fbpx Skip to content

Ahogyan az Apple a szeptemberi iPhone eseményén is külön kihangsúlyozta, az iPhone 6s és 6s Plus készülékek teljesen új rezgőmotort kaptak, amely megegyezik az Apple Watch-ban, illetve az új MacBookokban található Taptic Engine-nel.

iPhone-6s-Taptic-Engine-image-009

A Taptic Engine elsődleges újítása és funkciója, hogy sokkal rövidebb rezgést is képes kiadni, ezáltal valósidejű visszajelzéseket adva a felhasználónak. A régi, hagyományos vibramotorokkal szemben, amelyek csak 10–15 rezgés után érték el rezgésük teljes erejét, a Taptic Engine egyetlen ciklus alatt képes kifejteni ugyanezt az erőt, valamint sokkal rövidebb, akár 1 tizedmásodperces rezgésre is képes.

Az Apple iPhone eseményén nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek az új hardverelemnek. Egyetértettem azzal, hogy szükség van rá, mert ezzel könnyen, halk visszajelzéseket kaphatunk a készüléktől, nem olyan ormótlan, hangos jelzést, mint a rezgőmotornál. Ezt az iPhone 6s például a 3D Touch funkció visszajelzésére használja: ha rányomunk egy ikonra, rövid rezgést ad le, de ezzel nem zavarjuk a környezetünket, mivel tulajdonképpen nincs hangja.

iFixit-iPhone-6s-teardown-image-003-Taptic-Engine

A Taptic Engine és a 3D Touch összhangja jelenti az új iPhone készülékekkel való interakció új korszakát. A fejlesztők már hozzáférhetnek az új hardverhez, így játékoknál, alkalmazásokon belül is funkciók mellé rendelhetik a Taptic Engine-t. Ez egyébként apró, de ha nagyon hasznos újdonsága az iPhone 6s-nek.

iPhone-6s-Taptic-Engine-image-008

Ahogyan azt már megszokhattuk, az iFixit csapata ismét azonnal szétszedte az új készülékeket, azonban most még ennél is tovább mentek és röntgenfelvétellel vizsgálták meg az új Taptic Engine-t működés közben (nyomj a képre a videóhoz!):

Taptic-Engine-Xray

A Taptic Engine nagyobb helyigényének eredménye az is, hogy az új iPhone készülékek kisebb akkumulátorral érkeznek, bár a mérnököknek sikerült megoldaniuk, hogy az üzemidő azonos maradjon.

iPhone-6s-Taptic-Engine-image-003

Érdemes még kitérni az hívásfogadásra, mert itt a legjobban észrevehető az új hardver. Sokkal könnyebben észrevesszük, ha éppen hívnak minket, mert nem csak rezeg a készülék. Összességében tehát mostantól sokkal nagyobb szerepet kaptak a rezgő visszajelzések az új iPhone hétköznapi használata során, mivel most már olyan visszajelzések adására is képes, amelyre a hagyományos vibramotor alkalmatlan volt.

Utoljára pedig érdemes megnézni ezt a videót, amiben a régi és az új rezgő motort hasonlítja össze kolléga:

Nekem kifejezetten tetszik, hogy most már az iPhone-ban is elérhető a Taptic Engine – ha lehetőségetek van, próbáljátok ki.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Srácok lenne egy off kérdésem: minthogy ti már boldog tulaja vagytok az új készülékeknek így megmondanátok, hogy az új készülékekhez jó-e a régi tok ? Konkrétan van egy bőr 6Plushoz való Apple tokom. Ez jo lesz a 6s Plushoz is? Mert ugye elvben a méretek picit változtak. Köszi előre is !

  2. @Uri Tamás: jó hozzá. 0,2mm az eltérés. máskor kérlek ne offolj.

  3. @Jadeye: ok és akkor az ilyet hova?


Add a Comment