Az iOS-ről kezdőknek: a készülék aktiválása

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amikor egy új készüléket frissen kiveszünk a dobozából és először kapcsoljuk be, vagy egy már használatban lévőt állítunk vissza, az első dolgunk a készülék aktiválása, ami főképp a tájékozatlanabbak számára lehet egyes esetekben kevésbé egyértelmű.

Az iOS-ről kezdőknek: a készülék aktiválása – borítókép

Noha a lépéseken végigvezet az iOS, ebben a cikkben a teljes folyamaton végigmennénk a legnagyobb részletességgel azok számára, akik még csak most ismerkednek az iOS-szel, és egyúttal megpróbálunk minden lehetséges, felmerülő kérdésre is már rögtön választ adni.

Előzetes feltételek

Internetkapcsolat

A készülékek aktiválásához internetkapcsolat, iPhone esetén pedig még SIM-kártya is szükséges, de mobilinternetes iPadek esetén nem szükséges SIM. A SIM-kártyának nem szükséges élőnek lennie, lejárt kártya is megfelelő.

Az internetkapcsolat lehet Wi-Fi vagy a SIM-kártya esetén aktív mobilinternet-szolgáltatás is megfelelő, vagy ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor használhatjuk az iTunes-t is a számítógépünkön – de internetkapcsolat a számítógép használatakor is szükséges. (Ha az iTunes-szal esetleg nem sikerülne az aktiválás, akkor előbb kapcsoljuk be a Csak aktiválási üzemmódot, amit az aktiválás után kapcsoljunk ki, mert a Csak aktiválás üzemmód letiltja az iTunes szinkronizálási és biztonsági mentési funkcióját.)

Szolgáltatófüggőség

Szolgáltatófüggő készülékek csak olyan SIM-mel aktiválhatók, amilyen függő a készülék. A szolgáltatófüggőség esetén nem szabad azt sem elfelejteni, hogy noha mondjuk a norvég Telenor nevében ugyanúgy Telenor, mint a magyar leányvállalata, ugyanakkor minden szolgáltatónak más és más a hálózati kódja (MCC+MNC), így norvég Telenor-függő készülék nem aktiválható magyar Telenor SIM-mel (és fordítva), mert a norvég szolgáltató kódja 24201, a magyaré pedig 21601.

Szolgáltatófüggetlen, gyárilag független iPhone-ok bármilyen SIM-kártya használatával aktiválhatóak.

A mobilinternetes iPadek szolgáltatófüggetlenek.

A készülék aktiválása – a Beállítási Asszisztens lépései

A Beállítási Asszisztensben minden lépésnél vissza lehet menni az előzőre, ha a bal felső sarokban a Vissza gombra nyomunk, vagy teljesen elölről is kezdhetjük, ha a főgombot megnyomjuk, és kiválasztjuk a megfelelő opciót.

Helló

A készülék első bekapcsolásakor vagy a visszaállítás után az iOS 10 óta már a képernyő elhúzása helyett a főgombot kell megnyomnunk a Beállítási Asszisztens elkezdéséhez:

Helló – a Beállítási Asszisztens első képernyője

Nyelv és régió kiválasztása

A magyar piacra szánt készülékek alapértelmezetten magyar nyelven jelenítik meg a fenti üdvözlést, de amennyiben esetleg angol vagy bármi más nyelv fogadna minket, akkor sem kell kétségbe esni, a következő lépésben ugyanis már a nyelv és régió kiválasztása következik.

Beállítási Asszisztens – nyelv kiválasztása Beállítási Asszisztens – ország vagy régió kijelölése

Ha magyarul szeretnénk használni a készüléket, akkor itt válasszuk a magyar nyelvet. A régió esetén itthon szintén javasolt Magyarország kiválasztása, de adott esetben érdemes lehet más régiót megadni, mert például a News alkalmazás vagy az Apple Pay nem jelenik meg, ha Magyarországot választjuk, mert ezek itthon egyelőre nem érhetőek el.

Internetkapcsolat kiválasztása

A nyelv és régió kiválasztása után az internetkapcsolatot kell megadnunk. Itt választhatunk a Wi-Fi vagy mobilhálózat között. Wi-Fi esetén válasszuk ki az elérhető hálózatok listájából az otthoni Wi-Fi-nk nevét (SSID), majd adjuk meg annak jelszavát. Ha nincs Wi-Fi, amit használni tudnánk, de van mobilinternet-előfizetés a készülékbe helyezett SIM-kártyán, akkor választhatjuk a Mobilhálózat használata opciót is.

Ha ezek egyike sem opció, akkor kössük össze a készüléket a számítógépünkkel, amin indítsuk el az iTunes-t, ami automatikusan tovább lépteti ezt a képernyőt, amint csatlakozott a készülékhez, és lekérte az aktiválási ticketet az Apple aktiválási szerverétől.

Beállítási Asszisztens – Wi-Fi vagy mobilinternet kiválasztása az aktiváláshoz

A sikeres kapcsolódás után a Beállítási Asszisztens rögtön tovább is lép.

Helymeghatározás

A következő képernyőn válasszuk ki, hogy engedélyezni kívánjuk-e a Helymeghatározás opciót. Amennyiben engedélyezzük, a készülék képes lesz meghatározni a helyzetét GPS/GLONASS, valamint a mobil- és Wi-Fi-hálózatok segítségével, ami a helyzetalapú szolgáltatásokhoz, például a navigációhoz vagy az iPhone keresése opcióhoz elengedhetetlen.

Beállítási Asszisztens – helymeghatározás engedélyezése vagy tiltása

A Helymeghatározás engedélyezése nem kötelező, de akkor a tőle függő szolgáltatások nem fognak megfelelően működni. Hogy pontosan mire használható ez a szolgáltatás, arról “A Helymeghatározás” linkre nyomva tájékozódhatunk bővebben.

Touch ID – ujjlenyomat hozzáadása

A következő lépés az iPhone 5s-ben bemutatkozott Touch ID kapcsán dobja fel a lehetőséget, hogy hozzáadhassuk az ujjlenyomatunkat a készülék zárolásának feloldásához. Az ujjlenyomat hozzáadása nem kötelező, sem a Beállítási Asszisztensben, sem később. Ha nem kívánunk hozzáadni ujjlenyomatot, akkor válasszuk “A Touch ID beállítása később” opciót, egyéb esetben pedig nyomjunk a Folytatásra.

Beállítási Asszisztens – Touch ID beállítása Beállítási Asszisztens – ujjlenyomat beolvasása, első lépések

A Touch ID először több alkalommal is az ujjlenyomatunk “közepét” kéri, ehhez egyszerűen csak érintsük oda hozzá az ujjunkat, de ne nyomjuk le a gombot. Amint egy-egy beolvasás sikeres volt, azt a készülék a képernyőn látható lenyomat ábrájának folyamatos feltöltődésével és finom vibrálással vissza is jelzi. Egy-egy ilyen vibrálás után emeljük fel az ujjunkat, majd helyezzük vissza. Ezt mindaddig folytassuk, ameddig a szürke lenyomat teljesen fel nem töltődik pirossal. Ekkor a készülék megkér minket, hogy most az adott ujj széleit is olvastassuk be vele.

Beállítási Asszisztens – az ujjlenyomat széleinek beolvasása

Az eljárás itt is ugyanaz, mint az előbbi lépésnél, folytassuk az ujjunk széleinek több irányból való beolvastatását addig, amíg a készülék vissza nem jelzi, hogy elkészült.

Beállítási Asszisztens – az ujjlenyomat széleinek beolvasása, majdnem kész Beállítási Asszisztens – ujjlenyomat sikeresen hozzáadva

A Touch ID által beolvasott ujjlenyomat önmagában nem alkalmas a készülék zárolására, biztonsági okokból jelkódot is meg kell adnunk.

Jelkód létrehozása

Ha nem adtunk meg ujjlenyomatot az előző lépésnél, akkor a jelkód létrehozását is kihagyhatjuk, de az ujjlenyomat mellé kötelező a jelkód.

Jó ideje már a 6 számjegyű jelkód az alapértelmezett, de a Jelkódbeállítások opcióra nyomva visszaállíthatjuk a 4 számjegyű kódot is, bár ez nem javasolt. A nagyobb biztonság érdekében egyéni alfanumerikus kód is megadható.

Beállítási Asszisztens – jelkód létrehozása Beállítási Asszisztens – jelkódbeállítások: egyéni alfanumerikus kód, egyéni numerikus kód, 4 számjegyű numerikus kód

Visszaállítás mentésből vagy új készülékként való beállítás

A következő lépésben lehetőségünk van dönteni, hogy teljesen újként kívánjuk-e beállítani a készüléket, vagy pedig a biztonsági mentési lehetőségekből, illetve Androidról költöztetnénk az adatainkat.

Ha biztonsági mentésből való visszaállítást választunk, akkor a Beállítási Asszisztens további lépései általában már nem jelennek meg.

Beállítási Asszisztens – visszaállítási lehetőség kiválasztása: iCloud, iTunes, új iPhone-ként beállítás, költöztetés Androidról

Visszaállítás iCloud-mentésből

Az iCloud-mentés esetén értelemszerűen meg kell adnunk azt az Apple ID-t és jelszót, amit a korábban a biztonsági mentésre használtunk:

Beállítási Asszisztens – iCloud-mentés, bejelentkezés Apple ID-val

A belépés után kiválaszthatjuk a kívánt biztonsági mentést, aminek a visszaállítása ezután el is indul. Ennek időtartama a mentés méretétől és az internetkapcsolatunk sávszélességétől is függ. A visszaállításhoz Wi-Fi kapcsolat szükséges. A visszatöltés közben egy idő után már használatba vehetjük majd a készüléket, az alkalmazások letöltődése közben tovább folytatódik a háttérben. Ha a Wi-Fi-kapcsolat megszűnik, akkor a letöltések felfüggesztésre kerülnek, majd automatikusan folytatódnak, ha ismét csatlakoztunk egy Wi-Fi-hálózatra.

Visszaállítás iTunes-mentésből

Ha az iTunes-mentést választjuk, akkor csatlakoztassuk a készülékünket a számítógéphez, és indítsuk el az iTunes-t, ami ekkor automatikusan fel is kell kínálja, hogy melyik mentést kívánjuk visszaállítani (már ha több is van):

Beállítási Asszisztens – iTunes-mentés, csatlakoztassa az iTunes-hoz képernyő

A visszatöltés közben a készülék kiírja, hogy az épp folyamatban van, majd a végén a készülék újraindul.

Költöztetés Androidról

Az Androidról való költöztetéshez előzetesen le kell töltsük a Move to iOS nevű alkalmazást a Google Play Store-ból az androidos készülékünkre, majd kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

Beállítási Asszisztens – költöztetés Androidról képernyő

A költöztetésről részletes információkkal szolgál az Apple alábbi támogatási dokumentuma: Átköltözés az Android rendszerről iPhone, iPad vagy iPod touch készülékre.

Beállítás új készülékként

Amennyiben új készülékként kívánjuk beállítani a készülékünket, akkor a következő lépésben az Apple ID-nk megadását kéri a Beállítási Asszisztens. Ha nem rendelkezünk még Apple ID-val, akkor azt akár már itt létre is hozhatjuk, ugyanakkor ha nem kívánunk hozzá megadni bankkártyát, akkor itt nyomjunk a “Nincs még Apple ID-ja vagy elfelejtette azt?” opcióra:

Beállítási Asszisztens – beállítás újként, bejelentkezés Apple ID-val

A következő képernyőn a “Beállítás később a Beállításokban” lehetőségre, és erősítsük meg a felugró párbeszédpanelen mindezt a Használat mellőzése gombra nyomva:

Beállítási Asszisztens – Apple ID-val való belépés kihagyása Beállítási Asszisztens – Apple ID-val való belépés kihagyása, megerősítés

Az Általános szerződési feltételek elfogadása

Az iOS általános szerződési feltételeinek elfogadása nélkül nem léphetünk tovább, tehát itt egyetlen opciónk, ha az Elfogadom gombra nyomunk.

Beállítási Asszisztens – általános szerződési feltételek elfogadása

A szerződési feltételeket elküldethetjük magunknak e-mailben is a Küldés e-mailben opcióval, de később az Apple weboldalán is elolvashatjuk.

Az iPhone elemzése

Amennyiben béta iOS-verziót használunk, úgy az automatikusan elküldi a diagnosztikai és használati adatokat az Apple számára (lásd az alábbi képen). Nem béta esetén a Folytatás opció helyett lehetőségünk van az adatok küldését kikapcsolni. Az elemzés során gyűjtött adatok segíthetik az Apple-t az iOS fejlesztésében és az esetleges hibák kiszűrésében.

Beállítási Asszisztens – Az iPhone elemzése opció engedélyezése vagy letiltása

A Megosztás mellőzése opcióra rányomni ugyanakkor mintha szándékosan nehezített lenne, hogy véletlenül is inkább azok elküldését válasszuk ki. Ezt utólag a Beállítások, Adatvédelem, Elemzés opció alatt ellenőrizhetjük és tilthatjuk le.

Alkalmazáselemző

Az Alkalmazáselemzővel az alkalmazásfejlesztőket segíthetjük az appok tevékenységi és összeomlási információinak elküldésével.

Beállítási Asszisztens – Az Alkalmazáselemző opció engedélyezése vagy letiltása

Az Alkalmazáselemző által gyűjtött adatok megosztása nem kötelező, ebben az esetben nyomjunk a Megosztás mellőzése opcióra.

Főgomb beállítások – csak iPhone 7 modelleken

Az iPhone 7 modellek esetén a korábbi mechanikus gomb helyett az Apple egy nyomáserősség-érzékeny gombot épített a készülékbe a készülék cseppállósága miatt.

Beállítási Asszisztens – Az iPhone 7 új főgombjának beállítása Beállítási Asszisztens – Az iPhone 7 új főgombjának beállítása, kattintás erősségének kiválasztása

Ebben a lépésben a gomb lenyomását visszajelző haptikus jelzés erősségét állíthatjuk be. Az alapértelmezett erősség a 2-es, de bátran próbáljuk ki mindhármat, és válasszuk a nekünk megfelelőt. Ez később bármikor módosítható a Beállítások, Általános, Főgomb menüpontban.

Kijelzőnagyítás – csak iPhone 6 és újabb készülékeken

Az iPhone 6-tól kezdődően a kijelzőn megjelenő elemek nagyításának kiválasztása is a Beállítási Asszisztensbe került. Itt választhatunk a Normál és a Nagyított nézet között, amelyre oldalra lapozva több képernyőfotót is mutat példaként a rendszer.

Beállítási Asszisztens – Kijelzőnagyítás beállítása

Balról a Normál, jobbról a Nagyított nézet:

Beállítási Asszisztens – Kijelzőnagyítás beállítása, normál nézet Beállítási Asszisztens – Kijelzőnagyítás beállítása, nagyított nézet

Itt válasszuk ki a számunkra szimpatikus változatot, majd nyomjunk a Következő gombra a jobb felső sarokban. A kijelzőnagyítás típusa később bármikor módosítható a Beállítások, Kijelző és fényerő menüpontban a Nézet opciónál.

Üdvözli az iPhone!

Amint az összes lépésen végigmentünk, a Beállítási Asszisztens még egy elköszönő képernyőt dob fel nekünk:

 Beállítási Asszisztens – Üdvözli az iPhone képernyő

Itt nyomjunk a Kezdés opcióra, és kezdjük el használni a készülékünket. A Beállítási Asszisztens ezzel bezáródik.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.13.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Jó cikk kezdőknek!
  De ha új vagy, én legelső lépésnek azt ajánlom, hogy készíts elő egy füzetet és egy íróeszközt.
  Amikor jelkódot választasz írd le, az a biztos. Ha most csinálsz apple ID-t, ott is írd le az email fiókod jelszavát amire regisztráltál és az apple ID bejelentkezési jelszavad.

  Aztán lehet folytatni az ismerkedést a rendszerrel 🙂

 2. Gyari fuggetlenites, uj SIM berakasa utan az aktivalasnal a Beallitas uj Iphone-kent-et kell kivalasztani? Csak belepek az regi Apple ID-val es latok mindent? Nincs mentesem, de elvileg nem kell hozza. (Valamiert nem sikerul telorol a biztonsagi mentes). Koszi.

 3. @Csinom: új iPhone-ként beállítva az Apple ID-val való belépés után azt látod csak viszont, ami az iCloud-fiókoddal szinkronizálva volt, mint például névjegyek, naptár, emlékeztetők, stb.

 4. https://szifon.com/2012/10/14/gyakori-kerdesek-az-iphone-fuggetlenitese/

  A leginkább kézenfekvő lehetőség, ha egy másik szolgáltatóhoz tartozó SIM behelyezése után magán a készüléken megyünk végig újból az aktiváláson. Ebben az esetben természetesen minden adatunk megmarad, nem szükséges hozzá restore.

  Ez nem azt jelenti, hogy nem kell visszaallitani, hanem minden a regi marad?

  Bizt. mentes nelkul ne kezdjek neki, mert bukom az adataimat?

 5. @Csinom: de, ez azt jelenti, hogy nem kell visszaállítani hozzá (de az előző hozzászólásodban nem ezt kérdezted). ha beleteszel egy olyan kártyát, amit eddig nem fogadott el, akkor csak aktiválni kell, és ilyenkor nem kellene rákérdeznie, hogy miként szeretnéd beállítani.

  biztonsági mentés minden esetben javasolt, mert inkább legyen egy mentés feleslegesen, minthogy ne legyen, mikor kellene.

 6. Köszi a megerősítést Jadeye, én is erre gondoltam, hogy nem teszi fel ezt a kérdést, de nem találtam semmi infót róla.

  Állandóan ezt az üzenetet kapom: “A legutóbbi biztonsági mentést nem lehetett befejezni.”

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!