iOS 14: viszonylagos helyzet opció a helymeghatározás esetén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple már az iOS 6 óta nagyon komolyan veszi az adatvédelmet és minden évben hasznos újításokat adnak ki, amikkel a tudatos felhasználók jobban szabályozhatják, hogy melyik alkalmazás mihez férhet hozzá.

Idén sincs ez másképp, és az iOS 14 a következő szintre emeli a helymeghatározás pontosságának szabályozását a viszonylagos helyzet funkcióval. Nézzük is meg, hogy miről van szó!

iOS 14 alatt ha egy alkalmazás hozzáférést kér a helyzetedhez, egy apró térképet fog megjeleníteni, melynek bal felső sarkában bekapcsolhatod a pontos helyzet megosztását.

Alapértelmezésben az alkalmazások csak a viszonylagos helyzetedet kapják meg, ami sok esetben elég lehet.

Egy időjárás alkalmazásnak például nem kell tudnia, hogy a Corvin mozinál vagy éppen, egészen pontosan a Szabó Ilona emléktábla mellett, elég ha annyit tud, hogy Budapesten, a 8. kerületben tartózkodsz, hiszen a méterre való pontosság a legtöbb esetben felesleges, hacsak nem valami szuperpontos előrejelzést kapsz.

Ugyanígy elég a viszonylagos helyzeted a legtöbb közösségi oldalnak vagy épp a hírolvasódnak is.

Vannak persze alkalmazások, ahol szükség van a pontos helyzetre, mint például a navigációd, a Swarm vagy a Pokémon Go, de sok esetben az alkalmazás működéséhez nem kell, hogy többet tudjon a viszonylagos helyzetednél.

Ezzel az alkalmazások kevesebb adatot kapnak rólad és privátabb életet élhetsz.

Te melyik alkalmazásaidnak fogsz csak viszonylagos helyzetet adni?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!