fbpx Skip to content

Még november elején írtam az ADAX márka okos, elektromos fűtőpaneljéről, ami vezeték nélkül, akár távolról is irányítható. A cél a gáz kiváltása, és a 15 éves FÉG konvektor lecserélése, mert azt mindennek nevezhetjük, csak hatékonynak nem.

Azért döntöttem az elektromos fűtés mellett, mert bárki könnyedén telepítheti, nem kellenek komolyabb munkálatok a lakásban, és gyorsan, akár energiatakarékosabban is használhatóak. Az ADAX rendelkezik Wi-Fi-s termosztáttal, tehát iPhone-ról vezérelhető és optimalizálható vele a fűtés. Nézzük, miket tapasztaltam az elmúlt 1 hónapban.

A november már fűtéssel telt, még ha nem is egész nap, de sokszor azért este vagy reggel mindig befűtöttem. Elismerem, nem ez volt a leghidegebb novemberünk, de azért voltak itt bőven nulla fokok, és bizony kellett már fűteni. Arra bőven jó volt ez a 4 hét, hogy lássam, mennyit tudok spórolni, mennyire képes fűteni a rendszer és persze mennyire megbízható.

A novemberi fűtésszámlám eddig elnagyolva, mindenféle kedvezmény levonása nélkül (45Ft-os kW óraszámmal) 4.100Ft volt. Nálam a távfűtés itt már elveszett, mert korábbi albérletemben például 27.000Ft volt a közösköltség, amiben a fűtés és a víz is benne volt. Ez minden hónapban (tehát nyáron is) ennyi volt, de nyilván ahány ház, annyi féle fűtés, de ez eddig jóval kevesebb összeg számomra a korábbinál.

ADAX NEO - TPlink statisztika

Mivel telefonról vezérelhető a fűtés, így gyakran változtattam. Átlagosan, ha nem voltam itthon, 15 fokra raktam. Ha itthon voltam, 20-23-25 fok között használtam, este 20 fok, napközben 25 fok. Mélyen beleégett a gyerekkori emlékeim közé, hogy számítógépes játék közben majdnem megfagyott a kezem egerezés közben. Felnőttként meg szeretném engedni magamnak azt a komfortot, hogy ne fagyjak meg itthon mindenféle spórolás miatt, tehát a cél nem az, hogy 5.000Ft-ból átvészeljem a telet, hanem inkább az, hogy akkor fűtök, amikor szeretnék.

Ezt az ADAX rendszere megoldja: felkelek, befűtök, mire elér a kávé hozzám, már kényelmesen le tudok ülni az íróasztalhoz. Szép lassan kitapasztalom már, mi az optimális, és ahogy az várható volt, a rendszerbe beépített termosztát szinte sosem a maximumon, 2000 Wattal működik, hanem lekapcsol, vagy csak fele- illetve harmadannyi “erővel” működik. Ezen felül a fűtőpanel egy deka hangot nem ad ki magából, még egy kattanást sem. Mintha itt sem lenne, ez még egy hatalmas plusz pont számomra, mivel rengeteg gagyi elektromos fűtés volt már a kezemben.

Ha megnézitek a fenti statisztikai adatokat, akkor láthatjátok, hogy volt, hogy 3 napig nem fűtöttem, kétszer is. Ilyenkor nem voltam itthon, levettem 15-18 fokra, a ház körbefűtött. Aztán volt, amikor nagyon hideg volt, illetve az egész hónapot láthatjátok. Elővenni a telefont és ki-be kapcsolni a fűtést nem nagy kunszt, és a fűtőpanel technológiája csak segít nekem, hogy ne csak 0 vagy 2000 Watt legyen az opcióm, hanem bármi köztes érték.

Adax neo WiFi okos iOS alkalmazás

Kényelem, és megbízhatóság

Az ADAX-ot legjobban a kényelem és megbízhatóság szavakkal tudom jellemezni. Az alkalmazásban mindig elérhető a fűtés, akár távolról is, sokszor mielőtt hazaérek, akkor kapcsolom be. Ellenőrizhetem a hőmérsékletet, tudom, mi az, ami nekem optimális, de egy család is ki-be tudja kapcsolni a rendszert, így az anyuka reggel lekapcsolja 20 fokra, a gyerek pedig be, mielőtt hazaér.

Természetesen ahány ház, annyi fűtés, mindenhol nem lehet lecserélni a jelenlegit, én megtehettem. Érdemes elgondolkozni egy irodában, garázsban, esetleg nyaralóban való használatáról, vagy csak kiegészítő fűtésnek is ideális, mert rendkívül testre szabható, ahogy ebben a cikkben részletesen beszámoltam róla.

Használjátok a FűtésKell.hu oldalon a SZIFON5 kupon kódot, ami 5.000Ft-os kedvezményt ad és segítségével akár dupla teljesítményre képes fűtőtestet is tudtok vásárolni!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes és informatív. Már az elsőt is olvastam.
    Egy kérdés merült fel bennem gyorsan - talán nem annyira izgalmas mindenkinek, de a mindennapi használatban fontos lehet.
    Mennyire pontos (avagy hány fokban tér el) az appban látható hőmérséklet és a tényleges szoba hőmérséklet. Gondolom a fűtôtestre van szerelve az érzékelő.
    Köszi

  2. Szia!

    Teljesen jogos a kérdés. 1, 1,5 fokot tér el a szoba hőmérsékletétől, kevesebbet mutat én azt vettem észre. Egyébként ez beállítható az appban tehát fél fokonként állíthatjuk egy másik hőmérőnkhöz. Nyilván ahány hőmérő, annyi mérés van egy szobában, és még függ attól is hol mérünk. Ez egyébként kifejezetten jó az ADAX-ban, nem volt vele problémám.

  3. Köszi a választ. Ha állítható az eltérés az appban, az tökéletes megoldás.

  4. Avatar for zgrf zgrf says:

    Miután nálunk nem lehetett (és nem is akartam) gázfűtés, nekünk is vannak ADAX paneljeink (5 db, összesen 5400 watt). Bár szeretem őket, de egy hideg januárban olyan 110.000 Ft lenne velük a fűtés - 2600 KWh fogyasztás egy hónapban. Megmértem.
    A lakás nem nagy, 60 m2-es, átlagos, 38 cm-es téglából épült, 2.8m belmagassággal, modern szigetelés nélkül, FF energiaosztállyal. Most már jó nyílászárókkal, de épület tetején, sarkon. Így a paneleket inkább kiegészítő fűtésként használom, a fő fűtést egy légkondi adja, ami 4.6-os SCOP értékkel 600 KWh-t fogyaszt ugyanebben a hónapban. H tarifás áramból, ami 44 helyett 23 Ft-ba kerül (erre csak hőszivattyút lehet rákötni).
    Nagyon nem mindegy milyen környezetben vannak használva az elektromos panelek. Egy új, jó hőszigetelésű lakásban valószínűleg jól, gazdaságosan, tisztán használhatók lehetnek.

  5. A konvektor csúnya, kattog, nehezen szabályozható, szóval valóban nem túl korszerű, viszont havi 4000 Ft 60 nm-es lakás fűtése.

  6. Avatar for zgrf zgrf says:

    Attól függ, milyen szigetelési paraméterekkel rendelkezik a lakás. Valamint, hogy ez a 4000 Ft átalány-e (gyanítom hogy az). A miénk konvektorral is 20-24 ezer körül volt, ez egy havi (nem átalány) fogyasztás volt.

  7. Szia!

    Köszönöm szépen a választ, illetve sajnálom hogy neked ebben a formában nem volt gazdaságos, és teljesen igaz az is, hogy nagyon nem mind1 milyen házban van haszálva. Én közel 30nm-en lakom, ha nagyon szeretném, akkor csak a szobát, kb 10nm fűtöm be, tehát még ennél is tudok jobban spórolni. Az eredeti cikkben megemlítettem, hogy bizony most lett teljesen leszigetelve a ház, tehát számomra ideális (igaz nincsenek új nyílászárók), de úgy érzem, hogy mivel társasház és körbe is fűtenek (alapjáraton 20 fok körül van a lakásban fűtés nélkül) számomra ideális. Egy régi családi házban semmilyen hőszigeteléssel és fejlesztéssel ez öngyilkosság is lehet.

    Sajnos tényleg nagyon sok mindentől függ, nekem a kényelem fontosabb volt, mint maga az, hogy mennyit fűtök, ha éppen 30.000Ft lesz a számlám azt sem bánom, nem fogom feladni a komfortot. Azért a 110.000Ft-os fűtés számla durva, arra már én is azt mondtam volna, hogy más opció kell.

    Ha gondoljátok decemberben és januárban is beszámolok itt hozzászólásban aztán kiderül, jól döntöttem-e. A gáz egyébként továbbra is be van kötve, ha akarok válthatok, de nem célom.

  8. Gazdaságosan max. akkor ha nincs bekötve a gáz és a gázbekötés helyett inkább napelemre költi az ember azt a pénzt. Egy jól szigetelt házban gázból is nagyságrendekkel kevesebbet kell használni. Nekünk csak az ablakcserével visszaesett 15.000 körüli összegről a téli gázszámlánk 10.000 körülire.
    Amikor csináltuk a teljes belső felújítást mi is gondolkoztunk, hogy lecseréljük a konvektort, de egyszerűen nem éri meg, a többszörösét költenénk áramra. Az első évi extra költségekből (vásárlás+számlák) vehetnénk egy vadonatúj konvektort, amivel a töredékét fizetném az elektromosnak.

    Persze, megvannak a hátrányai, kattog, zörög, amikor először begyújtasz büdös, takarítani kell, rossz a hátsfoka, stb de nincs gazdaságosabb, ha bent van a házban és működik a rendszer.

  9. Avatar for Dumpos Dumpos says:

    Szia!
    Szintén elektromos fűtést használok, klímát és fűtőpaneleket is( nem Adax)
    Az általad még az előző leírásból egy dolog számomra nem világos. Azt írtad, hogy a panel képes a teljesítményét, áramfelvételét csökkenteni és nem csak a 0 és a max. Kw teljesítmény között ki be kapcsolni.
    A term. lapján sem írnak ilyen lehetőségről sőt írásban is érdeklődtem a forgalmazónál de ők sem írtak ilyen lehetőségről.
    Akkor most hol az igazság?

  10. Avatar for rgbx rgbx says:

    Ha rossz a falak hőszigetelése, a páratartalomra is érdemes odafigyelni, különben jön a penészedés vagy folyni fog a víz a falakról. 25 °C és 50% páratartalom mellett már 13.8 °C alatti belső falfelület elég ehhez (főleg alul vagy a sarkoknál lemehet ennyire). A falakat egyébként sem ajánlott túlságosan kihűlni hagyni, mert rontja a komfortérzetet.

    Egyébként a konvektor sem az ördögtől való, hiszen pár helyen azt írják, hogy 90% körüli a hatásfoka, míg a villanyfűtésnek (olajradiátor, hősugárzó, infrapanel, vasaló vagy akár ez a fűtőpanel) lokálisan ugyan 100%, azonban primer energiahordozókra vetítve ennél jóval kisebb, az energiaátalakítási és szállítási veszteségek miatt. És a gáz 1 kWh-ra vetített 10-12 Ft-os bruttó ára is vonzó, amivel elektromos oldalon tényleg csak a hőszivattyús (vagy napelemmel megtámogatott) megoldások tudnak versenyezni, mint a zgrf által emlegetett klímaberendezés. Ami egyrészt ugyan nem csendes és huzathatást is kelt, amit nem mindenki visel el, másrészt azonban könnyű beszerelni, és hűteni is lehet vele nyáron.

  11. Szia, én egy Tplink okos konnektorral mértem, hogy mennyi feszültséget vesz fel, így az alapján tudom, hogy van, amikor 300W-tal megy, van amikor 800 és persze 2000W. Szóval a szinten tartáshoz nem mindig a maximumot használja, optimálisan működik.

  12. Avatar for expa expa says:

    Mi 99m2-ert fűtünk elektromos fóliás padlófűtéssel és 25.000 Ft a (csak télen) fűtés számla havonta. Ha lenne napelemre pénzem akkor közel le tudnám nullázni. (Ja és a lakhatásit is simán megkaptuk mert van egy hőszivattyús melegvíz bojlerünk)

  13. Megrendeltem a paneleket a nyaralóba… :blush:szerdán érkeznek a levelezés szerint. Kiváncsi vagyok, köszi a tippet és a leírásokat.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for zgrf Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for Dumpos Avatar for Pistooli Avatar for expa Avatar for domidormi Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes és informatív. Már az elsőt is olvastam.
    Egy kérdés merült fel bennem gyorsan - talán nem annyira izgalmas mindenkinek, de a mindennapi használatban fontos lehet.
    Mennyire pontos (avagy hány fokban tér el) az appban látható hőmérséklet és a tényleges szoba hőmérséklet. Gondolom a fűtôtestre van szerelve az érzékelő.
    Köszi

  2. Szia!

    Teljesen jogos a kérdés. 1, 1,5 fokot tér el a szoba hőmérsékletétől, kevesebbet mutat én azt vettem észre. Egyébként ez beállítható az appban tehát fél fokonként állíthatjuk egy másik hőmérőnkhöz. Nyilván ahány hőmérő, annyi mérés van egy szobában, és még függ attól is hol mérünk. Ez egyébként kifejezetten jó az ADAX-ban, nem volt vele problémám.

  3. Köszi a választ. Ha állítható az eltérés az appban, az tökéletes megoldás.

  4. Avatar for zgrf zgrf says:

    Miután nálunk nem lehetett (és nem is akartam) gázfűtés, nekünk is vannak ADAX paneljeink (5 db, összesen 5400 watt). Bár szeretem őket, de egy hideg januárban olyan 110.000 Ft lenne velük a fűtés - 2600 KWh fogyasztás egy hónapban. Megmértem.
    A lakás nem nagy, 60 m2-es, átlagos, 38 cm-es téglából épült, 2.8m belmagassággal, modern szigetelés nélkül, FF energiaosztállyal. Most már jó nyílászárókkal, de épület tetején, sarkon. Így a paneleket inkább kiegészítő fűtésként használom, a fő fűtést egy légkondi adja, ami 4.6-os SCOP értékkel 600 KWh-t fogyaszt ugyanebben a hónapban. H tarifás áramból, ami 44 helyett 23 Ft-ba kerül (erre csak hőszivattyút lehet rákötni).
    Nagyon nem mindegy milyen környezetben vannak használva az elektromos panelek. Egy új, jó hőszigetelésű lakásban valószínűleg jól, gazdaságosan, tisztán használhatók lehetnek.

  5. A konvektor csúnya, kattog, nehezen szabályozható, szóval valóban nem túl korszerű, viszont havi 4000 Ft 60 nm-es lakás fűtése.

  6. Avatar for zgrf zgrf says:

    Attól függ, milyen szigetelési paraméterekkel rendelkezik a lakás. Valamint, hogy ez a 4000 Ft átalány-e (gyanítom hogy az). A miénk konvektorral is 20-24 ezer körül volt, ez egy havi (nem átalány) fogyasztás volt.

  7. Szia!

    Köszönöm szépen a választ, illetve sajnálom hogy neked ebben a formában nem volt gazdaságos, és teljesen igaz az is, hogy nagyon nem mind1 milyen házban van haszálva. Én közel 30nm-en lakom, ha nagyon szeretném, akkor csak a szobát, kb 10nm fűtöm be, tehát még ennél is tudok jobban spórolni. Az eredeti cikkben megemlítettem, hogy bizony most lett teljesen leszigetelve a ház, tehát számomra ideális (igaz nincsenek új nyílászárók), de úgy érzem, hogy mivel társasház és körbe is fűtenek (alapjáraton 20 fok körül van a lakásban fűtés nélkül) számomra ideális. Egy régi családi házban semmilyen hőszigeteléssel és fejlesztéssel ez öngyilkosság is lehet.

    Sajnos tényleg nagyon sok mindentől függ, nekem a kényelem fontosabb volt, mint maga az, hogy mennyit fűtök, ha éppen 30.000Ft lesz a számlám azt sem bánom, nem fogom feladni a komfortot. Azért a 110.000Ft-os fűtés számla durva, arra már én is azt mondtam volna, hogy más opció kell.

    Ha gondoljátok decemberben és januárban is beszámolok itt hozzászólásban aztán kiderül, jól döntöttem-e. A gáz egyébként továbbra is be van kötve, ha akarok válthatok, de nem célom.

  8. Gazdaságosan max. akkor ha nincs bekötve a gáz és a gázbekötés helyett inkább napelemre költi az ember azt a pénzt. Egy jól szigetelt házban gázból is nagyságrendekkel kevesebbet kell használni. Nekünk csak az ablakcserével visszaesett 15.000 körüli összegről a téli gázszámlánk 10.000 körülire.
    Amikor csináltuk a teljes belső felújítást mi is gondolkoztunk, hogy lecseréljük a konvektort, de egyszerűen nem éri meg, a többszörösét költenénk áramra. Az első évi extra költségekből (vásárlás+számlák) vehetnénk egy vadonatúj konvektort, amivel a töredékét fizetném az elektromosnak.

    Persze, megvannak a hátrányai, kattog, zörög, amikor először begyújtasz büdös, takarítani kell, rossz a hátsfoka, stb de nincs gazdaságosabb, ha bent van a házban és működik a rendszer.

  9. Avatar for Dumpos Dumpos says:

    Szia!
    Szintén elektromos fűtést használok, klímát és fűtőpaneleket is( nem Adax)
    Az általad még az előző leírásból egy dolog számomra nem világos. Azt írtad, hogy a panel képes a teljesítményét, áramfelvételét csökkenteni és nem csak a 0 és a max. Kw teljesítmény között ki be kapcsolni.
    A term. lapján sem írnak ilyen lehetőségről sőt írásban is érdeklődtem a forgalmazónál de ők sem írtak ilyen lehetőségről.
    Akkor most hol az igazság?

  10. Avatar for rgbx rgbx says:

    Ha rossz a falak hőszigetelése, a páratartalomra is érdemes odafigyelni, különben jön a penészedés vagy folyni fog a víz a falakról. 25 °C és 50% páratartalom mellett már 13.8 °C alatti belső falfelület elég ehhez (főleg alul vagy a sarkoknál lemehet ennyire). A falakat egyébként sem ajánlott túlságosan kihűlni hagyni, mert rontja a komfortérzetet.

    Egyébként a konvektor sem az ördögtől való, hiszen pár helyen azt írják, hogy 90% körüli a hatásfoka, míg a villanyfűtésnek (olajradiátor, hősugárzó, infrapanel, vasaló vagy akár ez a fűtőpanel) lokálisan ugyan 100%, azonban primer energiahordozókra vetítve ennél jóval kisebb, az energiaátalakítási és szállítási veszteségek miatt. És a gáz 1 kWh-ra vetített 10-12 Ft-os bruttó ára is vonzó, amivel elektromos oldalon tényleg csak a hőszivattyús (vagy napelemmel megtámogatott) megoldások tudnak versenyezni, mint a zgrf által emlegetett klímaberendezés. Ami egyrészt ugyan nem csendes és huzathatást is kelt, amit nem mindenki visel el, másrészt azonban könnyű beszerelni, és hűteni is lehet vele nyáron.

  11. Szia, én egy Tplink okos konnektorral mértem, hogy mennyi feszültséget vesz fel, így az alapján tudom, hogy van, amikor 300W-tal megy, van amikor 800 és persze 2000W. Szóval a szinten tartáshoz nem mindig a maximumot használja, optimálisan működik.

  12. Avatar for expa expa says:

    Mi 99m2-ert fűtünk elektromos fóliás padlófűtéssel és 25.000 Ft a (csak télen) fűtés számla havonta. Ha lenne napelemre pénzem akkor közel le tudnám nullázni. (Ja és a lakhatásit is simán megkaptuk mert van egy hőszivattyús melegvíz bojlerünk)

  13. Megrendeltem a paneleket a nyaralóba… :blush:szerdán érkeznek a levelezés szerint. Kiváncsi vagyok, köszi a tippet és a leírásokat.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for zgrf Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for Dumpos Avatar for Pistooli Avatar for expa Avatar for domidormi Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin