fbpx Skip to content

Pár éve már bevezették a hazai szolgáltatók is, hogy egyes díjcsomagoknál nem lehet használni a VoIP-ot, tehát az internet alapú hanghívásokat, mint amilyen például a Skype, a FaceTime és a FaceTime Audio is.

simple_2x

Aztán néhány csomagban végül ismét engedélyezték, de még mindig találkozhatunk ezzel. Például az én legnagyobb adat csomagomon sem működnek a VoIP hívások, ami rendkívül idegesítő. Ilyenkor persze az egyszerű felhasználó rögtön az Apple-t ekézi, holott itt igazából a szolgáltató a hibás. De akkor mi a megoldás?

Alapjában véve két problémát különböztetünk meg. Az egyiknél egyáltalán nem működik a FaceTime hívás, a másiknál pedig ugyan kicsöng a másik félnél a hívás, de nem kapcsolódik. Nálam pont a második van, tehát ugyan látom, hogy valaki hív, de mikor felvenném, nem kapcsolódik.

Ezekre a VPN lehet megoldás, ami lehet például a már nálunk is sokszor említett TunnelBear.

Photo 2 Photo 1

A TunnelBear ingyenesen letölthető az App Store-ból, majd pedig 500MB forgalmi keretet kapunk minden hónapban ingyen. Ezt esetleg lehet még növelni 1-1 tweettel, de utána már, ha több adatforgalomra van szükségünk, akkor fizetnünk kell. Az alkalmazás indítása után fel kell raknunk egy tanúsítványt és érdemes a legközelebbi országot kiválasztani, felesleges Amerikába “menni” emiatt. 🙂

[appstore id=”564842283″]

Ha esetleg elsőre nem működne, akkor egy újraindítás segíthet. Így már menni fog a FaceTime és a FaceTime Audio is, ha bekapcsoljuk a VPN-t.

Mivel a VoIP korlátozása csak a mobilinternet esetén okoz problémát, így a mobilnetes FaceTime és FaceTime Audio hívások értelemszerűen a havi mobilinternet-keretünket is ugyanúgy fogyasztják, függetlenül attól, hogy bekapcsoltuk-e a VPN-t vagy sem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. T-nél nem tapasztaltam még, hogy nem engednék.

  2. Pedig az a legszemetebb egy szolgáltató!Olyan szemtelenül kicsesztek mindenkivel hogy az undorító!

  3. Azért állandó vpn csatlakozást nem javasolnék egy ismeretlen szolgáltatóhoz, de csak facetime idejére beleférhet. Inkább privát vpn-t használnék erre dyndns-el, nem nagy befektetés cserébe biztonságos.

  4. Ez csak a voda, meg a Telenor piszkos kis trükkje, ne általánosítsunk. A T eddig mindig korrekt volt és nem nyúlkált az internetbe, a korlátlan az korlátlan.
    Amúgy meg ez nem megoldás egy külföldi VPN kapcsolat egyrészt lassabb, másrészt minden átmenő adatodat olvashatják és akkor még a mobilneten felül nekik is fizessek adatkeretet? Lol
    Egész egyszerűen szolgáltatót kell váltani olyanra, aki nem szórakozik a fizető vendégeivel. Legalább 15 éve van T kártyám és bármi gondom volt, gyorsan, profin megoldották.

  5. @nymadwe: a TunnelBear nem egy ismeretlen szolgáltató.

    @Jecy: telenoros előfizetéssel semmi ilyesmit nem tapasztalok.

  6. elég az inditó félnek bekapcsolni a vpn-t vagy a fogadónak is kell?

  7. @lutos: a VPN csak azt teszi lehetővé, hogy nálad működjön az adott esetben a díjcsomagodban tiltott VoIP, nem befolyásol semmit azzal kapcsolatban, hogy a fogadó félnél működni fog-e.

    nyilván ha az ő díjcsomagja is olyan, hogy abban tiltva van a VoIP, akkor semmit nem fog számítani az, hogy te bekapcsoltad a VPN-t, mert az csak a te kapcsolatodra vonatkozik.

  8. Jadeye: Igaz, a Telenor csak szimplán paraszt a magyar ügyfélkezeléssel és időnként poénból hozzácsap 2000et a számlához. Megtörtént eset, hogy a 30napra aktivált addont másnap délelőtt deaktiválták és újból vonták volna a pénzt a feltöltőkártyáról. Az ügyfélszolgálat először hülyének nézett, majd kapcsolok valakit címszóval bontotta a vonalat. Brilliáns.

  9. @Jecy: én soha nem találkoztam ilyesmivel (ami nyilván nem jelenti azt, hogy ne fordulna ilyesmi elő!). de akkor reklamálj. vagy hordozd át a számot máshová.

  10. A szolgáltatásukkal nem volt bajom (anno volt egy céges kártyám még a Pannonnál) csak a konverzió során lettek ilyen lehúzósak, bár lehet ez csak magyar stílus, mert a Bolgár Telenor teljesen megbízható, leszámítva, hogy nincs 4G, Tnél meg mindig volt LTE kapcsolatom.

  11. Ez már régi sztori.. A barátnőm feltöltőkártyás telefonjával esett meg sok éve, akörül amikor felvásárolták. Lehet csak baki volt, nem tudom, de egész egyszerűen mi voltunk a hülyék, amikor evidens, hogy a rendszer hibázott. Ez nem helyes ügyfélkezelés. Azóta jól át is lett hordozva az ô száma is, nyilván senki se szeret kísérletezni ilyen tapasztalatok után. Elhiszem persze, hogy véletlen bug volt a rendszerben, de ellenőrizhették volna mielőtt leoltják a fizető vendéget.. Na mindegy ez off. Csak azóta nem szeretem ennek a cégnek a magyar részét.

  12. Telekom siman korlatoz, next s aranytarskartyas vagyok, nem tudok viberen telefonalni.

  13. @Jecy: Pedig nekem Telekomon nem megy semmi voip. A Vodánál meg az összes csomagnál engedik kb egy éve már.

  14. @Jecy:

    A telekom nem volt korrekt 🙁 Anno vettem egy mobilnetet, 16GB, majd 1 hét múlva jött az SMS, hogy elfogyott a cucc. Reklamáltam, persze az ott dolgozó szakmailag felkészületlen alkalmazottak nem tudták. Lekértem a részletest, éjszaka mutatott több száz megákat elfogyni. Aludtam és a cucc is ki volt kapcsolva. Egyszerűen ellopták, hogy fizessek pluszért. Zsidó cég, nem kell annyira védeni azokat.

  15. @Jecy:

    Én 2001-ben az akkori pannon gsm egyik tartalomszolgáltatójánál dolgoztam és igen, hozzáírtak a számlákhoz keményen, igazad van ebben. Miért ne tennék ma is?

  16. @Emerald: és? miért ne reklamálnád meg, ha tényleg így lenne?

  17. @Jadeye:

    Nem értem a kérdést. Minden meg van reklamálva, de mindketten tudjuk, hogy semmit sem érnek a reklamációk.

  18. @Emerald:@Jecy: Totál offtopic mindkét sztori, arról nem beszélve, hogy a FaceTime-hoz nincs közük. Így semmi értelme ennek itt.

  19. @nymadwe: Egyetértek, de aki nem teheti meg, hogy szervert üzemeltet átcsatornázni a kéréseit (bár bizonyos routerek firmware-ből is tudnak ilyet, én is állítottam már be egyet a cégnél), annak jobb híján marad külsős VPN szolgáltató.

    kicsit OFF:
    @Jecy: Feltöltőkártyás szolgáltatásnál létezik havonta egy fordulónap, amikor minden megrendelt szolgáltatást megújítanak. Ha olyan peched van, hogy pont előző nap rendeltél meg egy szolgáltatást 30 napra (pl. 100MB internetet), akkor azt azon az egy napon kell elhasználnod, mert nem időarányosan fizetsz, hanem mindig teljes árat. Egy alkalommal én is belefutottam ebbe, azóta figyelem a fordulónapot, ha valamit rendelek. (Most meg én is megválok a Telenortól 12 év után, mert az évközi emelést követő kötelező díjcsomagváltás hatására duplázódott a tarifám.)
    ON

  20. A "magyar" mobil "szolgaltatok" szarok es szemetek ha offtopic ha nem.


Add a Comment