fbpx Skip to content

A bankkártyánkhoz tartozó számla érvényességét és a fedezet meglétét az Apple hitelesítési zárolással ellenőrzi. Ez a zárolás nem levonás: a zárolt összeg a zárolás lejártakor felszabadul, aminek időtartama banktól is függ. A tényleges levonás terhelésként jelenik meg a bankszámlán, ami ellenőrizhető bármely bank webes felületén vagy a bankszámlakivonaton.

zarolas

Ha tehát “kártyás vásárlás / zárolás” üzenettel jön SMS a banktól, akkor azt az összeget nem emelte le a számlánkról az Apple, hanem csak zárolta, és ezt később visszakapjuk. Ez a zárolás megtörténhet akkor, ha új bankkártyát adunk meg, vagy ha már elég régen vásároltunk legutóbb, vagy ha új eszközön lépünk be először az Apple ID-nkkal, vagy például az Apple Music 3 hónapos próbaidőszakának aktiválásakor is.

Mit jelent a zárolás?

Egy-egy tranzakciót a bank tudomására jutásakor zárolás követ, hiszen a tényleges terheléshez előbb a hivatalos adatoknak be kell érkezniük attól a féltől, ahol a kártyás tranzakciót indítottuk, tehát ebben az esetben az Apple-től. Ez viszont adott esetben akár néhány napot is igénybe vehet, ami időszak alatt ez az összeg újra elkölthető lenne, így később nem lenne miből levonni, ha tényleges terhelésként jelentkezne. Ezért a zárolással ezt az összeget elkülönítik, gyakorlatilag lefoglalják. A zárolt összeg hozzátartozik a számlaegyenleghez, azaz jár rá kamat, de a zárolás időtartama alatt még egyszer nem költhető el.

A zárolt összeget a bank csak akkor vonja le ténylegesen, ha vásárlás is történik, ellenkező esetben a zárolás lejártával a zárolt összeg felszabadul, és visszakerül az elkölthető számlaegyenlegre.

Az Apple hitelesítési zárolást alkalmaz. Ilyen esetben nem valódi terhelésekről van szó, a zárolás csupán annak ellenőrzésére szolgál, hogy a bankkártyához kapcsolódó számla aktív-e, és hogy a tranzakciók végrehajtásához szükséges összeg megtalálható-e a számlán. Röviddel a vásárlás összegének kiegyenlítése után a bank feloldja a hitelesítési zárolásokat. Amennyiben nem történt vásárlás, tehát csak hozzáadtuk a bankkártyát a fiókunkhoz, akkor nincs vásárlási összeg, és így nincs levonás sem. A zárolás feloldáshoz szükséges pontos időtartam pénzintézetenként változik.

Az Apple az alábbi támogatási dokumentumban felsorolt terheléseket alkalmazza: iTunes Store-terhelések a hitel- és bankkártyakivonatokon

Kérdésem van!

Amennyiben további kérdéseink merülnének fel az Apple számlázásával kapcsolatban, úgy ellenőrizzük a vásárlási előzményeinket, vagy vegyük fel a kapcsolatot az iTunes Support ügyintézőivel, vagy adott esetben a bankunk ügyfélszolgálatával.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Fontos, hiánypótló írás, köszi!

  2. Nálam zárolta és még egy hét után sem “kaptam vissza” a pénzemet. (Többször validáltam, így 4 Euro lett a zárolás.) Írtam az Apple ügyfélszolgálatának, egyből megjelent a pénz a számlámon.

  3. @xlabor: xlabor, milyen címre írtál? Nálam is ugyanez a helyzet, úgyhogy írok akkor nekik.

  4. @xlabor: Egy het az itthon szerintem “normalis”, nalam altalaban masfel-ket het utan szoktak feloldani, de ez leginkabb a banktol fugg. Az itthoni bankok ilyen szempontbol nagyon rosszak, ha kulfoldi kartyat hasznalok kulfoldi appstore-ban, ott sokszor egy-ket nap alatt megtortenik a feloldas. Ez ugyanolyan, mint amikor kulfoldon berelsz autot debit kartyaval. Akinek nincs eleg penze a szamlajan csak kiugrik nyaralni az nagyon rafazhat az autoberlessel ha nem korultekinto, mert a bank a kolcsonzo neveben tobb szaz ezer forintot is zarolhat kaucio cimen, amit az itthoni bankok valamikor 2-3 het elteltevel oldanak csak fel.

  5. Értem én, hogy ez kell, de azért azt a 6€-t icipicit már túlzásnak érzem (2-vel kezdték, és folytatták :D)… Meddig folytatják? Amíg van? 😀

  6. @szabirka24: Nem emlékszem már rá. Valahol találtam reklamálásra címet, és oda írtam.

  7. Ha már a levonásoknál tartunk, az milyen hogy amikor előfizettem egy hónapja a Spotify-re levont 7 eurót (kaptam az sms-t a banktól is h levonták) és rá 1 hónappal amikor lejárt újra levont (ismét kaptam sms-t és már egy e-mail is az apple-től hogy levontak a Spoty miatt). Tehát egy 7 eutós appot megvettem 14euróért
    na ez wtf???

  8. Kb mennyi idő még megérkezik az a 2 eurós zárolás?


Add a Comment