Az iOS-ről kezdőknek: a készülék adatvédelmi beállításai

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS fejlődésével az egyes alkalmazások hozzáférési lehetőségei is fokozatosan bővültek, és így a személyes adatainkhoz való hozzáférést már külön kérnie kell első alkalommal az adott appnak. Ennek köszönhetően tehát a tudtunk nélkül egy app sem fogja például elérni a fotóinkat vagy használni a kamerát és a mikrofont.

Az appok hozzáféréseinek rendszeres ellenőrzése nem csak az új felhasználók, de a régi motorosok számára is ugyanannyira fontos. Ebben a cikkben az iOS adatvédelmi beállításait nézzük át.

Beállítások ➡ Adatvédelem

Az iOS adatvédelmi beállításait – nem meglepő módon – a Beállítások appban az Adatvédelem opció alatt találjuk:

Az appok tehát hozzáférést kérhetnek a Helymeghatározás, Kontaktok, Naptárak, Emlékeztetők, Fotók, Bluetooth-megosztás, Mikrofon, Beszédfelismerés, Kamera, Egészség, HomeKit, Média és Apple Music valamint a Mozgás és fitnesz szolgáltatásokhoz, vagy az ezek esetén elérhető adatainkhoz. Ezekről részletesebben majd alább.

A hozzáférési kérést elutasítva az adott app nem férhet hozzá ahhoz, ami esetén azt megtagadtuk számára. Az Adatvédelem menüpontban a megfelelő opciók alatt később is bármikor engedélyezhetjük vagy visszavonhatjuk az adott app hozzáférését.

Hogy néz ki egy hozzáférési kérés?

Az alkalmazások felugró értesítésként kérnek hozzáférést az adott szolgáltatás használatához. Az alábbi képen például a Szifon.com app esetén látható, hogy az adott cikkben található háttérkép mentéséhez előbb hozzáférést kell adnunk az appnak a Fotókhoz:

Az üzenet második sorában az app fejlesztőjének világosan le kell írnia, miért kér hozzáférést az app az adott szolgáltatáshoz, jelen példa esetén a hozzáférés a cikkekben lévő képek lementéséhez szükséges. Ha engedélyeztük az OK opcióra nyomva a hozzáférési kérést, akkor az adott kép mentésre került a Fotókba – és egyúttal az Adatvédelem, Fotók alá is bekerült a Szifon.com app menüpont, ahol bármikor visszavonhatjuk az app hozzáférését:

Az adott appra vonatkozó hozzáférési beállítások az app törlésével szintén törlődnek, így ha azt az alkalmazást később újból letöltjük, az az adott szolgáltatás első használatakor ismét rá fog kérdezni, hogy engedélyezzük-e azt neki vagy sem.

Helymeghatározás

Az első és leghangsúlyosabb, legtöbb beállítással rendelkező menüpont a Helymeghatározás, ami alatt több fontosabb almenüpont is helyet kapott.

A menüpontba belépve az első opciónk rögtön a Helymeghatározás (fő)kapcsoló. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor a készüléken teljesen letiltjuk a helymeghatározás lehetőségét, legyen szó nem csak a GPS/GLONASS, hanem a Bluetooth, a Wi-Fi-hotspotok és bázisállomások által kínált helyzet lekéréséről is:

Az egyes alkalmazások esetén elérhető helymeghatározási lehetőségek (Soha, Az alkalmazás használata közben, Mindig) az adott apptól függnek, sokszor a Soha és Mindig opció érhető csak el.

Egyetlen alkalmazás sem férhet hozzá a helyzetünkhöz az előzetes engedélyünk nélkül.

A Helymeghatározásról részletesen itt: A Helymeghatározás és az adatvédelem.

Saját helyzet megosztása

A következő alopció a saját helyzet megosztása. Itt azt állíthatjuk be, hogy megosztjuk-e másokkal (például családtagok) a helyzetünket, illetve ha több készüléket is használunk, akkor ehhez melyiket vegye a rendszer alapul.

Sok esetben egyébként a fenti beállításoktól függetlenül is el tudjuk küldeni az aktuális helyzetünket.

Rendszerszolgáltatások

A Rendszerszolg.-ok rövidítés alatt az iOS beépített szolgáltatásai esetén állíthatjuk be, hogy melyik számára kívánjuk engedélyezni vagy letiltani a helymeghatározást:

 

A legtöbb opció nyugodtan letiltható, kivéve értelemszerűen azok, amiket használunk is, de az iPhone keresése mindenképpen maradjon bekapcsolva.

Az egyes opciók a következőkre szolgálnak:

 • Helyzetalapú Apple hirdetések – Az iPhone elküldi a helyzetünket – beleértve az utazás sebességét és irányát – az Apple-nek, hogy földrajzilag releváns hirdetéseket jeleníthessen meg az Apple News-ban és az App Store-ban.
 • Helyzetalapú javaslatok – Az iPhone helyzete el lesz küldve az Apple-nek a pontosabb javaslatok biztosításához. Ha kikapcsoljuk a Helymeghatározást a helyzetalapú javaslatok számára, akkor a pontos helyzetünket a készülék nem küldi el az Apple-nek. A releváns keresési javaslatok és hírek biztosításához az Apple felhasználhatja az internetkapcsolatunk IP-címét a helyzetünk egy földrajzi régión való körülbelüli meghatározásához.
 • Helyzetalapú jelzések – Az iPhone vagy Apple Watch felhasználja a helyzetünket a földrajzilag releváns jelzésekhez, például emlékeztet, hogy hívjunk fel valakit, amikor egy adott helyre érünk, vagy figyelmeztet, hogy a jelenlegi helyzetünk alapján mikor kell elindulnunk, hogy odaérjünk egy találkozóra, vagy javasol egy alkalmazást.
 • HomeKit – Az iPhone a helyzetünket használja fel, hogy a kiegészítők számára engedélyezze a bekapcsolást vagy kikapcsolást, amikor megérkezünk egy adott helyre, vagy elindulunk onnan, például bekapcsolja a világítást, amikor hazaérünk.
 • Időzóna beállítása – Az iPhone az aktuális helyzettől függően automatikusan beállítja az időzónát és így az órát. Ennek az opciónak a bekapcsolt állapota szükséges például a Night Shift naplementétől és napfelkeltétől függő, automatikus be- illetve kikapcsolásához is.
 • iPhone keresése – Értelemszerű, a készülék kereséséhez szükséges, hogy ezt engedélyezett állapotban hagyjuk.
 • Iránytű kalibrációja – A készülék digitális iránytűjének gyorsabb kalibrálásához a készülék a helyzetünket is felhasználja.
 • Mobilhálózat keresése – Meggyorsíthatja a megfelelő hálózat megtalálását, például külföldön hamarabb megtalálhatja a készülék az otthoni szolgáltatónk által előnyben részesített szolgáltatók hálózatát.
 • Mozgáskalibráció és távolság – A sebesség- távolságméréshez a helymeghatározás engedélyezése, ami például a Waze esetén lehet szükséges az aktuális sebességünk kijelzéséhez.
 • Saját helyzet megosztása – Bizonyos alkalmazásokból, például az Üzenetekből és Barátok kereséséből megoszthatjuk saját helyzetünket másokkal ideiglenesen vagy folyamatosan.
 • Vészhelyzet – SOS – A funkció használatakor az el tudja küldeni az aktuális helyzetünket a Vészhelyzeti kontaktjaink számára. (Biztonsági okokból az iPhone helyzetinformációink felhasználhatók a segélyhívásoknál a segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, függetlenül attól, hogy engedélyeztük-e a Helymeghatározást.)
 • Wi-Fi-hálózat – A helymeghatározás engedélyezésével a készülék hamarabb kapcsolódhat a már ismert hálózatokra a helyzetünktől függően.
 • Jelentős helyek – A számunkra jelentős helyek (például otthon, munkahely) megtanulását engedélyezve az iPhone képes lesz a számunkra hasznos, helyhez kapcsolódó információk megjelenítésére a Térképek, Naptár, Fotók és egyebek esetén.

Érdemes a menüpont aljára görgetni, és bekapcsolni az Állapotsori ikon opciót, mert így ha bármi szolgáltatás a Helymeghatározást használja, akkor az állapotsoron ott lesz a nyíl ikon, tehát látni fogjuk, hogy valami épp használja – az alábbi képen ez az iPhone X esetén balra fent, az óra (9:41) mellett látható (a többi készüléken pedig általában a jobb felső sarokban az akku bal oldalán).

 

A Termékfejlesztés szekció opciói (Az iPhone elemzése, Népszerűek a közelben, Útvonalterv. és forgalom) mind kikapcsolhatók. Ezek egyébként a következőkre szolgálnak:

 • Az iPhone elemzése – Az Elemzés opcióról bővebben alább, itt a helymeghatározást tilthatjuk le erre vonatkozóan.
 • Népszerűek a közelben – A földrajzilag releváns alkalmazásokat kínáló tömegalapú adatbázis fejlesztéséhez az iPhone rendszeresen, név nélkül és titkosítva információkat küld az Apple-nek arról, hogy hol vásároltunk vagy használtunk alkalmazásokat.
 • Forgalom – Ha például autóval utazunk, az iPhone rendszeresen elküldi a GPS-helyzetünket és utazási sebességünket névtelen és titkosított formában az Apple-nek egy tömegalapú forgalmi adatbázis létrehozásának érdekében.

Kontaktok

A névjegyzékünkhöz jellemzően az üzenetküldő appok kérnek hozzáférést – általában értelemszerűen azért, hogy a kontaktjaink számára egyszerűen küldhessünk az adott appban üzenetet.

Sokszor enélkül is működhet az adott app, így elutasítható a hozzáférési kérés, de van olyan is, amikor mindenképp engedélyeznünk kell hozzá. Az olyan appok számára, amelyik esetén nem érezzük indokoltnak a hozzáférés megadását, nyugodtan tiltsuk meg, vagy kapcsoljuk ki később.

Naptárak, Emlékeztetők

A Naptárakhoz való hozzáférést például olyan app kérheti, amivel eseményeket tudunk szinkronizálni, vagy például a TeeVee, amivel az általunk követett tévésorozatok epizódjainak vetítési idejét tehetjük be a Naptárunkba. Az Emlékeztetők esetén ugyanez a helyzet.

 

Ha megvonjuk a hozzáférést, vagy letöröljük az adott appot, az általa a Naptárhoz adott események vagy Emlékeztetőkhöz adott elemek megmaradnak.

Fotók, Kamera, Mikrofon

A Fotókhoz és Kamerához általában elég sok app kér hozzáférést, ami lehet csak írási vagy olvasási és írási jog is. Nyilván ha szeretnénk megosztani egy fotónkat például az Instagramon, akkor az appnak olvasási jog kell a kép betöltéséhez, és írási jog a szerkesztett kép Fotókba történő mentéséhez. Ha meg pláne az appal magával szeretnénk fotózni, akkor értelemszerűen hozzáférést kell adnunk a Kamerához.

  

Ha pedig még videót is rögzítenénk, akkor a Mikrofonhoz sem árt hozzáférést adni, máskülönben némafilm lesz az eredmény – már ha egyáltalán hajlandó az adott app ettől függetlenül is a videórögzítésre.

A hang- és videóhívásra is alkalmas appok ugyanígy kérhetnek egyszerre több szolgáltatáshoz is hozzáférést.

Beszédfelismerés, Bluetooth-megosztás

Ez alatt a két opció alatt a beszédfelismerést használó, vagy a Bluetooth segítségével adatot megosztó vagy fogadó appok jelennek meg.

A beszédfelismerés a kérelmek feldolgozásához elküldi az Apple-nek a rögzített hangot, a Bluetooth-t használó alkalmazások pedig akkor is megoszthatnak adatokat, amikor nem használjuk az adott appot – például hogy az app elindítása nélkül is tudjunk fogadni tartalmakat egy másik készüléken futó apptól.

Egészség

Az Egészség app egy helyen gyűjti össze az összes, az egészségi állapotunk kapcsán rögzített adatot, legyen szó a lépéseink számától kezdve a pulzusértékeinken vagy az edzési és alvási adatainkon át a különböző más életjelekig szinte jóformán bármiről.

 

Az ehhez hozzáférő appok esetén egyes adatokra vonatkozóan külön be lehet állítani a hozzáférés típusát. Tehát mondjuk az UP számára külön szabályozhatjuk nem csak az alváselemzés adatai, hanem még a lépések száma esetén az olvasási és írási jogosultságot.

Hogy egy adott alkalmazás milyen adatokhoz és milyen hozzáférést kér, az az adott apptól függ – a fenti képen látható, hogy az iHealth elég sokféle adatot tud rögzíteni az Egészség adatbázisába: például aktív energia, alváselemzés, szisztolés és diasztolés vérnyomás, edzések, gyaloglás és futás távolsága, oxigénszaturáció, súly, testtömeg, és így tovább.

HomeKit

A HomeKit alatt azokat az alkalmazásokat találjuk, amelyeknek hozzáférést adtunk az Otthon-adatainkhoz.

Ezek jellemzően a HomeKit-támogatással rendelkező okos kiegészítőink saját alkalmazásai, az előbbi képen a Netatmo termosztátot kezelő Energy, vagy a világításért felelős Hue.

Média és Apple Music

A Média és Apple Music alatt a zenével és videóval kapcsolatos tevékenységeinkhez illetve a médiakönyvtárunkhoz hozzáférést kérő appok találhatóak.

Ilyen lehet például a Shazam, ha a felismert zenét utána az Apple Music-ba átlépve szeretnénk megnyitni.

Mozgás és fitnesz

A Mozgás és fitnesz alatt azok az alkalmazások kapnak helyet, amelyek hozzáférést kértek a készülékünk érzékelőinek olyan adataihoz, mint például a testmozgás, lépésszám, megmászott lépcsők száma, és így tovább.

Mivel az Egészség app is hozzáfér ezekhez az értékekhez, hogy nyomon tudjuk követni az edzettségi állapotunkat, így az Egészség általában rögtön be is kerül ide.

Elemzés

Az Elemzés alatt az iPhone és Watch elemzésének engedélyezésével segíthetünk az Apple-nek a termékei és szolgáltatásai javításában a napi diagnosztikai és használati adatok automatikus elküldésével. Az adatok tartalmazhatják a helyzetünk információit is (hacsak ezt a fentebb, a Rendszerszolg.-ok részben írtaknak megfelelően nem tiltottuk le) és a funkció vezeték nélküli adatkapcsolatot is használ.

Az iCloud opcióval pedig engedélyezzük az iCloud-fiók használatának elemzését, amit az Apple szintén a szolgáltatás tökéletesítéséhez használhat fel.

Az iPhone és Watch elemzése béta iOS-t használva alapértelmezetten aktív, de kikapcsolható.

Nyugodtan kikapcsolhatjuk mindkét opciót.

Hirdetés

A Hirdetés menüpont alatt a Kevesebb hirdetéskövetés opciót bekapcsolva lemondhatjuk az érdeklődési körünknek megfelelő hirdetéseket. Ez nem feltétlenül csökkenti az adott esetben megjelenő hirdetések számát, de azok már elsősorban nem az érdeklődési körünknek megfelelők lesznek.

A hirdetési azonosító rendszeres időközönkénti alaphelyzetbe állításával még inkább megakadályozzuk, hogy a hirdetéskiszolgálók az azonosító alapján követni tudják az érdeklődésünket.

Ezen túl a Hirdetési információk megtekintése opciót választva láthatjuk, hogy milyen információkat használ az Apple ahhoz, hogy testreszabottabb hirdetéseket jelenítsen meg az Apple News-ban és az App Store-ban, de a személyes adataink egyik esetben sem kerülnek át harmadik fél számára.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!