fbpx Skip to content

Okos kamerákról már többször írtunk itt a blogon, most ismét két terméket szeretnék bemutatni nektek, amik személyes kedvenceim, és bátran ajánlom őket.

IMG_0715

Több mint egy éve írtunk a Dropcamről, amit időközben felvásárolt a Nest, és így Nest Cam lett belőle. A Nest Cam szerintem az egyik legjobb okos kamera otthonra, de időközben megjelent a Netatmo kamerája is, ami ugyancsak érdekes lehet számotokra. A két kamera között rengeteg különbség van, így kényelmesen ki tudjátok választani a számotokra legmegfelelőbb típust.

Nest Cam

IMG_0720

A Nest Cam nem a legolcsóbb okos kamera a piacon, de én még nem találkoztam ennél könnyebben telepíthető, vezérelhető típussal. Körülbelül 3 éve használom a Dropcam / Nest Cam kamerákat és eddig mindig tökéletesen működtek. Mióta a Nest megvette, néhány funkcióval kevesebbre képes a kamera, ilyen például a GPS alapján bekapcsolás, kikapcsolás, de a cég szerint ezek a funkciók hamarosan belekerülnek. Igazából részletkérdés.

Nézzük a száraz adatokat:

  • 1080p videó felvétel
  • 3 megapixeles kamera
  • 130 fokos látószög
  • éjszakai mód – 6 méteres infravörös látótávolsággal
  • Wi-Fi 2.4 és 5GHz támogatás
  • h.264 kódolású videó, a kevesebb adatforgalom érdekében
  • Banki biztonságú kódolás 128-bit SSL és egyedi 2048­-bit RSA kulcs segítségével, hogy videóinkat ne lássa más
  • Modern, falra szerelhető szerkezet, ami 380 fokban elforgatható
  • Hangszóró és mikrofon támogatás

Unknown-5

A Nest Cammel nem kell kompromisszumokat kötnünk, az 1080p felbontásnak hála rendkívül részletgazdag videofelvételt készíthetünk, és a 130 fokos látószög is bőven elegendő lehet mindenki számára. Alulra és felülre 4-4 darab infravörös szenzort épített be a Nest, így éjszaka is kellően megvilágítja az egész szobát. Rendelkezik mikrofonnal, illetve hangszóróval, ezáltal távolról is hallhatjuk a kamera által felvett hangokat, a hangszóró miatt pedig akár beszélhetünk is a kamerán keresztül.

Screen Shot 2016-02-29 at 10.18.38

A Nest Cam telepítéséhez csupán egy okostelefonra van szükségünk. A kamera hátulján lévő QR kódot beszkenneljük a Nest alkalmazás segítségével, és követjük az utasításokat. Az alkalmazás rendkívül könnyen kezelhető, és itt jön a Nest legjobb része, maga a szoftver. A Dropcam rengeteg energiát fordított a fejlesztésre, így a hardver mellet szoftveresen is odatette magát a cég.

Screen Shot 2016-02-29 at 10.35.21

Az iPhone mellett akár weben is nyomon követhetjük a kamerát, visszanézhetjük az elmúlt napokat vagy heteket (külön előfizetést igényel), beállíthatunk értesítést, ha valaki belép a zónába, és kialakíthatunk úgynevezett mozgási zónákat. Ez azt jelenti, hogy ha például csak a szoba egy részét szeretnénk megfigyelni, és értesítést kapni, akkor akár bele is zoomolhatunk az 1080p-s felvételbe, akkor sem fog drasztikusan romlani a felvétel. A zóna beállítás pedig akkor lehet jó, ha például csak ajtó nyitásra szeretnénk értesítést kérni, így beállítjuk, hogy csak az ajtó tetejét figyelje. Kis állatokra is gondolt a Nest: nálam például a macskám állandóan járkál a lakásban, de a kamera nem jelez, csak ha kinyílik az ajtó!

Különböző zónákat különböző színekkel jelölhetünk meg, így az értesítéseket is így nézhetjük vissza. Bármikor készíthetünk úgynevezett klipeket a videó feedből, illetve Timelapse-re is képes a szoftver.

Nest Cam előfizetés

Alapjában véve a kamera nem vesz fel, tehát nem készül videofelvétel csak élőben nézhetjük. Nest Aware-nek hívják azt a szolgáltatást, amivel 0-24-ben képes a kamera a felhőbe feltölteni és menteni. Tehát nincs szükségünk SD-kártyára, FTP-re, bármi ilyesmire, ami kényelmetlenné tenné ezt az egész rendszert. Havi 10 dollárért 7 napnyi felvételt tárol nekünk a kamera folyamatosan. Tehát egész hónapban, 0-24-ben felvételt készít és 1 hétre visszamenőleg bármikor megnézhetjük, hogy mit látott a kamera. Van 30 napos archiválás is, ez picit drágább. Ahogy fent említettem, ezekhez kizárólag mi férünk hozzá a banki biztonsági szintű feltételek miatt, de természetesen bármikor kikapcsolhatjuk a kamerát, ha otthon vagyunk, így nem kell kételkedni a Nest-ben.

Unknown-6

Alapjában véve minden kamerához 1 hónap ingyenes Nest Aware-t kapunk, ezután pedig előfizethetünk a szolgáltatásra. Ezt a webes felületen, vagy akár telefonon is megtehetjük. Átlagosan 1GB-ot tölt fel naponta a kamera, olyan 120KB/s sebességgel, de lejjebb is vehetjük a felbontást, akkor ez nyilván csökken.

Összességében semmilyen negatív dologgal nem találkoztam az elmúlt 3 évben, folyamatosan működött a szolgáltatás. Ha valaki olyan kamerát keres, amit csak bedug és az működik, akkor a Nestet ajánlom. Megvásárolható a Stylebolt-ban 79.980Ft-ért. Mivel elég sokat használtam már, így nyugodtan kérdezzetek itt hozzászólásban, de érdemes meglátogatni a hivatalos oldalt, mielőtt felteszed a kérdést, hátha ott van már a válasz.

Netatmo Welcome

IMG_0718

A Netatmo Welcome névre keresztelte a saját kameráját, ami merőben más, mint a Nest. A Netatmo kamera a család egy része, értesít, ha valaki hazaért, szól ha ismeretlen lépett be az ajtón, felveszi a mozgásokat, és taníthatjuk. 🙂

Kezdjük itt is a száraz adatokkal:

  • 1080p videó felvétel
  • 4 megapixeles kamera
  • 130 fokos látószög
  • éjszakai mód
  • SD-kártya
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n (2.4GHz)
  • LAN bemenet

Tehát a Netatmo kamera felbontása és felvétele szinte azonos a Nesttel, a látószög is ugyanaz, én a 3 és a 4 megapixel között egyáltalán nem vettem észre különbséget. Ugyanolyan élesek felvételek, hibátlan a felbontás éjszakai módban is. A Welcome nem a felhőben tárolja a videókat, hanem a saját SD-kártyáján. Ez az SD-kártya számítógépen biztonsági okokból nem olvasható, tehát ha le szeretnénk menteni a videókat, akkor a Netatmo oldalát kell használnunk. Így viszont nem is kell külön előfizetni a felhő szolgáltatásra.

Screen Shot 2016-02-29 at 11.08.17

A Welcome egyfajta idővonalat készít nekünk, így láthatjuk, hogy ki mikor érkezett haza, vagy éppen ment el otthonról. Szinte tökéletesen ismeri fel az arcokat, ezeket persze meg kell tanítanunk neki az elején, de 1-2 hét elteltével már tényleg hibamentesen szól, ha éppen idegen jött haza, vagy csak a 10 éves Áron. 🙂

Unknown-6

Felvételt készít akár minden mozgásról, vagy csak ha valakit nem ismer fel. A hozzá adott 8GB-os memóriakártyára rengeteg anyag ráfér, 1-1 mozgást csupán 3 percig vesz fel, tehát nem nagy fájlokról beszélünk. Természetesen élőben is nézhetjük a kamera képét, és számtalan értesítést is beállíthatunk, ha valaki hazaér vagy csak ha ismeretlen arcot lát. A Netatmo Welcome rendelkezik iOS alkalmazással és Apple Watch-ra is elérhető, illetve ahogy fent említettem, weben keresztül is ellenőrizhetjük, hogy ki van otthon.

Screen Shot 2016-02-29 at 10.59.33

A Netatmo Welcome megvásárolható a Stylebolt-ban 69.980Ft-ért, ide kattintva.

Összességében mindkét kamera más-más célt szolgál, és mindkettőnek meg van az előnye, hátránya. Részemről inkább a Nestet ajánlom, de a Netatmo is rendkívül tetszett és jól működött.

Bármilyen kérdésetek van a kamerákról, tegyétek fel nyugodtan hozzászólásban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Sajnos ahogy látom, Synology Surveillance Station egyiket sem támogatja 🙁
    Jó ez a NEST, de amellett hogy drága, még szinte ki is követeli magának az előfizetést. Miért nem tud helyi tárolóra dolgozni? Aztán ha éppen nincs net amikor kéne…

  2. @Kovács Péter: Nálunk csak Syno serverek vannak de ez nem okozott problémát 🙂 … több mint 3hónapja használjuk a “Welcome”-t és bevált – arra jó amire kellett…

  3. A NestAware-re hogyan fizettek elő Magyarországról?

  4. @orosz: Amerikába rakod magad és onnan menni fog, magyar kártyával is.

  5. @draft: szia ez azt jelenti hogy csont nélkül megy a synology Surveillance Station-el a welcome kamera? Ha igen akkor veszek egy ilyet.

  6. Szia, en vettem egy Nest kamerát de sehogy sem tudok előfizetni a nest aware-ra. Segitenél, hogy hogyan tudom Amerikába rakni magam? 🙂

  7. @Pitheller: Új Home-ot állítasz be és amerikai címet adsz meg, a mostanit meg törlöd. 🙂

  8. @Pitheller: VPN. Ha nem tudod mi az a VPN Google. Vannak ingyenesek is, Annyit kell tudjál a VPN ről, hogy ha lassú a neted belassítja a gépedet. SOkan használják stream miatt pl egy Horvát nyaralásnál a HBO-GO vagy DIGI alkalmazáshoz. Ilyenkor pont fordítva kell Magyarországot jelölöd meg, és menni fog. … Neked Amerikába kell hogy lássák a gépedet, ezért virtuálisan mintha ott lennél látja a nest, ezért tudsz ott regisztrálni.


Add a Comment