fbpx Skip to content

Manapság már lényegében csak a pénztárcánk határozza meg, hogy mennyire okos az otthonunk, és ez bizony egyáltalán nem olcsó mulatság, de csak egyszer kell úgymond befektetnünk.

Sajnos azt már most le kell szögezni, hogy egyáltalán nem elég egy termék, szép lassan kell fejlesztenünk az évek alatt, majd végül egy olyan otthonunk lesz, ami iPhone-nal irányítható, tulajdonképpen a világ bármely pontjáról. Vágjunk is bele!

Az első okos termékem egy Philips Hue szett volt. Ez az, ami elindított afelé, hogy ez mennyire kényelmes és jó dolog. Nem, nem az a jó dolog, hogy nem kell kézzel kapcsolgatni a lámpát, hanem az, hogy a számomra megfelelő, tökéletes fényt állíthatom be napszaknak, munkának, kikapcsolódásnak megfelelően. Jelenleg egy szobában élek, így ide csoportosítottam az összes okos eszközömet, ez lényegében pénz spórolás is.

Philips Hue

Összesen 7db Philips Hue termék található a szobában. Ez 3db izzóból, 1db LED-sorból, 3db kislámpából áll, a szoba bizonyos pontjaira elhelyezve. Ezek adják azt a harmóniát, amit én szeretek. Különböző színeket, fényerősségeket állítok be, ha dolgozom, ha filmezek, vagy ha éppen vannak nálam. Az égőket nem arra használom, hogy amerre vagyok, kapcsolgassam a villanyt a telefonomról, de való igaz, hogy este sokkal kényelmesebb mindent egyszerre lekapcsolni, ha lefekszem. Több 100 alkalmazás érhető el az App Store-ban, így tulajdonképen kifogyhatatlan tárháza van ezen lámpák kihasználására.

A Philips Hue az egyik alapfelszereltség, ha okos otthont szeretnénk. A kezdő szett nem olcsó, de érdemes bele fektetni hosszabb távon.

Netatmo

A második termék, amit én kifejezetten szeretek, a Netatmo időjárás állomás. Ez sokak számára teljesen felesleges lehet, de vannak olyan részei, ami szerintem fontos. Természetesen a külső és a belső hőmérsékletet méri, mivel két egységből áll. A belső egység képes figyelni a CO2 szintet, illetve a zajszintet is. A CO2-t napi szinten használom, a Netatmo szól, ha érdemes szellőztetni, mert az emberek viszonylag későn veszik észre, hogy szellőztetésre szorul a szoba, és sokszor amiatt fáj a fejünk. A Netatmo többféleképpen is képes jelezni, hogy magas a CO2. Egyrészt mondjuk az egyik Philips Hue izzót piros színre állíthatja, másrészt Push értesítést kaphatok erről, illetve akár én magam is meg tudom kérdezni tőle, ha csak ráteszem a beltéri egységre a kezemet.

Természetesen minden elérhető távolról is, én évek óta például ez alapján nézem meg a külső hőmérsékletet, mivel ez ugye az éppen aktuálisan mutatja nem egy átlagot, mint a többi. Nekem központi fűtésem van, ami benne van a közös költségben, így lényegében nem kell foglalkoznom a fűtéssel, viszont az ideális számomra a 22-23 fok lenne. Estére például beállítottam, hogy ha a szoba eléri a 26 fokot, értesítsen, ilyenkor lekapcsolom az egyik radiátort.

Ha nem lenne szükségünk egy egész időjárás állomásra (pedig baromira menő) akkor a Netatmo-nál már elérhető csak külön a beltéri egység is, ami már HomeKit-képes (lejjebb videó róla), tehát Sirivel is lekérdezhető. Lényegében már jobban ajánlom ennek a megvételét, és maximum veszünk hozzá egy kültéri egységet is.

A Netatmo-nál elérhető szélsebesség és csapadékmérő is, ebből nekem a csapadékmérőm van, de igazság szerint számomra teljesen haszontalan, ha kertes ház lenne, elképzelhető, hogy csinálnék rá valami automatizációt.

Jelenleg egy Netatmo Welcome kamera is van itthon, amiről korábban már írtam. Ehhez használom a Netatmo TAG-eket is, amik mozgásérzékelők, de nem az átlagos mágneses alapon, hanem beépített giroszkóppal rendelkeznek, tehát tényleg érzik, ha valami megmozdul. Ez azért is jó, mert nem csak bármilyen ajtóra felszerelhetjük, hanem például kihúzható szekrényre, vagy bármilyen más mozdítható eszközre is, mondjuk egy a garázsban lévő biciklire. A tag-ekhez szükséges a Netatmo kamerája, így ez viszonylag drága beruházást jelent.

WEMO

Két darab Wemo termékkel rendelkezem, amiket évekkel ezelőtt vásároltam. Az egyik egy okos 220-as aljzat, a másik pedig egy mozgásérzékelő. Az aljzatot nyáron arra használom, hogy a mobil klímát ki-be kapcsolgassam távolról, illetve a Netatmo alapján be és ki tudja kapcsolni a Wemo attól függően, hogy éppen mekkora a belső hőmérséklet. Ha eléri például a 24 fokot, akkor bekapcsolja a klímát, ha elérte a 22 fokot, akkor meg ki. Ezt az IFTTT segítségével oldottam meg, de múlt nyáron nem volt olyan meleg, így fél órával azelőtt, hogy hazamentem volna, bekapcsoltam távolról a klímát és otthon már jó idő fogadott estére. Jelenleg ezt nem használom semmire, a mozgásérzékelő pedig inkább arra van berakva, ha hogy ha nem vagyok itthon, érzékelje az ajtó nyitást. Ez egyébként tökéletesen működik, 1-2 másodperccel később kapom is az értesítést, ha kinyílt a bejárati ajtó.

A Wemo termékei számomra teljesen beváltak, természetesen időre is beállíthatjuk, mi magunk is kapcsolgathatjuk őket, és beállíthatjuk, hogy mozgásra kapcsoljon be vagy ki valami. Számtalan lehetőség van itt is, attól függően, hogy mire akarjuk itthon használni őket.

Logitech Harmony

A Logitech Harmony azon termékek egyike, melyet nem régóta használok, de szinte alap felszereltség lett, ha okos otthonról van szó. A Harmony Hub sem egy olcsó mulatság: 35-40.000Ft-ba kerül, de szinte bármilyen itthoni, távirányítóval rendelkező eszközt képes irányítani. Ilyen például egy Hi-Fi, vagy egy nem okos TV, egy erősítő, sőt akár egy klíma is. De tudja vezérelni az XBOX-ot, a Philips Hue lámpákat, Wi-Fi-n lévő okos tévét, otthoni PC-t és így tovább… Számtalan terméket már megtalálunk az adatbázisában, így kényelmesen hozzáadjuk az eszközt és már vezérelhetjük is a telefonunkról. Amennyiben viszont nincs az adatbázisban, akkor csupán megtanítjuk a távirányító segítségével a vezérlést, és már rakhatjuk is el a fiókba a távirányítót.

Rettenetesen utáltam, amikor a DAC, erősítő távirányítója az íróasztalon volt én pedig az ágyban, és végre a Logitech Harmony-val el tudtam ezeket rakni. Azóta csak és kizárólag a telefonomat használom, és tökéletesen működik. Természetesen nem csak ennyiben merül ki a Harmony tudománya, rendkívül jól tudjuk úgymond szekvenciákba rendezni az eszközeinket. Például, ha XBOX-ozni szeretnék. Ilyenkor nem kell 3 távirányító, és nem kell a telefonomon sem nyomkodni, csak egy gombot. Bekapcsolja a TV-t átkapcsolja HDMI 1-re, bekapcsolja az erősítőt, átkapcsolja optikára, bekapcsolja az XBOX-ot. Ilyen szekvenciából többet is használok itthon, a TV nézésre, aminek a végén még a Philips Hue lámpákat is beállítja a lámpákhoz. A Harmony Hub hasonlóan egy alap kiegészítője az okos otthonunknak, de viszonylag körülményes beállítani, annak ellenére, hogy szinte mindent megtettek a Logitech-nél, hogy ez egyszerű legyen. Később erről szeretnék egy összefoglaló cikket is írni, csak még nem jutottam el odáig.

Nest Cam

A Nest kamerája nem éppen az otthoni automatizációról szól, sőt, de ennél jobb biztonsági kamerát még nem láttam. Sajnos már most le kell szögeznem, hogy a Nest nem támogatja Magyarországot, így csak trükkösen lehet használni. A Nest Cam 1080p-ben és 130 fokos szögben rögzít. Ez több mint elegendő egy átlagos szobába, üzletbe. Természetesen iPhone-ról irányítható, a felvételeket nem a kamera tárolja, hanem a Nest szerverei a felhőben 7 napra visszamenőleg havi 10 dollárért. Éjjellátó mód is van benne, bármikor visszanézhető és lementhető a felvétel, lényegében ha itthon is könnyedén beüzemelhető és használható lenne, akkor bárkinek ezt ajánlanám. Számos ismerősöm használja egyébként és hasonló véleményen vannak, hogy ennél kényelmesebben és jobban, az iPhone-unkkal irányítható kamerával még nem találkoztak.

iPhone

A fenti termékek mindegyike vezérelhető az iPhone-ról, illetve távolról is. Ez azért fontos, mert ha valaki nincs otthon, akkor is fel tudja kapcsolni a villanyt, esetleg le tudja kapcsolni a klímát, be tudja kapcsolni az XBOX-ot, meg tudja nézni, mi van otthon, és mindezekhez úgymond nem kell szakember. Csupán 1-1 hétvége, hogy beállítjuk, és többségük rendelkezik olyan szolgáltatással, ami összeköti őket, tehát automatizációt is készíthetünk saját szempontok alapján.

Siri és Alexa (Amazon Echo)

Az egész okos otthon dolog általában abban szokott kimerülni, hogy iPhone-ról kattintgatunk. Egy ideje már szemeztem Sirivel és Alexával is, mivel ők már elég okosak ahhoz, hogy érdemben is irányíthassuk az otthonunkat a hangunkkal. Sirinek szüksége van a HomeKitre, így sajnos az sok esetben csak az újabb termékekben érhető el, amik pedig még nem teljesen kiforrottak. A Logitech Harmony például nem támogatja, de a régi Netatmo sem, illetve a Philips Hue-nál is újabb központi egységre van szükségünk. Természetesen, ha picit értünk a számítástechnikához, akkor megoldható a fenti probléma, erről is írtam már korábban. A HomeBridge segítségével itthon minden irányítható a Sirivel, be tudom kapcsolni a TV-t, le tudom kapcsolni a lámpákat, meg tudom kérdezni a CO2 szintet és így tovább…

Számomra azonban Siri egyáltalán nem volt elég, nem tudtam kellő távolságból használni, a Hey Siri sokszor nem úgy reagált, hogy szerettem volna, nem hallott meg, egyedül az Otthon alkalmazás tetszik az iOS-en, de azt sem használom, mióta Alexa bevált.

Az Amazon Echo Dot-ot néhány hete használom itthon, és Sirit váltottam ki vele teljesen. Korábban írtam is róla már, most csak egy rövid összefoglalóban említem meg. Alexa a szoba bármelyik sarkából meghall engem, sokkal jobb, mint Siri, nyilván amiatt, mert több benne a mikrofon és lényegesen jobban támogatott. Ha otthoni automatizációról van szó, akkor Alexa többet tud, vele például megállíthatom az XBOX-on futó filmet is, vagy éppen megkérhetem, hogy hangosítsa fel az erősítőt a Harmony segítségével. A nem HomeKites kiegészítőket simán kezeli, azonban az Echo ugyancsak nem támogatja Magyarországot, ezért az elején viszonylag körülményes a beállítása. Néhány Echo Dot érkezett a Styleboltba a két ünnep között, így ide kattintva érdeklődhettek róla.

Mára már ha belépek a lakásba, akkor csak hanggal irányítom, felkapcsolom a lámpákat, bekapcsolom a Hi-Fi-t, nyáron lekapcsolhatom a klímát reggel, valójában a telefonomat viszonylag ritkán használom arra, hogy itthon kapcsolgassam a dolgaimat.

Az okos otthon egyáltalán nem a lustaságról szól, inkább arról, hogy automatizáljunk, kényelmesebbé tegyük a dolgainkat, no meg baromira menő. 🙂 Nem csak hanggal tudjuk irányítani az eszközeinket, hanem akár távolról is, és számomra ez is fontos volt.

Biztonság

A biztonság egy elég kényes kérdés. Kérdés, hogy megbízol-e a cégben, a felhőben, az Apple-ben, esetleg a Google-ben. Természetesen senkiben sem szabad megbízni, mert ugye miért is kellene. De ha használod a szolgáltatásukat, akkor bizony kénytelen vagy. Én mindig azt szoktam mondani, ha nem szeretnéd, hogy még véletlen se halljon meg vagy vegyen fel valami, húzd ki a 220-ból. A fenti cégeknek is az az érdekük, hogy ne legyen ebből probléma, a magánéleted ne legyen publikus. Itt most leginkább a hang és videó jelről van szó, nyilván egy Wemo kapcsoló vagy egy Harmony Hub nem fog kiteregetni rólad biztonsági adatokat (bár adott esetben az otthoni hálózatra nyithat egy sebezhetőségi pontot). Ezt mindenki saját maga döntse el, hogy megtud-e bízni ezekben a dolgokban, érdekli-e.

Senkit se tévesszen meg a fenti néhány mondat, alapjában véve senki sem hallgat le és nézi a videó felvételeidet, sőt, talán ez legkisebb probléma. A nagyobb ugye azon rosszakarók, akik esetleg elérik a hálózatodat, vagy belépnek az otthoni kamerádba. Minden szolgáltatást KÜLÖNBÖZŐ JELSZÓVAL használjunk, ez szinte alapkövetelmény. Ahol lehet, kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást, kerüljük el a Facebook, Google belépést, legyen viszonylag nehéz a Wi-Fi jelszavunk.

Számos eszköz már maga is kétlépéses azonosítást kér, lásd a Philips Hue lámpák, meg kell nyomni rajta egy fizikai gombot, ha új alkalmazást használnánk. Számos esetben viszont elég csak tudni a Wi-Fi-t vagy egy külső IP-t és egy nem megfelelő router beállításnál már be is tudnak lépni. Próbáljunk meg ezekre is odafigyelni, ha valami olyat tapasztalunk, ami nem normális, váltsunk jelszót, állítsuk át a router bejelentkezést és így tovább.

Valójában nagyon kicsi az esély, hogy valaki ezzel szórakozna velünk, mert nem a mi otthonunk lesz a célpont, az embereket nem érdekli, hogy Te mikor kapcsoltad be a klímát, vagy milyen lámpa színeket használsz. 🙂 De erről is kellett beszélni, mert hozzászólásokban úgyis felmerült volna.

Konklúzió

Az okos otthon sokféle lehet, mindenki saját maga döntheti el, hogy mit szeretne automatizálni, vagy éppen vezérelni. A fenti termékeket napi szinten használom, így ha kérdés merülne fel bennetek, akkor írjátok meg, megpróbálok rá válaszolni. Az automatizációról rengeteget lehetne írni, mert ahány féle ember, annyi féle megvalósítás, tehát számtalan lehetőségünk van, ezt pedig nem lehet egy cikkben összefoglalni.

Remélem azért adtam néhány tippet, hogy hogyan és mikkel kezdjük el építeni a saját okos otthonunkat. Mostanában egyébként kedvezményes áron adja az Alaza.hu a Philips HUE szetteket, kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Üdv, az amazon echo dot mennyire “barkácsolható”? Adhatok hozzá saját DIY eszközöket, mint mondjuk egy ESP8266, amit vezérelhetek? Mint mondjuk a raspberry-s homebridgehez.

  2. @Planetleak Channel: Szerintem nem, de mire gondolsz pontosan? Tehát megkérdezed tőle mondjuk az időjárást és mutassa meg a hozzá csatlakozott kijelzőn?

  3. Szívesen írnék cikket egy a házunkban működő teljesen automata Honeywell Evohome fűtési rendszerről, ha már az okos otthon került terítékre :).
    Mi a cikkírás menete?

  4. @Agent_H: a [email protected] -ra a szöveget küldd el nekünk dokumentumként, a képeket pedig külön az emailbe csatolmányként. 🙂 Köszi, engem érdekel.

  5. Jó cikk!????????

  6. Jó lenne!

  7. No, akkor kérdezem itt is:
    1) Adott pár homeKit-es eszköz, amiket az iPhone-omon vettem fel, az otthonunkat elneveztem “Szabadság tér”-nek; beállítottam egy csomó automatizálást (izzók vezérlése, lokáció-alapú scene-ek…).
    2) A páromat meghívtam az “otthonunkba”, full jogot adtam neki az automatizálásra, a Home appjában beállítottam, hogy az ő otthona is a Szabadság tér.
    Ezek után látja a szenzorokat, látja az izzókat, tudja ki-be kapcsolgatni a lámpákat, _és látja az automatizációkat is_.
    Azt hiszem, eddig eléggé szájbarágósan magyaráztam; nem véletlen: ezért:
    Ha hazajövök, szépen felkapcsolódnak az izzók, stb, stb (tehát gond nélkül lefut a scene, ami így néz ki: HA hazaérek AKKOR izzó fel, konnektor be, stb).

    A probléma: Ha a párom jön haza, semmi nem történik. Miért?
    Megnyitom a telefonján a Home appot, látszik az automatizáció, tudom szerkeszteni, menteni, stb.

    Plusz infók:
    Apple TV4. mint hub be van állítva, mindketten látunk minden eszközt távolról is.
    Külön apple ID-t használ a nejem és én, de természetesen a család része ő is.

    Van valami tippetek? Ez így nem igazán frankó…
    Köszönöm a tippeket.

  8. @miv: Na ez elég specifikus és érdekes. Őszintén én a HomeKit appot nem használnom ennyire sem, be vannak állatva a dolgok, de nem ott készítem el az otthon automatizálást, így például olyan sincs beállítva, hogy ha hazaérek ez vagy az kapcsoljon be, mivel ugye Alexa-nak csak elmondom mit szeretnék és ő bekapcsolja.

    Viszont, biztos hogy engedélyezve van például a helyzetmeghatározás?

  9. @miv: én kipróbálnám, hogy a feleséged készüléken is létrehozni egy automatizalast.

    De a kérdésed ismét felvetett egy kérdést. Lehet olyan automatizaciot csinálni, hogy ha pl. elmegyek otthonrol, kapcsolja le a villanyt vagy fűtést, stb. De mi van ha még van valaki otthon, akinek szüksége van az adott eszköz működésére.. pl. egy riasztó esetén nem lenne jó ha élesitene.

    Egyébként épp a napokban jött a HomeBridgehez egy plugin, amivel IP150 modullal ellátott Paradox riasztó központ lesz kezelhető. RPi-n kísérleteztem vele, ígéretes.

  10. @lalamper: Hát igen ezek már igen specifikusak, hogy nézze meg, ha a másik otthon van-e akkor milyen automatizálás fusson le. Ilyenkor szerintem még mindig egyszerűbb a hang, vagy esetleg az egygombos megoldás, mint a helyzetfüggő dolog. Az még ezek szerint nem teljesen kiforrott.

  11. Ilyenkor jönnek képbe az olyan otthon automatizálási rendszerek, mint az OpenHAB vagy a Home Assisstant.

  12. @admin:
    Üdv.
    Kicsit utánajártam, és megoldható.
    Egyébként ilyesmire gondoltam:
    https://www.youtube.com/watch?v=cTZIDS0zHwI

    Jelenleg egy raspberry-s homebridge rendszert használok Homekittel, ezekhez van csatlakoztatva sok “házibarkács” eszköz, amiket wifi modullal, Bluetooth-szal, rf modullal vezérlek. Jó lenne átemelni ezeket egy az egyben.

  13. @saabi: Ehhez azért jóval komolyabb szakismeret szükséges. Én csináltam saját rendszert de nem így. (igaz beintegráltam egy Netatmot) Saját magam vettem a szenzorokat és reléket a vezérléshez amit a Raspi GPIO-ján keresztül vezérlek. (illetve van még vezérelt mikrokontroller is) Számomra ezek az IGAZI smarthome rendszerek mert integrált rendszert csak így lehet létrehozni. Lokálban fut minden (fűtésnek a termosztát vezérlésénél azért ez elég komoly szempont!), semmi nincs kihelyezve felhőbe vagy telefonra!

  14. Kicsit off, de örülnék ha tudnátok segíteni. Az úgy működik, ha van egy router, ahhoz csatlakoztatva egy NAS és még 3 másik router, amik különböző néven futnak. Akkor el tudom érni bármelyik routerről a NAS-t?

  15. Ez a Homekit már az őrületbe kerget. Van egy Elgato Energy kütyüm amivel áramfogyasztást mértem egy konnektoron iOS 10 előtt. Amióta i7 iOS10-em van, és a Homekit app ugye, halott az Elgato. Nem enged belépni mert nem állt fel a Home-om. Akárhányszor elindítom a Home appot ez fogad. “Kiegészítők és szcenáriók betöltése” és ez megy addig amíg el nem dobja az appot az iOS. Tervben van egy Netatmo radiotarra szerelhető cucc, de amíg az Apple nem teszi vissza a settingsbe a Home reset lehetőségét, meg vagyok lőve. Annak örülök, hogy a Netatmo Weather-öm nem Homekit-es és, hogy régi HUE bridgem van. Van itt valaki aki hasonló problémával küszködik és megoldotta. A klasszikus iCloud ki/be restore nem csinál semmit nálam.

  16. Nagyon jó összefoglaló írás, azonban a fenti megoldások nem minden esetben teljes körűek. Saját szemszögemből, már egy ideje szemezgetek különböző smart megoldásokkal, a közös összehangolás miatt Apple-home kit -ben gondolkozok. Első lépésként Philips HUE új generációs termékcsaládja volt amivel kezdtem, abszolút pozitív tapasztalatok, egyezett az elvárásaimmal. Remek app, kíváló vezérlés, natív Apple Homekit, rengeteg funkció, logika, nem mellesleg valóban lenyűgöző a led-ek minősége, fehér és színes fény esetén, nem egy lapon említhető a kínai ebayes szalagokkal, izzókkal.. Sajnos, ezen a szinten meg is állt az okos lakás.. Mivel egy kicsit, de új építésű lakásról volt szó, melyet szerkezetkész állapotban vettem át, a saját ízlésemnek megfelelően tudtam kialakítani, ez egyben az előny és hátrány is, okos ház tekintetében. Eddigi tapasztalataim, a Hue terméket leszámítva a legtöbb smart thing, régi, hagyományos, korszerűtlen dolgokhoz van kitalálva, ha valóban modern lakást szeretnél, nehezen találni megfelelő eszközt. (5leteket fogadok) Így első sorban ezeket a problémákat szeretném előtérbe venni. Világítás mellett talán egyik legfontosabb a fűtés-hűtés. pl. cikkíró mobil klíma megoldása egy kapcsolós konnektorból jópofa egy albérletben, régi házban, de úgy gondolom az igazi smart home ott kezdődik mikor rendszer szintű az integráció. Igen, persze ilyenkor jönne az okos termosztát Nest és Honeywell Lyric, Ecobee és társai, ahol már nem egy konnektor kapcsolásával szabályozunk.. Természetesen itt is rá kellett sajnos jönnöm, akármennyire is “okosak” ezek az eszközök, valójában még a régi, 10 évvel ezelőtti technikát támogatja. pl. házközponti hideg-és meleg víz betáplálásom van, így adott, hogy egy fan coil-al oldjam meg egy füst alatt a hűtést és a fűtést. Itt jön máris a gond, bármelyik okos eszköz termosztátját választom, a régi zajos fan coil-okhoz jó csak, melyeknek 3 ventilátor állása van, átmenet nélkül, amit épp elég elviselni az irodában. Lakóházról lévén szó, már az energiabarát inverteres motoros verziót telepítettem, aminek a fokozatmentes ventilátor vezérlését természetesen egyik csoda okos termosz sem tudja. (a gyári meg szép, de nem okos). Így a fűtés, hűtés máris kilőve. Következő lépés, a redőny motorok, első körben költséghatékonyság miatt RF “smart home” nevezetű rádiós motorok lettek installálva, ami távirányítóval kiváló azonban nem smart.. 🙁 Tovább feszegetve ezt a kört, Somfy motoros megoldásnál már létezik majdnem tökéletes verzió, mely valós pozíció visszajelzést is küld, app is van, persze nem Apple HomeKit ready.. Így az ár, illetve ezen hiány miatt marad egyelőre így. Persze jó lenne egy Logitech Harmony féle eszköz, de ezek is minden vezeték nélküli jelre taníthatóak pl. IR, kivéve RF.. Hurráá… Pedgi a le,fel, stop RF command tanítása nem lenne nagyon bonyolult. Hurrá! Itt is sakk-matt! Következő lépés, biztonság. Jópofa megoldások a különböző okos kamerák használata, azonban ha már egy új lakást kábelezek, “rendes” riasztó rendszert szeretnék telepíteni, megfelelő érzékelőkkel, annak rendje módja szerint. pl. Paradox, melynek már applikációja is elérhető, de sajnos ez sem Apple Homekit read.. Így ez is egyelőre függő. Talán a legizgalmasabb rész jönne, a smart lock, végre a régi kulcsokat elfelejteni.. Hurrá, van sok remek termék, de itt sem találtam egy olyan Apple Homekit megoldást, mely mondjuk nem az amerikai furnér ajtókra való, hanem mondjuk egy normális biztonsági ajtó cylinder zárjába illeszthető. Sajnos.. Egész írásommal mindössze arra a paradoxont szeretném megmutatni, hogy minél jobban modernebb, jövőbe tekintő megoldást választanál, annál kisebb az esélye, hogy egy működő okos otthont hozz létre. Még egy megjegyzés, mielőtt a túlzottnak tűnő igényeim miatt azt írnátok építsek ki egy kimondottan erre tervezett rendszert, verjem szét a lakást, stb., nem nem szeretnék komoly rendszereket telepíteni egy 50nm-es társasházban, nem tudok mit kezdeni az xx bemeneti lehetőséggel stb. A fenti 3 témakört szeretném, világítás, fűtés-hűtés, riasztó, illetve zár. Melyek közül, a világítás része pipa. Apple HomeKit fontossága számomra az egység, ne kelljen egy normál használat során minden eszközhöz belépném egy külön app-ba, gondolom érhető egy bizonyos eszköz szám feletti komfort.

  17. En nem latom jeleneg ugy, hogy kulcsrakeszen elerhetoek lennenek ezek az “okosotthon” dolgok. Pl. tok szep es jo hogy a Philips Hue csaladhoz leteznek kapcsolok, de ezek a kapcsolokat nem exportalja a bridge a HomeKit eszkozok iranyaba, igy csak es kizarolag Hue lampakat lehet kapcsolgatni vele. Pl van nehany Elgato Eve Energy foglalatom, de ezeket nem tudom kapcsolgatni. A Hue kapcsolokhoz is sajat magamnak terveztem es 3D nyomtattam tartot, amit fel tudok szerelni a hagyomanyos kapcsolok helyere. Lehet barmennyire okos az az otthon, en szeretnem meghagyni mindennek a hagyomanyos vezerlest. Vanank sajat keszitesu szenzoraim, amikhez most fejlesztem a szoftvert, hogy onmagamabn (mindenfele bridge nelkul) onalloan kepes legyen HomeKit-be csatlakozni. Viszont pl. nekem hianyzik az, hogy az eszkozeimet HomeKit vilagon kivul is elerjem. A sajat szenzoraimmal ez mukodik, a Philips Hue-hoz is van API, de a HomeKit kepes (es csakis arra kepes) Eve Energy dolgokhoz nincs semmilyen egyeb kapcsolodasi lehetoseg, igy lehetosegem sincs arra, hogy a bekapcsolt TV vagy a projektor hotermeleset kenyelmesen osszekossem a homersekleti grafikonokkal. Tehat en arra jutottam, hogy vilagitasnak megfelelo a Philips Hue, viszont minden masra sajat eszkozoket kellene fejlesztenem. Jo lenne, ha a Philips Hue mozgaserzekelot ossze tudnam kotni egyeb dolgokkal. Pl. WC-ben elhelyzetett Hue mozgaserzekelo felkapcsolja a villanyt mondjuk 5 percre, de mielott lekapcsolna, megnezne, hogy van-e nagyon nagy jeleroseggel elerheto BT vagy BTle eszkoz (mert a Hue Zigbeet hasznal, tehat tartalmaz egy 2.4 GHz-s radiot, tehat ellenorizheto lenne vele technikailag ez), mert ha van, akkor nem kapcsolna le a villanyt. Sajat cuccal ezt megoldom barmikor (es szerencsere, a Hue-hoz van API, de ha “csak” HomeKit kepes lenne a vilagitasom, akkor vakarnam a fejem, hogy ezt hogyan oldjam meg).

  18. @Planetleak Channel: @kchris: Én is szeretnék centralizált otthonvezérlést, csak jó lenne kihagyni a vezeték nélküli szabványokat, hogy csökkentsem az “üresjárati fogyasztást”, mivel olyankor a vevőknek mindig van egy minimális fogyasztása. Ezért inkább egy buszrendszert építenék ki, ami kis fogyasztású eszközöket (szenzorokat) táplálni is tud (2 az 1-ben). Pl. talán jó lenne Ethernet alapú hálózat PoE-vel. Ilyesmivel nem próbálkozott valamelyikőtök?

    @Patrik Sinkó: Nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni. Van például a Harmony helyett “Broadlink RM pro WIFI + IR + RF”. Ez tud RF távirányítókat is helyettesíteni 433 és 315 MHz-en (a két leggyakoribb frekvencia). De ha olyasmit kellene távirányítani, amit esetleg nem tud, akkor ottvan a jó öreg DIY módszer: szétkapni a távirányítót, a gombokra rákötni szilárdtestreléket és egy mikrokontrollerrel vagy egy RPi-vel okosítani. A zár kérdésére is lehetne egy kis wifis, léptetőmotoros eszközt készíteni, de az olyan analóg. Ha nem ragaszkodsz a mechanikus zárhoz, akkor ott van például a síkmágnes. Elektromosan vezérelhető és azonnal nyitható, zárható. És azt se felejtsd el, hogy amik nem Apple HomeKit kompatibilisek, egy rPi-n futó szerverrel azzá lehet tenni, ahogyan föntebbi hozzászólók is megtették.

  19. @Patrik Sinkó: Teljesen igazad van, ha előre tekintünk, akkor ezek még közel sem elég modernek, legalábbis a fenti termékek. Ezek, ha úgy vesszük játékra valók, a valódi okos ház megint más tészta, én természetesen albérletben lakom, nekem megfelel az igényeimnek, nem kell egy egész házat ugye ezzel használni, nem is tudom mihez kezdenék egy kétszintes lakásnál, ahol csak a HUE lámpák milliókba kerülnének és akkor még nem nyitottam zártam semmit, és a fűtésről sem beszéltünk. Egy teljes ház automatizálásához, már komolyabb rendszerek kellenek, nem ezek.

    @adi: Ha bemész az Otthon alkalmazásba, és felül rányomsz bal oldalt a kis nyíl ikonra, ott legörgetsz akkor ott van hogy otthon eltávolítása, ez sem oldotta meg a problémát?

  20. @kchris: Igen igen, csak jóval nagyobb szaktudás kell hozzá, hogy mindent leprogramozz, és utána nem árt ha távolról is működik, tehát valami felhős rendszert kéne hozzá használni. 🙂

  21. Én egy netatmo termosztátot használok és valamiért nem látja a home kit alkalmazás. Valakinek ötlet?

  22. @admin: Az a gond, hogy Én addig el sem jutok. Akárhányszor elindítom a Home appot jön egy üdvözlő üzenet és az említett “Kiegészítők és szcenáriók betöltése” és ennyi.

  23. @rgbx:

    Jogos, ez Broadlink RM pro WIFI + IR + RF valóban egész értelmes kis eszköz, este meg is rendeltem, kíváncsi vagyok. Az a igazság ha már nekiállnék Rpi-zni, fejleszteni, akkor már az egész motort szét kellene kapni, valós állapot visszajelzés stb. Viszont ennyi pénzért, az h RF távirányítót eldobom, és helyette mobilról, igazából jelen rendszeremben megteszi. Zár az már összetettebb, síkmágnes lakásba szerintem nem elég biztonságos (áram ellátás stb.).. Vannak aliexpressen hasonlóak, nem tudom mennyire megbízhatóak.. Illetve a fűtés, ami a legnagyobb kérdés, arra még semmi ötletem nincsen..

  24. @admin: Természetesen, engedélyezve van a helymeghatározás
    @lalmper: Jól látod: ha elmegyek, lefutnak azok a szkriptek, amiknek akkor kell, ha elhagyom az otthonom, függetlenül attól, hogy a párom itthon van

  25. @miv: én annak örülnék, ha lehetne olyat automatizálni, hogy “kapcsold fel a villanyt, ha itthon vagyok, és már besötétedett”, elvégre arra van mód, hogy csak sötétedés után kapcsolja fel a villanyt a hazaérkezésemkor. ha viszont egész nap nem kell mennem sehova, akkor nem lesz ugye hazaérkezés event, hiszen nem lett előtte elmentem otthonról.

  26. Sajnos az egész HomeKit annyira kiforratlan, hogy jelenleg játszadozáson kívül nem sokra jó. Persze Raspberry Pi és HomeBridge párossal áthidalható pár nem támogatott eszköz rendszerbe kapcsolása, de akkor még mindig ott a HomeKit butasága, hogy például nem lehet az egy lépésnél bonyolultabb automatizációkat megadni neki.

    Alap kellene legyen, hogy többszörös, beágyazott if then else ágakat tudjon, megtámogatva logikai feltételekkel. Megint egy Apple féle elcseszés, hogy egy jó ötlet nincs értelmesen kidolgozva. Várhatunk rá 4-5 iOS verziót..

  27. @Kambalaba: Ezzel teljesen egyetértek.


Add a Comment