iOS 14: kompaktabb felületek hívások és Siri esetén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 14 a frissített főképernyővel már önmagában is teljesen átalakítja kütyüink kezelését, de az Apple nem állt meg ott.

Most először az iOS (iPhone OS) történetében megváltozik a hívóképernyő, Siri visszanyeri iOS 6-os kompakt nézetét és végre iPhone-on is elérhető lesz a kép-a-képben mód. Ezeknek köszönhetően sokkal könnyebb lesz használni eszközeidet egyszerre több célra is.

Frissített hívóképernyő

Egészen az iPhone megjelenése óta ha jött egy hívásod, akkor az a teljes képernyőt elfoglalta. Ha zárolva volt a telefon, kaptál egy csúszkát, feloldott állapotban pedig 2 gombot. Ez azonban többé nem lesz így, legalábbis ha fel van oldva a eszközöd.

Az iOS 14 ugyanis utóbbi esetben egy beúszó értesítésként jeleníti meg a hívásokat, legyen szó rendes telefonhívásról, FaceTime hívásról vagy új, iOS 14-es API-kat támogató, harmadik féltől származó VoIP alkalmazásról.

Ha az értesítésre ráböksz, a régi felület jön be, de fel is tudod suhintani, mint egy értesítést és akkor az óra helyére csúszik a hívás:

Innen bármikor egy bökéssel visszatérhetsz a híváshoz, ha valamiért szeretnéd mégis felvenni. Igen, ez lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyj egy hívást és közben használd az eszközöd! Hihetetlen korban élünk.

Egészen eddig ha nem akartál valakivel foglalkozni, de nem volt szíved elutasítani, kénytelen voltál végigvárni, amíg megunja és leteszi vagy átirányításra kerül hangpostára. Sokaknak minden bizonnyal már csak ezért is megéri majd telepíteni az iOS 14-et.

Kép-a-képben

Ha egy alkalmazás videók lejátszásához a gyári vezérlőket használja vagy olyan vezérlőt készített, ami támogatja az iOS kép-a-képben API-jait, akkor iOS 14-től iPhone-on is használhatod majd a funkciót.

Ez lehetővé teszi, hogy úgy nézz videót egy kis ablakban, hogy mellette másra is használhatod eszközöd.

Ami azonban sokkal menőbbé teszi, hogy a kép-a-képben nem korlátozódik videókra, hanem FaceTime hívások közben is aktiválódik, ha visszalépsz a főképernyőre, ezért többé nem kell hívópartnerednek az arcod elmosott változatát néznie a “Szüneteltetve” felirattal, ha megnézel valamit a jegyzeteid közt, és te is nézheted őt tovább.

Dicséretes, hogy az Apple szerint már elég nagy az iPhone és az iPod touch képernyője ehhez a mutatványhoz.

Siri

Siri iOS 5 és iOS 6 alatt a képernyő aljáról kúszott be és nem takarta el, amit néztél. Ezt aztán jól elfuserálta az iOS 7, ami egy teljes képernyős, elmosott hátteret adott a személyi asszisztensnek.

Szerencsére az Apple “villámgyorsan”, mindössze 7 év alatt 😂 rájött arra, hogy ez marhaság, és Siri iOS 14 alatt újra csak a képernyő alján jelenik meg és csak akkor foglal el több helyet, ha arra tényleg szüksége van.

Ha egy másik alkalmazás szolgáltatja az információkat Siri számára, akkor válasza fentről úszik be, ha pedig “önmaga” felel, akkor nyomógombja felett kúszik be.

Az Apple ráadásul úgy döntött, hogy a felület még kompaktabb kialakítása érdekében azt is elrejtik, hogy mit kérdeztél, de szerencsére ezt a Beállítások → Siri → A beszéd mindig jelenjen meg opció alatt visszakapcsolhatod.

Sajnos annak ellenére, hogy Siri kevesebb helyet foglal el és látszik, hogy mi van a képernyőn, továbbra se lehet hozzányúlni az alatta lévő alkalmazáshoz. Erről Craig Federighi egy interjúban elmondta, hogy gondoltak rá, de így látják jobbnak. Talán majd az iOS 21 változtat ezen is. 💁

Összességében elmondható, hogy az iOS 14 rengeteg téren mer változtatni az iOS alapvető részein és ezért sokkal változatosabban használhatjuk majd ősztől eszközeinket.

Te várod már az iOS 14-et?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. szorian says:

  Feloldott készülék esetén miért fent jön be a hívás ikon hogy egy kézzel alig érem el ha felakarom venni? Szerintem pont alul kellene legyen ennek így semmi értelme szerintem kényelmetlen kíváncsi vagyok hogy egy mostani x, xs vagy sima pro-n sem egyszerű de egy maxon biztosan meg egy férfi sem éri el? Természetesen ha lehet rajta változtatni hol helyezkednek el akkor nem szóltam de ott fent biztos szar helyen van. Ja és ha rabokok bejon a régi felület. Azaz 2 erintesbol kell fel ennem vagy SMS-el elutasitanom hogy később vissza hívom amit minden nap többször használok…

 2. Bob says:

  Mert valoszinuleg nem egy kézzel használod ha mar fel van oldva, hacsak nem rohadt nagy kezed van. Most ha eppen gepelsz akkor hogy nézne ki egy lentről becsúszó Notification, meg honnan csuszna be, kepernyo aljatol vagy a billentyűzet tetejétől?

 3. Inkább azzal foglalkoznának hogy Magyar nyelvű legyen…

 4. szorian says:

  véleményem szerint a billentyűzet tetején jobb lenne de ez az én véleményem, és már látom, hogy a feleségem hogy fog miatta anyázni…

 5. Bob says:

  Csak ez vagy minden Notifications?

  “Ja és ha rabokok bejon a régi felület.”
  Egyébként ez nem tudom hogy sikerült neked, de nekem elég egyszer rábökni és már fel is vettem, ráadásul tudom folytatni amit eddig csináltam, pont úgy működik ahogy kell :slight_smile:

 6. szorian says:

  Csak ez a többi nem zavar ha fent jön be ráadásul azokkal nem biztos hogy azonnali interakcióra van szükség. Nyilván a notification-re kell nyomni nem a felvevő gombra akkor jön be a régi felület. Ahogy az a cikkben is szerepel “Ha az értesítésre ráböksz, a régi felület jön be, de fel is tudod suhintani, mint egy értesítést és akkor az óra helyére csúszik a hívás:”

 7. Bob says:

  De ha nem akarod akkor nem böksz rá és nem jön be a régi felület, hanem a zöld gombra nyomsz és felvetted, a pirosra akkor lerakod, ha meg sms-el akarsz válaszolni, akkor sajnos plusz egy gombnyomás :frowning:

 8. Hacsi says:

  Az egész képernyőt lejjebb tudod csúsztatni a notifikáció nem jön lejjebb? Így menne 1 kézzel.

 9. gunar says:

  Igen célszerű lenne, ha lehetne pozicionálni legalább pár helyre, de az még akkor sem lesz mikor már a magyar siri-t régóta használjuk. De ne legyen igazam.

 10. novisz says:

  Ha a kép a képben funkciót használni fogjuk a YouTube esetén, akkor a YouTube-nak majd ki kell adnia egy frissítést, hogy csak teljes képernyőn működjön ingyér, kben a rengeteg előfizetőjének lőttek :slight_smile:

 11. Jadeye says:

  miért?

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!