fbpx Skip to content

Hazánkban egyelőre minimális az iPhone 6s és 6s Plus tulajdonosok száma, mégis érdemesnek gondoltuk egy lista összeállítását a 3D Touch-ot támogató első alkalmazásokról. A 3D Touch nyomásérzékeny technológiája egy teljesen új, eddig még nem látott lehetőségeket nyújt a fejlesztők számára, hogy új fajta interakciókat készíthessenek az alkalmazásaikhoz.

i6s-cover

Két fajta 3D Touch funkciót kell előre megkülönböztetnünk. A Quick Action az ikonra nyomva jön elő a kezdőképernyőn és az alkalmazás adott funkcióját indítja el. A Peek és Pop igazából két dolog, de egymásra épülnek. A Peek egy gyengébb nyomással hozható elő, amivel csak bekukkantunk az adott tartalomba, míg a Pophoz egy erősebb nyomás kell, ami megnyitja teljesen az adott tartalmat.

AG Drive

14397-9912-150925-AG_Drive-l

Elég jó értékelésekkel és gyönyörű grafikával rendelkezik az AG Drive, melyet biztosan sok autóverseny-szerelmes kipróbált már iOS-en. Eddig a gyorsítás és fékezés a képernyő sarkaiban található gombokkal történt, mostantól viszont a 6s felhasználóknak elég csak erősebben megnyomni a kinelzőt, hogy a rakéta hajtotta jármű magasabb sebességre kapcsoljon.

[appstore id=”789356890″]

Camera+

Az egyik legnépszerűbb külső fejlesztő által készített fotós app, a Camera+ is megkapta a 3D Touch támogatást, mellyel mostantól az ikonra erősen nyomva az úgynevezett Quick Action funkciókat érhetjük el.

camera+-3dtouch

Ez magyarán azt jelenti, hogy az ikonra nyomva néhány lehetőség megjelenik, úgy mint a gyári appoknál. Gyors eléréssel készíthetünk fotót, makrófotót, selfie-t, illetve a ‘View Lightbox’ opciót is elérhetjük egy erősebb nyomással.

[appstore id=”329670577″]

Workflow

Korpai Dani kolléga egyik kedvenc alkalmazása az automatizáló Workflow is belépett a 3D Touch által támogatott appok listájára.

iphone-6s-3d-touch-opentable-instagram-workflow-news360-magic-piano-3-780x595

A Quick Action segítségével már az ikonról elérhetjük a kedvenc automatizált folyamatainkat, de az alkalmazáson belül működik a Peek és Pop melyekkel bepillanatást és teljes végrehajtást végezhetünk az adott feladaton.

[appstore id=”915249334″]

Launch Center Pro

A Launch Center Pro-ról már korábban részletesen beszámoltunk, de ez azon alkalmazások egyike, melyben az iOS URL rendszerének köszönhetően automatizált folyamatokat hozhatunk létre.

Launch-Center-Pro-for-iOS-3D-Actions

A Quick Action lehetőségnek hála a kedvenc folyamatainkat mostantól már az alkalmazás megnyitása nélkül is egyszerűen az ikonról elérhetjük.

[appstore id=”532016360″]

iMovie

Az iMovie 3D Touch támogatása elég soványra sikeredett szerintem, ugyanis a Quick Actionnel csak új film készítéséhez ugorhatunk, a már elkészült és a felhőben tárolt videóinkhoz nem.

14397-9916-150925-iMovie-l

Az iPhone 6s 12 megapixeles képeit és a 4K videókat is támogatja már az iMovie, de további funkciók fognak érkezni az iPad Pro-val.

[appstore id=”377298193″]

Instagram

Az Instagram 3D Touch megoldása meglepően jóra és hasznosra sikeredett. A Quick Action segítségével a következő funkciókat tudjuk gyorsan elérni már az ikonról: új kép feltöltése; aktivitás fül (lájk, komment, stb.); keresés; Direct. Az alkalmazáson belül a Peek és Pop funkciók is működnek, amivel elég könnyen tudjuk valakinek a profilját átnézni.

 instagram-3dtouch instagram2-3dtouch

Amikor négyzetrácsosan nézzük valakinek a profilját és csak egy-egy képet szerettünk volna megnézni, akkor nagyon zavaró volt, hogy állandóan vissza kellett lépni a rácsnéztre, hogy tekerhessünk tovább. Mostantól ennek vége. A gyengébb nyomással, azaz a Peekkel csak egy gyors betekintést kapunk a képről és ha elengedjük a kijelzőt akkor automatikus visszaugrik kicsibe a kép. Amikor ki van nagyítva a kép és azt elkezdjük felfelé húzni, akkor tudjuk lájkolni a képet, hozzászólhatunk, vagy épp üzenetet küldhetünk az illetőnek. Amennyiben erősen megnyomjuk a kijelzőt a kép normálisan kinyílik, mintha csak simán rányomnánk.

[appstore id=”389801252″]

Dropbox

A Dropbox is rendelkezik mind a Quick Action, mind a Peek és Pop lehetőségekkel, így az ikonról a négy opció közül választhatunk: legutóbbi fájl, offline fájlok, kép feltöltés, keresés.

dropbox-3dtouch dropbox2-3dtouch

A fájlistán belül az Instagramhoz hasonlóan a gyengébb nyomással csak betekintést nyerünk a fájlba és felfelé húzással plusz opciókat érünk el, de ha itt erősebben megnyomjuk a képernyőt akkor a fájl rendesen megnyílik.

[appstore id=”327630330″]

Twitter

A Twitter hivatalos alkalmazása (egyelőre?) csak Quick Action funkciókkal rendelkezik, így az ikonról gyorsan tudunk új tweetet vagy épp üzenetet írni, de innen is tudunk keresést indítani.

twitter-3dtouch

[appstore id=”333903271″]

Pinterest

A sokak által piedesztálra emelt Pinterest mind a Quick Action, mind pedig a Peek and Pop lehetőségeket is megkapta a legutóbbi frissítéssel, így mostantól az iPhone 6s tulajdonosok már az ikonról indíthatnak keresést vagy épp megnézhetik, mi épp most a menő a szolgáltatásban, vagy akár új kártyát is létrehozhatnak.

Pinterest-for-iOS-3D-Actions

Az alkalmazáson belül a Peek és Pop segítségével bepillanthatunk a pinekbe, és ha tetszik, amit látunk, egy erős nyomással ki is nagyíthatjuk azt.

[appstore id=”429047995″]

Shazam

Az iOS 8 óta már Sirivel is felismertethetjük az éppen játszódó zeneszámot, de aki hozzám hasonlóan még mindig reflexből az alkalmazásban csinálja mindezt, az biztosan örülni fog a Quick Action adta lehetőségeknek.

shazam-3dtouch

Az ikonról indíthatjuk már a felismerést, de akár Visual Shazam keresést is kezdhetünk, mikor a Shazam logót látva történik a varázslat, de én ilyennel még nem találkoztam.

[appstore id=”284993459″]

Spark

Nem vagyok nagy híve a külső fejlesztésű email klienseknek. A privát fiókok a gyári Mail appban vannak, a céges pedig a Gmail alkalmazásában, bár ott csak akkor van bekapcsolva, ha az irodán kívül dolgozom, és foglalkoznom kell az emailekkel, de szigorúan csak munkaidőben, utána kikapcsolom.

Spark-for-iOS-3D-Actions

A Spark egy viszonylag friss email kliens, rengeteg remek funkcióval és a legtöbb ismert email szolgáltatás támogatásával. A Quick Actionnek köszönhetően az ikonra erősen nyomva már kezdhetjük az új levél írását, de a mellékletekhez is hozzáférhetünk, ahogyan okos keresést is kezdhetünk, illetve egyéb okosságokat helyezhetünk el a lista végére.

[appstore id=”997102246″]

Sky Guide

Az egyik legjobb csillagnézős alkalmazás a Sky Guide, melyben a Peek és Pop segítségével tudunk könnyen böngészni a cikkek közt, az ikonra erősen nyomva pedig hozzáférhetünk a kedvenceinkhez, a műholdakhoz, és keresést is indíthatunk innen.

[appstore id=”576588894″]

Scanner Pro

Amikor dokumentumok szkenneléséről van szó akkor én mindig a Scanner Pro-t veszem elő, de a 3D Touchnak köszönhetően ez a folyamat még egyszerűbb lesz.

Scanner-Pro-for-iOS-3D-Actions

Elég erősen az ikonra nyomni, hogy új szkennelést kezdjünk akár a kamerával frissen fotózva, akár a korábban már elkészült fotókból.

[appstore id=”333710667″]

Úgy vélem, remek lehetőségeket láthatunk már most is. Számomra eddig az AG Drive és az Instagram megoldása tetszett a legjobban, de ez még csak a kezdet. A 3D Touch elhozta az érintőképernyők új generációját.

Végül pedig egy videó a legjobb 3D Touch funkciókról:

Te melyik alkalmazásban és milyen funkciókkal látnád szívesen a 3D Touch adta lehetőségeket?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. alakul ez, szem ezt a funkciót a telóban… a live fotó meg nálunk nagyon bejött…


Add a Comment