Gyakori kérdések: az alkalmazások tevékenységkövetésének engedélyezése vagy tiltása

Az iOS 14.5, az iPadOS 14.5 és a tvOS 14.5 egyik újdonsága, hogy az Apple megköveteli a fejlesztőktől, hogy engedélyt kérjenek, mielőtt követni kezdik a tevékenységünket a saját alkalmazásaikon vagy weboldalukon kívül, hogy ezzel még inkább célzottabb hirdetéseket tudjanak számunkra megjeleníteni, mérhessék az ezekkel a hirdetésekkel kapcsolatos tevékenységünket, vagy hogy megoszthassák az információinkat adatbrókerekkel.

Az új funkció esetén nem feltétlen egyértelmű, hogy az adott kapcsolónak milyen állapotban is célszerű lennie, illetve mi történik, ha az bekapcsolt állapotú, és mi, ha kikapcsolt. Ezt foglalnánk most röviden össze.

Mit jelent pontosan a tevékenységkövetés?

Ha engedélyezzük, hogy kövessék a tevékenységünket, az alkalmazás képes engedélyezni, hogy az alkalmazáson keresztül információkat gyűjtsenek rólunk és az eszközünkről (például a felhasználói azonosítót vagy eszközazonosítót, az eszközünk aktuális hirdetési azonosítóját, a nevünket, e-mail címünket vagy egyéb általunk megadott azonosító adatot), amelyek egyesítve lesznek a rólunk és az eszközünkről harmadik felek által vagy harmadik felek alkalmazásaiban, webhelyein és általuk felügyelt egyéb helyeken gyűjtött információkkal. Az egyesített információk a hirdetéscélzáshoz vagy a hirdetések méréséhez lehetnek felhasználva. Az alkalmazásfejlesztő dönthet úgy, hogy megosztja ezeket az információkat adatbrókerekkel, ami azt eredményezheti, hogy azok össze lesznek kapcsolva a rólunk vagy az eszközünkről nyilvánosan elérhető vagy egyéb információkkal.

Amikor úgy döntünk, hogy nem engedélyezzük a tevékenységünk követését az alkalmazás számára, akkor az alkalmazás nem férhet hozzá az eszközünk hirdetési azonosítójához (amit korábban az eszközünkön lévő Kevesebb hirdetéskövetés beállítással vezérelhettünk). Az alkalmazásfejlesztők felelősek annak biztosításáért, hogy megfeleljenek az általunk kiválasztott beállításoknak.

Nem számít követésnek, ha az alkalmazásfejlesztő információkat egyesít rólunk vagy az eszközünkről a hirdetéscélzáshoz vagy a hirdetések méréséhez, amennyiben a fejlesztő ezt kizárólag az eszközünkön végzi, és nem küldi el az információkat az eszközünkről olyan módon, amely azonosíthat minket. Ezenfelül az sem számít követésnek, ha az alkalmazásfejlesztő információkat oszt meg rólunk vagy az eszközünkről adatbrókerekkel kizárólag a csalások észlelése vagy megakadályozása érdekében, illetve biztonsági célokból. Végül, az sem számít követésnek, ha az adatbróker – akivel az alkalmazásfejlesztő megosztja a velünk vagy az eszközünkkel kapcsolatos információkat – egy fogyasztói információs ügynökség, és az információkat a hiteltevékenységünkről (például az általunk időben teljesített fizetésekről) szóló jelentés elkészítésének céljából vagy azért osztja meg, hogy a hitelképességünkről szerzett további információk segítségével megállapíthassák a hitelre való jogosultságunkat.

Engedélyezés vagy letiltás iPhone-on, iPod touch-on vagy iPaden

Amikor egy alkalmazást először elindítunk az iOS 14.5-re, iPadOS 14.5-re vagy tvOS 14.5-re való frissítés után, az valószínűleg fel fogja dobni a követés engedélyezésére vonatkozó kérést:

Itt rögtön engedélyezhetjük ezt számára az Engedélyezésre koppintva, vagy le is tilthatjuk, ha az Alkalmazás megkérése, hogy mellőzze a követést opciót választjuk.

Engedélyezés vagy letiltás csak adott alkalmazás esetén

Az így engedélyezett alkalmazások ellenőrzéséhez nyissuk meg a Beállítások appot, és görgessünk le az Adatvédelem opcióhoz, amire koppintsunk rá, és válasszuk a Követés menüpontot:

Ezen belül láthatjuk, hogy melyik appok kértek engedélyt a tevékenységünk követésére, ahol ezt az engedélyt vissza is vonhatjuk az adott appra vonatkozóan. Ha itt egyetlen app sem jelenik meg, akkor egy app sem kért még engedélyt.

Kérések engedélyezése vagy letiltása minden alkalmazásra vonatkozóan

Az engedélyünk nélkül egyetlen app sem követheti a tevékenységünket, és ha ilyet talál az Apple, azt el is távolítja az App Store-ból.

Amennyiben be van kapcsolva a Követés kérésének engedélyezése az alkalmazások számára opció, akkor az alkalmazások engedélyt kérhetnek arra, hogy követhessék a tevékenységünket, és ezt engedélyezhetjük a számukra, vagy eleve elutasíthatjuk.

Amennyiben ki van kapcsolva ez az opció, akkor az alkalmazások engedélykérését az iOS automatikusan elutasítja, így az számunkra már meg sem jelenik.

Ha egyetlen alkalmazás számára sem kívánjuk engedélyezni a követést, egyszerűen kapcsoljuk ki teljesen ezt az opciót. Fontos megjegyezni, hogy a követés engedélyezése egyes esetekben szükséges lehet adott alkalmazások számára.

Engedélyezés vagy letiltás az Apple TV-n

Az engedélykérések lehetőségét az Apple TV-n a Beállítások, Általános, Adatvédelem, Követés alatt tudjuk bekapcsolni vagy kikapcsolni.

Legutóbbi frissítés: 2021.04.27.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Kicsit vicces, hogy annyira szét volt hypolva ez az opció, de nekem összesen egy alkalmazás a nyomorult Viber (ahogy a screenshoton is látszik, nálatok is csak ez) van a listában.
    Most ez komoly? Ettől retteg ország-világ, hogy a Viber leköveti? És most ez a nagy vívmány, hogy ez letiltható?
    Vagy valamit rosszul értelmezek.

  2. Jadeye says:

    nem a Viber követi le, az csak az az egy app, ami nálam feldobta ezt a kérést, egyetlen más app sem dobta fel, amikor megnéztem, plusz nekem eleve ki volt ez kapcsolva eddig is, és a képernyőfotók után újra kikapcsoltam. a Facebook vagy a Google már sokkal másabb ebből a szempontból.

  3. Nálam pl a H&M alkalmazása dobta fel eddig egyedül.

  4. Appok amik itt megjelentek eddig (nálam ill. feleségemnél):

    • H&M
    • Pull&Bear
    • Bored Panda
    • Stocard
    • Xiaomi Home (ez különösen érdekes a Xiaomi okos cuccok vezérlésére alkalmas app)

    Csak így hirtelen.

  5. varangy says:

    Köszi, szokásos korrekt cikk.

  6. szal, a rettegett facebook nem követ semmit?

  7. varangy says:

    Még nem frissült gondolom az app, előbb utóbb odakerül a listára …

  8. Szerintem ez sokkal szigorubbra lett eredetileg tervezve, csak kozben visszavettek a “szolgaltatok” felhaborodasa miatt.

    2 napja frissult a fb es a messenger is.

  9. varangy says:

    Pár nap s kiderül :point_up::slightly_smiling_face:.

  10. Ez nem a 14.5-el került be mert már a 14.4.2-ben is benne van.
    Vagy 14.5-ben ezt továbbfejlesztették?

  11. Jadeye says:

    az Apple most aktiválta teljes lendülettel az egészet. a 14.4.2 csak biztonsági frissítéseket hozott, és a CVE-2021-1879-es azonosítójú hibát javította.

  12. Hmm berakják 14.4.2-el de igazából csak dísznek van mert nem működik. :joy:

  13. Jadeye says:

    írtunk korábban többször is róla, hogy eleve csúszott a bevezetése, mert mindmeghalt rajta például a Facebook.

  14. swarc says:

    Én ma frissítettem 14.5-re, de nálam sem működik ez a követés engedélyezése cucc, egyedül a Viber kért engedélyt. Ha a Facebook sohe nem is fog, akkor rohadt nagy kamu az egész.

  15. Nekem úgy rémlik, hogy a Facebook még nem frissült azóta, hogy kijött a 14.5. De ma frissült az Instagram és az egyből feldobta a kérdést. Szerintem napok kérdése és kijön a Facebookra is egy ilyen frissítés.

  16. Tegnap frissült a Facebook, de ennek ellenére ugyanúgy üres a lista, közel egy hét után.

  17. Jadeye says:

    @varangy eleve tiltsd le a követést teljesen, és akkor totál mindegy, mert akkor alapból elutasítja a követést.

  18. Jadeye says:

    Facebook says the prompts will begin rolling out in Instagram and Facebook applications over the coming days and weeks, so you might not see them right away.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!