aztán a szünetben vettél magadnak egyet, de Te se tudtad miért az a fajtát aztán ezt be is tiltották gyorsan mert az emberek manipulációja volt. Na ez mára elmúlt, nem szól másról a dolog mint a hogy a dollár milliárdosok még több pénzt keressenek. Az a baj, hogy az egyéni érdek fontosabb mint a társadalmi. Elhiszem és egyet is értek azzal, hogy pl nektek ez a legjobb és leggazdaságosabb útja elérni a kivánt közönséget. De még mindig azt mondom, hogy akkor is az ember őket támogatja, hogy csinálják tovább. Szerintem amíg nem jelennik meg egy konkurens akit nem a gyors hozam fog érdekelni adig sajnos nem is fog ez változni.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Tévedsz! Nem csak a saját véleményed, valóban idegesítő ez az egész face és társai jelenség, a többi hülyítésről nem is szólva, amit a mai fiatalok falnak a netről (videók arról hogy a ki tudja kicsoda hogyan játszik vmi játékkal és közben mond többnyire nagy csomó olyant amit ha odafigyelnének jobban a szülők, nem igazán hagynának, mert ezek irányítják a gyerekeik szemléletfejlődését nem feltétlenül a jó irányba, stb. )
    Nekem is van FB fiókom, de következetesen meg sem nyitom szinte sosem és semmire sem használom, mert amikor nagyon ritkán olvasok ott vmit, hát elrettent az emberi birkaság látványa. Ahogyan hatnak a másikra a hülyeségeikkel és tudnak sokan azonosulni, beállni a nyájba és velük bégetni tovább. Persze ez is olyan, hogy akiknek nem inge az ne vegye magára, de érdemes elgondolkozni a többségnek rajta, mert ezek a közösségi portálok zömmel sajnos az emberi hülyeség korlátlan tárházai és valóban vannak más módjai is a free kapcsolattartásnak, csak az már nem divat.
    Most jöhetnek a kövek :crazy_face:

  29. Amúgy én személy szerint hajlandó lennék támogatást vagy előfizetést fizetni nektek ( bár az előfizetésnél megértem az indokaitok), hogy ne kelljen google reklámokat tenni az oldalra.

  30. A Google reklámokat kontrolláni fogom, vagy jóformán eltüntetem, ha picit is helyre áll a rend. Így nem látom értelmét egy támogatás bevezetésének, ha 3 hónap múlva már nincs Google reklám. Lehet lesz erre majd valami plusz dolog, de csak úgy a támogatást nem szeretném, adnék érte valamit, amit még nem találtunk ki teljesen.

  31. Szifonos ajándéktárgy, bögre, pendrive stb :wink:

  32. Ez az amit nem akarok :smiley: Inkább 10-30% kedvezmény mondjuk a partnereknél kiegészítőkre, esetleg általános VIP mondjuk, ilyesmi jöhet szóba. Ami hasznos. De ehhez nyilván mindenkivel le kell beszélni, közös adatbázist építeni és így tovább…

  33. Szerintem meg igen is seggbe kéne rúgni az applet felhasználói oldalról!

  34. Szerintem ennyire nem kell ezt túlgondolnod. Az ember a cikkeket és a híreket kapja tőletek és aki támogatni szeretne titeket az nem hiszem, hogy elvár ezen felül akármi pluszt is érte.

  35. Na jó, engedtem a nyomásnak és csináltam én is céges insta profilt,:smile: 2 évig ellenálltam de most beadtam a derekam :joy::joy:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for trigmegistos Avatar for Szifon Avatar for Bob Avatar for Hacsi Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar