fbpx Skip to content

Rengeteg iPhone-nal irányítható kütyüt teszteltem már, azonban a Philips Hue meglepett. Mikor megjelent, akkor én éppen Bluetooth-os égőket teszteltem, és nem gondoltam volna, hogy valaha is kipróbálom, vagy használni fogok egy drága Wi-Fi-s égőszettet. Lassan 1 hónapja vannak nálam a StarKing-tól a Philips Hue égői, pontosabban egy szett, tehát 3db.

Screen Shot 2013-07-06 at 20.19.53

Már a kicsomagolása alatt egyfajta minőségi “Apple” érzés fogott el. A nem éppen kis doboz, gyönyörűen kivitelezett, tökéletesen elhelyezett termékeket tartalmaz. A doboz önmagában egy how-to, hogy hogyan kell beállítani és használni az égőket.

1026_philipshub_1200-660x440

Az egész eszköz Wi-Fi-s, tehát az égők wifi kapcsolat alapján csatlakoznak a Philips eszközdobozhoz, majd pedig az kábel segítségével a routerhez. Ez azt jelenti, hogy minden kábel bedugása és az égők becsavarozása után már működik az eszköz. Automatikusan felismeri az égőinket, 1-1 lépést kell csak megtenni, és persze elnevezni az égőinket. Ezután már csak az alkalmazások vannak hátra, és persze hogy rájöjjünk, mi az ideális nekünk.

05486109-photo-philips-hue

Nem mennék bele a számokba, inkább tapasztalatokról beszélnék. 1db égő körülbelül 20nm-t tud kellőképpen bevilágítani, nekem körülbelül ekkora a hálószobám, így probléma nélkül elég 1 égő, ezt használom este is fél vagy 1/4 erővel kislámpaként. 1db égőt használok még a konyhában, illetve a bejárati ajtónál, így pont elég volt 1 szett, ami 3 égőt tartalmaz. További égőket igény szerint vásárolhatunk hozzá külön is. Számomra maximum még a fürdőszobába kellene egy, de úgy gondolom, hogy nem életbevágó.

Az égők ára nem olcsó, 1db-ot körülbelül 17.900Ft-ért vásárolhatunk meg, a szett ára pedig 59.900Ft. Ettől egyébként a legtöbb ember elborzad, amit nem is csodálok, mert nem olcsó. Azonban ha úgy adódna, hogy még egyszer meg kellene vennem a szettet, újra megvenném. Ennyi idő alatt beleszerettem a Philips Hue-ba és rájöttem, hogyan tudom kiaknázni minden lehetőségét.

Először is a Philips Hue saját alkalmazásával találkozunk. Az már önmagában is érdekes, hogy bizonyos fotók vagy a kamerával készített képek színösszetételéből készíthetünk fényt, tehát az égők olyan fényekben fognak pompázni, amilyen az adott fotó, vagy kép. Így a kamera segítségével beállíthatjuk a kinti napsütés vagy éppen borús idő fényösszetételét a lakáson belülre.

mzl.pxuhkejy.320x480-75 mzl.xgpoeqpc.320x480-75

Tehát azon túl, hogy beállíthatunk a napos tengerparttól a hideg hegyvidékeken át az olvasólámpáig bármi színt, az alkalmazás egyenként is képes irányítani az égőket. Ezeket a különböző szetteket a Philips “scenes”-nek nevezi, ebből egyébként több száz tölthető le a Philips Hue weboldaláról, amiket a felhasználók készítettek.

mzl.miwxuqaf.320x480-75 mzl.gryelhzc.320x480-75

Az alkalmazással reggel ébresztő gyanánt felkapcsolhatjuk a villanyt időre, illetve automatikusan lekapcsolja azt, ha elmegyünk otthonról, vagy már előre felkapcsolja, mikor látja, hogy hazaérünk. Ezt a funkciót ugyan még nem teszteltem, de nyilván a GPS használata miatt picit jobban merítheti az akkumulátort.

Ha már a fel- és lekapcsolásnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a lámpákat manuálisan is kapcsolgathatjuk. Én mikor hazaérek este, nem szoktam keresgetni az appot, felkapcsolom az előszobai villanyt, majd pedig az ágyból kapcsolom le később. Az izzó egyébként A kategóriás, így nyilván nem fog a fogyasztásban nagy szerepet játszani. 🙂

Philips-Hue-Version-1.1-update

Aki azt hitte, itt vége is van, az nagyot tévedett. Most kezdődik csak a Philips Hue világa. Mivel a Philips nem állt meg ott, hogy akkor kiadtam egy izzót, épített hozzá egy SDK-t is. Így manapság már rengeteg alkalmazás létezik hozzá, és sok elvetemült fejlesztő fejleszt rá. Ezek mellett maga a Philips is fejleszti folyamatosan szoftvert és persze az SDK-t, így még több, még egyedibb app születhet hozzá, például már a neves IFTTT is támogatja.

Tehát már egy egész közösség épül ezekre az izzókra. Nézzük meg, melyek azok az alkalmazások, amiket érdemes letölteni a telefonra. Először is az Ambify, mellyel bulihelyé változtathatjuk a nappalit az égőkkel:

[appstore id=”588259601″]

Hasonló alkalmazás még a MagicHue, mely eltér a Ambify-től, itt a mikrofon segítségével irányíthatjuk a lámpáinkat, azonban ez az alkalmazás picit fapadosabb. 🙂

[appstore id=”586219707″]

Az utolsó megemlítendő alkalmazás iOS-re a Hue Disco nevű app. Itt már például egyes lámpákat külön is vezérelhetünk Disco módban, illetve Stroboszkóp mód is elérhető vele:

[appstore id=”581258186″]

colors-wheel@2x

Természetesen az iOS mellett az ágyban a laptopunkról is lekapcsolható az égő, így elkerülhető a “ki kapcsolja le a villanyt” probléma. 🙂 Erre OS X esetén a legjobb ingyenes megoldás a Ambience labs: http://www.ambiancelabs.com. Windows-ra egyelőre még nem kerestem, de ha talál valaki, mindenképp írja meg hozzászólásban.

Konklúzió

A Philips Hue nem csak egy égőcsalád, annál sokkal több, és a fejlesztőknek hála folyamatosan bővülnek a felhasználási lehetőségei. Az ember nagyon könnyen beleszeret és rájön, hogy hogyan illeszkedhet be ez az eszköz az otthonába. Az égők tulajdonképpen bármilyen színt képesek felvenni és az alkalmazások segítségével akár bulit is csaphatunk velük otthon. Az ára sajnos nem átlagos, de úgy gondolom megéri a pénzért. Mostanában egyébként kedvezményes áron adja az Alaza.hu a Philips HUE szetteket, kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Hát nem hiszem, hogy tömegesen viszik.
    Tény, hogy az Apple termékek minőségi és presztige termékek, de 180 eFt. átlag keresetű országban van ember aki 3 izót 60 eFt.-ért vásárol meg mert vezérelheti az iPhone-jával Isten bizony bűnnek tartom !

  2. Tényleg kurva jó és teszik az 5let és a kivitelezés, de ennek az árnak még a fele is rengeteg. Még ha fél milkát keresnék még akkor is nagyon, nagyon meggondolnám…

  3. Oké. Tegyük fel, hogy megveszem az égőket. Le is töltöm az alkalmazásokat hozzá. Az szerintetek milyen felhasználói élmény, hogy 4 alkalmazás közül kell válogatnom mit szeretnék csinálni? Még ha az alap alkalmazásba építenék bele a többi alalmazás tulajdonságait, akkor az jó lenne. De így… na mind1

  4. Ettől van hányingerem, hogy ennyire palimadárnak nézik az embert és 3-4x-es áron árulják a kiegészítőket, csak mert apple.
    Az egész anyagár 10.000ft, és aják 60.000-ért… Van bőr a pofájukon.

  5. @lol79: Többféle képpen lehet ezt felfogni. Igen meg lehet oldani olcsójánosként, igen vannak azok akik megengedhetik maguknak, igen vannak olyanok akiknek nincs rá szükségük.

    Neked például erre nincs szükséged, de azért ide jössz any@zni. Több levelet kaptunk már a cikk után kérdésekkel, akik többek között vásárolni fognak, mert tetszik nekik, de nem jöttek ide ilyeneket leírni. Nem értem ilyenkor mi a problémád, miért nem csinálod akkor meg magadnak, ezért ez a hozzászólásod teljesen felesleges.

  6. @admin

    Hagyjad, csóró szegény 🙂

  7. A Cégünknél a kinti megjelenés óta – több mint fél éve – van ilyen izzócsalád, az egész iroda ilyen izzókkal van felszerelve, csak jót tudok róla mondani! Nem bántam meg, hogy megvettük..
    Megvettük a “vacak” magyart is ha valaki meg akarja nézni a különbség eléggé szembeötlő, direkt “szégyenfoltnak” meghagytunk egy darab bluetoothbulb izzót…

  8. Elmondtam a véleményem, ennyi.
    Senki nem beszél itt DIY, olcsójános dolgokról, vagy arról, hogy ki engedheti meg magának. Én is apple fan vagyok, de van amit már az Én gyomrom se vesz be.
    Nem anyáztam.
    Ha anyáznék, az kb így hangzana: Expa, anyád a csóró! De nem anyázok…
    Részemről témát lezártam.

  9. @lol79: sorry. akkor nekem jött le máshogy. A héten egyébként fogok még írni hasonló termékekről, amik iPhone-ról vezérelhetőek, várom véleményed. 🙂

  10. @lol79: 10 ezer az anyagár. Igen, a fejlesztés ingyenes, a gyárban a villanyszámla ingyen van, a dolgozók önkéntes munkában csinálják, nem fizetésért, és mellesleg adók sincsenek rajta. Gratulálok az értelmes kommentedhez.

  11. Várjuk a hasonló cikkeket! THX!

  12. Jézusom! Egy sima RGB LED izzó távirányítóval 5000-6000 Ft környékén bármelyik világítástechnikai boltból beszerezhető. Lehet gondolkodni, hogy megér-e 40-50 ezer forint plusz kiadást, hogy ne a saját távirányítójával, hanem az iPhone-odról szabályozd a fényt.

  13. nem úgy volt, h ez vmi magyar találmány? 😀

  14. Szombaton megvettem a Start Kit-et, nagyon jópofa! 🙂
    Én nem meglévő lámpákba csavartam be, hanem “rejtett” izzóként használom, külön foglalatokban vannak elhelyezve a szoba három pontjában. Nagyon látványos, hangulatos tud lenni.Az izzó mindenfelé világít, nem csak előre! A “gyári” program is jó, de megvettem a Hue Disco-t, az szerintem kötelező darab hozzá!
    Ha valakienek kérdése van, szivesen válaszolok!

  15. Sziasztok! lehet h hülye kérdés,de én és az elektronika nem vagyunk “jó barátok 🙂
    mindenképpen szükséges hozzá a lámpatest avagy trafó..???
    mert egyenlőre nem jutottunk el odáig a lakás felújítás terén h lámpákat vegyünk.. “hiszen elég a foglalat” 😀
    úgyse a lámpát nézed,hanem a fénye a lényeg 🙂

  16. Sziasztok! Ráadásul távolról – amikor nem vagy otthon – is vezérelheted az izzókat. Pl. ha elmész üdülni. Persze vannak automata kapcsolók, amelyek ezt véletlenszerüen megteszik, de az ember általában nem tesz több lámpához ilyet vagy nem is lehet, ezzel pedig azokat is tudod kapcsolgatni. Én még most gondolkodok egy ilyen set beszerzésén, mivel többféleképpen ki tudnám használni. Pont az ára miatt gondolkodom még rajta.


Add a Comment