fbpx Skip to content

Még a nyár végén alakult úgy, hogy el kellett költöznöm a több éve meglévő albérletemből, és bizony valljuk be, manapság nem a legegyszerűbb albérletet találni ár/értékben Budapesten. Mondhatni szerencsés voltam, mivel végül egy 30m²-es lakást sikerült találnom zuglóban, amivel meg vagyok elégedve.

Már ismertek annyira, hogy szeretem az okos eszközöket, az olyan termékeket, amikhez nem kell házat bontani, nem kell több millió Ft-os beruházást indítani, csupán kiegészíteni az otthonunkat. A zuglói lakásban sajnos gázfűtés van, amit egy, azaz 1db 15 éves FÉG konvektor testesít meg az egész lakásban. Mondjuk úgy, hogy nem optimális, de más szavakkal is illethetném. Így kerültem kapcsolatba a FűtésKell.hu csapatával, segítettek egy okos, Wi-Fi-s, elektromos norvég fűtőpanel beszerzésében!

Miért elektromos fűtés?

Alapjában véve a hideg kiráz a gáztól ???‍♂️, de azt tudni kell, hogy jelenleg a gáz még mindig gazdaságosabb fűtés, mint az elektromos. Persze ez akkor igaz, ha folyamatosan fűtünk, ha minden helységet mindig ugyanazon a hőfokon akarunk tartani és hát persze egyáltalán nem beszélünk okos berendezésről.

Tehát az 1db konvektorral nem sokra mentem a nagyszobában, ezért úgy döntöttem, hogy elhagyom a gázt és az elektromos fűtés után kezdek érdeklődni, amihez természetesen a lehető legjobb ár/értékű panelben gondolkoztam. Én alapjában véve csak heti 3-4 napot vagyok otthon, tehát nekem a fűtést optimalizálnom kell. Nem kell, hogy minden helységben, mindig ugyanolyan erősséggel vagy éppen ugyanakkor fűtsön az adott fűtőtest.

Optimális esetben 18-20 fok környékén kell hagynom a termosztátot, és mielőtt hazaérek, félórával-órával felfűtenem 23-25 fokra. Nyilván ez is ember kérdése, ki mennyire szereti a meleget a szobában. A másik fontos dolog a bővíthetőség volt. Első körben csak a nagyszobába szerettem volna egy fűtőtestet, ami majd esetleg befűti a többi helységet, kivéve a fürdőt, de ez nyilván sok dologtól függ, lehetséges, hogy vásárolnom kell még a konyhába egy másikat, de ezt már könnyedén beépítem a rendszerbe.

A második szempont pedig a könnyű telepítés és beállíthatóság. Az ADAX rendszerek “kulcsrakészek”, tehát villásdugóval is felszereltek, csupán be kell dugni és működik. Amennyiben szeretnék, talpat is rendelhetünk hozzájuk, tehát nem kell felfúrni a falra, bármikor mozgathatóvá válnak. Nyilván ezek fontos szempontok egy albérlet esetén is, bár esetemben én a főbérlővel megbeszéltem, hogy ezt itt hagyom majd neki, ha elköltözöm máshová, így lelakhatom a fűtőtestek árát. Nyilván egy egyetemistának is optimális lehet ez a fűtés, mert hétvégén hazamegy, vagy éppen hét közben is sokszor nincs otthon. Szinte bármilyen fűtéssel szemben megállja a helyét, pusztán optimalizálástól függ.

Miért ADAX NEO WiFi?

Nyilván rengeteg vezeték nélküli, termosztáttal, okos fűtőpanellel lehet találkozni, sőt, mi magunk is “okosíthatunk” egy okos konnektorral, de mindjárt elmagyarázom, az miért nem a legjobb megoldás, maximum kényszer.

Mondják, hogy fűtőtestet olyan országból érdemes rendelni, ahol ismerik a telet. Igen, talán jobb, ha a fűtőpaneleket nem a hűvös őszi toszkán szellők, hanem Norvégia zord időjárása ihleti, de a helyzet nem ilyen egyszerű.

  • Egyrészt az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ahol az év nagy részében tél van, ott a hőszigetelés szerepét is jobban megértik, mint például Magyarországon, ahol évtizedekig egyfajta nyári optimizmus jegyében épültek az ingatlanok.
  • Másrészt egy 150 négyzetméteres, 60 centiméteres falvastagsággal rendelkező, 4 méteres belmagasságú, szigeteletlen kőházban egy 20kW-os gázkazán is csak kiegészítő fűtésre alkalmas.

A kor követelményeinek megfelelő ingatlanban fő-fűtésként is megállják a helyüket a norvég fűtőpanelek is. Ha egy átlagos, 20 m²-es szobát nem lehet négyzetméterenként 100 Wattal befűteni a rossz hőszigetelés miatt, akkor nem érdemes modern fűtőpanelekben gondolkodni.

Szerencsémre nálam pont a nyáron hőszigetelték az egész épületet, tehát most is közel 22-23 fok van a lakásban anélkül, hogy fűtenék. Nyilván a zord mínusz fokokat még nem értük el, de ha igény van rá, akkor írok ehhez a cikkhez is egy frissítést, viszont alapjában véve az én rendszerem bővíthető, és a FÉG konvektor már közel sem adta volna azt, amire szükségem van és akkor még ugye a fentiek. Nyilván ez háztartásonként változik.

Adax NEO WiFi

Egy fűtőpanel annyira lehet gazdaságos, amennyire egy kiváló anyagokból megépített, modern fűtőbetéttel szerelt, korszerű vezérléssel ellátott ErP szabályoknak megfelelő készülék gazdaságos lehet.

Az elektronikai műszerész szemével nézve a norvég panelek nem csak külső megjelenésükben, de belső, műszaki tartalmukat tekintve is letisztultak. A szerelés,  az anyagok használata magas minőségű, a vezérlőelektronikán, a belső vezetékezésen is látszik az átgondoltság.

A norvég fűtőpanelek szépek, biztonságosak, működésük zajtalan, tiszta.

Wi-Fi avagy az okos technológia az ADAX NEO-nál

Miért nem vásároltam egy olcsóbb bármilyen márkájú elektromos fűtőpanelt 10-20.000Ft-ért, és egy okos konnektort 5.000-ért? Nyilván bennem is felmerült, hogy megoldom úgy, akár kényelmesebb is lenne a rendszer. De! Az olcsó fűtőpanelekben mozgó alkatrész, ventilátor is van, ami azon túl, hogy egy idő után hangos lesz, kavarja a port is, és alapjában véve szerintem az egész nagyon gagyi. Az okos konnektor pedig csak a be- és kikapcsolás lehetőségét adja meg, ami mondjuk vagy 0 vagy 2000W, ha a termosztát maximumra vesszük.

Az ADAX NEO terméke a hőfokhoz optimalizálja az áramfelvételt. Tehát míg mi be- és kikapcsolás segítségével mondjuk 0-2000W között kapcsolgatnánk a fűtőpanelunkat, addig ő 850W fogyasztás mellett 20 fokon tartja a lakást, ami néha több, néha kevesebb (okos konnektorral mérve, tesztelve). Tehát az okos konnektor megoldás lehet, de optimálisnak közel sem mondanám, érdemes így egy Wi-Fi-s panelben gondolkozni, ami rendelkezik megfelelő termosztáttal. Arról egyébként nem beszélve, hogy az okos konnektor esetén a termosztátod fix, amit a konnektorral nem tudsz állítani. Tehát vagy kikapcsolod a 22 fokot, vagy be, ami ismét nem annyira hatékony.

Adax neo WiFi okos iOS alkalmazás

Az ADAX fűtőpanel bekapcsolás után egy vezeték nélküli hálózatot hoz létre, amire csatlakozva az appon belül beállíthatjuk az eszközt, hogy a sajátunkra lépjen fel. Természetesen a felhőből elérhetővé válik a fűtőpanel, tehát a világon bárhol irányíthatjuk az otthoni fűtésünket.

Az appon belül számos beállítási lehetőségünk van, nem csak azt, hogy éppen hány fokon menjen a fűtőpanel, hanem megadhatunk szobákat, helyiségeket, beállíthatunk automatikus fűtési opciókat, mint egy normál termosztátnál, tehát programozhatjuk, ha mi minden nap elmegyünk munkába. Ezen felül rendelkezik olyan okos megoldásokkal is, hogy érzékeli, ha szellőztetünk, akkor automatikusan lekapcsol.

Adax neo WiFi okos iOS alkalmazás

Adaptív fűtés

Adaptív fűtési technológiával is ellátták az ADAX NEO fűtőpaneleket, ami egy egészen érdekes funkció. A legtöbb ember pontos menetrend szerint éli az életét, reggel 6-kor kel fel és mondjuk este 10-kor fekszik le. Én általában sokkal hűvösebb levegőben szeretek elaludni, azonban reggel mindig fázni szoktam, amikor szól az ébresztő. Ilyenkor hatalmas segítség az adaptív fűtés. A funkció lényegében abban segít, hogy mire felébredek, pontosan az általam meghatározott hőfok legyen a lakásban. Mit is jelent ez?

Normális esetben beállítjuk, hogy este 10-től mondjuk csak 21 fok legyen egészen reggel 6-ig, amikor 24 fokosra állítjuk a fűtést. Igen ám, de akkor reggel 6-kor kezdi el fűteni a lakást és továbbra is fázni fogok, tehát érdemes már 5-kor elkezdeni fűteni a 24 fokra, hogy reggel 6-ra már jó legyen. Az adaptív fűtés ezt küszöböli ki, különböző algoritmusok és mérések segítségével optimális áramfelvétel mellett kapjuk meg reggel 6-ra a 24 fokot. ? Az ADAX NEO adaptív fűtés funkcióját az alkalmazáson belül találjuk meg, érdemes bekapcsolni.

Konklúzió

Alapjában véve az ADAX NEO egy rendkívül letisztult fűtőpanel, amit nyugodt szívvel ajánlok otthonra, irodába, vagy akár csak olyan helyiségekbe, ahol kevésnek érezzük a fűtést és szeretnék kiegészíteni, de nem akarjuk olyan költségekbe verni magunkat hosszú távon, ami nem éri meg. Ezek mozgatható, optimalizálható fűtőtestek. Arról nem beszélve, hogy egy családi házra idővel érdemes napelemeket is tetetni, ami ismét az elektromos fűtés fele fogja billenteni azt a bizonyos mérleget.

Nyilván ahány ház, annyiféle fűtés, nem minden esetben ez a legjobb, de akár kiegészítő fűtésnek is használhatjuk. Én egy 20m²-es szobához vásároltam meg a 2000W-os fűtőtestet, amivel akár még egy másik helységet is befűthetek, nyilván ez később fog eldőlni, hogy kell-e, de bármikor bővíthetem. Akkora különbség nincs a kisebb teljesítményű készülékkel szemben, csak 5-10.000Ft pedig már nem kérdés, hogy a “legerősebbet” vásároljam meg, ami amúgy is optimálisan veszi fel az áramot.

Néhány mondat az áramról. Természetesen ezek akár komolyabb áramfelvételre is képesek, tehát érdemes az otthoni amperszámot megnézni. Én 16 amperes helyre vásároltam meg két, közel 2000W-os fűtőtestet. Ezeket egyszerre, maximumon használva a bojlerrel, a TV-vel és még más eszközökkel sem csapták le az áramot, tehát ehhez mérten tudok dönteni.

Használjátok a FűtésKell.hu oldalon a SZIFON5 kupon kódot, ami 5.000Ft-os kedvezményt ad és segítségével akár dupla teljesítményre képes fűtőtestet is tudtok vásárolni!

[wp-review id=”115268″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. 2x 2kWh plusz bojler fullon, és a tv is működik egy 16 A biztosítèkon, 220/230 V hálózaton… :-)). Olyan ez wazzeg mint a mese az öröknozgóról…

  2. Nekem is adax van a fürdőszobában igaz az nem is ekkora mert csak 600w és nem Termosztátos meg wifis, viszont nagyon meg vagyunk elégedve vele. Nagyon jó cuccok és nem fogyaszt olyan sokat mint gondolná az ember főleg egy termosztátos ami mindig csak egy kicsit ráfűt és nem full kakaón megy 2000 wattal.

  3. Tegyél rá egy TPLink 110-es konnektort! :slight_smile: Jó deal és alexa IFTTT támogatás azt hiszem.

  4. A majdnem 2kWh az 1850 szerintem. Abból 2 az 3700w. Ez így 16A lenne, de nem megy mindig kakaón gondolom. Bojler vezérelt lehet így az kiesik, a minden más fogyasztó pedig nem sok, ha nincs elektromos főzölap, meg sütő. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy feltehetőleg régi Bakony művek-es kismegszakító van, ami csak névlegesen 16A, de röhögve elengedi 20-22A-ig is, akkor simán összejöhet.

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy megtámogatott a Nordart, vagy csak jobban bevált, mint a másik Magyarországon elérhető norvég panelt gyártó cég?

  5. Én sonoff s26-okat hasznalok azt is támogatja az IFTTT az ewelinken keresztül egyet lehet veszek hozzá.

  6. Megkérdezhetem, hogy mi az app pontos neve mert nem találom. Köszönöm.

  7. Nagyon szépen köszönöm!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kisbigi Avatar for OMEGAfan Avatar for MySeeGee Avatar for Nrbrtbgg Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. 2x 2kWh plusz bojler fullon, és a tv is működik egy 16 A biztosítèkon, 220/230 V hálózaton… :-)). Olyan ez wazzeg mint a mese az öröknozgóról…

  2. Nekem is adax van a fürdőszobában igaz az nem is ekkora mert csak 600w és nem Termosztátos meg wifis, viszont nagyon meg vagyunk elégedve vele. Nagyon jó cuccok és nem fogyaszt olyan sokat mint gondolná az ember főleg egy termosztátos ami mindig csak egy kicsit ráfűt és nem full kakaón megy 2000 wattal.

  3. Tegyél rá egy TPLink 110-es konnektort! :slight_smile: Jó deal és alexa IFTTT támogatás azt hiszem.

  4. A majdnem 2kWh az 1850 szerintem. Abból 2 az 3700w. Ez így 16A lenne, de nem megy mindig kakaón gondolom. Bojler vezérelt lehet így az kiesik, a minden más fogyasztó pedig nem sok, ha nincs elektromos főzölap, meg sütő. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy feltehetőleg régi Bakony művek-es kismegszakító van, ami csak névlegesen 16A, de röhögve elengedi 20-22A-ig is, akkor simán összejöhet.

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy megtámogatott a Nordart, vagy csak jobban bevált, mint a másik Magyarországon elérhető norvég panelt gyártó cég?

  5. Én sonoff s26-okat hasznalok azt is támogatja az IFTTT az ewelinken keresztül egyet lehet veszek hozzá.

  6. Megkérdezhetem, hogy mi az app pontos neve mert nem találom. Köszönöm.

  7. Nagyon szépen köszönöm!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kisbigi Avatar for OMEGAfan Avatar for MySeeGee Avatar for Nrbrtbgg Avatar for SzifonAdmin