fbpx Skip to content

Karácsony örömére tegnap este valószínűleg ismét számtalan új és használt iPhone talált gazdára.

iPhone-karacsony-cover

Az alábbi cikkben pár tippet, trükköt, kezdő lépést gyűjtöttünk össze, hogy az újdonsült készüléktulajdonosok még gördülékenyebben barátkozzanak meg az új készülékükkel, illetve itt van lehetőség feltenni kezdő kérdéseket is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Legelsőként talán a Gyakran Ismételt Kérdések cikket ajánlanánk az újdonsült és a tapasztalt készüléktulajdonosok figyelmébe, ahol a leggyakrabban felmerült kérdésekről szóló cikkeinket gyűjtjük:

Ha pedig valami nem stimmel a készülékünkkel, akkor első lépésekként érdemes az ebben a cikkünkben felsoroltakat megpróbálni:

A SIM-kártya behelyezése

Az első lépések közé tartozik a készülék bekapcsolása, a SIM-kártya behelyezése. Sok ember számára ez triviális, azonban érdemes kiemelni, hogy az iPhone 5 és újabb készülékek már nano SIM-kártyával működnek, tehát bizonyosodjunk meg róla, hogy a kártyánk kompatibilis, ne ott kelljen szembesülnünk, hogy bizony aktiválni sem tudjuk.

iphone-5-nano-sim

Ezután az iPhone kezdő lépései következnek, a szinkronizáláshoz szükségünk lehet az iTunes-ra, amit innen lehet letölteni, illetve nem árt előre elkészíteni az Apple ID-nkat sem (persze csak akkor, ha még nem rendelkeznénk ilyesmivel). Erről már írtunk korábban egy cikket, hogy hogyan hozz létre akár bankkártya nélküli Apple ID-t:

Amennyiben egy másik iPhone-ról költözünk át az új iPhone-ra, akkor arra a legegyszerűbb megoldás az iCloudban vagy esetleg a számítógépen lévő mentésünk visszarakása. Ehhez pedig csupán a mentés visszaállítása menüpontot kell kiválasztani a kezdő lépéseknél.

Ha a régebbi készülékünket szeretnénk visszaállítani, akkor először mindenképp jelentkezzünk ki az iCloudból, amit Beállítások / iCloud alatt érhetünk el, utána pedig a Beállítások / Általános / Visszaállítás alatt nyomjuk meg az Összes tartalom, beállítás törlése gombot. Amennyiben valami nem működne, érdemes restore-olni a készüléket is, erről bővebben itt írtunk:

Amennyiben nem szeretnénk a már meglévő mentésünket átrakni az új készülékre, érdemes elolvasni az alábbi bejegyzéseinket a mentések szerkesztéséről:

Ismerkedés az iOS-szel

Ha végeztünk a kezdő lépésekkel, már használható a készülékünk, letölthetünk alkalmazásokat az Apple ID-nkkal, és ha ez az első ilyen készülékünk, elkezdhetünk ismerkedni az iOS-szel.

ios-9-logo1

Még ha régóta is használunk már iPhone-t, akkor is érdemes lehet az alábbi cikkeinket elolvasni:

iPhone 6s, 6s Plus

iFixit-iPhone6s

Bizonyára sokan vásároltak az új készülékekből. A teljesség igénye nélkül itt is összegyűjtöttünk néhány cikket, amit érdemes elolvasni, illetve megnézni a saját tesztjeinket, illetve a videós cikkeket:

Továbbra is komoly mennyiségű olvasnivaló van, mind kezdő iPhone tulajdonosoknak, mind az iOS 9 és iPhone 6s felhasználóknak. Reméljük, a cikkeink a lehető legtöbb felmerülő kérdésre választ adnak majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Én több mint 1 hete vettem egy i6S-t és csalódottságomra 6 napra rá pixelhibás lett…így most mire kapok újat a telekomtól vagy 2 hét..?? cserekészülék persze nem jár, addig nyomkodjam a dobozát…??

  2. Sziasztok! Ha repülővel utazom, ugye repülőgép üzemmódba kell raknom az iPhone 6-osomat!
    Közben fotozok, megnézem néha, mennyi az idő!
    Arra lettem figyelmes, hogy még repülőgép üzemmódban, jóval leszállás előtt át áll a telefon órája a terület időzónájára! De honnét tudja, hogy hol vagyok?
    Utána nézem a fotókat, azoknál is látszik, hogy hol fotóztam!
    Ez normális?

  3. Olyan trükk nincs, hogy másik iPhone-re költözéskor ne nyelje le a kontaktok 20% át?! Mert ezt csinálta a nyomorult. Megbántam már, hogy újra ugyanabba a kakába léptem 🙁

  4. Gps!

  5. @pintyo: Beállítások közt nézd meg, hogy ilyenkor a GPS aktív-e! Nyáron én is így utaztam és nálam minden alkalommal csak a rep-mód kikapcsolása után találta meg az aktuális időzónát!

  6. Arról, nem fog cikk készülni, hogy hogy lehet karácsonykor újdonsült iPhone tulajdonosnak lenni? 😀

  7. @Ugyankerem:
    Valamit rosszul csinálsz mert én 6 hónaponta cserélem a telómat (meló miatt) és az iCloud-ból minden 100%-ban szinkronizálódik, soha semmi nem veszik el.

  8. Nálam is volt családon belül telefoncsere, és az icloud tökéletesen visszaállít mindent.

  9. Nincs véletlen némelyik kontaktod email kliensen tarolva és nem az icloudon ?
    Pl nekem is a saját kontaktjaim icloudon vannak tarolva, a ceges meg egy gmailes fiokra es onnan szedi le…

  10. Minden kontaktot icloudban kell tárolni, és tökéletesen fog működni. 5.telefonom és még mindig meg van az összes 🙂
    Sőt, legjobb ha mindent icloudra bízol, nem gmailre, emailre meg nemtudommire..

  11. Boldog karácsonyt!

    Lecseréltem az Iphone 6-ot egy 6S-re.
    IOS 9.2 van rajta és az sms üzenetekre nem jelez.Az üzenetet megkapom de nem jelez.
    Valaki tapasztalta ezt?Esetleg megoldás rá?
    Köszönöm

  12. @Tóth Norbert Nincs Telekom szerviz 1000éve, minden tipusu keszuleket a gyartoi szervizbe kuldenek. Apple nem ad cserekeszuleket! Viszont kicsereli egy teljesen újra a tiédet! 1,5 kb, kibirhato!

  13. OFF:
    Régi iphone tulaj vagyok, sok app-ot vettem már.
    Tegnap kértem az egyik árának visszafizetését.
    Ma megint vásároltam, utána küldtek egy emailt, hogy ettől nem állhatok el. Tényleg ha EGY alkalommal élek törvényadta jogommal, mindjárt el is bukom azt a későbbiekre nézve?!

  14. A hangszóró recseg. Fel éves iPhone. Szerintetek ki cserélik vagy azt mondjak hogy én zenéltem széjjel.

  15. GPS
    gps kordinatak hozza vannak adva a fotohoz de ez mar regota van mas telefonokon is.

  16. @White64GB: Kiveve ha fehere 64 gigas.

  17. Igen nekem is van olyan esetem , hogy jön néhány e-mail csak a telefon feloldásakor veszem észre jelzést nem ad !

  18. iCloud teszi a dolgát költözéskor,de…!!!!
    az szopás ha egy régi jól bevált progi már nincs fenn a z áruházban és a gépemröl is ‘eltünt’ valamiért… (valaholl nincs egy ‘retro’ app-tár .. esetleg?

  19. @Lusta: nem bukod el, de értelemszerűen korlátozva van – éppen azért, hogy ne az legyen, hogy megveszi valaki mondjuk az adott játékot, aztán visszakéri az árát, és utána nyugodtan játszik vele tovább. ha valaminek visszakéred az árát, az nem törlődik a készülékedről, viszont eltűnik a vásárlásaid közül, így újból letölteni csak ismét kifizetve tudod. köszönd ezt azoknak, akik visszaéltek ezzel, tehát megvettek valamit, majd amint az letöltődött a készülékükre, már kérték is vissza az árat, és utána boldogan használták az adott appot vagy játszották végig a játékot.

    @hiper: nincs retro app tár, ellenben nézd meg a vásárlási előzmények között, hátha: https://support.apple.com/hu-hu/HT204088

    érdemes rendszeresen biztonsági mentést készíteni a vásárlásaidról. https://support.apple.com/hu-hu/HT201625

  20. Ha már random telcsi kérdés. Létezik-e app arra, hogy egy telcsiről vezéreljek egy másikat? Konkrétan nekem arra kellene, hogy a video felvételt elindítsam leállítsam távolról. Madáretetőbe jönnek cinkék és pár lassított beszállásnak örülnék közelről 🙂 Fotózásra van megoldás pár, elvileg látni az egyik telcsin realtime a másik kijelzőjét, de videóról sehol sincs szó. Ötlet?

  21. Iphone 6s plus-t vettem,de csalódott vagyok 🙁 note 3-ról váltottam,de nem vagyok meg elégedve. A színek szörnyen fakóak a note 3-hoz képest(az iphone 5s-hez képest is fakóak a színek) Nagyon lassan tölti le az alkalmazásokat. A NOTE3 már rég letöltötte,telepítette az iphone 6s plus pedig 3x annyi időt dolgozott vele. 🙁 Másnál is rosszak a színek és lassú a letöltés?

  22. @Linda30: a színek kapcsán érdemes tudni, hogy a két készülék kijelzői különböző technológiájúak. az iPhone esetén IPS LCD van, a Note 3 meg AMOLED. így a színtelítettség is különböző. az OLED típusú kijelzők általában túlszaturáltak, ha nem állítottad át. az iPhone 6-tól kezdődően pedig az iPhone készülékek kijelzője teljességgel megfelel az sRGB szabványnak.

    az alkalmazásokat teljesen más alkalmazásboltból és teljesen más rendszerre töltöd le (Android/Play Store vs. iOS/App Store), így azok mérete is más lehet.

  23. köszönöm. De az iphone 5s-en is jobb a kép 🙁 szebbek a színek . 🙁

  24. Azt mondjátok meg, miért nem kéri a passcode-ot/ujjlenyomatot, ha a lezárt képernyőről kikapcsolom (de még a wifi kikapcsolásakor és repülő módnál is)?! Ha elhagyom/elveszik, tudnám követni, nem tudná illetéktelen lecsatolni a hálóról. Vagy van ilyen beállítási lehetőség, csak én nem találom? (Jailbrake biztos megoldás, de nem akarok törni)

  25. @HSA: miért kérné? soha nem kérte. még pedig azért, mert resetelni ekkor is tudná. ha viszont nem lenne hardveres lehetőség a resetre, akkor a lefagyott készülék úgy maradna. a reset viszont minden esetben lehetséges, így semmi értelme a kikapcsolás kóddal való letiltásának. a SIM-kártyát is egy pillanat kivenni. ha nem tiltottad le a lezárt képernyőn a Vezérlőközpontot, akkor meg szintén egy pillanat a repülőgép mód. egyikhez sem kell kikapcsolni a készüléket.

  26. @Jadeye: Hogy eddig sem kérte, az nem indok, de az jogos, hogy ha SIM kártyát kiveszik, akkor ennyi volt. A vezérlőközpontos wifi tiltás szintén ott volt a kérdésemben. Azért ezekre akkor is kérhetne kódot, hogy legalább az egyszeri tolvajoknak nehezebb dolguk legyen. Jó, tökigaz, hogy van néhány opció, hogy ne lehessen követni a telefont, ha nem akarja, aki "megtalálja".

  27. @HSA: mint írtam, hiába kérne kódot, a reset ellen egyszerűen nem véd.

  28. @Linda30: Szerintem hibás készüléket kaptál. Vidd vissza garanciában. Egyre gyakoribb hiba iPhone 6-tól kezdődően a rossz kijelző. Több ismerősömnek is cserélték emiatt a telefonját.

  29. Sziasztok! Meg tudná valaki mondani, hogyan lehet azt kikapcsolni, hogy mindkét telóm kijelzi a másik telefon híváslistáját? Tehát ha egyiken van egy beszélgetés vagy hívás, azt a másik is megjeleníti. Nem csörög , csak a listában van benne. Akkor is ha a facetimeot kikapcsolom, ès akkor is, ha nem ugyanazon a wifin vannak a készülèkek, ezeket már kipróbàltam. Előre is köszönöm!

  30. @sparrow: ugyanazzal az Apple ID-val vagy belépve mindkét készüléken az iCloudba. lépj ki a másik készüléken.

  31. Köszönöm,de ez lenne az egyetlen megoldás? Nem lehet valamit kikapcsolni?

  32. @Jadeye: Mint írtam, igazad van

  33. kö@gabor.:
    köszönöm.
    csak menjek be és mondjam,hogy még az iphone 5s kijelzője is élénkbb ettől? 🙂

  34. @gabor.: Nem csak a gyorsabb ügyintézés miatt éri meg, hanem azért is, mert a szolgáltató elhajt 1 év után, hogy “csak 1 év garancia van rá”, holott ez nem igaz, csak nekik kéne 2 évet adnia… Ismerősöm Telekomnál vásárolt iPadjét cserélték 1,5 év után az iStyleban szó nélkül, mert feszület volt a kijelzőben és elrepedt. Holott az iStylenak köze nem volt hozzá, de gyártási hiba miatt sérült meg.

    @Linda30: Egy próbát megér. Másnem rámérnek és azt mondják ez ilyen, de gyártási hibából is fakadhat. A Samsung féle AMOLED-ek egyébként elképesztően túlszaturáltak, ahhoz képest biztos fakóbbak a színek, de az i5-höz képest nem kéne.

  35. @Linda30: ha azonos fényerővel hasonlítottad össze a kettőt és tényleg rosszabb a 6s plus akkor igen. ezt megmondod és vagy megpróbálnak meggyőzni, hogy semmi baja, vagy egyből átveszik és beküldik 😀

  36. @gabor.:

    igen,azonos fényerővel néztük. és az 5s jóval élénkebb színű. Ne győzködjenek,adjanak egy másikat 😉

  37. Mit nem bukok? Az elállási jogot elbuktam.
    Nem köszöngetek másoknak, mert az apple a hibás. Oldják meg, hogy ne kerüljek egy kalapba olyanokkal, akik ezt notóriusan teszik!

  38. Én telefoncsere miatt most találkoztam azzal a problémával, hogy ios 9-ben megszüntették az app extractot, azaz nem tudom az iTunes által backup-olt apk fájlokat utólag visszatenni. Gyakorlatilag már nincs mód arra, hogy kiexpirtálj egy appot minden adatával, majd visszatölts. Azért ez jelentős változás, mégsem olvastam sehol erről. Pl. nekem csak pár appra lett vna szükségem, nem az egész backupra (ami ráadásul már az új telót is lelassította, szóval full restore kellett). Szerencsére iBackupBot-tal legalább az sms-eket vissza tudtam tölteni. Ilyesmi cikket szívesen olvasnék.

  39. @kisai: az iTunes-ban nincs apk, az andoroidos appok esetén van. egy-egy appot külön sosem lehetett minden adatával és beállításával együtt exportálni, az iTunes ilyesmit sosem csinált. a készülék és az alkalmazások adatairól backup természetesen továbbra is gond nélkül készíthető az iTunes segítségével: https://support.apple.com/hu-hu/HT204136

  40. @Jadeye: bocs, ipa fájlokról beszélek. iTunes-ban archiválás volt, de én iFunBox-szal exportáltam az appokat, amit később (pl.új telefonra) vissza lehetett tölteni. Viszont ez már nincs, mert az apple iOS 9 bevezetésével bezárta az app extraction-t. Csak külföldi oldalakról tudtam meg mindezeket, egy magyar oldal sem írt erről.

  41. Persze, iTunes backup van, de én nem akartam visszatenni a teljes backupot, mert miutan megtettem, az új tel is belassult. Ezért néhány app backup-ja kellett volna, amit fel tudok tenni az új telre. Remélem így érthető a problémám.

  42. Próbáltam kiexportálni az alkalmazásadatokat, de a komplett mappastrukturát nem tudtam iBackupBot-tal, csak néhány fájlt.

  43. @Jadeye; Szia lenne egy kerdesem nem tudom backupolni a 6S t az itunesbol, a legfrisebb itunes van de azt irja hogy ujabb verzioju kell, de ez a legujabb.


Add a Comment