fbpx Skip to content

A fenti kérdésre nem könnyű választ adni, mert ahány ember, annyiféle fotó, helyszín, és megvalósítás létezik. De nézzük meg, hogy manapság megéri-e fényképezőgépet vásárolni, vagy elég-e az iPhone kamerája.

iPhone fényképezőgép

Nagyon-nagyon sokszor belefutok olyan YouTube videóba, ahol DSLR fényképezőgéppel mérik össze az iPhone kameráját, és sokszor úgy hozzák ki az iPhone-t, hogy az sokkal jobb. Ez nem igaz – de nem azért, mert az egyik jobb a másiknál, hanem mert egészen más a célközönség és a használat. Ássunk mélyebbre!

A fényképezőgép és kamera használatához mindig is tudás kellett. Amennyiben jobb fotókat szeretnénk, akkor gyakorlásra, kreativitásra és esetleg jobb gépre is szükségünk van. A fényképezőgépből “kijövő” kép nem csak magán a vázon (gépen), hanem a raja lévő objektívtől is függ. Például mikor bemegyünk a fotós szaküzletbe megvásárolni egy gépet, általában megkérdezik, hogy mire akarjuk használni: portréra, utazásra, tárgyfotóra, esetleg valami egészen másra? Szóval alapjában véve nem olyan könnyű már maga a fényképezőgép vásárlása se.

Három pont, amit jó ha tudsz a fényképezéskor

  • Tudás. Ha jó fényképet akarunk, nem elég csak automatikán fotózni, tudunk kell a rekesz érték fogalmát, a záridőt, a mélységélességet, az ISO-t, és persze kell a saját nézőpontunk is. Ezeket mind-mind gyakorlással érjük el, nem igazán dolgozik helyettünk a fényképezőgép, még ha egy jó géppel könnyebb is jobb képet csinálni.
  • Utómunka. Igen, a fényképezőgép csak egy megközelítő képet ad nekünk, utána azt javítani, optimalizálni lehet. Érdemes RAW-ban fotózni, hogy a legtöbbet kihozhassuk belőle, ez vele jár. Egy képpel nem csak egyszer kell foglalkoznunk.
  • Tükörreflexes vagy mirrorless. A legtöbben, ha komolyan fotózni szeretnének, akkor tükörreflexes géppel dolgoznak. Ergo, tükrökön keresztül látjuk az elkészítendő fotót, de az közel sem a végleges digitális kép, mert ilyenkor magára az érzékelőre még nem is esik rá a fény, hanem csak az exponálás során. Ilyen gépet használva technikailag is tudnunk kell, hogy mi fog elkészülni, anélkül, hogy látnánk. A modernebb gépek, vagy akár a régebbi bridge gépek, tükrök nélkül (mirrorless), egy kijelzőn mutatják meg már a kép elkészítése előtt, hogy milyen is lesz a fotó. Az egy fokkal könnyebb tehát, mert élőben állíthatjuk a beállításokat – de természetesen a tudás itt is mérvadó.

Egy pont, amit jó, ha tudsz az iPhone-nal való fényképezéskor

Kreativitás, és művészi beállítottság. Igen, az iPhone szoftveresen mind elvégzi azt, amit a fenti DSLR kamerák nem tudnak. Az Apple erre hegyezte ki az iPhone kameráját. Látjuk előre, mi fog elkészülni, minimálisan kell csak belenyúlnunk (világosítani vagy sötétíteni, fókuszálni) és már el is készült a fotó. Az HDR lesz, az szép lesz, az portré lesz, bármelyik közösségi portálra felrakható, elküldhető ismerőseinknek is.

Azt kell elfogadni, hogy a fényképezőgép gyártók egyszerűen nem foglalkoznak annyit a szoftveres dolgokkal. Nekünk kell megtanulnunk fotózni, és ezzel a tudással valóban jobb képeket fogunk készíteni DSLR-rel, mint iPhone-nal. Az alábbi videóban az egyik drága Canon gépet hasonlítja össze a fotós az új iPhone-okkal, jól látszik az Apple szoftveres optimalizálása.

Arra kéne rávenni a fényképezőgép gyártókat, hogy az átlagember számára is készítsenek fényképezőgépet, pontosabban szoftvert. Mert azzal a technológiával, szenzorral, objektívvel sokkal jobb képeket készíthetne az átlagember, ha lenne mögötte egy Apple féle szoftver.

Végül, de nem utolsó sorban a hardver. Az iPhone-ban kicsi szenszor van, kicsi objektívekkel. Nyilván egy optimális helyzetben nagyon szép képeket készít, de amint kevés fényünk van, esetleg mélységélesebb képre van szükségünk, ez a hardver kevés. Az iPhone remek fényképezőgép a mindennapokban, vagy az utazásra, de ha komolyabban szeretnénk fotózni, tanuljunk meg és vegyünk egy rendes gépet. ????

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.