fbpx Skip to content

Személy szerint már évek óta feladatkezelő alkalmazás-függő vagyok, így számtalan tennivaló és emlékeztető appot kipróbáltam már, mire megtaláltam a számomra megfelelőt.

Az OmniFocus és a GTD (Getting Things Done) módszertanról még 2015-ben számoltam be, amelyet azóta is napi szinten alkalmazok, és néhány hete pedig megjelent az OmniFocus legújabb verziója, az OmniFocus 3.

Mielőtt kitérnék az OmniFocus 3 újdonságaira, fontosnak érzem megemlíteni, hogy miért is van igény és szükség ennyire összetett feladatkezelő és emlékeztető alkalmazásokra.

Nyilván nem azért, mert nem tudunk megjegyezni néhány napi teendőt vagy éppen egy bevásároló listát, hanem mert ha minden egyes teendőnket, ami például a munkával, tanulással, családdal, kirándulásokkal, vásárlásokkal, hobbinkkal kapcsolatos, állandóan a fejünkben “ismételgetnénk” annak érdekében, hogy ne felejtsük el őket, akkor sokkal nehezebb arra fókuszálnunk, amit éppen csinálnunk kéne, vagy akár új ötleteket kitalálnunk.

Abban az esetben pedig, ha az összes, fejünkben keringő ötletet és feladat leírjuk akár csak egy darab papírra, akkor onnantól azzal nem kell foglalkoznunk, nem kell félnünk, hogy elfelejtük, és egész egyszerűen sokkal jobban tudunk fókuszálni arra, amit egy adott pillanatban csinálnunk kell.

Viszont nyilván a papírokat, noteszeket könnyű elhagyni, nem biztos, hogy mindig velünk vannak, kényelmetlenebb használni őket, mint a telefonunkat, így érkezünk el ahhoz, hogy szükségünk lenne egy olyan alkalmazásra, ami az életünk összes területén felmerülő tennivalókat tudja kezelni egészen a munkahelyi nagy projektektől az apró otthoni teendőkig mindent.

Ráadásul mindezt úgy, hogy egyszer se hibázzon, gyorsan szinkronizálódjon az összes készülékünk között, teljes mértékben személyre szabható legyen a kezdőtől a professzionális felhasználókig, és bízzunk benne, hogy évekig fog még frissítéseket kapni, mert tapasztalatból mondom, hogy feladatkezelő alkalmazások között váltani nem éppen egy remek felhasználói élmény, mert sok esetben nem tudjuk magunkkal vinni az előzményeket.

OmniFocus 3

Lassan már több mint 3 éve használom az OmniFocus alkalmazást mind iPhone, iPad, Mac és Apple Watch eszközökön hibátlanul. Egyszer sem volt még olyan, hogy ne kaptam volna értesítést vagy éppen szinkronizálás közben eltűnt volna egy feladatom, ezért fel sem merült bennem, hogy más alkalmazásra váltsak, még akkor sem, amikor a design szempontjából már kezdett kicsit elavulttá válni az előző verzió.

Az OmniFocus 3 viszont szerencsére pont annyi design- és funkciófrissítést kapott, amitől ismét modernnek és újnak érezzük az alkalmazást.

Tagek használata

Az OmniFocus 2 talán legátláthatatlanabb funkciója a kontextusok voltak, amelyet hiába magyaráztak szakemberek, hogy miért jó, egész egyszerűen a felhasználók többségének nem volt kézenfekvő.

Szerencsére az új verzióban a kontextusokat felváltották a tagek vagy más néven címkék, ami már mindenki számára egyértelmű, hogy mire való és miért is jó. Tehát innentől akár egyszerre több címkét is hozzárendelhetünk egy tennivalóhoz, majd pedig később ezen címkék szerint rendszerezhetjük, szűrhetjük, kereshetjük és sorrendbe állíthatjuk azokat.

Személyre szabható Inspector és egyedi értesítések

Új feladat létrehozása esetén már lehetőség van arra, hogy kizárólag csak azokat a mezőket lássuk, amelyeket valóban használunk és számunkra fontosak, mint például az emlékeztető értesítés időpontja vagy éppen a projekthez, címkékhez rendelés.

Az értesítések esetén pedig most már nem csak akkor kaphatunk értesítést, amikorra beállítjuk egy adott feladat határidejét, hanem külön személyre szabhatjuk, hogy az adott feladattal kapcsolatosan szeretnénk-e más időpontban, akár többszöri emlékeztetést is kérni.

Egyedi nézetek kialakítása

Én mindig a naptárnézet alapján kezelem a tennivalókat, mivel tapasztalatom szerint ha egy teendőt nem rendelek egy specifikus naphoz, akkor elég kevés az esélye, hogy valóban meg is fogom csinálni.

Viszont akik szeretnék valamilyen saját szempont szerint rendezni a teendőiket, azok már egyedi nézeteket, úgynevezett perspektívákat is létrehozhatnak, ahol a saját igényeiknek megfelelő szűrésben és csoportosításban láthatják és kezelhetik a feladataikat.

iPad frissítések

Talán az iPad esetén még nagyobb frissítésről beszélhetünk, mint iPhone esetén, hiszen sokkal közelebb került az app egy asztali gép alkalmazásának minőségéhez.

Sokkal jobban kihasználható a nagyobb kijelző az új, opcionálisan elrejthető vagy mindig látszódó paneleknek köszönhetően, valamint hibátlanul működik az összes elvárt drag&drop funkció, illetve a billentyűzet parancsok. Ráadásul egyszerre akár több feladatot is tudunk szerkeszteni egyidejűleg, akárcsak a macOS verzió esetén.

Egyéb apróságok

Az OmniFocus 3 tovább javította a naptár integrációját, így most már a feladataink listájában a megfelelő helyen láthatjuk, hogy az adott nap adott időpontjában mikor és mik vannak beírva a naptárunkba, így nem kell állandóan két alkalmazás között ugrálnunk.

További apróság, de annál fontosabb tulajdonság, hogy sokkal gyorsabb lett az app megnyitásának az ideje, ezáltal lényegesen gyorsabban tudunk új feladatokat hozzáadni a listánkhoz, amikor azok éppen az eszünkbe jutnak útközben.

Frissült továbbá az Apple Watch alkalmazás is, amely a SiriKit segítségével szintén tud új feladatokat hozzáadni a listánkhoz.

Összegzés

Összességében egy szinte hibátlan frissítés lett az OmniFocus 3.

Egyedüli hibaként csak azt tudom felhozni, hogy sajnos az alkalmazás macOS verziója nem frissült egyszerre az iOS és watchOS változatokkal, így néhány új funkciót, mint például a címkéket a macOS verzió csak olvasni, de írni (még) nem tudja. Valamint így még jobban látszik, hogy a macOS verzió design szempontból eléggé kezd elöregedni, de a jelenlegi híresztelések alapján szeptemberben érkezik az új verzió Mac készülékekre is.

Az OmniFocus 3 ingyenesen letölthető az App Store-ból. Az árazását tekintve egy 14 napos próbaidőszak után lehetőségünk van megvenni a “Standard” változatot 39.99 dollárért, vagy pedig a “Pro” változatot 59.99 dollárért, amely kétségtelenül nem olcsó, viszont a két hetes próbaidő alatt van lehetőségünk alaposan kipróbálni és kitapasztalni, hogy megfelel-e az igényeinknek. Ha pedig azt nézzük, hogy az év minden napján az életünk összes területén felmerülő teendőinket gond nélkül fogja tudni kezelni, akkor már lehet megéri néhány mozijegy árát.

[appstore id=”1346190318″]

Személy szerint én csak ajánlani tudom és ha van bármilyen kérdésetek az OmniFocus alkalmazással és a GTD módszerrel kapcsolatosan, igyekszem aktív maradni a hozzászólásokban a közösségi oldalunkon.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Árazásban még mindg erős a cég :slightly_smiling_face: Talán a Grafflet használtam régen Macen projektszervezésre. Akkor is húztam a szám az ára miatt. Mondjuk tény, hogy az egyetlen normális app volt a célra :smiley:

  2. Én eddig a 2-t használtam. Tényleg nagyon jó, enélkül sokkal szétszórtabb lennék (legalábbis így érzem). Most frissítettem a 3-ra mert kedvezményesen 7.000 Ft. volt, de szerintem ennyit nem ért, nekem a tagek hiányoztak az most megvan, de egy Windows klienst még összerakhatnának igazán. Ezt egy sima updatebe is beletehették volna (csak hát akkor nem lenne plusz bevétel).

  3. Things 3
    Nincs túlbonyolítva, csoda szép stb

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for leroyclub Avatar for betaproxima Avatar for gallaiandras_balazs Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Árazásban még mindg erős a cég :slightly_smiling_face: Talán a Grafflet használtam régen Macen projektszervezésre. Akkor is húztam a szám az ára miatt. Mondjuk tény, hogy az egyetlen normális app volt a célra :smiley:

  2. Én eddig a 2-t használtam. Tényleg nagyon jó, enélkül sokkal szétszórtabb lennék (legalábbis így érzem). Most frissítettem a 3-ra mert kedvezményesen 7.000 Ft. volt, de szerintem ennyit nem ért, nekem a tagek hiányoztak az most megvan, de egy Windows klienst még összerakhatnának igazán. Ezt egy sima updatebe is beletehették volna (csak hát akkor nem lenne plusz bevétel).

  3. Things 3
    Nincs túlbonyolítva, csoda szép stb

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for leroyclub Avatar for betaproxima Avatar for gallaiandras_balazs Avatar for ef-dani