fbpx Skip to content

Szinte minden évben írtunk olyan cikket, hogy milyen alkalmazásokat érdemes leltölteni újdonsült iPhone, iPad tulajdonosoknak. Más hazai oldalak sajnos sokszor csak a hírekre koncentrálnak és a tippek-trükkök rovat általában abban ki is merül, hogy bemutatnak egy-egy új iOS funkciót. Idén folytatjuk a már megszokott hagyományunkat, bemutatjuk a legfontosabb iOS alkalmazásokat.

iPhone, iPad alkalmazások, amiket érdemes letölteni

Évről-évre változik ezeknek az appoknak a listája, így most tippeket adunk 2020-ra, hogy miket tarts a telefonodon, mi az, ami későbbiekben hasznos lehet. Vágjunk is bele!

Egyértelmű, hogy a legfontosabb alkalmazások közé tartozik a Szifon.com iOS appja, ami ingyenesen letölthető az App Store-ból. Push értesítésben mindig elküldjük a legfontosabb híreket, információkat, tippeket és trükköket!

[appstore id=”478349163″]

Fotó- és képszerkesztés, fotózás az iPhone-nal, iPaddel

Az első és legfontosabb szekció egyértelműen fotózás és fotószerkesztés ezeken a készülékeken. 2019 év végére már elérhetővé vált a Photoshop is az iOS rendszerre, tehát már iPaden is szerkeszthetjük a képeinket vele, illetve a Lightroom a Szifon.com csapat kedvenc RAW képszerkesztője, mivel az iPhone régóta képes RAW-ban is fotózni. Mi az a RAW? Olvasd el a korábbi cikkünket: Mi az a RAW, illetve hogyan fotózz és szerkessz RAW-ot az iPhone-nal? (videó)

[appstore id=”878783582″]

[appstore id=”1457771281″]

Ezen felül a Procreate az, ami lényegében az iPaden lévő képszerkesztők Szent Grálja, és teljes mértékben támogatja az iOS rendszert. Erről korábban is már írtunk egy részletes cikket, amit itt olvashatsz el: Procreate – a tökéletes rajz alkalmazás iPadre.

[appstore id=”425073498″]

Lépjünk is rá a specifikus appok listájára, amikkel gyorsan, könnyedén tudjuk szerkeszteni, filterezni a képeinket. Ezeket az appokat használjuk, ha gyorsan az Instagramon vagy Instagram Story-ban szeretnénk megosztani egy-egy fotót:

[appstore id=”588013838″]

[appstore id=”439438619″]

[appstore id=”650415564″]

[appstore id=”557861125″]

A hosszú záridős fotózásról már biztosan hallott mindenki, és ha nem is volt tisztában a kifejezés jelentésével, az eredményét biztosan látta már. Ennek a fényképezési technikának köszönhetjük fátyolszerű vízesést és az autókról a fénycsíkot húzó fényképeket.

A Spectre fejlesztőinek köszönhető az App Store egyik, ha nem a legjobb manuális fotós alkalmazása, a Halide. Míg ebben az appban minden értéket ugyanúgy állíthatunk, mint egy profi fényképező esetén, addig a Spectre csak egy specifikus felhasználásra lett tervezve és az eredménye hosszú záridősnek mondható, de mégse úgy készíti a képeit, ahogyan azt gondolnánk.

[appstore id=”1450074595″]

Az Unfold kifejezetten az álló (9:16-os) formátumú Instagram vagy egyéb hasonló, történet megosztó alkalmazások tartalmának készítésére lett kitalálva. Ezen felül érdemes az Adobe Spark appot is letölteni, mert azzal is könnyedén készíthetünk érdekes Instagram Story-kat.

[appstore id=”1247275033″]

[appstore id=”1051937863″]

Mivel érdemes fotózni? A beépített Kamera alkalmazás lényegében bármire jó lehet, de például az említett RAW-ot nem támogatja. Érthető okokból. Ez tehát tényleg a gyors, kényelmes fotózáshoz jó, úgymond a kezünk alá dolgozik, de néhány tippet ebben a cikkben írtunk már, hogy hogyan használható. Amennyiben sokkal több beállítási opcióra van szükségünk, akkor a már említett Halide-ot töltsük le, amiben a beépített Kamera alkalmazáshoz hasonlóan egy letisztult felületet kapunk, mindenféle beállítási lehetőséggel. Itt már záridőt, rekesz értéket és megannyi mást is állíthatunk.

[appstore id=”885697368″]

Ezzel a végére is értünk azon alkalmazásokat, amiket fotó készítésre, vagy szerkesztésre használunk az iPhone-on vagy iPaden. Az alábbi cikkeinket érdemes még elolvasni korábbról:

Filmnézés az iPhone-on iPaden

Filmeket, sorozatokat előszeretettel nézük az iPhone-on és iPaden. Itt is érdemes néhány alkalmazást ismerni, amikkel könnyedén szórakoztatóvá tehetjük unalmas óráinkat. Néhány hete írtam arról, hogy érdemes aktiválni a népszerű streaming szolgáltatók ingyenes próba időszakait, mert bizony karácsonykor szükség lehet ezekre: Filmnézés karácsonykor iPhone-on, iPaden Apple TV-n – aktiváld az ingyenes próbaidőszakokat!

[appstore id=”1099737113″]

[appstore id=”363590051″]

[appstore id=”1174078549″]

Természetesen nem mindenki szeret előfizetni, vagy éppen nem találja meg a megfelelő sorozatot, filmet a streaming szolgáltatóknál. Nekik marad a jól bevált App Store. A sokak által kedvelt VLC alkalmazást érdemes letölteni, ha befektetés nélkül szeretnénk megúszni ezt a műveletet, de érdemes elolvasni a korábbi cikkemet is ezzel kapcsolatban.

[appstore id=”650377962″]

A Szifon.com csapat az Infuse Pro-t használja, nekünk az elmúlt 5 évben ez vált be, és jóformán nincs olyan formátum, amit ne játszana le. Én leginkább 4K HDR filmet nézek vele Apple TV-n, és sorozatokat iPaden. Dani kollégánk írt róla bővebben itt. Érdemes egyébként aktiválni az ingyenes 1 éves Infuse Pro 6-unkat, ha korábban már megvásároltuk az Infuse-t.

[appstore id=”1136220934″]

Korábbi cikkeinket is érdemes elolvasni, ha filmnézésről van szó:

Közösségi média – biztonságos kommunikáció

A közösségi média alkalmazásait úgy gondoljuk, nem kell bemutatni, az Facebook, Instagram, Messenger és a többi hasonló app lényegében mindenki számára ismerős lehet, de azért ide rakjuk őket, hogy könnyedén letölthetők legyenek.

[appstore id=”284882215″]

[appstore id=”454638411″]

[appstore id=”382617920″]

[appstore id=”310633997″]

Ezen felül azonban manapság rettentő fontos a biztonságos kommunikáció. Így külön megemlítenénk a Telegram és a Signal alkalmazásokat, melyeknél különösen figyeltek a fejlesztők a biztonságos kommunikációra. Ezeknek az appoknak az egyes funkciói már elérhetővé váltak Viberen és WhatsAppon is, de mi inkább az előbbieket ajánljuk, ha a biztonság fontos tényező.

[appstore id=”686449807″]

[appstore id=”874139669″]

Egyébként biztonsági szempontból még az iMessage is egy opció, ha az üzenetünk címzettje is rendelkezik Apple készülékkel, viszont sem Telegramot, sem Signalt nem használ.

Az egyes kommunikációs platformok biztonsága kapcsán érdemes egyébként megnézni az EFF táblázatát ezekről.

Okos otthon – irányítsd a lakásodat az iPhone-nal

Itt a Szifon.com-on kiemelt figyelmet fordítunk az okos kiegészítőkre is, számtalan cikket olvashattatok már nálunk és 2019 is egy eredményes év volt eme szempontból. Az iOS 12-ben és 13-ban is rengeteget fejlődött a HomeKit, így ennek megfelelően nőtt azon kiegészítők száma is, amelyek az Apple ökoszisztémáját (is) támogatják.

Első körben az okos világítással érdemes elindulni. A Philips HUE-ról már számos cikket írtunk korábban. Ezen felül, ha sok távirányítóval rendelkezünk, akkor a legjobb és kényelmesebb megoldás a Harmony hub. Amennyiben érdekel minket külső és belső hőmérséklet, akkor a Netatmo lehet a legjobb megoldás. A klímát én a Sensiboval irányítom és kiegészítő fűtéshez az Adax fűtőpanelt ajánlom. Okos konnektorra, ha a HomeKit a legfontosabb, az Elgato termékcsalád lehet az ideális választás, de egyébként a Tp-linket, és Vocolinket is ajánljuk.

[appstore id=”1055281310″]

[appstore id=”626853860″]

[appstore id=”532538499″]

[appstore id=”959383043″]

Végül pedig külön megemlítenénk az IKEA termékcsaládját, ami folyamatosan bővül és a legtöbb kiegészítője már HomeKit támogatással is rendelkezik.

Étel, taxi rendelés (Budapest)

Fontos szempont lehet még az étel rendelés, bár karácsony környékén mindenki el van látva ezzel. Mi a Woltot és a Netpincért ajánljuk, a Wolt esetén 1000Ft-os kupon kódunk is van, ami a SZIFON szóval aktiválható!

[appstore id=”943905271″]

[appstore id=”975208947″]

Manapság a taxi rendelés is viszonylag könnyű, főleg a Taxim és a Bolt alkalmazásaival. Taxim esetén a SZIFON szóra itt is 1000Ft-os kedvezményt biztosítunk az első utazásodból, érdemes letölteni és aktiválni!

[appstore id=”1445294538″]

[appstore id=”675033630″]

Könyvolvasás

Ugyan a film- és sorozatnézés manapság népszerűbb, de a könyvolvasás akár sokkal szórakoztatóbb lehet és persze hosszabb elfoglaltság. Ne felejtsük el, hogy letölthető a Kindle és az iBooks alkalmazás is, amikben megtalálhatóak magyar nyelvű könyvek is, illetve importálhatunk más forrásból is könyveket, melyeket kényelmesen olvashatunk az appokkal.

[appstore id=”364709193″]

[appstore id=”302584613″]

Produktivitás

Természetesen a produktivitásunk növelésére is rengeteg hasznos alkalmazás létezik, köztük a méltán híres feladatkezelő, az Omnifocus. Erről Dániel kollégánk már írt korábban itt és itt, érdemes mindkét cikket elolvasni. Ezen felül mi a jelszavak kezelésére a 1Password-öt használjuk, illetve az Apple beépített jelszókezelő rendszerét.

A Produktivitás kategóriába tartozik még a Parancsok, melyről ebben a cikkben írtunk korábban: Az Apple legnagyobb fejlesztése lehet a Siri Shortcuts avagy a Siri Parancsok. És hogy ez mire is jó? Például könnyedén ellenőrizheted vele a SZÉP kártya egyenlegedet: Parancsok: így kérdezd meg Sirit, hogy mennyi a SZÉP kártya egyenleged.

[appstore id=”1346190318″]

[appstore id=”568903335″]

[appstore id=”915249334″]

Egyéb hasznos alkalmazások

A további hasznos alkalmazások közé sorolom a Speed Testet, mellyel az internetkapcsolatunk sebességét tudjuk ellenőrizni, illetve az általam sokszor használt valutaváltó alkalmazást, a Currency-t. Ezeken kívül hasznos lehet még a Holabusz, amely magyar fejlesztés, és könnyedén ellenőrizhetjük a nagyobb magyar városok helyi tömegközlekedési járatait.

[appstore id=”300704847″]

[appstore id=”315241195″]

[appstore id=”996189196″]

Konklúzió

Ahogy fejlődik az iOS rendszer, úgy fejlődnek az iPhone-ra és iPadre letölthető, hasznos alkalmazások. A fenti cikk nem csak újdonsült iPhone tulajdonosoknak lehet hasznos, hanem akár régi motorosoknak is.

Amennyiben használsz más, hasonló hasznos alkalmazást, írd le hozzászólásban, mi az az app és hogy mire használod. Reméljük, ezzel a cikkel segítettünk nektek, innen is Boldog Ünnepeket kívánva a Szifon.com olvasóinak. ??

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Jó kis cikk,GRATULA HOZZÁ…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for cabrio01 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Jó kis cikk,GRATULA HOZZÁ…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for cabrio01 Avatar for SzifonAdmin