fbpx Skip to content

Több mint fél éve írtam már egy cikket a Philips HUE-ról: Philips Hue teszt: avagy vezéreld a világítást az iPhone-odról! Ekkor nem gondoltam volna, hogy lesz ennek egy második része, de így több hónapos tesztelés után merőben megváltozott a véleményem az egészről. Amennyiben nem tudod mi az a Philips HUE kérlek olvasd el az első részt, mivel ebben a cikkben most nem térek ki triviális dolgokra.

philipshue

Röviden a Philips HUE egy izzó, ami iPhone-nal irányítható. Természetesen nem csak ennyiből áll, mert így akkor az alapszett nem kerülne közel 60.000Ft-ba. Valóban, a Philips HUE nem olcsó termék, de nem is túlárazott. Mindjárt elmondom miért.

149500-1280

Ahogy már a korábbi bejegyzésben is írtam, az alapszett 3 izzóval és egy kommunikációs egységgel érkezik. Ez az egység van kapcsolatban a routerrel és az izzókkal. Olyan 50 izzót képes egyszerre kezelni, tehát a hozzá adott 3 izzó mellé bármikor vásárolhatunk még továbbiakat. Összeállítása pofonegyszerű: betekerjük a lámpákat a foglalatba majd pedig elindítjuk a kommunikációs egységet és az App Store-ból letöltött alkalmazásokkal irányítjuk. Itt kezdődik a HUE.

149505-1280

Miért vásároljam meg?

Mikor fél évvel ezelőtt beszereztem egy ilyen szettet akkor az volt a terv, hogy az ágyból ne keljen felkelni és lekapcsolni a villanyt. 🙂 Csodálatosan működött ez a képessége az izzóknak, minden szobába raktam egyet és azzal játszottam hogy előre felkapcsoltam a villanyt, amikor arra jártam. Aztán a hónapok alatt kezdtem rájönni, hogy ennek bizony nulla értelme van. Az hogy iPhone-nal lehet irányítani, egy teljesen mellékes dolog, az egészet a közösség és a Philips csapata teszi naggyá.

Számtalan távkapcsolós LED lámpát, vagy olyan Bluetooth-os égőt lehet vásárolni, ami negyed ennyibe kerül. Igen, azok pont arra jók, hogy ne kelljen az ágyból felkelni. A Philips már az elején tovább ment, elkezdett építeni egy rendszert, amivel bárki építhet alkalmazást az égőkre. Nem csak arra jók ezek az égők, hogy este az ágyban ki kapcsolja le a villanyt, hanem merőben megváltoztatja az otthoni szokásainkat, érzésünket.

A Philips HUE körülbelül 1 éve jelent meg, azóta egy komoly fejlesztői fórum áll mögötte, szinte naponta jelennek meg újabb alkalmazások és már több 100 érhető el most is. Nyilván rengeteg hasztalan, de számos hasznos app is elérhető, sőt a Philips csapat is folyamatosan frissíti a hivatalos appot.

A kommunikációs doboz, illetve az égők esetén is frissíthető a szoftver. Amikor megkaptam a szettet, még alig 2-3 appot használtam, de mára már rengeteg frissítésen ment keresztül az egész szett és számtalan új alkalmazással találkoztam. Tehát a Philips HUE nem csak egy izzó, hanem egy közösség, mint például a Szifon.com olvasók. Azért, mert a háttérben folyamatosan fejleszthetők az eszközök és a Philips lerakott egy fejlesztői portált az embereknek, elindította azt, amit én kifejezetten becsülök. A közösség erejével fejlődik az eszköz. Ez az, amiért a Philips HUE-t érdemes megvenni és nem “olcsójánosnak” lenni. Ez az, amiért a Philips HUE fényévekkel a Bluetooth-os és egyéb izzók előtt jár.

philips-hue-blubs-and-station

Philips HUE teszt – második rész

El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy ezalatt a fél év alatt hogyan változott meg a rendszer és már közel sem arra használom, amire az elején terveztem. Mára már nem csak egy szett érhető el a lakásomban, hanem a Philips HUE Friends, tehát barátai, így az asztali lámpa és LED égősor is. Tehát összesen 3 izzó 1 asztali lámpa és egy LED izzósor található itthon. Mára már ezek nem az egész lakásban, hanem kizárólag egy szobában érhetőek el.

Na jó de mit kezdek ennyi fénnyel? 🙂 Szerintem mindenki életében nagyon fontos a fény. A fénnyel határozzuk meg a napszakot, a fénnyel töltődünk fel, a fény az, amivel dolgozunk. Ti is biztos észrevettétek, hogy mennyivel kevesebb a fény ilyenkor télen a borús időben, mint nyáron. Imádom nyáron, mikor 11 órakor az egész lakáson át bejön a napfény és kivilágítja a szobát. Ilyenkor tudok dolgozni. Reggelente most is az első dolgom, hogy elhúzom a függönyt és beengedek annyi fényt, amennyit csak lehet. A fényekkel harmóniát teremthetsz magad körül, úgy ahogy semmi más.

Ha kényelmesen szeretnél dolgozni otthon, akkor ugye rendet raksz, leülsz az íróasztalhoz, és nekilátsz. Azon gondolkoztam, hogy a lámpákkal lehet-e olyan közeget létrehozni, ami nem zavaró, megnyugtató és persze jól néz ki. Igen, lehet.

Philips HUE – Harmónia a lakásban

Tehát fogtam magam, és a 3 izzónak vásároltam az IKEA-ban pár rendkívül egyszerű lámpaburát és beraktam őket a szobába. Vásároltam mellé egy kislámpát és egy LED izzósort is, hogy megnézzem, ezek mennyire használhatóak, ha már egyszer átalakítom az egészet. Elkezdtem utánanézni olyan alkalmazásoknak, amik harmóniát teremtenek, illetve olyan fényeket adnak, amik nyugtatóak, próbáltam kitapasztalni, hogy melyek azok színek, fényerősségek, amik bizonyos napszakokban nem zavarnak, de mégis az egész lakás sokkal szebb és beláthatóbb.

Ilyen alkalmazás rögtön a Goldee. Ezzel az appal könnyedén létrehozhatunk olyan harmóniát, ami kényelmessé teszi a munkánkat vagy adott esetben az elalvást. Nézzétek meg az alábbi videót:

A videó nem teljesen az alkalmazásról szól, inkább ugye a Goldee saját termékéről, mellyel irányíthatod fényt. Azonban, ahogy a srác is mesélte, hogy a fény mindent megváltoztat, és hogy a házban azért nem érezte otthon magát, próbált ezen változtatni. A HUE előnye, hogy tényleg számtalan színt képes generálni, ami nekünk természetes vagy éppen kényelmes. Miután elkezdtem használni az alkalmazásukat, rájöttem hogy saját témákat érdemes létrehozni. Mikor például hazaérek, vagy netezek, vagy éppen zenét hallgatok. Ezekhez megfelelően folyamatosan igazítom a lámpák fényét és mikor éjjel 1-kor kell valamin dolgoznom, olyan mintha nappal lenne itthon, pedig csak 3 égő világít szinte csak 20 százalékon, különböző színekkel.

A Philips HUE előnye a szín. Az, hogy bármilyen színt képes vagy kikeverni, akár a kedvenc színeidet, akár egy olyan színt, ami neked kényelmes vagy jól tudsz alatta olvasni. Szerintem kislámpánál borzasztó olvasni, néha a könyv egyik fele, néha pedig a másik fele világosabb. A HUE izzókkal az egész lakást bevilágítom 30%-on és olyan sárga színt keverek, ami az olvasáshoz tökéletes számomra.

Tehát, az elején az iPhone-nal való irányítás most már teljesen más értéket képvisel. Most már nem arra használom az alkalmazást hogy lekapcsoljam a lámpákat, hanem arra hogy “irányítsam őket”. Kedvemre szabjam a színeket, és harmóniát hozzak a lakásba.

Philips HUE barátai

philips-hue-team-up-to-introduce-lightstrips-livingcolors-bloom-1

Az alapszett mellé lehet “barátokat” is vásárolni. Egyelőre az asztali lámpával, a Bloom-al, illetve a LightStrips-szel, tehát LED izzósorral találkozhatunk. Mindkét termék hasonlóan megbízható, mint az izzók, tehát bátram ajánlom őket. Az asztali lámpa kicsi, viszont a falnak fordítva rendkívül szép szórt fényt képes leadni. Hasonlóan 16 millió színben képes pompázni és vezérelhető az összes iPhone alkalmazással.

PhilipsDisney_Micky_LC_Bloom_gruen_Amb

A Bloom-ot én az iróasztalra raktam, többször kérdezték már ismerősök, hogy az micsoda, mikor mondtam hogy lámpa, láttam a meglepődést az arcukon… Szinte észrevehetetlen, szép fehér műanyagból van, de inkább kerámiára hasonlít. Többször esett már le, de egyetlen karc sincs rajta és persze továbbra is működőképes, tehát strapabíró. Önmagában sajnos nem működik, tehát kell hozzá a Philips HUE alapszett, amivel irányítani lehet. Külön bekötésre nincs szükség, bekapcsolása után rögtön látja a HUE kommunikációs doboza és máris használhatjuk. Ára 26.900Ft.

hue2

A Philips LightStrips már egy picit érdekesebb eszköz. Épp karácsony előtt kaptam, így mi leginkább karácsonyfa égőnek használtuk pár héten át. 🙂 Nagyon trendi volt, ahogy az iPhone-nal irányítottuk a LED izzósort.

Én jelenleg a TV mögé raktam, így nem zavaró, folyton be van kapcsolva mert kellemes kék színt ad. Ezt egyébként egy fehér falra irányítom, tehát egyáltalán nem zavaró, sőt, szinte imádom a LED izzósort, szerintem vásárolok majd még belőle, mert szinte mindenhova felrakható, például éjszaka jól jön majd az előszobába is. Kiemelhetsz vele bútorokat vagy felragaszthatod polcok aljára. Az egyik legjobb dolog a HUE izzók mellé, bátran ajánlom! 🙂 Ára: 26.900Ft.

Játék a Philips HUE-val

Természetesen megannyi alkalmazás között van kevésbé hasznos, vagy éppen mókás app is. Ilyen például a HUE Disco, a MagicHUE, vagy az Ambify. Ezek mind-mind zenére váltogatják a HUE izzók színét, ami persze, hogy látványos. 🙂

Például saját tűzijátékot is imitálhatunk a HUE izzók segítségével. 🙂 Az App Store-ban már elérhető az alkalmazás, de mindenképp nézzétek meg a videót:

Konklúzió

Tehát a Philips HUE nem csak egy izzó, ami iPhone-nal irányítható. Ennél jóval több, és amiatt, hogy ennyire testre szabható, folyamatosan érkeznek rá újabb és újabb alkalmazások, igazából csak a fejlesztők kreativitása szab határt, hogy mire használhatjuk a lámpákat. Az elmúlt fél évben olyannyira hozzászoktam, hogy kifejezetten zavar, ha valahol egy nagy lámpa, vagy kislámpa ég, és mikor hazaérek 1-1 hosszú nap után 1-1 kattintással azt kapom, amit szeretnék. A Philips HUE kétség kívül nem olcsó megoldás, de amennyire képes ez a kis eszköz, ár/érték arányban megéri. Akinek lehetősége van, hogy vásároljon, az ne habozzon, élvezni fogja! Mostanában egyébként kedvezményes áron adja az Alaza.hu a Philips HUE szetteket, kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Nagyon tetszik!!! Ha valami oknál fogva nincs telefon sem iPad akkor hogyan irányítható?

  2. Illetve a Led sort ugyanúgy be kell kötni 230-ba? Vagy hogy kap áramot? Bocsi ha hülyeség:D

  3. Egy baj van! Drága!

  4. @lacika88: Igen Windows-ra és Mac-re is van alkalmazás, tehát nem kell hozzá telefon. Nyilván Androiddal és Windows Phone-nal is irányítható.

    @lacika88: Igen. 🙂 Bedugod a konnektorba.

  5. Én még decemberben vettem egy start kit-et, majd plusz “izzókat” hozzá. Nekem nagyon bejött ez a lámpa szett.Én nem meglévő lámpába üzemeltem be, hanem “rejtett” világítást csináltam. Ha csak simán felkapcsolod, mint egy normál lámát, akkor halogén izzó fényt ad. Sokszor csak ezzel világítok a nappaliban. Majd néha bekapcsolom a színváltást is. Az alap programmal csak állandó fényt lehet csiholni, lehet különböző beállításokat elmenteni és ikon csinálni a progin belül, elnevezni ahogy akarod és utána csak megérinted és az elmentett színeket kapcsolja be. Elég látványos tud lenni. Ami ajánlott progi még, az a Hue Disco. Ebben lehet színváltásokat kapcsolni, időzíteni, zenére villognak a lámpák és van még stroboszkóp effekt is. Elég látványos!

  6. Nincsen más Ledes változat, ami nem a normál körte, hanem LED?:(

  7. féloff: A megrendelésnél nem lenne jobb a radio button helyett egy check box?

  8. Tuti veszek ilyet!

  9. @Zjunior: Valamikor érkezik, de még nincs pontos dátum!

  10. @nymadwe: Az a baj a megrendelő form nem engedte. :/

  11. Valaki tudja esetleg hogy van különbség a hue lux és a sima hue izzók között? ha van egy hue start kit ahhoz hozzá lehet rakni a lux izzókat is? Azért kérdezem mert a lux jóval olcsóbb per darab.

  12. @szorian: A LUX csak fehér/sárga fényre képes nem több színre, de ugyanúgy kell ugye a Starter kit. Amiben persze van egy bridge, tehát elvileg azzal a bridge-el ha külön veszel sima HUE izzókat, akkor azt is tudod irányítani, de ennek utána kell olvasni.

  13. @admin: köszi hue kit van otthon de nem tudom miért azon valószínű hogy átcsúsztam hogy csak fehér és sárga fényre képes.


Add a Comment