fbpx Skip to content

Az Apple minden évben tovább fejleszti a HomeKit keretrendszert és az Otthon alkalmazást, hogy egyre jobban ki tudják szolgálni eszközeikkel az okosotthonokat.

Ez idén sincs másképp, az iOS 14, a tvOS 14 és a macOS 11 Big Sur sok hasznos kis apróságot hoz, melyekkel egyszerűbb lesz az okosotthonosok élete.

Kezdésképp nézzük meg a WWDC ide kapcsolódó részét:

Majd pedig az AppleInsider videóját, ahol részletesebben végigmennek az újdonságokon:

macOS 11

A Catalyst keretrendszer végre támogatja a HomeKit alkalmazásokat, így könnyedén készíthet egy fejlesztő egy olyan appot, ami kommunikál az okosotthon kütyüiddel és egyszerre fut a Mac-eden és iOS eszközeiden is.

Emellett az Otthon alkalmazás is egészen új külsőt kapott: bár az új oldalsáv az iPadOS-ről érkezett, de macOS-en is sokkal jobban mutat, mint a korábbi felső fülváltó.

Otthon alkalmazás

Az Otthon alkalmazás iOS-en és macOS-en is ugyanaz, így ugyanazokat az újításokat kapta idén. Mostantól a kezdőképernyő tetején státusz ikonok jelzik a számodra legfontosabb kiegészítőket, így gyorsan ellenőrizheted a hőmérsékletet, a bejárati ajtó zárjának állapotát vagy bármit, amiről az alkalmazás úgy gondolja, hogy érdekelhet.

Sajnos belenyúlni nem lehet, hogy mit mutasson fent, de elméletben intelligensen frissül aszerint, hogy melyik szobában tartózkodsz.

Ráadásul az Otthon alkalmazás már automatizálási javaslatokat is tud tenni, ha esetleg nem tudnád elképzelni, hogy hogyan segíthet mindennapjaidban. Olyasmire kell gondolni, hogy lekapcsolja a lámpát, ha senki sincs a helyiségben vagy hogy felkapcsolja, ha mozgást érzékel.

Vezérlőközpont

iOS-en és iPadOS-en a 14-es verziótól az Otthon alkalmazás jobban beköltözik a Vezérlőközpontba és alapértelmezésben mutatja a kedvenceidet vagy az aktuális helyzeted alapján releváns kapcsolókat.

HomeKit lámpák

Reggelente ideális, ha kicsit melegebb színekkel világítanak a fények, délután hideg fényeket akarsz és este pedig jó lenne, ha ismét melegedne az izzó fénye. Erre most már képes az Otthon alkalmazás és finomhangolja az otthonod lámpáit, hogy mindig ideális színhőmérsékletben lehess.

Hasonló funkcionalitásra már jelenleg is képesek a Hue és LIFX villanykörtéi, de az Apple saját megoldása egységes lesz a kiegészítők közt.

HomeKit kamerák

Az Eve Cam, a Circle View, a Netatmo és a Eufy megoldásai után egyértelmű, hogy lehetnek jó HomeKit kamerák és az Apple tesz róla, hogy nagyszerűek is lehessenek.

Az iOS 14 két újítást hoz ezen a téren: a kamerák képein mostantól megadhatsz aktivitási zónákat és arcfelismerésre is képes lesz az Otthon alkalmazás.

Tegyük fel, hogy utcára néző kamerád képén szinte mindig van mozgás, mert az utca képét is látja, nem csak a kerted, ezért mindig jelez. Nos, az iOS 14 ezt megoldja, mert egyenesen a kamera képére tudod majd berajzolni, hogy mely területeken lévő mozgás esetén jelezzen.

Az arcfelismerés is legalább ilyen varázslatos újítás. A Fotók alkalmazás arcfelismerési képességei alapján képes lesz felismerni, hogy ki áll az ajtód előtt és akár HomePodon vagy Apple TV-n keresztül képes is lesz bejelenteni.

Kamerák tekintetében hasznos lesz még az is, hogy ezentúl az Otthon alkalmazás küld értesítést, ha nem elérhető valamelyik kamera és a nap végén megnézheted, hogy hányszor nem adtak képet például áramszünet miatt.

Apple TV-n a Vezérlőközponton keresztül ráadásul még a kamerák képeit is ellenőrizheted majd.

Szerintem a legnagyobb újítások idén a kamerák terén történt változások, de természetesen a többi is nagyon hasznos lesz.

Neked melyik a kedvenc HomeKit újdonságod az idén?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Home hozzáfétést Apple TV-n én már nagyon vártam :+1:

 2. Avatar for expa expa says:

  Én már 10 éve olyan kamerát használok itthon, amit a TV-n is tudok nézni. Ez csak az almáéknál újdonság?

 3. Igen.

 4. Avatar for Hacsi Hacsi says:

  És vajon még ki nézheti rajtad kivül a saját kamerádat 10 éve :grin:?

  A HomeKit egy lényegesen magadabb biztonsági szintet képvisel.

 5. Avatar for expa expa says:

  Azt IS tudja. Tehát kifelé is megy a kamera netre, de bent is nézhető.
  Amúgy nagyon jó a TV-n nézni a kamera képeket amikor a gyerekek kint játszanak és te bentről tudod ellenőrini mi van velük…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hacsi Avatar for expa Avatar for 83miki83