fbpx Skip to content

Június 22-én este az Apple elérhetővé tette az iOS 14 első, fejlesztőknek szánt béta verzióját, mely rengeteg izgalmas és látványos funkciót hozott a felhasználóknak, többek közt az új főképernyőt és frissített alkalmazásokat.

Azonban az adatvédelem szempontjából is fontos frissítés lesz az iOS 14 ősszel, mert sok tekintetben rávilágít azokra az alkalmazásokra, amik furcsán kezelik a felhasználók adatait. Így bukott le a TikTok is.

Az iOS 14 összefoglaló cikkünkben már beszámoltunk az iOS 14 néhány adatvédelmi újításáról, többek közt a viszonylagos helyzetről, a frissített adatlapról, amit az alkalmazások kapnak az App Store-ban és a rögzítési indikátorról, ami a státuszsávon automatikusan megjelenik, ha egy alkalmazás a kamerádat vagy a mikrofonodat használja.

Amiről viszont az Apple nem beszélt a WWDC nyitóprezentációján, hogy az iOS mostantól szól, ha egy alkalmazás kiolvassa a vágólap tartalmát. Márpedig ez buktatta le a TikTok appot, hogy megjegyzés gépelése közben 1-3 billentyű lenyomása után olvassa a vágólapot, ahogy az az ebbe a tweetbe ágyazott videón is látszik:

https://twitter.com/jeremyburge/status/1275896482433040386?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1275896482433040386%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.macrumors.com%2F2020%2F06%2F25%2Ftiktok-clipboard-access-ios-14-caught%2F

A TikTok a The Telegraph magazinnak elmondta, hogy nem a felhasználók adatait akarták ezzel a funkcióval ellopni, hanem a spam kommentek kiszűrése volt a céljuk és már kiadtak egy új frissítést, ami nem ellenőrzi a vágólap tartalmát:

Az iOS 14 bétájának június 22-ei megjelenése után felhasználóink értesítést kaptak több népszerű alkalmazásban is.

A TikTok esetén ezt az a funkciónk indította be, mely az ismétlődő spam kommentek kiszűrésére lett tervezve. Már beküldtük az alkalmazás egy frissített változatát jóváhagyásra az App Store-ba, ami eltávolítja az anti-spam funkciót, hogy így csökkentse felhasználóink összezavarodottságát.

A TikTok komolyan veszi felhasználóinak adatvédelmét és nyílt az alkalmazás működését illetően.

A TikTok azonban nem nyilatkozott arról, hogy a funkciót kivették-e az androidos változatból is és hogy a vágólap tartalmát valaha is eltárolták-e az eszközön vagy saját szervereiken. Abban igazuk volt, hogy más alkalmazások is lebuktak, többek közt a Starbucks, az Overstock, az AccuWeather és az Apollo is. Utóbbi egy Reddit kliens, melynél a vágólap olvasására azért volt szükség, hogy ha a felhasználó vágólapra tett egy Reddit linket, akkor annak megnyitását felajánlja az alkalmazás megnyitáskor.

Ez is mutatja azt, hogy a vágólap olvasásának van haszna is, ugyanakkor félelmetes lehet a tudat, hogy a beleegyezésed nélkül hozzáférhet egy alkalmazás a vágólapod tartalmához, amin akár érzékeny adatok vagy jelszavak is lehetnek.

Szerencsére az iOS 14 már egyértelműen jelzi, ha egy alkalmazás ilyesmit csinál és ha ez neked nem tetszik, akkor nálad lesz a döntés, hogy akarod-e így is tovább használni az adott appot.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok