fbpx Skip to content

Az iPhone az egyik legjobb fényképező, ami mindig kéznél van. Az iPhone 3GS óta videofelvételt is készíthetünk vele, mára már pedig 4K felvételre is képes az iPhone 6s és iPhone 6s Plus.

iPhone-6s-Plus-video-1024x498

Az elmúlt évben egy 64GB-os iPhone 6 Plus készüléket használtam, amit azért választottam anno, mert kíváncsi voltam a nagyobb képernyőre és az optikai képstabilizátorra. Emellett a készülék nagyobb kapacitású akkumulátora is sokszor segítségemre volt. Én keveset videózom, de szerintem egy kisgyermekes család “ha kell, ha nem” használja ezt a funkciót, amit meg is értek. Itt jön képbe az iPhone 6s Plus. Miért érdemesebb videózásra a nagyobb készüléket választani?

Aki most szeretne váltani mondjuk iPhone 5-ről vagy 5s-ről, mindenképp gondolja meg a nagyobb készüléket, ha sokat videózik. Egyrészt ugye a nagyobb kijelző, így nyilván kényelmesebb visszanézni rajta a videókat, vagy éppen megvágni őket. Másrészt a nagyobb kijelző mellett nagyobb kapacitású akkumulátor is van a nagyobb készülékben, ami bizony számít. Az esetek többségében akár 30-50%-kal többet használhatjuk a Plus-t a kisebb testvéréhez képest.

Screen Shot 2015-09-13 at 12.41.50

Idén az Apple meglépte azt, amire már múlt évben is számítottunk: 4K videofelvételt kapott az iPhone 6s és iPhone 6s Plus. Nyilván ezt a felbontást egyik készüléken sem tudjuk “élvezni”, mivel a kijelzőik jóval kisebb felbontáson dolgoznak. De az iPhone 6s Plus esetében a FullHD felbontás közelebb van a 4K-hoz, mint az iPhone 6s kisebb, 1334×750 pixeles felbontású kijelzője. Mint már írtam, a nagyobb kijelzőn kényelmesebben nézhetjük vissza az UHD videóinkat, illetve a megnövelt akkumulátor miatt több videót is készíthetünk.

Optikai képstabilizátor

Screen Shot 2015-09-13 at 12.41.42

Az optikai képstabilizátor eddig is csak a nagyobb készülékben volt elérhető, azonban az Apple nem említette az iPhone eseményen, hogy ez már nem csak képekre, hanem videóra is kiterjed iPhone 6s Plus esetén. Eddig csak képeknél használta a készülék ezt a hardvert, most már videó közben is működik, ami bizony rengeteget számít. A digitális, szoftveres képstabilizátor továbbra is elérhető az iPhone 6s-ben, azonban a hardverest ismét csak az iPhone 6s Plus kapta meg. Ezzel pedig a videósok minden álma teljesül úgymond, mivel sokkal jobb videókat készíthetnek ugyan abban a szituációban.

Screen Shot 2015-09-13 at 12.40.45

Áthidaló megoldás lehet ugyanakkor például a Hyperlapse app használata, amelyről itt írtunk korábban: Hyperlapse – az Instagram új videós alkalmazása illetve Rejtett menü a Hyperlapse-ben, amivel a legtöbbet hozhatod ki az alkalmazásból.

Konklúzió

Aki eddig is sokat használta az iPhone készülékét videózásra, mindenképp fontolja meg az iPhone 6s Plus-t. A készülék valóban nagy, drágább, de kifejezetten fotózásra, videózásra készítette az Apple. Korábban írtunk a 4K felvétel tárhely-igényéről, azt is érdemes elolvasnotok: A 16GB-os iPhone 6s és a 4K-s videofelvétel

Pro

  • Nagyobb kijelző
  • Sokkal jobb akkumulátor idő
  • Optikai képstabilizátor fotó és videónál

Kontra

  • Nehéz egy kézzel használni
  • Sok esetben kényelmetlen
  • Tokkal túl nagy
  • Drágább az iPhone 6s-nél

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. I6s is megkapta a 4k rogzitest ?

  2. Bocsi, mar megtalaltam

  3. jo osszehasonlitas, en nagyon agyalok, hogy melyik lenne a jobb…

  4. i6S Plus 128GB sztem 😀

  5. Én i6 plus 64gb-ost használok amit nem bántam meg, pedig ellenzője voltam az ekkora méretű telcsiknek. Egyszer kipróbáltam és teljesen elvarázsolt és már biztos nem váltanék kisebb kijelzőre, akár nőhetne a mérete 6 coll méretű is. Számomra az ekkora méret a tökéletes, az üzemidő tényleg jóval jobb mint a kistesók. Most biztos nem váltok, majd jövőre ha megjelenik a 7-es, ott a design is változni fog.

  6. Ed Harley +1
    A sok 4′ mellett huhogó (én is ide tartoztam;) jobban jár ha kipróbálja. Online veszi, van rá legalább 14 napja …

  7. Most olvastam, hogy kicsit több mint 10%-al nehezebb, mint a mostani.
    Nyilván nem ezen múlik a vásárlás, de nagyon nem örülök neki.

  8. @Lusta: Kipróbáltam, kényelmetlen a zsebemben is meg a kezemben is. Nem kell.

  9. Kipróbáltam 2 hétig, a sima 6 mérete tökéletes.
    A plus semmilyen körülmény között nem kéne újra.

  10. Ez komoly? A 4K felvetel mono hanggal erv a plus mellett? Ne vicceljetek mar.

  11. Hát nem is tudom. Emiatt nem hinném, hogy lecserélem a 6-ot. Majd meglássuk, mit villantanak a 7 környékén.

  12. A kontrához:
    Sokat gondolkodtam, hogy 6 vagy 6 Plus legyen a következő készülék, ha lehetőségem lesz vásárolni egyet. Mivel nekem előtte 4S-em volt, a 6 kijelzőmérete is jóval nagyobb lett volna. Végül, mivel csak 6 Plus volt elérhető a dolgozói készülékek között, az lett.
    Egyáltalán nem bántam meg, sőt kifejezetten örülök, hogy ezt “választottam”. Nagyon hamar meg lehet szokni és furcsa kisebb kijelzőt kezelni a mindennapi használat után.
    – egy kézzel kezelés: sokszor fordul elő, hogy épp notebook táska van a kezemben és közben meg kell néznem egy e-mailt, naptárat vagy üzenetet. Azt kell mondjam tökéletesen működik az accesibility. Soha nem okozott még gondot az egy kezes használat, bár viszonylag nagy tenyerem van.
    – kényelmetlen: az egyetlen hátrány az volt, hogy nem lehet csak úgy zsebre vágni mint a 4S-t. Azonban mindenhova táskával megyek, de ha az autóig kell eljutni, akkor sem olyan vészes odáig “elcipelni”. Még talán kevesebbet is nyomkodom feleslegesen, amióta a táskában van. Persze egy Apple Watch jó lenne hozzá 🙂
    – tok kérdés: hosszas keresgélés után az Ozaki ocoat 0.3 mm + bunperre esett a választásom. Nagyon diszkrét, szerintem nem csúfítja el a dizájnt és szinte elhanyagolható, amennyivel nagyobb lett a készülék. Észre sem veszem már, hogy tokban van.

  13. @Jadeye: 1 mikrofont latok az uj keszuleken is, azzal mast nem nagyon lehet felvenni.


Add a Comment