fbpx Skip to content

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan lehet úgy újra telepíteni az iOS-t, hogy csak bizonyos mentéseket, például csak az üzeneteinket rakjuk vissza. Ez akkor lehet hasznos, ha már több hónapos vagy akár több éves mentésünk van, és egy 16GB-os készüléken már alig férünk el.

IMG_6623

Alapesetben ugye egy iTunes vagy iCloud mentés tartalmazza az üzeneteinket, az alkalmazásaink beállításait, az egész rendszer beállításait és így tovább. Azonban ezek a mentések sokszor már túl sok adatot tartalmaznak, amikre nekünk nem lenne szükségünk, de mégis mivel benne vannak más adatok, amik kellenek, így sokkal több adatot rakunk vissza a mentéssel, mint amennyire szükségünk van. Ehhez készítettem nektek egy videót, hogy mi hogy szoktunk clean installt, vagy is tiszta újratelepítést végezni az üzenetek, SMS-ek megtartásával.

Ez egy korántsem egyszerű dolog. Egyrészt azért, mert nem 5 perces művelet, másrészt pedig oda kell figyelni, hogy milyen adatot hova mozgatunk. Erről korábban már írtunk nektek cikket, de régóta szerettem volna már videóban is megmutatni, hátha vizuálisan engem követve könnyebbé tehetem számotokra az eljárást. Amennyiben nem menne, természetesen a szervizünkben a srácok meg tudják nektek bármikor csinálni.

A videó pontokba szedve:

Ahogy mindenki más, én is feltelepítettem OTA vagy iTunes frissítés segítségével az iOS 8-cat. Ezzel nincs semmi gond, csak nem maradt már helyem, mivel utoljára az iOS 7 megjelenítéskor “takarítottam”. Letöltöttem az iBackupbotot (nyugodtan elég a trial verzió) majd neki kezdtem a műveletnek.

  1. Tehát első lépésben az iOS 8 rendszert lementettem a számítógépre az iTunes segítségével.
  2. Ezután elindítottam az iBackupbot-ot (itt ne foglalkozzunk a hibaüzenetekkel), megkerestem azt a mentést, amit most csináltam, beléptem a System Files/HomeDomain/Library/SMS alá és exportáltam az adatbázist. (Ez nem viszi magával a mentett képeket, videókat csak az üzeneteket, ez is a cél!)
  3. Ezután kikapcsoltam a készüléken az iCloudot és a jelkódzárat (ez nem látszik a videóban) majd pedig töröltem a készüléket, hogy friss legyen a rendszer. Adott esetben nyugodtan nyomjunk rá az iTunes-ban lévő Restore gombra, gyakorlatilag ugyanez történik, csak lassabban.
  4. Miután a készülék bebootolt én szépen végigmentem az indítás, aktiválás procedúrán (ez sem látszik a videón) átneveztem a készüléket SMS-re, hogy különböző legyen a mentés, és ne kavarodjak bele. Az SMS nevű készüléket újra lementettem az iTunes segítségével, ez látható a videón. (Később visszaneveztem.)
  5. Elindítottam újra az iBackupbotot, megkerestem az SMS mentést, ott is beléptem a System Files/HomeDomain/Library/SMS alá, kijelöltem az SMS.db-t és rányomtam az importálás gombra. Ott kiválasztottam a korábban már elmentett SMS.db-t és felülírtam a jelenlegivel. Ezzel az SMS nevű készülék iTunes mentésébe már bele raktam a régi üzeneteimet.
  6. Vissza az iTunes-ba, válasszuk a Restore from Backup, tehát mentésből visszaállítás funkciót, kiválasztjuk jelen esetben az SMS nevű készülékről készült mentést és végül lesz egy friss rendszerünk, benne az üzeneteinkkel!

A további fontos adatainkat, képeinket, névjegyzékünket vagy bármi mást az iCloudból a rendszer automatikusan vissza rakja, mikor a készüléken beállítjuk, így nekem 10-13GB szabad helyem lett a 16GB-os készüléken, mikor mindennel végeztem és újratelepítettem az alkalmazásokat is.

Remélem sikerült segíteni azoknak, akiknek nem volt egyértelmű eddig az alkalmazás, bármi kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel hozzászólás formájában! 🙂

Érdemes lehet korábbi cikkünket is elolvasni az iBackupBotról: iBackupBot: szerkesszünk iOS-backupot!

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Nekem pont erre lenne szuksegem, de csak a wifi halozatok jelszavait szeretnem megorizni az uj keszuleken is. Rengeteget utazom, rengeteg wifi kod van elmentve a keszulekben. Melyik fajl tartalmazza vajon a mar csatlakozott wifi halozatok listajat es jelszavait? Probaltam tobb rautalo fajlnevvel is, de eddig sikertelenul.

  2. Most en ezt nem ertem. Ha a vegen a ugyis az icloudbol tesszuk vissza a mentest akkor ennek az egesznek mi ertelme? Onnan is visszakerulnek az sms-sek. Jo, elvileg az a lenne a lenyeg a felesleges dolgok ne keruljenek vissza, de az icloudbol amugyis visszakerul vagy nem? Mert en pl ugyanigy restoroltam a telot, uj rendszert feltelepitettem majd icloudbol minden vissza es igy csak a programoknak, kepeknek, stb marad 12,2 gb hely, a 16 gb keszuleken. Tobbit a rendszer foglalja el?

  3. Hozzateszem, mire visszakerultek a programok es kepeim alig maradt 1gb. Pedig mar rengeteg programot hanyagolok emiatt, kepeimet is torolnom kell lefele.

  4. @Rotary: nem rakjuk vissza a mentést, csak beállítjuk az iCloud-ot, és ezzel a névjegyzék visszakerül az SMS-ek mellé.

    @lambdacore: Az iCloud keychaint – kulcskarikát állítsd be és ezzel a Wi-Fi beállításokat is elmented automatikusan. 🙂

  5. admin: Nekem az uzenetek mellett nagyon fontos lenne lementeni a mentett WIFI-ket, es van par ceges profil a telon is amiket nem igazan talaltam meg eddig ibackupbotban. Azthiszem sima icloud beiraskor ez a ket dolog nem all vissza.

  6. @Jerome: hmm jó kérdés hogy ez melyik fájl lehet, sajnos engem mindig csak az üzenetek izgatnak, a többit vissza rakom iCloud-ból.

  7. @lambdacore, @Jerome: a wifik a keychainben vannak, iCloud keychain esetén vissza kell jöjjön. a profilokat passz.

  8. @admin Akkor most az sms-ekben lévő képeket és videókat nem menti ez le, jól értem? Tehát csak a szöveget? Ha így van, akkor képeket és videókat miként lehet kimenteni?

    Köszi előre is a választ!

  9. @spam: lemented az Attachments mappát is.

  10. Köszönöm, kipróbálom!

  11. Ez akkor is működik, ha korábbi oprendszerem (iOS6) van és nem is áll szándékomban frissíteni, viszont egy restore az sms-k mentésével viszont kéne.

  12. @ollo: ez most kijelentés volt vagy kérdés? mert ezt már anno az iBackupBotról szóló cikkünkben is leírtuk, ez most csak egy plusz videó, tehát ez bármely iOS-verzió esetén működik, amit az iBackupBot támogat.

  13. Hali

    Azt a háttérképet el lehetne kérni linkben? Köszi 🙂

  14. Végigcsináltam a leírtak szerint. Minden úgy ment ahogy le van írva! Viszont amióta megcsináltam, mac en nem tudja kezelni az sms-eket. Hívásokat tudok fogadni gépen, kezdeményezni is tudok. Az üzenetek appban frissíti iMessage üzeneteket, viszont az sms eket (zöld) nem, és nem is enged gépről írni. A kontakt neve pirosan vírit, és amit elküldök 5 perc után jelzi a gép hogy nem sikerült kézbesíteni. Ha iphone ról küldök sms-t, megérkezik, viszont a gépen lévő programba istenért sem akar megjelenni. Már nyolcszor összes gépen ki be jelentkeztem icloudból, de nem akar megjavulni. Valakinek van valami ötlete még?

  15. @mrmarcell1: Mert ez a funkció októberig nem elérhető 🙂 Nem ettől lett kikapcsolva vagy nem ettől nem működik, hanem hogy az Apple még dolgozik rajta.

  16. ha régen jailbreakeltem és használtam az icloud mentést, de most ki szeretném “tisztítani” a telefonom, akkor mitévő legyek. Igazából a beállításokat nem zavar ha újra be kell állítanom, a szükséges appokat is felteszem újra, egyedül a képeknek örülnék, ha a filmtekercsben tudnának maradni vagy visszatudnám varázsolni őket valahogy. Előre is köszönöm a segítséget!

  17. Hátteret pls!

  18. Én ezt jailbreakelt i5s-en megcsináltam IOS 7.0.6–>7.1.2 frissítésnél manuálisan (iFunboxxal kimásoltam a sms.db fájlt, aztán a friss rendszerbe ugyan ezt beillesztettem)minden jónak tűnt, megvolt minden SMS ami a frissítés előtt is(új iPhoneként állítottam be, nem backupoltam), de nálam is olyan probléma jelentkezett, hogy nem kaptam, és küldeni se tudtam senkinek se SMS-t, se iMessage-et amíg még 1x tisztán újra nem telepítettem…

  19. Ha nincs biizt mentésem Sziasztok régi törölt fotóim ,hogyan tudnám vissza állítani?

  20. @Tomibad: ha nincs mentésed, és nem volt bekapcsolva az iCloud fotóstream sem, akkor nagyjából sehogy.

  21. Szia !
    Külsőtáromon van régi bizt mentésem a telóról meg vmi T200.ithmb file-ok ,de ezekből nagyon sok van ,mik ezek a fájlok? & hasznos lehet nekem?”a régi képek vissza mentésében?

  22. Jó leírás! Köszi! Olyan kérdésem lenne ehhez (nem találtam máshol segítséget), hogy egyszerűen a visszaállítás miért nem megy backup-ból a gépról – szerinte nincs elég hely a telefonon… Miért kell neki, mikor vissza akarom állítani? (iPh.4 S – 5,2 GB kapacitás és 2 GB szabad) Vagy töröljem az egész telót és újra rakjak fel mindent a mentésből?

  23. @uviktor: hát igen, ilyenkor állítsd vissza a telefont és úgy próbáld meg.

  24. Szia!

    Iphone 5s mentésemet átrakom ipad-re miért nem jelennek meg az üzeneteim?

  25. @Imi-003: azért, mert az üzeneteket nem viszi át:

    Adatok, amelyek nem kerülnek át az egyik típusú készülékről egy másik típusú készülékre

    Ha egy másik típusú készülékhez tartozó biztonsági mentést állít vissza a készülékén, például iPadről készült biztonsági mentést használ iPhone-hoz, bizonyos adattípusok nem kerülnek át a készülékre:

    • – Fotók
    • – Az Üzenetek alkalmazásban található üzenetek és mellékletek
    • – Hangjegyzetek
    • – A beállítani kívánt készülékkel nem kompatibilis alkalmazások (például nem kerülnek át azok az alkalmazások az iPhone-ra, amelyek csak az iPaddel kompatibilisek)

    Forrás: https://support.apple.com/hu-hu/HT204136

  26. @admin: Köszi, újra felraktam az egészet és több, mint 2x akkora szabad helyem lett 🙂
    Úgy vettem észre viszont, hogy a szűkös ssd-mre közben felarkta az iTunes a belső mappájába a mac-emen a 1,5 GB-os …Restore.ipsw fájlt. Azt letörölhetem utólag? (Gondolom, egy újabb műveletnél újra letöltené úgyis…)

  27. @uviktor: Persze, nyilván letörölheted. 🙂

  28. sziasztok. a fenti metódussal állítottam vissza egy iphone 6-ra ios-10es rendszeren kizárólag a telefonkönyvet, és az üzeneteket. azóta a régi üzenetek között nem keres a beépített kereső, csak, ha a keresendő tartalom egy olyan SMS-ben szerepel ami a visszaállítás után érkezett. van még valami fájl, amit szükséges átrakni a backup-ba, hogy keressen a visszaállított üzenetek között? avagy van valakinek javaslata, hogy, hogy lehet megoldani a problémát? előre is köszi! G

  29. Erre a cikre reagalva szerintem,jo lenne frissiteni a videot vagy a leirast,mert mar az itunes beallitasa nem így nez kihinyzik alulrol a manualis beckup. :)koszi

  30. @symon2000: a hiba nálad lesz, továbbra is lehetséges az iTunes-ban biztonsági mentést készíteni, nem hiányzik belőle ez az opció.

  31. Helló, ez még most 2017-ben is működőképes a legújabb készülékeken is?
    Köszönöm.


Add a Comment