fbpx Skip to content

Nem sokkal az iPhone 6s rajtja után az iFixit szétszerelt néhány készüléket, és kiderült, hogy az Apple két különböző cégtől rendelte a készülékekben lévő A9 processzort. Ezek a Samsung és a TSMC.

kiemeltkep

A két chip nem csak a gyártási eljárásban (Samsung: 14nm, TSMC: 16nm) tér el, hanem így a lapkák fizikai méretében is. Az APL0809 számú Samsung chip 96mm², míg az APL1022 számú TSMC chip 104.5mm² területű. Ezen információk alapján olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint a kisebb méretű, Samsung lapka lehet a jobb. Valóban így van?

Melyik a jobb?

Az elmúlt néhány napban több Reddit felhasználó is tesztekkel támasztotta alá a várakozások ellentettjét, azaz bizonyították, hogy a nagyobb, a TSMC által gyártott chip energiafelvétele kisebb, “akkumulátor-barátabb”. Ezen mérések alapján a különbség számottevő, mintegy extra 2 órával több a TSMC chip javára.

E2WFtDw uSw72A2

(Balra a TSMC, jobbra pedig a Samsung chipje.)

Neked jó vagy “rossz” chippel szerelt a készüléked?

Egy fejlesztő, Hiraku Jira közzétett egy hitelesítetlen alkalmazást (az alkalmazás telepítése csak saját felelősségre!), mely segítségével kideríthető, hogy készülékünk melyik gyártó A9 chipjét tartalmazza, továbbá statisztikai adatokat mutat a készülékek átlagos és modell szerinti megoszlásáról. Innen tölthető le.

12065650_10207592819999799_5640841019864091006_n batterytest-tsmc-own

Kolléga tesztelte is az iPhone 6s Plus készülékén, ahol 7 óra 34 percet bírt az akkumulátor. Ezt a tesztet 100%-os akkumulátorról indította el és addig futott, ameddig le nem merült az iPhone.

Egy másik, biztonságosabb megoldás az chip gyártójának azonosítására a Lirum Device Info Lite nevű alkalmazás használata, mely az App Store-ból elérhető.

Az azonosításhoz a modellszámra lesz szükségünk.

N66AP (6s Plus) vagy N71AP (6s) – Samsung chip
N66MAP (6s Plus) vagy N71MAP (6s) – TSMC chip

lirumdevice

Az Apple állásfoglalása

Időközben az Apple is adott egy állásfoglalást az Ars Technica számára:

With the Apple-designed A9 chip in your iPhone 6s or iPhone 6s Plus, you are getting the most advanced smartphone chip in the world. Every chip we ship meets Apple’s highest standards for providing incredible performance and deliver great battery life, regardless of iPhone 6s capacity, color, or model.

Certain manufactured lab tests which run the processors with a continuous heavy workload until the battery depletes are not representative of real-world usage, since they spend an unrealistic amount of time at the highest CPU performance state. It’s a misleading way to measure real-world battery life. Our testing and customer data show the actual battery life of the iPhone 6s and iPhone 6s Plus, even taking into account variable component differences, vary within just 2-3% of each other.

Ez magyarul a következőt jelenti:

Az Apple által tervezett A9-es chipnek köszönhetően az iPhone 6s vagy iPhone 6s Plus készülékek megvásárlásával a legfejlettebb okostelefon-chipet kapod. Minden egyes chip, ami forgalomba kerül [a készülékekben –a szerk.], teljesítette az Apple legmagasabb elvárásait annak érdekében, hogy hihetetlen teljesítményt és jó akkumulátor élettartamot biztosítson, függetlenül az iPhone 6s készülék tárhely-kapacitásától, színétől vagy típusától.

Az egyes gyártósori tesztek, amelyek a processzorokat folyamatos, komoly terheléssel dolgoztatják meg, mindaddig, míg az akkumulátor lemerül, nem képviselik a mindennapos, való élet beli használatot, mivel a való élettel szemben valószerűtlenül hosszú időt töltenek azzal, hogy a processzort a legnagyobb teljesítményen pörgetik. Így ez egy félrevezető módja a valós élet adta akkumulátor-használati értékek mérésének. A mi tesztjeink és a vásárlók adatai mutatják meg az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus valódi akkumulátor-használati értékeit, ráadásul még a különböző egyéb komponensek adta különbségeket is figyelembe veszik, és ezek csak 2-3%-ban térnek el egymástól.

Tehát valóban van eltérés a TSMC javára a Samsung által gyártott A9-es chippel szemben, de az Apple közlése szerint ez mindössze 2-3% lehet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

44 Comments

  1. Ha mondjuk másfél nap üzemidővel számolunk (36 óra) akkor a 2-3% több mint 1 óra pluszt is jelenthet. Adott esetben jól jöhet még az a plusz 1 óra, akár életek is múlhatnak rajta, ha mondjuk mentőt kell hívni. Nem tragédia ez a kis különbség, inkább érdekes, hogy sumákoltak. Kívülről bontatlanul gondolom nincs rá mód, hogy megállapítsuk milyen proci lapul a készülékben. Esetleg serial numberből nem derül ki? Mert most majd kezdődik az, hogy a TSMC-set drágábban adják 🙂

  2. @Kovács Péter: Plusz 1órát azért bármikor csinálsz az akkumulátor kímélő módban. De egyébként általában 3/4 napot bír a készülék, tehát nem kell attól félni, hogy a Samsung-os jobban fog merülni. 2-3% miatt meg nem fognak drágábban venni készüléket az emberek, ez inkább csak arra jó, hogy “gariztassuk”, de mivel a működést nem befolyásolja ezért nem fogja az Apple cserélni őket.

  3. Ez igy azért nem fer mert mindenki ugyan annyit fizet a telefonért…csak mást kap.

  4. Igazad van, de ha 4 nap akkor még nagyobb a különbség 🙂 Lényeg a lényeg, úgysem lehet tudni mivel szerelték, mindenki bontatlant akar venni úgyis, nincs lehetőség appok futtatására hogy ellenőrizgessük. Csak lehetőség egy újabb gate-re 😀

  5. @AppleFan: fogod, és kicserélteted?

  6. megnéztem nekem TSMC van, szóval “örülök” 😀

  7. Nekünk most jött meg iStyletól 2db iPhone 6s 64gb. Egyik TSMC másik Samsung CPU-val. Tesztelem majd, hogy van-e különbség a kettő között.

  8. Az odáig megvan, hogy ha belefutok egy Samsung chipbe és ha nem tetszik a dolog, 14 napig vissza küldhetem a telefont a store-ba.(netes rendelés)
    Pénzt visszakapom. De ha én nem pénzt akarok, hanem egy olyan telefont, amivel nem érzem azt, hogy kevesebb, mint az ugyan olyan másik, akkor mit tud tenni az apple, az ügy érdekében. Egyátalán ez, hogy fordulhat elő? Tudják jól, hogy az egyik legérzékenyebb pont a túlzottan gyors lemerülés érzése! És itt az lesz a legnagyobb gond, hogy akinek samu chipje lesz, és merülni fog a készüléke, mindig ott lesz benne a tüske, hogy kibabrált vele a sors és az apple, független attól, hogy valós a merülés nagyobb sebessége vagy csak beleképzeli! És rossz érzése lesz, és azt érzi rosszul járt, aki meg TMSC-t vett, meg pont azt fogja érezni, hogy ő meg jól járt, egy jobb készüléket kapott.
    Steve mit szólna? Jó ez így?

  9. Na tessék itt van, amit anno a hívásbug esetében kilogikáztam, csak most napvilágot is látott a más gyártó másképp viselkedő alkatrésze, igaz ez komolyabb különbség. Akkor meg le lettem hurrogva, vagy csak nekem volt logikus??? 😀

  10. @gunar: vagyis a Samsung direkt szabotálja az Apple-t? gondolod, hogy erre válaszul nem perelné földig őket az Apple?

  11. Nekem Samsung van benne(i6S,64GB)!
    Dobom ki!
    :))))) Na jóóóó…. kit érdekel?
    Ezt a hülyeséget!

  12. @AppleFan: Gondolom a Mekiben megszámolod, hogy aki melletted ül, hány darab sült krumplit kapott, s ha kevesebbet, mint te, ott is szólsz..?
    Vagy: Pár napja volt nálam egy MacBook Air, aminek az aksija 102%-os volt (tényleges mAh osztva a tervezett kapacitással, így igen, lehet >100%). Ezentúl ha nem 102%-os aksival kapok gépet, küldjem vissza az Apple-nek?

    @b3nk3: Az Apple nyilatkozatból azért nem egyértelműen az jön le, hogy a TSMC és Samsung procik között van 2-3% különbség, inkább csak simán telefon és telefon között.

  13. Gyerekek alacsony toltotsegu mód!

  14. Sziasztok az lite alkalmazáson belűl hol mutatja a chip számát?

  15. Sebessegre ugyanazt tudja mindketto? Igen.
    1 napot kibir reggeltol estig? igen.
    akkor pont leszarom 🙂

  16. @NYPD: Igen, Steve szerint is jó lenne így. Volt olyan az Apple történetében, hogy a burkolatot is két cég gyártotta, az egyik fehér volt, a másik kicsit sárgásabb. A kijelzőket rendszerint több beszállító szállítja és vannak különbségek. Elég csak a közelmúltbeli rMBP-gatere gondolni, amikor a Samsung vagy az LG paneljei “beégtek”, míg a másik nem. Vagy az iPhone 4 kék és sárga kijelzőire.
    Semmi probléma nincs, nyilván nagyon komoly követelmények vannak, amiket mindkét cég teljesített. Az, hogy egyesek letesztelték, hogy 100% CPU használat mellett a fejletlenebb gyártástechnológia picivel többet eszik, nem jelent semmit, a hétköznapi használatban jelentéktelen.

  17. Egy netes video alapjan "heavy usage" mellett a TSMC 2ora41 perc alatt a Samsunge pedig 2ora16perc alatt merul le. Tehat egy komolyabb jatekot tolva a telefon 25 perccel hamarabb lemerul. Nem azt mondom, hogy kardomba dőlök, de szerintem ez azert mar kezzel foghato kulonbseg (kb. 15.5%).

  18. @ef-dani: Oké, szép kis felsorolás, adom. Jussunk el odáig, hogy Jobs tenne rá magasról. Az embereit lebaszná, de felénk azt kommunikálná minden oké. De maradt még egy ember, akit zavarhat, maga a vásárló. 10-15% az nem elfogadható különbség szerintem.
    Megoldhatták volna úgy, hogy az egyiket a sima 6S-be rakják, a másikat a Plusba, és a különböző akkuméret miatt nem lehetett volna nagyon belekötni, de így szerintem gáz lett.
    A 2% eltérés, az a műszaki világban elfogadható, a kétszámjegyű eltérés már nem.

  19. David: Hülye példáid vannak de igen. Egy sültkrumpli £1 ez meg £620. Én szeretem tudni hogy mit kapok a pénzemért. Szerintem ez normális.

    Ui.: Érezd magad kellemetlenul mert uk mekiben ingyen van a ketchup meg bbq szósz stb…te meg fizetsz érte(ha mo-n laksz) 😀

  20. Jézusom, nem hiszem el, mennyire hatalmas problémáik vannak az embereknek. Ráadásul egyesek már rögtön emberéleteket féltenek, tömeghalált vizionálnak… :facepalm:

  21. @NYPD: A 10-15%-nyi valós eltérésre kb. nulla az esély. A cég (jelen esetben az Apple) nem csak a processzort magát tervezi meg, hanem a gyártás menetét is leírja. A Samsung és a TSMC közt a gyártástechnológiában lehet eltérés. Ekkora viszont nem. Azt nem gyártatták volna le. Ez azt jelenteni, hogy a Samsung egy generációt le van maradva, akkor viszont szóba sem kerülhettek volna.

  22. Igy kell felesleges pánikot kelteni egy bolhából, és a sok idióta rá is szalad… gratulalok! Nagyon unatkoznak a Redditen…

  23. @AppleFan: nem a példa hülye, hanem az attitűd. Remélem az ingyen kecsapból jó alaposan markolsz, ha már jár…

  24. Nyilvàn valò volt, hogy ugyis belekötnek az emberek valamibe… Soha nem lesz olyan termék, hogy tökéletes, sem az Apple sem a Samsung részéről…sőtt mondok valamit, a jövőre megjelenő Iphone 7 ben is lesznek hibák de ugyis megveszed,szòval tök mindegy.

  25. Akit zavar hogy fél orával kevesebbet bír a telefonja TSMC chippel az vegyen hozzá egy Anker PowerCore 20100 akkut ami talán soha nem merül le, aztan töltögesse szorgalmasan, közben el ne felejtse a sültkrumplit az ingyen BBQ szószba mártogatni.
    Ennyi retardáltat egy helyen pfff… (kinek nem inge…)

  26. @Agent_H: épp, hogy a TSMC-vel bírja tovább. 😉 de amúgy értem, mire gondolsz.

  27. Ja ennyi gyökeret egy helyen pfff…hova jutunk igy mi Apple fanok. 😀

  28. Szerintem ez nem kötekedés , igenis mindenki kifizeti érte amibe kerül , az Apple mondott egy adatot amit nem minden készülék teljesít , az újabb mérések már arról szólnak , hogy az a pár perc a nap végére már 1 -1 ,1/2 óra is lehet aksi merulésben.
    Én is szeretem az Apple termékeket! De ha mi nem zugolodunk akkor egyre több ilyen dolog fog tortènni…
    És igen is felháborító , hogy egy 250 ezres készuléknél a nap végére 1 órás különbségek vannak, nekem nem szoltak vásárláskor, hogy fizessek kevesebbet, mert a készülék hamarább merül …
    Ja és nyugodtan lehet írni az Apple oldalon is minden tapasztalt problémáról , még magyarul is , mert lefordítják .
    -most az fog jönni , hogy ez kis ország stb ., nem fognak vele foglalkozni … A zugolodás miatt megváltotatták a telefon fémosszetevőit is … Ezért ne felejtsétek , hogy sok lúd disznót győz 😉

  29. Komolyan emiatt zugololodtok? Akkor ne vegyétek meg. Kb ez történik mindg ha egy termékre tulkereslet van és ezért több cég által kell gyártani.
    Felesleges műbalhé az egész. Akinek Samsung A9 van a szifonjában az két napja még boldog volt hogy milyen fasza telefonja van, most meg úgy érzi átbaszták? Kész vicc.

  30. Na most azt nem vettetek szamitasba, hogy mindig van gyartasi szoras is. Azaz lehet a "jobb" procis geped pont nem jobb, esetleg hanarabb fog elpusztulni. Aki okos kutyut vesz, az hasznalja is eleg kemenyen, aki nem hasznalja ki, az aldozataul esett a nephulyitesnek es igy vag fel. Szoval ki az aki kihasznalja a telefont rendesen es kibir 1napot? Gyakorlatilag senkinek, akkor hol a gond? Ott van a zsebemben egy meg turheto meretu es sulyu 13000mAh akku, amugy is jobbat tesz a telefonnak ha tobbszor keveset toltesz ra mint az, ha lemerited 10%-ra es utana fel kattanasig. Aki tudatosan el a telefonjaval annak nem lesz gond. Persze mas gyarto kiadott mar telefont ami kibirja 3-4napig is, engem sem zavarna ha vastagabb lenne a keszulek, de ez van. Barmibe bele lehet kotni, sz*r napom lenne meg en is ideges lennek 😀 de kivetelesen nem, mar csak azert sem, mert meg nem vettem meg a keszuleket 🙂 kivarom a csendet amikor mar mindenkinek van es minimal olcsobb lesz.

  31. Nekem meglepően jól bírja a 6s. Otthonról kb 95%-al elhozva melóba, napközben nyomogatva, 3x félórás szünetben végig youtubeon filmeket nézve is legrosszabb esetben 58-60%-al hozom haza. Ekkora már a régi Samsung S4-em már bőven 20% alatt volt. Megnéztem TSMC-s chippel szerelt a teló 🙂

  32. Kit érdekel! Akkor is megveszem ha amd van benne!

  33. Ugylatszik, megnyertem a chip lottot, mert tsmc-set kaptam. Bar ahogy fentebb irtam nem izgat, a 4 eves 4s-hez kepest mindegyik tovabb birja, es meg azzal is majd egy napig kihuztam

  34. Vegyük alapul a vw botrányt akiinek VW-(Audi) diesel-e volt ezután is azt fog venni ,a egyiknél a minőség 100 % a másiknál 103 % !!!

  35. Sziasztok!
    Szeretnék beszámolni az iPhone 6s CPU-k közötti tesztemről.
    Premier napján Október 9-én jött meg a két Space Grey iPhone 6S 64Gb-os készülékünk az iStyleból.
    Kibontás után az első dolgom volt, hogy megnézzem milyen processzor van benne. Egyik TSMC volt másik Samsung. Bevallom jobban örültem volna ha mindkettő TSMC de úgy voltam vele, hogy legalább így letudom tesztelni a kettő közti különbséget.
    Rengeteget teszteltem, mindkettővel vettem ugyanazt 4K-ban. Exportáltam órákig szintén 4K-ban. Játszottunk vele párhuzamosan ugyanazzal a játékkal 1-1 órát, néztünk hosszú időn keresztül Youtube videót és az eredmény minden esetben ugyanaz volt: Mindkettő iPhone százalékra pontosan egyszerre merült. Egyik tesztnél majdnem 3 óra használat után 20mp eltéréssel jött fel a 10%-os töltöttségi szint figyelmeztetés. Nagyon meglepődtem mert nem gondoltam volna, hogy ennyire egyformán fognak majd merülni. Akárhogy próbáltam 1%-nál nagyobb eltérést nem sikerült produkálni, pedig tényleg minden CPU-igényes dolgot teszteltem amire gondolni tudtam.
    Itt jön az érdekes dolog: A Geekbench Battery tesztje tényleg elég nagy eltérést mutatott a kettő között. 3 óra futtatás után Samsung CPU-s telefon 21%-ra, míg a TSMC-s telefon 47%-ra merült. Hmmm…
    Vonja le mindenki magának a következtetéseket a fentiekből. Én személy szerint gondolkoztam, hogy mi legyen az iPhone sorsa, de mivel a Geekbench teszten kívül semmi más “real-world” feladattal nem tudtam még a legminimálisabb eltérést sem produkálni ezért mostmár teljesen megnyugodtam.
    Készítettem egy videót is a tesztemről. Akit érdekel itt tudja megnézni: https://youtu.be/1ZVwJBHBjQo

  36. sima i6S 16 Gb Samsung chip… 😛

  37. Sziasztok! Olyankor mi van, ha mindkettőt írja? Iphone6s! Most néztem meg.

  38. @ssztr: nem írhatja mindkettőt.

  39. @Jadeye hova küldhetek neked fotót? 🙂

  40. @ssztr: töltsd fel bárhova és linkeld be, vagy küldd el az oldal email címére.

  41. @Jadeye küldtem e-mailt

  42. @ssztr: ne a General alatt nézd, hanem görgess le a CPU / Manufacturer opcióhoz.

  43. Ohhh köszi! Samsung Electronics…


Add a Comment