fbpx Skip to content

Augusztus végén az Instagram egy teljesen új alkalmazással jelentkezett, a Hyperlapse-szel. Ezzel az alkalmazással time-lapse videókat tudunk úgy készíteni, hogy a telefon giroszkópjának segítségével a kezünk rázkódásából adódott képelmozdulást nagyjából korrigálni tudja, így a végeredmény egy nagyon sima, lebegő hatású, gyorsított videó. A Hyperlapse-ről korábban már írtunk, és én azóta is előszeretettel használom, de a képminőséggel nagyon nem vagyok megelégedve, viszont ezen a problémámon most egy német srác felfedezése segített.

hyperlapse1

A Hyperlapse videói 720p-sek, aminek igazából jónak kellene lennie, de sajnos valamiért darabos a kép, nem szép. A már említett német srác felfedezte, hogy, ha a Hyperlapse-ben 4x 4 ujjal a képernyőre koppintunk, akkor egy rejtett fejlesztői menübe juthatunk. Itt egy rakat nyalánkságot találhatunk, amiknek a segítségével többet kihozhatunk az alkalmazásból, mint amit jelenleg a fejlesztők nekünk szántak.

Amint láthattátok, nem a legegyszerűbb előhozni ezt a rejtett menüt, ezért érdemes a 4 ujjunkat kicsit eltávolítani egymástól, úgy biztosan bejutunk. Nagyon sok olyan csúszka is található itt, ami számunkra nem annyira fontos, illetve szerintem azokat nem érdemes piszkálni, bár egy kísérletet megérhet, mi mit csinál. Ami számunkra igazából fontos, az a csúszkák előtti rész. Átállíthatjuk a képminőséget 720p-ről 1080p-re, ami látványosan jobb végeredményt ad, de így se lesz sajnos tűéles a kép, és az előnézeti kép néha megakadhat. Továbbá átállíthatjuk az fps számot 24fps-re a 30-ról, ami azért lehet fontos, mert ha más videókkal majd össze szeretnéd vágni a hyperlapse-ed, akkor ajánlatos azonos fps számú videókkal dolgozni.

hyperlapserejtett

A Background Save+Library opció engedélyezése esetén a még nem stabilizált videót is elmenti a Fotók alkalmazásba, ez igazából csak a kíváncsiaknak lehet érdekes, mert így össze tudjuk hasonlítani, hogy milyen a stabilizált és a nyers videó. A Calibration Mode-ra nem sikerült rájönnöm, hogy pontosan mit csinál, de a Hyperlapse EXTREME már sokkal fontosabb. Az alapbeállítások szerint maximum 12x-es sebességre gyorsíthatjuk a videót, de az EXTREME opcióval már 24x és 40x-esre is gyorsíthatjuk.

Készítettem egy videót reggel az új beállításokkal, illetve alatta van egy korábbi videóm az alapbeállításokkal, így láthatjátok, mivel lesz jobb az eredmény 1080p-ben.

Új videó 1080p-ben:

Régi videó 720p-ben:

[appstore id=”740146917″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nem is lehet tűéles, mert az említett eszköz nem éles, hanem hegyes!

  2. @Tamaci: A benzines autókban is gázpedál van, pedig az említett eszközben nincs gáz.

  3. Like an irodalomtanár. Amúgy ott a pont.

  4. Nem igazán látom a különbséget, talán az arcok nem annyira elmosottak. Jó lenne, hogy ha ~ ugyan arról az útvonalról készülne videó, jobban összehasonlítható lenne.

  5. @kleinguru: tervbe van véve, csak még nem volt rá időm világosban, mert az egy 14 perces séta 🙂

  6. @BoRRoNeo: érvelésed viszont elég gáz(os):-D

  7. az égéstérben mindig gáz van!
    Bizony nem a tű, hanem a penge éles….

    peace

  8. Amúgy mi dolgod volt a Horánszky utcában? Oda jártam gimibe.

  9. Nekem alapbol 30fps volt benne viszont nincs 40-szeres gyorsitas, nem mint ha szuksegem lenne ra 🙂

  10. Nekem ami hianyzik az a nagyitas funkcio . A gyari vudeovan lehet kozeliteni !


Add a Comment