fbpx Skip to content

Lassan egy hónapja, hogy megérkezett a saját iPad mini 5-öm, amiről korábban már elolvashattátok a véleményem. Számomra ez nemcsak a szükségszerű váltás volt, hanem egy lehetőség is arra, hogy grafikai tudásom fejleszthessem az Apple Pencil segítségével. Számos remek grafikai program jelent már meg iPadre ceruza támogatással, de mégis van egy, ami mérföldekkel lekörözi a vetélytársakat és ez pedig nem más, mint a Procreate.

Nem egy mai alkalmazásról beszélünk, ha azt vesszük, hogy 2011 tavaszán jelent meg az első verziója, de az elmúlt nyolc év alatt a fejlesztők olyan szintű tudást pakoltak és folyamatosan pakolnak is bele, hogy sok művésznek nem kell gépes Photoshop vagy egyéb rajzoló program. Instagramon bizonyára már mindenki legalább egyszer belefutott olyan tartalomba, amikor valaki iPaden, Apple Pencil segítségével valami lélegzetelállítót hozott létre. Na ezt Procreate-tel csinálta.

A hétköznapokban grafikusként dolgozom, de inkább arculatokat, kiadványokat, webes hirdetéseket tervezek, mint sem fotómanipulációkat és kézirajzra hajazó alkotásokat. Azonban évek óta foglalkoztatott az Apple Pencil és a különböző rajzoló alkalmazások iPadre, és ha már lecseréltem a tabletem, hiba lett volna a ceruzát nem megvenni mellé.

Amikor végre letöltöttem a Procreate-et és először elindítottam, eszméletlenül rácsodálkoztam, hogy mi minden van benne. Nem négy-öt ecsettel kell bohóckodnunk, mint sok más alkalmazásban, hanem majdnem 150, különböző tulajdonsággal bíró eszközzel dolgozhatunk, alkothatunk. Ráadásul ezek mindegyike az igényeinkhez szabható, vagyis állítható az erősségük, a terülésük, átlátszóságuk, mintázatuk, vonalkövetésük és még napestig sorolhatnám, hogy mindent lehet szabályozni egy-egy ecset tulajdonságai közül, de egyszerűen inkább ki kell próbálni. Akinek még ez sem lenne elég, az külső alkotók ecsetkészleteit is letöltheti, ilyen például Ian Barnard Letter Buildere is, amivel könnyen tudunk betűket rajzolni, ugyanis egy olyan torzítható rácsszerkezetet kapunk, amivel lényegében az összes betű és szám megrajzolható könnyedén. Egyszerűen varázslatos. Aki persze nem szeretne betűket rajzolni, hanem inkább már kész betűtípusok közül válogatna, az egyrészt használhatja a beépítetteket is, de akár külső forrásból származó font készletet is be lehet húzni az alkalmazásba, ami eszméletlen hasznos és elég friss újítás.

Természetesen egy komoly rajzprogram rétegek nélkül nem is létezhetne és szerencsére ez a Procreate-ből sem hiányzik. A rétegeknek persze nemcsak az a szerepe, hogy bizonyos elemeket külön tudjuk kezelni, hanem a réteg áteresztési beállításoknak köszönhetően új vizuális hatást érhessünk el. A rétegek mozgathatóak, duplikálhatóak, maszkolhatóak, összevonhatóak egymással, kikapcsolhatóak, igazából mindent lehet velük csinálni, amit csak szeretnénk és már megszokhattuk hasonló, számítógépes programok esetén.

A rajztábla felbontása simán lehet 4K méretű és a dpi beállítások se okoznak neki problémát, így gond nélkül dolgozhatunk vele képernyőre és nyomdai feldolgozásra is. Ráadásul nemcsak egy saját formátumban képes gondolkodni az app, amit csak lapítva használhatunk tovább máshol, hanem .psd, .pdf, .jpg, .png, .gif, .tiff és .mp4 formátumokat kifelé és befelé is tud kezelni, így akár tényleg el is hagyhatjuk a számítógépet, mert kevés olyan lehetőség van, amivel a Procreate ne tudna mit kezdeni. Exportálás esetén nemcsak a kész látványt tudjuk menteni, akár animációként, hanem videó formájában az egész rajzolás folyamatát is megkapjuk time-lapseként, ami számomra mindig bámulatba ejtő tud lenni, amikor másokat nézek, hogyan is rajzoltak meg valamit.

A Procreate ereje nemcsak abban rejlik, hogy mennyi funkciót rejt, hanem hogy mindezt a legegyszerűbb módon, nulla késleltetéssel teszi, amit alapnak is hihetnénk rajzolós alkalmazásoknál, pedig nincs így. Az Apple Pencilen túl más, nyomásérzékeny stylusokkal is kompatibilis, ilyen például az Adonit, a Wacom, a TenOneDesign és a FiftyThree több ceruzája is, így nem vagyunk bekorlátozva az Apple keretei közé. A fejlesztők és az alkotó közösség is rendkívül segítőkész, aktív élet van a fórumjukban, és ha elakadnánk, vagy valami hibát találnánk, akkor hamar választ kaphatunk a kérdéseinkre.

Ahogyan a cikk elején is írtam, folyamatosan fejlesztik az alkalmazást, de úgy, hogy nagyon korrekt áron tartják a Procreate árát, és nem kényszerítenek ránk semmiféle alkalmazáson belül megvásárolható tartalmat, sem előfizetéses modellt nem alkalmaznak. Két ebéd vagy két mozijegy áráért örökre a miénk lehet ez az óriási tárházzal dolgozó raszteres (nem vektoros) rajzalkalmazás.

Ha már rendesen belelendültem, akkor egy mélyrehatóbb cikkel is tervezek még jelentkezni.

[appstore id=”425073498″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok