fbpx Skip to content

Nagyon régóta használok itthon Philips Hue izzó rendszert. Szeretem őket, mivel nagyon kényelmes megoldás az itthoni világításra, és mellette számtalan egyéb dologra is jók.

IMG_7251

2 hete kaptam egy LIFX izzót, mely szinte teljesen megegyezik a Philips Hue-val, azonban itt nincs központi egység. Az LIFX maga csatlakozik az otthoni Wi-Fi hálózathoz, tehát nem kell külön egy központi egységet vásárolnunk a használatához.

Teszteltem már korábban Bluetooth-os izzót, ugye a Philips termékét, és most a LIFX-et, aminél kellemes meglepetés ért. Egyérsz már maga a csomagolás is szép, én kifejezettem szeretem, ha valamit nem csak odaraknak kis kínai dobozban, hanem szépen van becsomagolva, leírással a beállításhoz és így tovább… Ebben a LIFX rögtön elnyerte a tetszésemet, azonban nagyobb kérdés volt az, hogy mennyire erős az izzó, mennyire gyorsan reagál, mennyire jó az alkalmazás, és persze hogy más appok mennyire támogatják. Ennek jártam utána.

Telepítés, maga a hardver

9026340

A dobozból kivéve egy igen robosztus dolgot kapunk. Van benne anyag, szokták mondani. Az egyik oldalon van egy reset kapcsoló, ez ahhoz kell, ha esetleg másik Wi-Fi-re szeretnénk rácsatlakoztatni a LIFX-et. Becsavarás és felkapcsolás után körülbelül 10-20 másodperc alatt vált elérhetővé az izzó Wi-Fi-n. Az App Store-ból letölthető LIFX appal könnyedén beállítottam rajta az itthon Wi-Fi-t majd pedig az “újraindult”.

Unknown-1

Miután a lámpát felkapcsoltuk, 10-15 másodperc után egy apró villanással jelzi, hogy ő bizony csatlakozott az otthoni hálózathoz. Ezután már könnyedén vezérelhetjük az alkalmazással. Hasonlóan a LED izzókhoz, 16 millió színt tud és 2000-8000 Kelvin színhőmérsékleti-skálán működik, illetve 75 wattos teljesítményre képes.

40.000 órát képes világítani, ami egy átlagos háztartásban 27 évig elég. Összesen 100 égőt tudunk egy háztartásban használni, amennyiben egy Wi-Fi routerünk van. Nos ezek voltak a száraz adatok, nézzük meg az alkalmazást és a támogatást.

LIFX app, használat

bulb-phone

Kellemesen érintett az app felülete is, szép letisztult, könnyen kezelhető. Igaz a színek keverését még gyakorolni kell, de könnyedén fel-le lehet kapcsolni a LIFX-et vele, illetve akár X százalékon is használhatjuk az izzót. Külön állíthatjuk a színtelítettséget, tehát a fehér és a szín egyensúlyát és azt is, hogy milyen színben világítson. Csoportba rendezhetjük az otthoni LIFX-eket és ezzel könnyedén irányíthatunk csak egy szobát, vagy egy külső helységet.

Külön menüpontot kaptak az “effektek”. Itt például a zenére változtatják a színüket a LIFX-ek, vagy “gyertya” módba rakhatjuk, vagy akár stroboszkópként is használhatjuk, ami tényleg elég brutális. A LIFX fejlesztői ezeket az effekteket folyamatosan fejlesztik, frissítik.

Egyébként az API-nak hála egyre több alkalmazás támogatja a LIFX-et is, így szép lassan bővül majd az a lista, amire az égő képes lesz.

Konklúzió

Önmagában ez egy nagyon jó termék. Az izzó rendkívül erős a 75 wattnak hála, gyorsan lehet vele kommunikálni és központi egységre sincs szükség. Aki nem akar költeni egy teljes Philips Hue szettre, mert csak egyetlen izzóra van szüksége, annak mindenképp ajánlom ezt, mert tényleg jó. Azonban ha össze kellene hasonlítani a Hue-val, ami ugye drágább, akkor a Hue többre képes. Például nem csak otthon, hanem akár másik kontinensől is irányíthatjuk az otthoni világítást, több 100 alkalmazás érhető el rá. Tehát ebben a formában a Hue helyzeti előnyben van. A LIFX emellett persze olcsóbb. Megvásárolni a haza LED LEET-től tudjátok 26 899 Ft-os áron, vagy akár meg is nyerhetitek tőlük.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Miért olcsóbb a LIFX, ha egy darab 27000 forint belőle?

  2. @jarodfree: mert ezt darabonként meg tudod venni, nem kell hozzá központi egység. a Hue esetén az alapcsomagban lévő központi egység nélkül nem megy.

  3. Ugye csak viccnek szántad, hogy 1 izzó bármire is elég lehet 1 lakásban?! A Hue 5 izzóval+bridge-el kerül ennyibe…
    De ha csak a 3 izzós HUE szettet veszed meg akkor is kb 24k-val vagy beljebb, mintha a LIFX-ből vennél hármat!

  4. Pontosítva: A Hue 5 izzóval+bridge-el kerül annyiba, mint ebből 3…

  5. @e30allrad: ha legalább három izzó kell, akkor vedd a Hue-t. ha viszont nem kell 3 izzó, csak 1, akkor felesleges a Hue. a teljes háztartás összes izzóját úgy sem fogod ilyenre cserélni, sem a Hue-ra.

  6. Én is régóta használok már Philips Hue-t, de szerintem a 3db.-os kezdőcsomag is kevés. Én összesen négy izzót használok itthon, de gondolkodom, hogy vásárolok még párat. A LED szalag érdekel még. Sajnos a GU10-es foglalatú Hue fényereje kicsi szerintem, így azokat nem fogom kiváltani. Lehet, hogy a LIFX-hez nem kell központi egység, de tényleg drágább ha darabonként megveszed.

  7. nálunk 3garnitúra 3db-oshue működik az irodában, eddig tökéletesen megvagyunk vele elégedve, minden más xar izzó csak eddig próbálkozás volt – bárki is gyártsa. Ebből is most rendeltem egyet és ha xar megy ez is a szégyenpadra a többi mellé…

  8. 75 watt?! Hagyományos izzó, nem energiatakarékos?

  9. @Lusta: Gondolom a 75 W a “fényerő” akarna lenni, valójában 17W-on működik. Ideje lenne már leszokni arról hibás berögződésről, hogy a fényforrás fényerejét állandóan wattban próbáljuk meghatározni, így aztán állandóan kavarodás van, hogy most akkor 75 W-ot fogyaszt vagy egy hagyományos 75 wattos izzó fényerejével, bír, ám csak 15 wattot fogyaszt. Nagyon nem mindegy. Egyébként is a lumen (fényáram) vagy a lumen/watt a lényeges paraméter, ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen erősen világít a fényforrás.
    Az ára meg egyszerűen nonszensz. 4-5 ezer forintért kapni lehet hasonló izzót saját távirányítóval, bár azok lehet, hogy kisebb teljesítményűek. Hogy ér-e ötször annyit az a tény, hogy iphone-on szabályozom az fényforrást, nem a saját távirányítójával, háát… mindenki döntse el maga.

  10. Ez semmilyen szinten nem olcsó. Ha már 30-40 rongyot költök akkor azért inkább hármat veszek, mint egyet. De ha cserélni kell, akkor se mindegy, hogy 30-ért veszek újat vagy tizenvalamennyiért.

  11. @Ronaldo: Ez nekem is erősen szemet szúrt, pláne ebben a kontextusban: “Hasonlóan a LED izzókhoz, 16 millió színt tud és 2000-8000 Kelvin színhőmérsékleti-skálán működik, illetve 75 wattos teljesítményre képes.” Ez már bocsánat, de bullshit. Ekkora félreírást elég gáz elkövetni. A cikk azt sugallja, hogy az alany nem LED, és 75 wattos. Itt el is kezdtem rajt gondolkozni, hogy halogénben hogy oldják meg a színváltást, illetve, hogy ki az aki 75 wattost vesz drágábban, mintha 15 wattost venne…
    Ilyen, hogy 75 wattos teljesítményre képes, nincs. Hangfalaknál van, itt nincs, de ha ragaszkodunk hozzá, a felvételénél több teljesítmény leadására nem is lehet képes, tehát ez max 17W, különben feltaláltuk az örökmozgót, vagy a kifogyhatatlan energiaforrást.
    Helyesen max így hangzik: 75 wattos normál izzó fényerejét hozza. Vagy elkezdjük használni a lumen-adatokat mint fényerősség.
    Aztán meg a cikk nélkülözi a gyártó megnevezését, kb mintha mindenki tudná, hogy Sylvania, ezzel szemben a Philips-et állandóan emlegeti, mikor leírja a Hue-t. Érdekes na, de mondjuk nekem is fáradt napom van, fogjuk ezeket erre… 🙂

  12. @Ffx: Igazad van, meg persze a másik kollégának is. Nem értek sajnos ennyire az izzókhoz 🙂

  13. 75 wattos teljesitmeny az nem egyenlo a 75 wattos fogyasztassal tökik. Nem az iroval van a gond.

  14. Mi az hogy "hasonloan a led izzokhoz" "75 watt ?? " stb stb stb , Legalabb egy villanyszerelot be kellett volna hivni az utcarol 🙂 aki atolvassa , mar bocs de ez igy kicsuszott 🙂 amugy meg ertelmetlen marhasag !

  15. na – kozben latom masnak is szemet szurt 🙂

  16. Azt a házat a város felett elfogadnám viszont ennek a wifis égőnek semmi értelmét nem látom. Egyáltalán nem vágyom rá hogy kék meg rózsaszín fények legyenek itthon, meg hogy hazafelé közeledve bekapcsoljanak a lámpák.

  17. TELJESÍTMÉNY 17 W
    SZABÁLYOZHATÓSÁG IGEN
    ÉLETTARTAM 40000 ÓRA
    SUGÁRZÁSI SZÖG 130 °
    FÉNYÁRAM 1000 LUMEN
    FÉNY HASZNOSÍTÁS 59 LM/W
    MAGASSÁG 65 MM
    SZÉLESSÉG 65 MM
    HOSSZÚSÁG 135 MM
    SÚLY 288 G

  18. Ilyenkor gratulalni kell, hog megvetted, vagy mire varsz?

  19. 1000 lumen nem rossz a hue alapszettben 600 van csak megadva…

  20. A LED LEET-en ma csak 19990! 30ért gondolkodnék rajta, de így már ok…


Add a Comment