fbpx Skip to content

Az iOS 14-gyel az Apple továbbfejleszti az adatvédelmi funkciókat az iPhone és iPad felhasználók védelme érdekében. Az idei frissítést emiatt aztán pláne érdemes lesz letölteni, amikor ősszel hivatalosan is megjelenik mindenki számára.

A frissítés magában foglalja a Safari adatvédelmi jelentéseit, kamera és mikrofon visszajelzőket, lehetőséget ad a hozzávetőleges helyzet megosztására az alkalmazásokkal a pontos helymeghatározás helyett. A MacRumors útmutatójának segítségével bemutatjuk az összes, az adatvédelemre összpontosító változást, amelyeket az Apple az iOS 14-es (és iPadOS 14-es) frissítésben tesz közzé.

Felvételjelzők

A napokban már írtunk erről az új funkcióról, mert sokak belefutottak a pöttyökbe, és nem tudták, azok mit jelentenek. Amikor egy app a kameránkat vagy a mikrofonunkat használja, egy kis pont jelenik meg az állapotsoron, közvetlenül a mobilhálózati térerő és a Wi-Fi ikonja felett. Zöld pont világít, amikor egy alkalmazás a kameránkat használja, és narancssárga, amikor a mikrofonunkat.

Ha bezárjuk azt az alkalmazást, ami épp a kamerát vagy a mikrofont használja, majd megnyitjuk a Vezérlőközpontot, akkor egy kamera vagy egy mikrofon ikon jelenik meg, valamint a nemrégiben ezt a funkciót használó alkalmazás neve. A felvételjelzőknek köszönhetően láthatjuk, ha egy, akár épp a háttérben működő alkalmazás hozzáfér a kamerához vagy a mikrofonhoz, így biztosak lehetünk benne, hogy azok nem rögzítenek beszélgetéseket és videókat a tudtunk nélkül.

Safari

Jelszófigyelés és biztonsági javaslatok

Ahogy már korábbi cikkünkben is írtuk, az iOS 14-ben a Safari figyeli az iCloud kulcskarikába mentett jelszavakat, és tudatja velük, hogy van-e olyan jelszó, amely szivárgás szempontjából érintett, vagy könnyen feltörhető lehet. Ez a szolgáltatás közvetlen linkeket biztosít a webhelyekhez, ahol pár kattintással megváltoztathatjuk az ilyen jelszavainkat.

Ennek a szolgáltatásnak a használatához a Safari kriptográfiai technikákat használ, hogy rendszeresen ellenőrizze a jelszavainkat a kiszivárgott jelszavak listájával szemben. A lehetséges problémák a Beállításokban a Jelszavak és fiókok fület megnyitva, a Biztonsági javaslatok menüben találhatók.

Adatvédelmi jelentés

A Safari adatvédelmi jelentés funkciója kibővíti az Apple intelligens nyomkövetés-megelőző funkcióját, amelyet arra terveztek, hogy megakadályozza a webhelyeket az internethasználat nyomon követésében.

Az iOS 14 adatvédelmi jelentése felsorolja, mely webhelyek használnak nyomkövetőket, hány nyomkövető van az egyes webhelyeken, és a legelterjedtebb nyomkövetőket, amelyekkel több webhelyen is találkozhatunk.

Az adatvédelmi jelentésekhez az URL-sáv „Aa” ikonjára koppintva és az Adatvédelmi jelentés opciót választva kaphatunk hozzáférést. A webhelyek közötti követés megakadályozásához engedélyezni kell a Beállításokban az Adatvédelmi jelentéseknél, de ez egyébként alapméretezetten be van kapcsolva.

App Store adatvédelmi jelentések

Az idei WWDC-n került bemutatásra az App Store új funkciója, amely minden alkalmazásnál új adatvédelmi szakaszt fog tartalmazni. Mielőtt letöltenénk az adott appot, összefoglalja nekünk a főbb információit, beleértve az adatvédelmi gyakorlatáról szóló részeket. Amikor az Apple bemutatta ezt az újdonságot, akkor az élelmiszerek tápérték jelöléséhez hasonlította. Az App Store adatvédelmi adatai nem lesznek elérhetők azonnal, amikor az iOS 14 elrajtol. Az Apple tájékoztatása szerint az iOS 14 egyik frissítésekor kerül majd bevezetésre.

Appok nyomon követésének szabályozása

Azoknak az alkalmazásoknak, amelyek nyomon követési mechanizmusokat akarnak használni (nyomon követik a felhasználó viselkedését a különböző alkalmazások és webhelyek között), ezt az iOS 14-ben történő használat előtt engedélyeznünk kell.

Ilyenkor egy felugró ablak kéri, hogy engedélyezzük a követési funkciókat, amelyeket célzott hirdetésre, adatgyűjtésre és hasonló célokra használnak fel. A legtöbb ember nem szeret ezekhez hozzájárulni, így a nyomkövetés elutasítása megakadályozza, hogy egy alkalmazás hozzáférjen egy eszköz hirdetési azonosítójához.

Az Apple szerint a nyomon követésre engedélyt kapott alkalmazások olyan adatokat gyűjthetnek, amelyek tartalmazzák az eszköz azonosítóját, nevét, e-mail címét, amelyeket ezután összekapcsolnak a harmadik felek által gyűjtött adatokkal. A kombinált adatokat gyakran használják hirdetéscélzáshoz vagy megosztják az adatközvetítőkkel, összekapcsolva ezeket az adatokat a nyilvánosan elérhető információkkal.

 

Viszonylagos helyzet megosztása

Vannak olyan alkalmazások, amelyeknek szüksége van a helyzetünkre. Az Apple az iOS 14-ben új funkciót vezetett be, amely lehetővé teszi a helyadatok biztonságosabb és kevésbé pontos megosztását.

A helyzetünkhöz hozzáférést kérő alkalmazások esetén választhatjuk a viszonylagos helyzet megosztását is, amely közel van a tartózkodási helyünkhöz, de nem pontosan beazonosítható az, hogy pontosan hol tartózkodunk. Ezáltal megnehezíthetjük az alkalmazások számára, hogy nyomon követhessék, hol tartózkodunk.

Az appok egy felugró ablakban kérhetnek engedélyt, hogy hozzáférhessenek a helyzetünkhöz, és minden alkalmazáshoz külön be tudjuk állítani, hogy csak a tetszőleges helyzetünket kapják meg: nyissuk meg a Beállításokat, majd az Adatvédelem menüpontban koppintsunk a Helymeghatározásra, majd azon belül egy tetszőleges alkalmazásra, amely esetén a helyzet megosztását szeretnénk beállítani. Kapcsoljuk ki a “Pontos hely” opciót minden olyan esetben, amelynél csak a viszonylagos helyzetet szeretnénk használni. A pontos hely viszont hasznos lehet az időjárási alkalmazások, böngészők és navigáció esetén.

Widgetek

Az iOS 14-ben a widgeteknek engedélyeznünk kell a helyadatokhoz való hozzáférést, akárcsak az alkalmazásoknál. A Beállításokban az Adatvédelem fülön a Helymeghatározás részben lehetőségünk van engedélyezni vagy tiltani a hozzáférést, amikor egy widget használatban van.

Külön-külön is engedélyezhetjük az alkalmazások és a hozzá tartozó widgetek hozzáféréseit. Ha engedélyezzük és megnyitjuk, a widget 15 percig hozzáférhet a helyadatainkhoz. A widget az alkalmazása esetén beállított, viszonylagos vagy pontos helyzetünket kapja meg.

Hozzáférés a vágólaphoz

Az iOS 14-ben amikor egy appnak engedélyezzük a vágólap elérését, akkor egy kis felugró “banner” jelzi, hogy kimásoltuk és beillesztettük az adott tartalmat. Számos olyan alkalmazás van, amely vágólapot használ, ilyen például a TikTok, a Twitter és a Zillow is. Az alkalmazások a tudomásunk nélkül nem tudnak vágólapot használni, így biztosak lehetünk benne, hogy a vágólapunk tartalma biztonságos, ahhoz nem fértek hozzá.

Hozzáférés más eszközökhöz a hálózaton

Azok az alkalmazások, amelyek hozzá akarnak férni a hálózatunkon lévő más eszközökhöz, erre külön engedélyt kell kérjenek – és vannak olyan alkalmazások, mint például a Facebook, amiknek semmi dolguk nincs a hálózatunkon lévő eszközökkel.

Egyes alkalmazásoknak teljesen indokolt hozzáférni a hálózatunkon lévő eszközökhöz, mint például azoknak, amelyek Bluetooth- vagy Wi-Fi-alapú eszközöket vezérelnek, és az iOS 14-től kezdődően ezt engedélyezhetjük vagy le is tilthatjuk.

Wi-Fi követés

Amikor egy Wi-Fi-hálózathoz csatlakozunk, lehetőségünk van a Privát cím használata opcióra, hogy megakadályozzuk a hálózatüzemeltetőket abban, hogy nyomon kövessék telefonunkat a különböző Wi-Fi hálózatokon.

Ezt megtalálhatjuk a Beállításokban, a Wi-Fi fülre koppintva. Ezután koppintsunk a felsorolt Wi-Fi hálózatok egyikére. Az Apple figyelmeztet, ha olyan Wi-Fi hálózathoz csatlakozunk, amely nem engedélyezi a Privát cím funkciót.

Korlátozott hozzáférés a fotókhoz és videókhoz

Azon alkalmazások esetében, amelyek engedélyt kérnek a fotókhoz, adhatunk hozzáférést a teljes fotókönyvtárunkhoz, de akár külön csak néhány fotónkhoz is, ha nem akarjuk, hogy a közösségi oldalak, például a Facebook vagy az Instagram hozzáférjen az összes képünkhöz és videónkhoz.

A Beállításokban az Adatvédelem fülön a Fotókra koppintva külön engedélyezhetjük, hogy mely alkalmazások férjenek hozzá az összes fotónkhoz, csak néhány darabhoz vagy egyikhez sem.

Új Bejelentkezés az Apple-lel opciók

Egyre több weboldalon jelentkezhetünk be Apple fiókunkkal. Az új opciók könnyebbé teszik a fejlesztők számára, hogy engedélyezzék a korábbi, webes bejelentkezések Bejelentkezés az Apple-lelé való alakítását az alkalmazásaikban, és ezzel a felhasználók könnyedén válthatnak erre a sokkal biztonságosabb bejelentkezési formára.

Diktálás feldolgozása magán az eszközön

A diktálást évről-évre fejlesztik, a nagyobb pontosságot és jobb érthetőséget előtérbe helyezve. Az összes diktálás felismerése teljesen offline, magán a készüléken történik. Ez alól egyedül a keresésben használt diktálás a kivétel, mert az továbbra is szerver-alapú marad.

Kontaktinformációk automatikus kitöltése

Ahelyett, hogy teljes hozzáférést adnánk a névjegyzékünkhöz egy harmadik féltől származó alkalmazásnak, az Apple kontakt kitöltő funkcióját is használhatjuk. Amikor beírjuk valaki nevét, a készülék kitölti a hozzá tartozó telefonszámot, címet, e-mail címet és minden olyan egyéb információt, amelyet a Kontaktok alkalmazásban tárolunk. Az automatikus kitöltés a telefonunkon történik, és megakadályozza a kapcsolattartási információk megosztását a harmadik fél fejlesztőivel.

Szerinted hasznos új, adatvédelmi szolgáltatások érkeznek az iOS 14-gyel?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.