fbpx Skip to content

Az iOS 14.5, az iPadOS 14.5 és a tvOS 14.5 egyik újdonsága, hogy az Apple megköveteli a fejlesztőktől, hogy engedélyt kérjenek, mielőtt követni kezdik a tevékenységünket a saját alkalmazásaikon vagy weboldalukon kívül, hogy ezzel még inkább célzottabb hirdetéseket tudjanak számunkra megjeleníteni, mérhessék az ezekkel a hirdetésekkel kapcsolatos tevékenységünket, vagy hogy megoszthassák az információinkat adatbrókerekkel.

Az új funkció esetén nem feltétlen egyértelmű, hogy az adott kapcsolónak milyen állapotban is célszerű lennie, illetve mi történik, ha az bekapcsolt állapotú, és mi, ha kikapcsolt. Ezt foglalnánk most röviden össze.

Mit jelent pontosan a tevékenységkövetés?

Ha engedélyezzük, hogy kövessék a tevékenységünket, az alkalmazás képes engedélyezni, hogy az alkalmazáson keresztül információkat gyűjtsenek rólunk és az eszközünkről (például a felhasználói azonosítót vagy eszközazonosítót, az eszközünk aktuális hirdetési azonosítóját, a nevünket, e-mail címünket vagy egyéb általunk megadott azonosító adatot), amelyek egyesítve lesznek a rólunk és az eszközünkről harmadik felek által vagy harmadik felek alkalmazásaiban, webhelyein és általuk felügyelt egyéb helyeken gyűjtött információkkal. Az egyesített információk a hirdetéscélzáshoz vagy a hirdetések méréséhez lehetnek felhasználva. Az alkalmazásfejlesztő dönthet úgy, hogy megosztja ezeket az információkat adatbrókerekkel, ami azt eredményezheti, hogy azok össze lesznek kapcsolva a rólunk vagy az eszközünkről nyilvánosan elérhető vagy egyéb információkkal.

Amikor úgy döntünk, hogy nem engedélyezzük a tevékenységünk követését az alkalmazás számára, akkor az alkalmazás nem férhet hozzá az eszközünk hirdetési azonosítójához (amit korábban az eszközünkön lévő Kevesebb hirdetéskövetés beállítással vezérelhettünk). Az alkalmazásfejlesztők felelősek annak biztosításáért, hogy megfeleljenek az általunk kiválasztott beállításoknak.

Nem számít követésnek, ha az alkalmazásfejlesztő információkat egyesít rólunk vagy az eszközünkről a hirdetéscélzáshoz vagy a hirdetések méréséhez, amennyiben a fejlesztő ezt kizárólag az eszközünkön végzi, és nem küldi el az információkat az eszközünkről olyan módon, amely azonosíthat minket. Ezenfelül az sem számít követésnek, ha az alkalmazásfejlesztő információkat oszt meg rólunk vagy az eszközünkről adatbrókerekkel kizárólag a csalások észlelése vagy megakadályozása érdekében, illetve biztonsági célokból. Végül, az sem számít követésnek, ha az adatbróker – akivel az alkalmazásfejlesztő megosztja a velünk vagy az eszközünkkel kapcsolatos információkat – egy fogyasztói információs ügynökség, és az információkat a hiteltevékenységünkről (például az általunk időben teljesített fizetésekről) szóló jelentés elkészítésének céljából vagy azért osztja meg, hogy a hitelképességünkről szerzett további információk segítségével megállapíthassák a hitelre való jogosultságunkat.

Engedélyezés vagy letiltás iPhone-on, iPod touch-on vagy iPaden

Amikor egy alkalmazást először elindítunk az iOS 14.5-re, iPadOS 14.5-re vagy tvOS 14.5-re való frissítés után, az valószínűleg fel fogja dobni a követés engedélyezésére vonatkozó kérést:

Itt rögtön engedélyezhetjük ezt számára az Engedélyezésre koppintva, vagy le is tilthatjuk, ha az Alkalmazás megkérése, hogy mellőzze a követést opciót választjuk.

Engedélyezés vagy letiltás csak adott alkalmazás esetén

Az így engedélyezett alkalmazások ellenőrzéséhez nyissuk meg a Beállítások appot, és görgessünk le az Adatvédelem opcióhoz, amire koppintsunk rá, és válasszuk a Követés menüpontot:

Ezen belül láthatjuk, hogy melyik appok kértek engedélyt a tevékenységünk követésére, ahol ezt az engedélyt vissza is vonhatjuk az adott appra vonatkozóan. Ha itt egyetlen app sem jelenik meg, akkor egy app sem kért még engedélyt.

Kérések engedélyezése vagy letiltása minden alkalmazásra vonatkozóan

Az engedélyünk nélkül egyetlen app sem követheti a tevékenységünket, és ha ilyet talál az Apple, azt el is távolítja az App Store-ból.

Amennyiben be van kapcsolva a Követés kérésének engedélyezése az alkalmazások számára opció, akkor az alkalmazások engedélyt kérhetnek arra, hogy követhessék a tevékenységünket, és ezt engedélyezhetjük a számukra, vagy eleve elutasíthatjuk.

Amennyiben ki van kapcsolva ez az opció, akkor az alkalmazások engedélykérését az iOS automatikusan elutasítja, így az számunkra már meg sem jelenik.

Ha egyetlen alkalmazás számára sem kívánjuk engedélyezni a követést, egyszerűen kapcsoljuk ki teljesen ezt az opciót. Fontos megjegyezni, hogy a követés engedélyezése egyes esetekben szükséges lehet adott alkalmazások számára.

Engedélyezés vagy letiltás az Apple TV-n

Az engedélykérések lehetőségét az Apple TV-n a Beállítások, Általános, Adatvédelem, Követés alatt tudjuk bekapcsolni vagy kikapcsolni.

Legutóbbi frissítés: 2021.04.27.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.