fbpx Skip to content

A hordozható Apple készülékek tárhelyének megválasztása mindig is fontos tényező volt a vásárláskor, hiszen később nincs mód a tárhely bővítésére, csak másik készülék vásárlásával.

offline-readinglist-delete-cover

Aki 8 vagy 16GB-os készülékkel rendelkezik és használja a Safari Offline olvasási lista funkcióját, annak megmutatnám, hogyan tud felszabadítani némi helyet a készülékén.

Az Offline olvasási lista nagyon hasznos funkciója már egy ideje a Safarinak, melynek segítségével el tudunk menteni különböző weboldalakat későbbi, internetkapcsolat nélküli olvasásra. Ez egy remek módja annak, hogy ha találunk sok érdekes cikket, de nem könyvjelezőként szeretnénk elmenteni és nem munka közben, hanem mondjuk hazafelé a buszon szeretnénk elolvasni, akkor akár internet nélkül is bármikor visszaolvashatóak lesznek.

Ez mind szép és jó, viszont ahhoz, hogy internet nélkül is olvasható legyen az adott oldal, nyilvánvalóan a készülékünkön kell eltárolódnia a képeknek és a szövegeknek is. Aki ezt a funkciót sokat használja, ahogyan én is, annak pár hét alatt szépen meghízhat az eszközén az Offline olvasási lista mérete.

Nagyjából egy éve határoztam el, hogy veszek egy iPadet, és sokáig gondolkoztam is rajta, hogy mobilnetes vagy Wi-Fi-s legyen, illetve mekkora tárhellyel rendelkezzen. Végül a legalapabb modellnél kötöttem ki, mert nem elsődleges eszköznek szántam. Sajnos idővel rá kellett jönnöm, hogy a 16GB még iPad esetében is éppen csak elég számomra, de ha már pluszban le szeretnék tölteni egy játékot, hogy cikket írjak róla, sok esetben törölnöm kell valamit, hogy elférjen az új alkalmazás.

Az Offline olvasási listát rengeteget használom, főleg, ha munka közben találok valami érdekeset, de nincs időm elolvasni, vagy épp mikor utazom, és a Twitteren szembe jönnek az érdekesebbnél érdekesebb cikkek, akkor mindig ide mentem őket. A minap épp szükségem lett volna egy kis helyre az iPademen, de nem volt mit letörölni, így elkezdtem gondolkozni, hogy mit lehetne tenni és ekkor ugrott be, hogy bizony az Offline olvasási lista a készüléken tárolhat rengeteg adatot.

offline-reading-list-delete

A lista méretét a Beállítások, Általános, Tárhely és iCloud-használat, Tárhely kezelése, Safari alatt ellenőrizhetitek. Amint láthatjátok, nálam ez most majdnem 700 MB volt, ami egy 16GB-os iPaden azért elég luxus. Szerencsére innen könnyedén törölni tudjuk a lista cachelt adatait a Szerkesztés gombra koppintva. A gyorsítótár törlése nem távolítja el a listában található linkeket, csak a készülékre mentett adatokat távolítja el.

Aki kis tárhelyű készülékkel rendelkezik és használja az Offline olvasási listát, és néha napján szüksége lenne egy kevés helyre, de nem szeretne mást letörölni, annak érdemes pár hetente megnézni, mekkorára hízott a gyorsítótár és szükség esetén ürítse.

Aki más, hasonló szolgáltatást keres, annak a Pocketet tudnám ajánlani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment