fbpx Skip to content

Az Amazon Echo-ról viszonylag kevesen hallottak hazánkban, többek között azért, mert nagyon sokáig csak az USA-ban lehetett kapni, de mostanra már az Egyesült Királyságban is megjelent az eszköz.

amazon-alexa-family-press-hero

Így, mikor két hete kint voltam Londonban, sikerült is vásárolnom egyet. Az Amazon Echo-ból kétféle változat létezik, a nagy, beépített hangszóróval, illetve a kicsi Echo Dot, melynek ugyancsak van beépített hangszórója, de természetesen arra alkalmatlan, hogy azon keresztül hallgassunk zenét. A Dot lényegében egy olcsóbb Echo, mindkét termék funkcióban ugyanazt tudja, hanggal irányíthatjuk az otthoni okos eszközeinket, vagy kérdéseket tehetünk fel neki, ahogy a Sirinek.  Én a Dot mellett tettem le a voksom, mert csupán 49 fontba került.

A Dot a nagy testvéréhez hasonlóan 7db mikrofonnal rendelkezik, egy darab Line-out, tehát jack aljzattal, illetve Wi-Fi, Bluetooth chippel. A 7db mikrofon rendkívül eredményes hang-felismeréstben, lényegében egy 15-20nm szobában bárhonnan meghall a készülék, nem kell ordibálnom sem. Amikor belépek az előszobába, csupán hangosabban kell odaszólnom, hogy kapcsolja fel a lámpákat. Mivel beépített zajmikrofonnal is rendelkezik, ezért akár hangos TV vagy zene közben is megérti, amit mondok neki, ez mondjuk 10-ből 7-szer sikerül. Zaj nélkül átlagosan 10-ből 9-szer sikerül követnie a parancsaimat, ami sokkal jobb, mint a Hey Siri az Apple részéről.

71-oquug6dl-_sl1000_

Sirit azért cseréltem le az Echo-ra, mert egyszerűen kevés volt, ha már nem vagyok mellette, ordibálni kell, nem is működik, csak a HomeKit eszköz vele, én pedig leginkább otthon-automatizációra szerettem volna használni.

Mielőtt a Dotot megvásároltam, hónapokig bújtam a netet, hogy ez menni fog-e itthon, tényleg elég erős-e a mikrofon, mindennel kompatibilis-e, és azt kell mondjam, az Amazon egy remek kiegészítőt rakott össze. Szinte mindennel kompatibilis, és folyamatosan érkeznek hozzá az új Skill-ek, azaz alkalmazások.

61q7j6viypl-_sl1000_

A Dot a beépített Bluetooth-nak köszönhetően külső hangszóróra is képes csatlakozni, így ha zenét szeretnénk hallgatni, akkor nem kell a kis hangszóróit használni. A Line-out kimenettel pedig ugyancsak ráköthető régebbi erősítőre. A Wi-Fi segítségével kommunikál az internettel, illetve természetesen az otthoni vezeték-nélküli eszközökkel.

Összesen 4 gombot találtunk rajta. Az egyikkel hardveresen kérhetjük, hogy ébredjen fel és hallgasson minket, a felső gombbal kikapcsolhatjuk a mikrofonokat, az oldalsókkal pedig felhangosíthatjuk vagy lehalkíthatjuk a készüléket.

Természetesen ezeket lényegében hangutasítással is megtehetjük, például: Alexa, set volume 5, vagy Alexa Mute, és így tovább…

feature-anyroom

Nézzük gyakorlatban

Az Echo telepítése rendkívül egyszerű, bekapcsolás után az Amazon Echo alkalmazás segítségével beállítjuk a Wi-Fi-t, majd pedig telepítjük azokat a Skill-eket, amikre szükségünk van. Alapjában véve minden könnyedén működik, semmilyen szaktudás nem szükséges, egyedül azzal kell szembesülnünk, hogy hazánkban bizony csak limitáltan fog működni.

Hogy ez mit is jelent?

  • Az alkalmazás letöltéséhez amerikai vagy brit iTunes fiók szükséges – persze ezt ingyen létrehozhatunk.
  • Magyar címet nem tudunk neki beállítani, ez később lehetséges majd, most pár problémát jelent.
  • Természetesen csak angolul tudunk hozzászólni, esetleg németül.
  • Az amerikai Skill Store több alkalmazásra képes, mint a brit, így regisztrációnál figyeljünk oda.

A magyar cím azért lenne fontos, mert például az időjárást úgy is lekérdezhetjük, hogy: Alexa, what’s the weather today? De sajnos mivel képtelenség magyar címet beállítani, így a következőt kell használnunk: Alexa, what’s the weather today in Budapest? Apróság ugyan, de zavaró. Aztán az időzóna is problémás lehet, de ezt már megoldhatjuk mondjuk egy német vagy bécsi címmel, így például, ha beállítanánk egy ébresztést, akkor nem fog 6 órával később ébreszteni az amerikai időzóna szerint.

🙂

Szóval, van néhány kellemetlenség, de a funkciók és a gyors reakció idő, és a jó mikrofon kárpótol. Az alkalmazás nem valami jó, de végeredményben nem is nézegetjük naponta, mivel ugye a hangunkkal irányítjuk az Echo-t.

Minden esetben Alexa-val kell kezdenünk, itt nem kell a Hey szócska, csupán ha az Alexa-t kimondjuk, már felébred az eszköz. Ezután jöhet a parancs, ami okosotthon esetén turn on, végül pedig a device, az adott eszköz, vagy séma, vagy group. Például: Alexa, turn on the lights – ebben az esetben felkapcsolja az összest villanyt. Ilyen mondjuk a Philips Hue, de képes például a LIFX izzókkal is kommunikálni, és még néhány márkával.

Képes irányítani a Nest és a Netatmo termosztátot is, tehát hanggal állíthatjuk a lakás, vagy adott szoba hőmérsékletét, illetve én itthon a TV-t, az Xboxot, az erősítőt/DAC-ot is ezzel irányítom, ebben az esetben pedig egy Logitech Harmony Hub segédkezik, ha igény van rá, erről is írok.

Az okosotthonomban jóformán mindent képes vagyok Alexával irányítani. Például bekapcsolni az Xbox-ot, átállítani a TV-t, bekapcsolni az Apple TV-t, elindítani egy Spotify-t és kirakni Bluetooth-ra a hangfalakra, és mindezekre csupán néhány parancsot kell kiadnom. A távirányítókat második hete nem használom, hála Harmony-nak, illetve természetesen a lámpákat is átállítom bármikor a hangommal.

Ugyanúgy, mint Sirinél, lekérdezhetem az időjárást, adott esetben film információkat, például IMDB pontszám és így tovább, vagy feladhatok neki akár matekpéldákat is. Én leginkább tényleg csak az okosotthonra szoktam használni, de sokszor megkérdezem tőle az időjárást, illetve az itthoni Netatmo állomáshoz is csatlakoztattam, tehát le tudom kérdezni a külső-belső hőmérsékletet is.

Siri lényegében ugyanezeket tudja, csak éppen kevésbé érzékeny, plusz ugye az okosotthonban van sokkal jobban lemaradva, mert megköveteli a HomeKitet, amit természetesen az Echo nem. Siri persze jobb a telefonon lévő funkciók elérésében, de ezt meg az Echo nem hivatott kiváltani. Az Echo Dot 49 fontért nem volt egy nagy összeg, de szükséges hozzá a megfelelő infrastruktúra, hogy kényelmesen lehessen használni.

Alexa hazánkban nem rendelhető meg jelenleg, így csak azoknak van lehetőségük megvenni, akik esetleg külföldön járnak, vagy eBay-ről szoktak vásárolni. A Stylebolt kérésemre hozott UK-ből néhány darabot, így ide kattintva tudok rendelni. Én teljes mértékben ajánlom, nagyon sokszor használom itthon, remélem hamarosan mi is támogatottak leszünk – bár azt ne várjuk, hogy valaha is lesz benne magyar nyelv.

Amazon Echo Dot akció

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Mitől olyan lehetetlen, h mi magyarok is a saját nyelvünkön beszéljünk egy ilyen cuccnak? Vagy is mi az oka, h nem támogatott a magyar nyelv? Holott a diktálási funkció meg működik magyarul…

  2. @Put2: Alexa-nak tudsz diktálni?

  3. Annak nem, de IOS-en igen… És a siri mégsem tud…

  4. @Put2: a diktálás és a kontextusfüggő vezérlés két külön dolog. a diktálásnál csak a hangból kell szöveget előállítani, műveletek végrehajtása nélkül.

  5. De nem ez az alapja az egésznek? Hamár szerver oldalon ott van az információ (amikor rádiktálok), akkor már abból csak értelmezni kell.. A siri is ugyan úgy jeleníti meg a bediktált szöveget, mint amikor én diktálok a diktálás funkcióval magyarul.. Tehát csak azt kéne meglépni, h értelmezze is.. Gondolom a sirinél így van, h ha bediktálod a mondadndód, akkor azt értelmezi… Ezt a képcsőfokot kéne meglépni, ez olyan nehéz? Vagy csak sz@rnak rá?

  6. olvasom a cikket, de meg mindig nem tudom, “mi ez?”… ????

  7. @Józsi: jogos, beleírtam az elejébe. 🙂 amúgy a videókat érdemes megnézni.

  8. @Put2: A pontos megnevezését nem ismerem a foglalkozásnak, illetve, hogy Magyarországon is létezik-e, de az amerikai filmekben a bírósági tárgyalásokon szoktak lenni akik írják a jegyzőkönyvet – tételezzük fel: bírósági gyorsírók.

    Szóval ha most végeztél el egy OKJ-s gyorsírói képzést (ami szintén nem tudom van-e, de most feltételezzük, hogy igen), és megszerzel egy állást a bíróságon, az előbb vázolt bírósági gyorsíró munkakörben, akkor mit csinálsz? Optimális esetben szóról szóra leírod azt, ami elhangzik – a diktálás funkció is ezt csinálja.
    Viszont attól, mert leírtad a hallott szöveget, kezdőként semmit nem fogsz belőle érteni, mert nincs jogi képesítésed, és mivel új vagy a területen, ezért nincs meg a kellő tapasztalat, hogy értsd is mit írsz le.

    Nem biztos, hogy tökéletes példa, de egy inputot változatlanul megjeleníteni a papíron/képernyőn (diktálás), és ugyanazt az inputot feldolgozni, értelmezni és végrehajtani, közel sem azonos kaliberű feladat.

    De akár vehetünk egy babát is. Ha már beszél és állandóan azt mondod neki “alma”, akkor egy idő után vissza fogja mondani, hogy alma. De mivel csak mondtad neki és nem látott még sosem almát, nem tudja értelmezni, csak visszamondja. Később miután összeköti gyümölcsöt a szóval és értelmezte, onnantól kezdve fogja tudni akaratosan használni a szót – és nem csak azért, mert “anya és apa állandóan ezt szajkózzák, akkor biztos jó dolog lehet”.

    Egyébként ha a Google-ben rákeresel a “siri interjú”-ra (idézőjelek nélkül), akkor egy másik magyar oldalon találsz két cikket is, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik. Magam 1-2 hónapja olvastam, szóval nem az alapján írtam meg a hozzászólást, hanem ez a saját véleményem a diktálás-értelmezés dologról.

  9. Ha jól tudom, az Alexa elérhető letölthető változatban és felinstallálhatod egy Raspberry Pire is, bár a mikrofon kérdése nem lesz egyszerű. A HomeKit meg azért nem probléma, mert ott a HomeBridge.

  10. Amazon.at-n meglehet rendelni ami állítólag szállít már Magyarországra is.

  11. @Put2: Sajnos, ahogyan a Siri esetén is: Kis ország-kis pénz mellé társul az egyik legnehezebb nyelv, amit le kellene programozni. Nem éri meg nekik foglalkozni vele.
    Ezt sajnos be kell látni. 🙁

  12. Felhasználóbarát az, csak megválogatja a barátait. 😉

  13. talamasca: szóval sz@rnank ránk…

    Vikitorony: pedig nem kéne nekik olyan nagy erőfeszítés, mert a Dragon search működik.. Igaz, az nem mondja vissza a beírt szöveget, de értelmezi, és tud magyarul is! És amit megkérdezel, arra rákeres a neten.. Persze nem olyan hatékony mint a siri, vagy ez az alexa, mivel IOS 4.0- nál leragadt a fejlesztés… 🙁 Szóval nem mai darab… És ha egy ilyen kis program tud magyarul, akkor….. (Inkább nem irok ide semmit)!

  14. Ha amazon termék miért eBay-ről kell megrendelni itthon ?

  15. ????????

  16. Üdv. Ehhez is lehet adni custom parancsokat, mint homekitben a scenariok?

  17. @Planetleak Channel: Az adott eszköz támogatásától függ. Pl a HUE-nál az új bridge kell hozzá, tehát Alexa nem tud készíteni scenariok-at, de tudja őket vezérelni.

    Példa: A TV bekapcsolása 1 parancs, és abban az 1 parancsban csak 1 funkcióra képes. Azt nem tudja, hogy 1 paranccsal több funkciót csináljon, illetve részben igen, ha groupba helyezed az adott készülékeket. DE ha az adott HomeKit eszköz képes scene-kre, akkor azt a scene-t elindítja Alexa és végbe megy, amit mondtál.

    Példa 2: Nálam a TV bekapcsolása a következő képpen megy:

    Alexa, turn on the TV – Bekapcsolja a TV-t, bekapcsolja az Apple TV-t, bekapcsolja az erősítőt, átállítja a TV-t HDMI 3-ra, az erősítőt optika 2-re, és a lámpákat beállítja filmezős módba. 🙂

  18. @admin: Köszi a választ. Igen pont nálam es az általad leírt kettes példa áll fent, ha pl az mondom neki, hogy “set movie night”, akkor bekapcsolja a tv-t, elindítja Kodi-t stb.
    Meg így tudok neki adni olyan parancsot, amit ügye alapból nem értene meg saját kiegészítőkkel.
    Mert ahogy látom ehhez is lehet hozzáadni saját “accessory”-t.

    Pedig jó kis kütyü. talán majd a 3. upgrade…

  19. @admin:
    “•Az amerikai Skill Store több alkalmazásra képes, mint a brit, így regisztrációnál figyeljünk oda.”

    Ez az Amazon régre vonatkozik? Ha van már egy regisztrációm magyar címmel, akkor azt nem tudom/nem célszerű használni?

    Ráadásul én tervezem az Amazon Music használatát is, amihez persze egy magyar bankkártyát tudok megadni.
    Köszi

  20. @Máté Ferenc: Sztem át lehet mozgatni, de az amazon music passz, sosem használtam.

  21. Hali rendeltem egy echo dot ot. android telefonra elérhető az appja? mert google store ban nem találom. leglábbis telefon storejában.

  22. @admin

  23. igen pc n én is megtaláltam a telefonomon nem….

  24. üdv még egy kérdés.
    harmony hub vásárlásán gondolkozom még alexahoz. gondolom a upc media boxát rá tudom hangolni. de olyan szinten is hogy alexán keresztül akár hanggal hangot adjak rá valamint csatornát is váltson?

  25. Kérhetnék segítséget, hogy hogy kell telepíteni az alexa app-ot iPhone 7plusra, ha magyar apple ID-m (magyar címmel és bankkártyával) van?

  26. @Csilla: Szia! külföldi Apple ID-t kell létrehozni, ez lehet UK vagy USA is.


Add a Comment