fbpx Skip to content

A biztonsági mentés mindig is fontos dolog, főleg akkor, amikor szükség van rá. Általában mindig utólag derül ki, hogy bizony nem volt a készüléken bekapcsolva.

iCloud biztonsági mentés - iPhone

Ezzel a cikkel megpróbáljuk megelőzni a baleseteket, megmutatjuk, hogy mire kell odafigyelni, és mit kapcsoljunk be az iPhone vagy iPad készülékünkön, hogy legyen megfelelő biztonsági mentésünk. Próbáljunk erre időt szánni, ha nem tudunk, akkor most vasárnapra készítettem egy naptár eseményt, ami figyelmeztet, hogy állítsuk be a biztonsági mentésünket, amit ide kattintva lehet letölteni.

Arra most nem térnék ki, hogy mindenki készítsen magának egy Apple ID-t, ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni ezt a cikkünket: Gyakori kérdések: iTunes Store account-ok (Apple ID)

Az első lépés, hogy lépjünk be a Beállításokba, majd legfelül nyomjunk rá a saját nevünkre. Ezután keressük meg az iCloud menüpontot majd pedig görgessünk le egészen az iCloud biztonsági mentésig.

iPhone iCloud beállítások

Ha minden be van állítva, akkor a fenti képpel kell találkozunk. Ha esetleg valami ki van kapcsolva, nincs semmi probléma, sokak például nem használják a Kulcskarikát. Ez akkor kell csak, ha a jelszavainkat a felhőben szeretnénk tárolni, illetve legalább két Apple készülékünk van. Akkor van baj, ha jó ideje be van kapcsolva a biztonsági mentés, mégis ezzel a képernyővel találkozunk:

Nincs iCloud mentésünk

Ha be van kapcsolva az iCloud biztonsági mentés, de még soha sem készült a készülékről mentés, az két okból lehet. Egyrészt sosem volt még a készülék annyi ideig Wi-Fi közelben, hogy elkészülhessen ez a mentés, a másik probléma pedig a tárhely. Nyomjunk rá a Biztonsági mentés gombra, ekkor a készülék alapértelmezetten elkezdi feltölteni a készülékünk teljes tartalmát fotókkal és egyéb adatokkal.

iPhone biztonsági mentés

Ilyenkor vagy végbemegy a folyamat, vagy megáll egy idő után, mert nincs elegendő tárhelyünk. Logikusan, ha van egy 16GB-os készülékünk és az teljesen tele van fotókkal, adatokkal (nem alkalmazásokkal), az nem fog elférni az ingyenes, 5GB-os iCloud tárhelyen. Tehát, vagy kikapcsolunk néhány dolgot, vagy pedig vásárolunk nagyobb tárhelyet havi 0.99 euróért, tehát közel 300Ft-ért. Nem egy nagy összeg, ugye?

Spóroljunk, ha nem akarunk fizetni az iCloud tárhelyért

Amennyiben semmiképp sem akarunk fizetni az iCloud tárhelyért, akkor a Fotók menüpontban kapcsoljuk ki az iCloud-fotókönyvtárat. Legtöbbször ez foglalja a legtöbb helyet.

iCloud fotókönyvtár

Ezután viszont a biztonsági mentés esetén is ki kell kapcsoljuk a Fotótárat, mert akkor az iCloud-fotókönyvtár helyett a biztonsági mentésbe kerülnek bele a képek. Ezt ugyancsak az iCloud menüpont alatt találjuk meg, a felső dobozra kattintva, majd a Tárhely kezelése alatt lépjünk be a biztonsági mentésünkbe és kapcsoljuk ki a Fotótárat. Így már valószínűleg rá fog férni a készülékünk mentése az 5GB iCloud tárhelyre.

iCloud tárolóhely 

Mi a különbség az iCloud-fotókönyvtár és a Fotóstream között?

Az iCloud-fotókönyvtár tartalmazza a fotókat és a videókat is, míg a Fotóstream csak a legutolsó 1000 képet tárolja és szinkronizálja az eszközök között. Ez nem tartalmazza a videókat sem. Esetleg úgy is spórolhatunk a tárhelyen, hogy kikapcsolhatjuk az iCloud-fotókönyvtárat, de bekapcsolva hagyjuk a Fotóstreamet.

Nagyobb iCloud tárhely vásárlása

Amennyiben nem zavar minket havi 300Ft, hogy az összes adatunk védve, biztonságban legyen napi mentéssel, akkor lépjünk be az iCloud menübe és kattintsunk a legfelső dobozkára, amin a tárolóhely adataink vannak:

iCloud tárolóhely iCloud tárhely vásárlása

Itt kattintsunk a Tárhely-előfizetés módosítására, majd pedig válasszuk ki a számunkra megfelelőt. Ezután már minden bizonnyal elég lesz a tárhely a mentésre. Utoljára pedig az iCloud biztonsági mentés menüpontban nézzük meg, hogy tényleg elkezdett-e menteni a készülékünk.

iCloud mentés az iPhone-on

Tehát érdemes többször is ellenőrizni, hogy tényleg be van-e kapcsolva az iCloud biztonsági mentés, mert ha már megtörtént baj, akkor nem tehetünk semmit utólag, csak szomorúan tekinthetünk az elveszett adataink után.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Sziasztok!

    Nekem az a problémám, hogy 10.3 óta nem készül automatikusan biztonsági mentés az Icloudba. Előtte minden rendben volt, éjszakánként elkészítette. De az új IOS óta egyszerűen nem akarja. Megnéztem a beállításokat, minden rendben, tárhely elég (3Gb), még a régi biztonsági mentést is töröltem – hátha. Manuálisan elvégzi, ha rákattintok, de automatikusan nem akarja.

    Mi lehet a probléma? Más is találkozott ezzel?

    Előre is köszönöm.
    Patrícia

  2. Hogy tudom a biztonsági mentést a helyi hálózaton lévő NAS-ra tenni? És természetesen onnan visszanyerni, ha szükséges.

  3. @Tif: Windows vagy macOS rendszeren szeretnéd?

  4. @bpatty: Automatikusan elvileg pár óránként ment esetleg 24 óránként, Wi-Fi-től függ. Ha manuálisan rányomsz végig megy a mentés?

  5. @admin:
    Rendszerfüggetlenül. A NAS (Netgear RND4000v1 (ReadyNAS NV+ v1) lóg a belső hálón egy IP címmel mindig elérhető és megadott időközönként a telefon ide backupol. Tehát nem az Icloud-ba megy hanem a NAS-ra.
    Nem tudom, hogy a NAS-nak kell e valami speciális protokolt támogania.

  6. @Tif: Ezt így nem tudod megoldani. Az iTunes-ban lévő backupot tudod átmásolni a NAS-ra, manuálisan.

  7. @admin: eddig naponta egyszer csinálta a biztonsági mentést, de a frissítés óta egyáltalán nem, csak ha manuálisan rányomok, igen végig fut olyankor

  8. @admin: Kösz a választ 🙁

  9. Sziasztok, segítség !

    4S-ről (9.02 JB) költöznék SE-re (10.1.1), amit új iphone-ként állítottam be. Egyszerűen valami miatt a kontaktoknak csak egy részét (171-ből 59-et) tölti fel icloudba és szinkronizálja az SE-re.
    1. eddig naponta csinált biztonsági mentést, de ezek szerint nem tökéletesen, mert icloud.com-on sincs fenn az összes kontakt
    2. manuálisan végigmegy a mentés, de ugyanúgy nem az összes
    3. naptárbejegyzések rendesen szinkronizálódnak a 2 telón
    4. régi mentést töröltem, csináltam újat, de megint nem jó
    5. fényképek közül is csak néhányat (3xx-ből 3x) szinkronizált

    Nem icloud drive, csak icloud van bekapcsolva (van még ipad1 is)…

  10. @egycsavo: Válaszd szét a két dolgot. A biztonsági mentés és a szinkronizáció két külön dolog. A BM is az icloud-ban tárolódik, de a tartalmát nem látod, nem tudod megbontani, az icloud.com-on se látod a tartalmát, csak hogy van. Másik készülékre tudod vissza tölteni és akkor 1-1 lesz. Ugyanaz. Így minden adatod vissza megy. pont. Új készülékként beállítva az icloud-ból a szinkronizált adatok jönnek vissza, nem pedig ami a biztonsági mentésben van. Jó eséllyel a kontaktjaid egy része nem az icloudban, hanem a készüléken van tárolódva/naptár ugyanez, ezért nem keróült fel az icloud-ba és nem szinkronizálódik az új készülékre sem. A régi telefonon bal felül állítgasd hogy milyen kontaktokat mutasson icloud/saját készülek/esetleggoogle/…. egyéb. Egyenként legyenek bepipálva és akkor látod hogy melyik kontaktok melyik fiókba vannak mentve. Utána lehet őket több módon egyesíteni és a végén a megfelelő fiókban tárolni. Érdemes a PIM infokat (contacts, calendar, stb) csak 1 fiókkal szinkronizálni, a többinél kikapcsolni, google címeknél, stb……..

  11. @hujbera: Köszi! Igen az a probléma, hogy valami miatt 2 csoportba tette.
    Ezt nagyjából megoldottam, de most meg az új telón egy csomó nevet a lista végére a # jelhez tette, nem az abc sorrendbe 🙁
    icloud.com-on megnézve meg jó a lista…

  12. nekem olyan problémám van iphone 5s 9.3.3 jb-elt készüléken, hogy sem az automatikus, sem a manuális biztonsági mentést nem engedi az icloudba

    a telefon azt írja, hogy az előző mentést nem lehetett befejezni, a windows-os számítógépem pedig, hogy hiba lépett fel (a számgép felismeri a telefont, a szinkronizálás megy)

    van valami tipp, hogy mit csináljak
    kösz a választ

  13. @admin: azt megnéztem mielőtt írtam, nincs korábbi mentésem és ahogy írtam az itunes sem engedi a mentést a számítógépemen

  14. Üdv!

    Lehet, hogy én vagyok kicsit értetlen így kedd reggel, de a biztonsági mentésről szóló cikkeket olvasva nem találtam opciót, hogy az egész telefonomat áttudjam költöztetni. Két hét múlva lenne aktuális a telefon csere ( 5S–>7 ) és már sok-sok hete, hogy nem készült biztonsági mentés a telefonomról tárhely problémák miatt. Persze a 7 csak nagyobb lehet, szóval érdekelne hogyan tudok “költözködni” lehetőleg iTunes használattal. MINDENT. Képeket és könyveket mondjuk kifejezetten szeretném. Előre is köszönöm a segítségeteket.

  15. @Jadeye: Köszönöm a gyors reagálást. Akkor végülis a másik cikkben ez a rész…:
    ” Az iTunes biztonsági mentés nem foglalja magában a következőket:

    Az iTunes és App Store áruházból származó tartalmakat, illetve a közvetlenül az iBooks alkalmazásba letöltött PDF-fájlokat;
    Az iTunes alkalmazásból szinkronizált tartalmakat, így az importált MP3-fájlokat és CD lemezeket, videókat, könyveket és fényképeket;
    A felhőben már megtalálható fényképeket, például a Fotóstreamet és az iCloud-fotókönyvtárat;
    A Touch ID beállításait, a jelkódot és a korlátozások jelszavát;
    Az Apple Pay szolgáltatáshoz kapcsolódó információkat és beállításokat;
    A Tevékenység, az Egészség és a Kulcskarika által tárolt adatokat.”

    .. nem releváns? Az iCloud fotókönyvtárat összehasonlítja a legutóbbi felhőben lévővel és a jelenleg elkészíteni kívánt verzióval?

  16. @torocsik.peter: ez a rész azt jelenti, hogy az a tartalom, ami elérhető az App Store-ban vagy iTunes Store-ban vagy iBooks Store-ban, nem kerül lementésre, tehát nem foglal el rengeteg helyet – hanem ilyenkor ezek listája kerül mentésre, és a mentés visszaállítása után a készülék közvetlenül az áruházakból tölti le azokat újból.

    a Touch ID beállításai nem vihetők át, az ujjlenyomatokat újból hozzá kell adni.

    a Tevékenység, Egészség, Kulcskarika átviteléhez jelszóval titkosított mentést kell létrehozni.

    ha használod az iCloud fotókönyvtárat, akkor oda szinkronizálva van minden képed, tehát az folyamatosan naprakész, így azt sem kell akkor lementeni.

  17. @Jadeye: Köszönöm a magyarázatot. Így egyértelmű, hogy meg lesz minden mert újra letölti automatikusan. Az iCloud fotókönyvtár X képig frissült, viszont amint megtelt az 5gb már nem frissült. 1400 fotóból 900 van fent mondjuk példaképpen.

  18. @torocsik.peter: akkor külön mentsd le a képeket a számítógépre. ha azt szeretnéd, hogy a fennmaradó X darab kép is felkerüljön az iCloud fotókönyvtárba, akkor ahhoz további tárhely-előfizetés lesz szükséges, vagy valamit törölnöd kell az iCloudból, hogy legyen hely.

  19. @Jadeye: Konkrétan már mindent töröltem ami jelentősen foglalt volna. De akkor marad a képek mentése külön. Köszi mindent!

  20. @Jadeye:
    a problémám továbbra sem oldódott meg, mivel az iphone 5s 9.3.3 jb-elt készüléken sem az automatikus, sem a manuális biztonsági mentést nem fut végig

    a telefon azt írja, hogy az előző mentést nem lehetett befejezni, a windows-os számítógépem pedig, hogy hiba lépett fel (a számgép felismeri a telefont, a szinkronizálás megy)

    időközben a cydia, illetve az ahhoz kapcsolódó tartalmak is elérhetetlenné váltak a telefonomon, az ikon még ott van, de elindulni egyik sem indul el

    nekem nem megy a megoldás, szervízbe kell vinnem, tudtok ajánlani egy helyet?
    kösz a választ


Add a Comment