fbpx Skip to content

Március közepén minden csinnadratta nélkül két új iPadet mutatott be az Apple, az Air 3. és a mini 5. generációját. Utóbbira a mini pártiak három és fél évet vártak, hiszen a 4. generáció óta semmi frissítés nem érkezett ehhez a méretosztályhoz, sőt, az Apple változatlan áron árulta azóta is.

Kezünkben az iPad mini 5 – teszt és vélemény

Most viszont megváltásként érkezett meg az új modell, ami külsőleg nem változott semmit, de belsőleg abszolút kompromisszum mentes lett.

Én mindig is az iPad minit szerettem, nemcsak azért, mert olcsóbban lehetett hozzájutni, mint a nagy testvéréhez, és voltak évek és generációk, amikor a teljesítményben se volt különbség, hanem mert a méretéből adódóan több helyen tudtam használni. 2015 elején vásároltam egy iPad mini 2-t, ami ugyebár majdnem ugyanaz volt, mint az utódja, a 3-as, csak abban volt már Touch ID, arany szín és kérhető volt 128 GB-os változatban is. A 4-es szériára nem váltottam, mert amire használtam, bőven elég volt ez is, és nem érte meg számomra az árkülönbséget. Azóta viszont eljárt az idő a tabletem felett, már csak néhány dologra használom, mert elég lassú, és minden Apple esemény alatt azt vártam, hogy mikor mutatják be ennek a méretnek a méltó utódját.

Dizájn

Az Apple kicsit megúszósra fogta a figurát ennél az iPadnél, hiszen semmi dizájn módosítás nem történt külsőleg a mini 4-hez képest. A tablet kinézetére azt mondhatjuk, hogy idejét múlt, főleg, ha ránézünk a Pro vonalra, de igazából hívhatjuk klasszikusnak is. A kijelző továbbra is 7,9 hüvelyk képátlójú, a rövidebbik oldalain hatalmas kerettel, ami a Touch ID-t az előlapi kamerát és a fénymérő szenzorokat rejti. A készülék fizikai méretei és súlya se változott, bár a gombok és a mikrofonok minimálisan arrébb kerültek, így a korábbi tokok nem 100%-osan fognak passzolni rá. Továbbra is Lightning-kábellel tudjuk tölteni az iPadet, így az USB-C a Pro modellek kiváltsága marad, de sokaknak jó hír, hogy a 3,5 mm-es jack megmaradt, de ezzel együtt a két alsó hangszóró is, így a fekvő nézetben a sztereó hangzást felejtsük is el.

Továbbra is Lightning kábellel tölthetjük

Kijelző

Az iPad mini volt mindig is a legnagyobb pixelsűrűséggel rendelkező iPad az első generációt leszámítva, hiszen a 264 helyett itt most is 326ppi-t kapunk 500 nites maximális fényerő melett. A 7,9 hüvelykes fizikai méret mellett a felbontás is maradt 2048×1536 pixel, viszont a 9,7-es iPaddel ellentétben itt nem spóroltak a kijelzőn és a 4-es szériához hasonlóan az LCD laminált, vagyis az üveg és a panel közt nincs légrés, ami óriási különbség, de így törés esetén nem elég csak az üveget cserélni. A kijelzőnek nem is lamináltsága az igazi előnye, hiszen volt már korábban ilyen, hanem a True Tone, a P3-as széles színtartomány (wide color gamut) megjelenítése és persze az Apple Pencil támogatás.

A True Tone a fénymérő szenzorok segítségével folyamatosan állítja a kijelző fehéregyensúlyát, hogy minden körülményben a legkellemesebb legyen az olvasás: ha kell, kicsit melegebbre vagy hidegebbre állítja a fehér árnyalatokat. Amennyiben fontosak számodra a helyesen megjelenített színek rajzolás vagy képszerkesztés közben, akkor inkább kapcsold ki ezt a funkciót, bár vannak helyek, ahol azt lehet olvasni, hogy a Fényképek és Fotó alkalmazás és sok külső fejlesztő alkotásának használata közben automatikusan kikapcsolja ezt a rendszer a színek miatt. Azonban ha olvasol, böngészel, chatelsz, érdemes bekapcsolni.

iPad mini 2 és 5 kijelzője közti színkülönbség

Bal oldalt az iPad mini 5, jobbról az iPad mini 2 – jól látható a színek közti különbség

A P3-as széles színtartomány az iPhone 7-tel jelent meg az Apple kínálatában, de azóta már a Mac-ek és az iPadek kijelzői is tudják. Ez a színskála 25%-kal több színt képes megjeleníteni, mint a jól megszokott sRGB. Korábban már volt hosszabb cikk az oldalon a P3-ról, így akit komolyabban érdekel, miért is jobb egy ilyen kijelző, az mindenképp olvassa azt el. Azonban a fenti kép is önmagáért beszél, jól látható a színskálák közti különbség.

Minden vágyam az volt, hogy ha az Apple nem kaszálja el örökre az iPad minit, akkor az új modell végre támogassa az Apple Pencilt is és szerencsére az álmom valóra vált. Sokak bánatára viszont csak az 1. generációs ceruzát használhatjuk ehhez az iPadhez, így a két koppintós eszközváltás és a vezeték nélküli töltés helyett meg kell elégedjünk a Lightning-portos töltéssel, bármennyire is hülyén néz ki. Az Apple Pencil nem egy szokványos stylus, hiszen képes érzékelni, hogy milyen erővel nyomjuk a kijelzőhöz és milyen dőlésszögben, így valódi alkotói eszközök tulajdonságaival tudunk rajzolni a kijelzőn. Az iOS hétköznapi kezeléséhez teljesen felesleges megvásárolni ezt a kiegészítőt, de ha már kézzel szeretsz jegyzetelni, vagy netán rajzolnál, festenél az iPaden, akkor egyből tedd ezt is a kosárba, nem fogod megbánni.

iPad mini 5 laminált kijelző

Teljesítmény

Az iPad mini 4 A8-as processzora után igazából mindegy volt, mit fog ebbe a minibe tenni az Apple, mert a különbség érezhető lesz, felesleges számokban mérni.   Szerencsére ezen nem spóroltak, hiszen az iPhone XS, XS Max és XR A12 Bionic lapkakészletét kapta meg, ami brutális teljesítményre képes, az A8-hoz képest számítási teljesítményben 3x, míg grafikai teljesítményben 9x gyorsabb. Az iPad Pro modellekben egy A12X chip duruzsol, ami azért más kategória, de az árcímke is eléggé más, így ez a tablet hosszú évekig ki fogja felhasználóját használni bármire is használja.

Az Apple mindig is arra törekedett, hogy úgy írja meg az iOS-t, hogy feleslegesen sok RAM-ra nem legyen szüksége a mgfelelő futtatásához, bár sok esetben ez nem jött ki a legjobban. Az iPad mini 5 viszont 3 GB-ot kapott belőle, ami elég jó, ha azt nézzük, hogy a Pro modellekben is csak 4 GB van, kivéve az 1 TB-os változatban, mert ott már 6 GB dolgozik.

Az ipad mini 5 teljesítménye nemcsak a mai igényeknek felel meg, hanem még hosszú évekig elég lesz

Ezzel a teljesítménnyel nyugodtan nekiugorhatunk komolyabb RAW fotók szerkesztésének is, de akár a Luma Fusion segítségével videókat is vághatunk vele 4K-ban is, bár ehhez a felbontáshoz már azért jobban jön az A12X teljesítménye. Aki viszont nem alkotásra, hanem játékra használja ezt a készüléket, annak se lesz oka panaszra, a Fortnite csak úgy suhan rajta és a szokásos 10 órás használatot most is garantálja az Apple.

Kamerák

A tabletek nem fotózásra lettek kitalálva, bár ez nem akadályoz meg sokakat abban, hogy akár a 12,9 hüvelykes Pro-val örökítsék meg nyaralásukat. A hátlapi kamera nagyjából maradt a mini 4-ből, frissített szenzorral, vagyis 8 megapixel mellé egy öttagú f/2,4 rekeszértékű objektív társul, ami nem áll ki a készülékből. Ettől így 2019-ben nem kell csodát várni, de amire egy iPadben kell a kamera, azt tökéletesen teszi is. HDR, Élő Fotók, sorozatfelvétel, panorámakép, ezeket mind tudja, videózás terén pedig 1080p/30fps vagy 720p/120fps maximális érték az, amivel dolgozhatunk. Az előlapi kamera viszont óriásit fejlődött, hiszen az előző generációban még csak egy 1,2 megapixeles szenzor mellé egy f/2,2-es rekesztértékű objektív társult. Az új modellben már 7 megapixeles szenzort kapunk ugyanolyan rekesztértékű objektívvel.

iPad mini 5 kamerája se türemkedik ki a hátlapból

Összegzés – megéri-e az iPad mini 5?

Sok terméknél nem biztos, hogy megéri a váltás generációról-generációra, hiszen nincs akkora különbség tudásban, de most a legutóbbi mini és a mostani között nem egy év telt el, hanem három és fél. Vagyis igazából bármilyen minid is van, érdemes váltani, mert brutális teljesítménybeli különbséget fogsz tapasztani, a kijelző is mérföldekkel jobb és persze az Apple Pencil támogatás is óriási dolog. Ha korábban szeretted ezt a méretet és nem zavar, hogy külsőleg semmit nem változott a készülék, akkor nem fogsz csalódni most se.

Számomra újra élmény használni az iPadet, hiszen amióta nem a legfürgébb a mini 2-esem, azóta nagyjából csak arra használom, hogy YouTube-ot nézek rajta, néha böngészek vele és chatelek, illetve megbeszéléseken jegyzetelek rajta. Nekem már kevés a tudása, de édesanyámnak tökéletes kis készülék lesz Netflixezésre és amire még szeretné használni. Az új készülékkel pedig végre új kipróbálhatok izmosabb játékokat, amiket iPhone-on kijelző méret miatt annyira nem lenne kedvem és az osztott kijelzős lehetőségeknek hála pedig egyszerre több dolgot is csinálhatok rajta. Azonban a fő ok, amiért váltottam a kényszerű elmúlás mellett, hogy ezen a készüléken is futni fog a teljes értékű Adobe Photoshop vagyis kisebb munkákhoz egy utazás során nem kell cipelnem a gépem is, hanem elég lesz az iPad is.

Azonban amíg a Photoshop megjelenésére várunk, addig is kiélvezhetem a Lightroom fényképszerkesztő funkcióit, hiszen végre olyan színt fog mutatni az iPadem, mint a Mac-em vagy az iPhone-om, és azért ha nincs ott a gép, élvezetesebb tableten szerkeszteni, mint telefonon. Az Apple Pencil pedig egy álom, csodálatos dolgokat lehet vele csinálni mondjuk a Procreate alkalmazásban, de erre még bőven kell időt szánnom.

Összességében nekem ez az az iPad, amire már évek óta várok, minden benne van, amit szeretnék, és számomra sehol se kell kompromisszumot kötnöm, ahogy azt lehet meg kellett volna tennem, ha korábban veszek új iPadet és mondjuk az olcsó, 9,7 hüvelyekes modellt választom.

[wp-review id=”110223″]

Az iPad mini 5 három színben (asztroszürke, ezüst, arany) kapható 64 és 256 GB háttértár opcióval és természetesen a Wi-Fi-s modell mellett választható a mobilnetes is, eSIM támogatással. Az iPad mini 5-öt az megvásárolhatjátok például az iSTYLE-ban 154 900 Ft-os induló árral, az első generációs Apple Pencil pedig 32 900 Ft-ért kapható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok