fbpx Skip to content

Az utóbbi években a 16GB-os készülékeken egyre szűkösebben férünk el, főleg akkor, ha frissíteni kell, vagy éppen videózni szeretnénk.

Screen Shot 2015-09-11 at 13.21.53

A 16GB-os készüléken egyáltalán nem 16GB szabad helyünk van, hanem megközelítőleg 13, mivel ugye az iOS sem pár 100MB, hanem 1-2GB, készüléktípustól függően. Aztán szeretnénk alkalmazásokat telepíteni, fotózni, zenét hallgatni, üzenetekben mindenféle vicces képeket küldeni, emailben a csatolmányokat letölteni, szóval ez a 16GB egyáltalán nem elég már, sokszor kompromisszumokat kell kötnünk. De mi a helyzet a 4K-s videókkal? Elég lesz hozzájuk egy 16GB-os iPhone 6s?

Múltévben az Apple kivonta a forgalomból a 32GB-os változatot és helyette ugyanannyiért már 64GB-ot kapunk. Ez egyébként önmagában nem volt rossz ötlet, azonban idén a 16GB helyett igazán adhatott volna 32GB-os modellt. A 16GB-os modellt egyébként több mint 7 éve mutatta be az Apple még a legelső iPhone esetén, viszont akkor az iPhone még nem tudott videót rögzíteni, csak 2 megapixeles fotókat készített. Az iPhone 3GS-nek viszont már 3 megapixeles kamerája volt, és ez volt az első olyan iPhone, ami hivatalosan támogatta a videofelvételt is – igaz, csak VGA-felbontásban (640×480). Az alábbi képernyőképen láthatjuk, hogy bizony 4K-s videofelvétel komoly tárhelyet igényel:

screen-shot-2015-09-10-at-1-14-46-pm

Percenként körülbelül 375MB-ot foglal egy 4K-s 30fps-es videó, ami egy 16GB-os készülék esetén nagyjából 30-40 percnyi videofelvételt jelent – no persze ha csak erre használjuk a készüléket. Persze ez nem igaz, átlagosan 5-6GB szabad tárhellyel rendelkeznek az 16GB-os tulajdonosok, tehát körülbelül 15 percnyit tudnak felvenni ebben a felbontásban.

[poll id=”191″]

Szóval ezek alapján, ha bizony nagyobb felbontásban szeretnénk videózni, érdemes legalább a 64GB-os változatot megvásárolni, arról nem beszélve, hogy a 12 megapixeles kamera miatt már a fotóink is több helyet foglalnak majd. Íme egy 4K-s videó, ami iPhone 6s-sel lett rögzítve:

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. el se indítom a melós-(win)gépemen… párszor összeomlott 4K videótól…

  2. Úgy hallottam – érdemeire való tekintettel – Angelday számára készít az Apple 8 GB-os iPhone 6s-t.?

  3. Nem tudok szavazni, mert nincs 33 Mb-os opció.. Hónapok óta mindig dobálja az üzenetet, de sosincs elég hely, nem tudok mit törölni, mert azok az appok, zenék, fotók amik fenn vannak kellenek minden nap. Azt nem értem miért nem lehet kitakarítani a szemetet? Látom az összesítőben pl h a mail meg iMessage csatolmányok csomót foglalnak de nem törölhetőek. Ugyanígy a Facebook data része is hajlamos 500 megákat megenni és az sem törölhető. Van, hogy egy sima fotót se tudok csinálni. Amióta meg letiltották az alkalmazás fájlok külső manipulálását, az iTunes meg képtelen rá, azóta semmi lehetőség a takarításra. Őrület. Valami ötlet, hogy töröljek alkalmazás adatokat, pl Fb cache, mail cache, stb, ami nem kell?

  4. @Jecy: Készíts egy biztonsági mentés az iTunes-on keresztül, majd restore-old a készüléket és tedd vissza ezt a mentést. Ilyenkor törli majd a sok cache-t.

  5. “átlagosan 5-6GB szabad tárhellyel rendelkeznek az 16GB-os tulajdonosok”

    Szavazás alapján nagyon nem ez látszódik. 🙂
    (gondolom akik a 10gb+-t válaszották azokak nem 16gb os készulékuk)

    Személy szerint nekem 1.2GB helyem van…

  6. @Jecy: Toltsd le a Battery Doctor appot ( FREE ) az letorol minden szemetet, amire nincs szukseged..

  7. Lehet, hogy velem van a baj, eddig elvagyok 16 GB-tal. Kompromisszum=kossuk ossze kellemest a hasznossal. Zenet spotifyn hallgatok, kepeket flickr-en tarolok (kiveve nehany ‘fontosabb’ kepet). Ezen kivul minden honapban visszaallitom a telefont bizt’mentesbol, igy megmarad kb 5-6 szabad tarhelyem. Amikor meg elloptak a telefonomat, jol jott az ujnal ez a modszer. Reggel gondolkodas nellkul toltottem is az infinity blade III-at : D

  8. @KuSa0914: Barátom akkor te tényleg kulonleges vagy. 😀

    Spotify -t én is hallgatom, de egy ido után tobb gb ot foglal az is. Minden hónapban visszaállítani a telefont? En szerintem elobb foldhoz vágnám… 😀 képeket igy is folyamatosan mentenem kell gépre, mert kiirja hogy nincs hely a fénykép készítéséhez…pff

  9. Nekem elég a 16 GB, 2,2 giga szabad helyem van, a zene foglal el belőle 6,6 gigát, mint az 1800 számot 112-es AAC-re konvertáltam, a képek, videók mennek a PC-re, ott van hely bőven. 4k videónak én nem látnám értelmét, mivel 1080p-s a monitorom, így semmiféle előnyt nem élveznék belőle, csak hátrányt a nagy hely miatt. Szóval ha a közeljövőben vennék 6s-t, a 16-osat venném.

  10. @Tomi Balogh: App Store-os alkalmazások a sandboxing miatt gyakorlatilag nem férnek hozzá más alkalmazások mappáihoz, így a cache-eihez sem, ezért onnan nem is tudnak törölni semmit.

  11. @KuSa0914: Nem, a baj nem veled van, hanem az Apple-nél. Az iPhone alapára nem annyi, hogy kompromisszumot keljen kötni. Ahogyan leírták 7!!! éve nem emelte az Apple a tárhelyet. Szép dolog, ha az ember folyamatosan wifi közelben, otthon éli az életét. De, abban a pillanatban, amikor külföldre megy valaki (ahol jellemzően fényképezni, videózni fog) már nem játszanak a felhő alapú megoldások. Akkor mehet a zene offline-ba, aztán vége a dalnak…

  12. I5s 16gb, 400 mega ures hely. Kovetkezo
    Telefonom min 64es lesz

  13. @talamasca: “Ahogyan leírták 7!!! éve nem emelte az Apple a tárhelyet.”
    ez így nem teljesen igaz, ezért a cikk nem is állít ilyet.

    az első 16GB-os készülék már az első generációs iPhone idején megjelent, de akkor a leosztás még úgy nézett ki, hogy 4GB és 8GB, majd a 4GB megszűnt, és maradt a 8GB, ami mellé megjelent a 16GB. ezután az iPhone 3G már eleve csak 8/16GB kapacitással volt elérhető. a 32GB az iPhone 3GS esetén jelent meg a 8/16GB mellett – és a készülék “nyugdíjazásakor” pedig megjelent belőle a 8GB-os változat. 64GB-os tárhely először az iPhone 4s esetén volt, majd a nyugdíjazásakor ez a készülék is 8GB-osra fogyott. az iPhone 5-öt kivonták a forgalomból, így abból nem lett 8GB-os változat, marad a 16/32/64GB, cserébe ott volt viszont az 5c 8/16/32GB tárhellyel. az Apple ezután az iPhone 6 modellekkel kivezette a 32GB-ot, így maradt a ma elérhető 16/64/128GB-os leosztás. az 5s kivezetése kapcsán egyelőre azt látni, hogy jelenleg csak 16/32GB-os tárhellyel érhető el, a 64GB-os eltűnt. gyakorlatilag az alap tárhely 4GB-ról 16GB-ra hízott az évek során. a 8GB-os verzió meg azoknak való, akik tényleg csak telefonálnak.

  14. @Jadeye: Ismerem a tárhelyek alakulását, igen, annyit hibásan írtam, hogy az ALAP. De ettől még a pofátlanság megáll. 16GB-os létezett már az elsőnél.

  15. Véleményem szerint a 16 GB-os tárhely teljesen ideális egy átlag felhasználónak. Én is 16 GB-al gazdálkodok és 2-3 giga így is szabadon van. Pedig nem 1 app van telepitve 3 gb fotó zenék. Radásul a 4K-s videókat a felbontásuk miatt nincs értelme telón tárolni, hisz ekkora felbontású videót úgysem azon fogunk nézegetni 🙂 Másrészt legalább kicsit rendre tanítja az embert, hogy időnként szortírozzon.

  16. Nekem állatira bejönnek a kamera fejlesztései, de azért pár általam fontosnak vélt hiányosság:
    4K 60FPS,
    Slow Mo normális 720P (nem 480-rol felhúzva), vagy 1080P
    A többi update patent!

  17. @hor1zoR: Ez igy nem igaz, nekem 32gb i5s van es most jelenleg 11gb szabad helyem van (450 zene es 60 app, semmi foto) atlag felhasznalo vagyok en is es nagyon nem lenne eleg a 16gb-os verzio.

  18. 64Gb iphone6, kb. 3500db kep, 50video, kb. 200 apps, kb. 1-2Gb szabad hely… real world

  19. Jadeye: kozvetlen nem fer hozza app masik app mappaihoz, DE: kozvetetten igen. Megpedig ugy hog telenyomja a helyet random adattal. Az iOS erzekeli hogy az aktiv appnak nagyon kell a hely, fogy, es a legtobb app implemental egy par olyan fuggvenyt amivel torol sajat maga altal foglalt helyet. a hatter appok ezen fuggvenyeit vegighivja az oprendszer. utana a battery doctor felszabadit mindent. ugyanigy lehet ramot is pucolni.

  20. @kchris: más app könyvtárába nem tud írni, csak a sajátjába – azzal meg legjobb tudomásom szerint csak a sajátjából fogja ezt kitörölni is az iOS. ha pedig ez a beépített tisztítás funkció lenne, akkor egyrészt kapnál először egy üzenetet, hogy kevés a hely a készülékeden, aztán pedig ezt kellene látnod: http://szifon.com/2014/02/20/gyakori-kerdesek-mit-jelent-ha-a-tisztitas-felirat-jelenik-meg-egy-app-ikonja-alatt/

  21. en most lefuttattam a battery doctort es 1.4GB szabadult fel. kivancsi vagyok konkretan mi, sejtesem szerint az apple music pucolt ki maga utan jopar letoltott filet (akkor is eltarolja ha csak neghallgatom), szoval ha olyan dolgokkal telik meg a tarolo nem kell parazni mert ha kell hely lehet csinalni. akkor van gond ha a statikus foglalasnak ennel tobbnek kell lennie..

  22. Jadeye: igen ez az uzenet megjelenik a kijelzon mikor torol, az hogy melyik app tisztit azt nem latom mert a batt doctor van eloterben. Amugy meg ez a dolog ugy mukodik hogy nekem fejlesztokent meg kell valositanim egy fuggvenyt, amivel tarolomat es ramomat szabaditok fel. ezt az oprendszer hivhatja meg, ha _masik_ programnak (jelesul a batt doctor) kell a hely. ezt nem kotelezo de erosen ajanlott.

  23. ram eseteben ha nem szabaditok fel semmit akkor az oprendszer kiturja a rambol az egesz appot, es egkozelebb restartolja a progit ha elohozza a user.

  24. Köszi az ötleteket, mondjuk a battery doctor csak 15 Mb helyet tudott csinálni, de majd kiprobálom a restoret is, csak az olyan sok idő.

  25. @farkas63: igazából kinek mit jelent az átlag felhasználó. Én ez alatt azt értem, aki mondjuk néha lő pár fotót, zenét hallgat, e-maileket olvas, böngészget néha unalmasabb időkbe 1-2 játék, meg persze telefonálás, sms de ez alap. Erre a 16 gb teljesen elég. De ez csak az én véleményem. 🙂

  26. En pont ilyen vagyok es megse eleg. 🙂

  27. Először is: kép, video, zene mehet felhőbe, felhőből. Nem véletlenül van csak egyetlen csatlakozó az új Macbook-on. Pradigma váltásra van szüksége sok embernek.
    Másodszor: el nem tudom képzelni, minek a 4k videó? Egyértelműen kisérletekkl bizonyították, hogy 100 cm-es LCD tévén 2 méternél messzebről szinte senki nem tudta megkülönböztetni a 720p-t az 1080p-től! Akkor mire kell a 4 k? A Nyugai téri kijelzőre fogok videót felvenni? Aligha… 🙂

  28. Tudod minnel nagyobb e-penisze van valakinek, annal menobb. 🙂

  29. Balta Tamas: ez igy van! ha meg 200cmes a tv akkor meg egy 4ks kijelzojet nagyon nehez befogadni – az ember vagy olyan tavolrol nezi hogy szinten egy fullhdnak megfelel. vagy kozelrol akkor viszont vagy ide vagy oda fokuszal, egy kis szeletere a kepnek.. a legertekmetlenebb egy 32colos 4ks kijelzo volt. 20-39 cmnel messzebbrol mar nincs difi hogy 4k vagy hd..

  30. Nekem 1Gb szabad… 64gb ból… Amúgy a 4k-nak van értelme, csak ezt még sokan nem látják… Pl nekem gyerekkoromból van egy felvétel, akkor még a vhs volt a maximum… Mostani szemmel visszanézve elég pocsék minősége van… Sajnos a felvételen vannak olyan személyek aki már nincsenek köztünk, namármost ha ez a felvétel nem VHS lenne, hanem a mindeni által feleslegesnek tartott 4k, akkor érdelmileg használható képeket is lehetne a felvételből kiszedni! Családi albumba vagy egyébb dologra! Mert ebből a VHS felvételből ami zajos, beégett stb.. Nem igen látni semmit. De még mindig jobb, mintha nem lenne semmi… Nekem az a véleményem, hogy családi felvételek mehetnek 4k val… Vagy olyan események amik egyediek. És visszanézni évek mulva… A hétköznapi dolgokra szerintem is felesleges.. (Még) de sosem tuja az ember, h mikor jönne jól egy nagyfelbontásu anyag… Most egy 3TB os vinyot az ember megkap 25e ft körül… Arra jó pár felvétel elfér..

  31. Ahoy, remelem a 64GB eleg lesz valamire ha mar azt rendeltem 😀

  32. Sziasztok!
    Nekem 16gb i6-om van.
    Átlagban 4gb szabad tárhellyel rendelkezik a telefonom köszönhetően annak,hogy időnként én is “szortírozok”.
    Javarészt képek és zenék tartalmán változtatok. Nekem ennyi optimálisan elég. Nem sok,de nek is túl kevés.?

  33. A 4K-nal szerintem akkor lesz érdemi haszna, ha már annyit fejlődik a technológia, hogy minden átlag háztartásba jut egy erre alkalmas TV. De amíg ilyen áron vannak semmikép. 🙂 Az már más kérdés, hogy nem fogunk élesebben látni évről-évre.

  34. @Jecy:

    PhoneClean alkalmazás PC-re?
    Egyszer próbáltam, nem emlékszem már pontosan, de olyan 3-5gb rémlik felszabadítottként.
    Előtte készíts azért mentést. Neten megtalálod a dolgokat hozzá. 🙂

  35. 95 Gb szabad helyem van a telefonon jelen pillanatban. 😀

  36. i5s 16gb-ból 4gb üres helyem van ! 🙁


Add a Comment