fbpx Skip to content

Az IKEA-nál elérhetővé vált a TRÅDFRI. Ez a saját maguk által fejlesztett okosizzó szettjük, ami már Magyarországon is megvásárolható!

IKEA TRÅDFRI okosizzó, okosotthon szett

Múlt héten felkerestem az IKEA-t, és beszereztem egy ilyen szettet, amiben van egy központi egység, egy hordozható távirányító és két darab izzó is. Ez 24 990Ft-ba kerül, úgymond ezzel lehet elindulni az IKEA-s okosotthon rögös útján.

Nem vártam semmit az IKEA szettől. Pontosabban sem egy Philips Hue-ra, sem pedig egy kínai gagyira nem számítottam, valahol köztük helyeztem el magamban, mit is tudhat ez.

Jelenleg a világ legjobb okosizzó szettje a Philips Hue, ami 56 000Ft-ba kerül, erről már korábban írtam ebben és ebben a cikkben. Ezért egy központi egységet és 3db színes izzót kapunk. A legolcsóbb okosizzók 8 000Ft-os áron vásárolhatóak meg, de ezek általában csak Bluetooth kapcsolattal vannak felszerelve, így én nem is szoktam ajánlani őket. Az IKEA okosan eközött helyezkedik el árban, mérsékelt szolgáltatásokkal.

IKEA TRÅDFRI

Több szett is kapható, de érdemes a központi egységet tartalmazóval kezdeni, ebben minden benne van ahhoz, hogy kényelmesen irányíthassuk a világítást az okostelefonunkról.

IKEA TRÅDFRI okosizzó szett

A szettben található 2db 12 wattos, 980 lumenes izzó, egy központi egység, mely Ethernet segítségével csatlakozik a routerhez, az ehhez tartozó USB és hálózati tápegység, végül pedig egy hordozható szabályozó/távirányító, amelynek a segítéségével párosítjuk majd az izzókat. A hordozható távirányító mágnessel rendelkezik, így az egyik felét felrakhatjuk a falra, az egységet pedig bármikor levehetjük és magunkkal vihetjük esetleg egy másik szobába. Az IKEA szerint 10 méteren belül kell lennünk, hogy irányíthassuk az izzókat, ez a tapasztalataim alapján jóval több is lehet, de függ a falak mennyiségétől (és típusától), és az interferenciától is. Nekem egyáltalán nem volt vele problémám. Az izzók fehér/sárga színskálára képesek, ami egy átlagos háztatásban bőven elegendő. A 12 watt is teljesen optimális, nekem kellően megvilágította a szobát.

A TRÅDFRI használata, beállítása – iOS app

Érdekes, hogy a központi egység önmagában nem képes párosodni az izzókkal. Tehát 1db központi egységet és egy izzót felesleges megvennünk, nem tudjuk őket párosítani, kell hozzá a hordozható szabályozó is. A fenti szett az, ami pont ár/értékben megfelel, ha az IKEA-val szeretnénk felépíteni az okosotthonunkat.

Az első lépés a központi egység beszerelése. Ehhez csatlakoztatni kell a routerhez az UTP-kábellel, illetve letölteni az IKEA alkalmazását.

[appstore id=”1195836071″]

Az alkalmazás magyar nyelven is elérhető, így tényleg csak követni kell az utasításokat. Pár lépés alatt hibátlanul beállítottam a rendszert, nem volt semmi probléma, szerintem még egy olyan gyerek is be tudja állítani, aki már tud olvasni. 🙂

IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS

Ahogy látható, a jeltovábbító nem igényel semmilyen extra hozzáértést, 1 perc alatt be tudtam állítani. Ezután jön egy távirányító, majd pedig az izzó:

IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS IKEA TRÅDFRI ALKALMAZÁS

Az alkalmazás frissíteni fogja a hozzáadott eszközöket, de eközben nyugodtan használhatjuk azokat. Miután hozzáadtunk mindent, az appon belül vezérelhetjük azokat a lakásban bárhonnan.

IKEA TRÅDFRI fényerő beállítása IKEA TRÅDFRI fényerő beállítása IKEA TRÅDFRI időzítő beállítása

Az izzókat külön-külön is tudjuk vezérelni, de csoportba is rakhatjuk őket, ha például a nappaliban három van. Ahogy már fent említettem, meleg és hideg fehér színekre képesek, tehát ezeknek az ötvözetével játszhatunk. Az alkalmazásban időzítést is beállíthatunk, például ha nem vagyunk otthon, automatikusan le- vagy éppen felkapcsolódjon a a világítás.

IKEA TRÅDFRI időzítő beállítása IKEA TRÅDFRI időzítő beállítása

IKEA TRÅDFRI fényvezérlés

A központi egység mellé még három kiegészítőt vásárolhatunk. Az egyik a már említett hordozható távirányító, a másik egy mozgásérzékelő, a harmadik pedig az úgynevezett fényerőszabályozó. Őszintén, a legutolsónak egyáltalán nem látom értelmét a távirányító mellett.

IKEA TRÅDFRI távirányító

IKEA TRÅDFRI mozgásérzékelőIKEA TRÅDFRI fényerő szabályzó

Az izzókat természetesen a hagyományos villany kapcsolóval is használhatjuk. Ha éppen nincs a kezünk közelében okoseszköz, akkor csupán le- majd felkapcsoljuk a kapcsolót.

Feketeleves

Mint mindennek, ennek is vannak hátulütői. Ilyen például az API-k hiánya. Jelenleg gyakorlatilag más alkalmazással nem tudjuk irányítani a TRÅDFRI-t. Pontosabban néhány fejlesztő már rájött hogyan kell, de az IKEA még nem támogatja hivatalosan. A honlapon azt írják, hogy erre törekednek, tehát később majd más rendszerekkel is összekapcsolható lesz.

TRÅDFRI iOS alkalmazás

Távolról nem irányítható, tehát ha nem vagyunk otthon, nem tudjuk kapcsolgatni az izzókat. Az alkalmazás ugyan működik és szép, de eléggé fapados, még várni kell arra, hogy ez jobban kiforrja magát. Ezektől eltekintve azonban tökéletesen működik, gyakorlatilag hibamentesen megy minden.

HomeKit támogatás, Siri

IKEA Siri IKEA Siri

Sajnos az IKEA nem kapta meg a HomeKit támogatást, és erre szerintem egyelőre nem is számíthatunk. Azonban egy magyar fejlesztő, @szokeptr elkészítette a HomeBridge plugint hozzá, tehát egy Raspberry Pi segítségével kényelmesen irányíthatjuk akár Sirivel, vagy adott esetben távolról is.

Konklúzió

Engem meglepett az IKEA TRÅDFRI stabil működése és könnyű beállítása. Hab a tortán, hogy mindezt magyarul is tudja, így tényleg, bárki számára elérhetővé vált az okos világítás. Bátran ajánlom megvételre a szettet és a további izzókat, melyeket már 3 490 Ft-tól megvásárolhatunk és ez jóval kevesebbe kerül, mint a többi gyártónál kapható hasonló termékek. A fenti szett 24 990 Ft-ért vásárolható meg az IKEA-ban.

Noha az izzók a ZigBee-t használják, nem csatlakoztathatók a Hue Bridge-hez. A TRÅDFRI név egyébként azt jelenti, hogy vezeték nélküli. 😉

 [wp-review id=”89385″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. mennyit bír egy ilyen izzó (mint egy átlagos ledizzó)?
    ????

  2. @rihekopo79: Hát ez jó kérdés, legalább annyit, de lehet többet. Az én HUE izzóm kb 3,5 éve van meg. Nincs vele gondom.

  3. @rihekopo79: az IKEA termékoldalán megtalálod ezeket:
    Névleges élettartam: 25000 óra
    Kapcsolási ciklusok száma: 25000 ciklus

  4. Sziasztok,

    Októberben érkezik hozzá a színes izzó is, illetve siri támogatás

  5. A jeltovábbító nem érdekel, a lámpák annál inkább. Remélem még az idén sikerül dűlőre jutniuk a Philipsszel és ZigBee LLC-vel kompatibilissé faragni a lámpákat.

  6. @saabi: A Philips nem fogja engedni, mivel akkor nem veszed meg a lámpáit.

  7. @admin: A Philips Bridge jelenleg is mukodik mas gyartok ZLL es ZHA termekeivel. Van Osram es General Electric lampa es mas gyartok homereseklet es egyeb szenzorai, amelyek kapcsolhatoak a bridgehez es a Philips API-n keresztul el is erhetoek. Jelen esetben az IKEA az, aki szemet modon probal nyereszkedni egy ipari szabvanyon, annak szabvanytalan implementaciojaval.

  8. @Czo: És a Hue-nál ezek a termékek mennyivel olcsóbbak? Mert ugye az IKEA lámpája az 3 490 Ft, van ami ilyen olcsó és megy a HUE-val?

  9. Csináltam egy pár szenzort amikkel domoticz és homebridge -n keresztül lehet vezérelni bármit a Siri-vel és az Otthon alkalmazásból is. A https://www.iot4.eu tudtok venni vagy az ebay(IOT4SH01DS)-n wifis hőmérőt vagy wifis relét.

  10. Üdv! Vettem és tetszik. Viszont bocs, de nem értem a végén ezt a “Rasberry pi” meg “Home bridge” dolgot. Ez most mi? Laikusként hogy tudom használni? Bele kell nyúlnom ezek szerint ezzel a vezérlőjének a programjába? Vagy hogy? (A linket megnéztem, nem mond semmit sem… 😮 )
    Ha valaki ezt érti legyen kedves segíteninés lefordítani. 🙂

    robi772: kérdés: ezek mire is jók? A hőmérő méri a belső vagy külső hőmérsékletet? A relével pedig tudsz kapcsolni valamit ki/be? Mondjuk a fűtés vezérlésre is jó lehet?

    Illetve: ezek használhatóak az alap iOS-sel, vagy kell rá jailbreak pld.?
    Bocs a tudatlan kérdésekért, új nekem a téma de szívesen tanulok a nálam tapasztaltabb userektől. Előre is köszi! 🙂

  11. Mostantól működik a Hue kompatibilitás… állítólag… 🙂

  12. @Pistooli: Tényleg? Na ezt megnézem majd.

  13. @Pistooli: nem csak a HomeKit-kompatibilitásra gondolsz?

  14. @Jadeye: érdekes módon a Home alkalmazással nem tudtam összelőni… a HUE app kezeli, az Amazon Alexa hibátlanul működteti…

  15. @admin: Működik… a következőket kell tenni:
    – firmware frissítés az izzóban (1.1.1.1-5.7.2.0 – 1.2.217)
    – izzót leválasztani az IKEA hub-ról
    – izzó reset
    – izzót kikapcsolni
    – HUE appban új izzó keresést elindítani
    – Tradfri izzót bekapcsolni
    Örülni… 🙂

  16. A fentiek saját tapasztalat és próbálkozás eredménye, nem “csak olvastam” valahol jellegű… 🙂

  17. @Pistooli: Igen, közben én is megnéztem, valóban működik. 🙂

  18. @admin: neked megjelent a Home appban, vagy “csak” a Hue app a használható?

  19. @Czo: köszi… akkor érthető (bár kellemetlen)… 🙂

  20. Látom régi a cikk, azóta pár liter víz lefolyt már a Dunán, azóta változott picit a dolog. Már lehet a Philips Hue alkalmazással vezérelni az IKEA okos izzóit. És HomeKit kompatibilis a Tradfri.

  21. @j2smith: Igen igen, azóta frissült 🙂

  22. Az IKEA Tradfri mozgásérzékelője (TRÅDFRI Vezeték nélküli mozgásérzékelő, fehér, Cikkszám: 303.835.11) a gyári Ikea elemeket 3 nap alatt, a csere elemeket 2 nap alatt meríti le teljesen. Jelenleg az IKEA nem tud rá megoldást. Nem javasolt a termék vásárlása, elkerülendő a vele járó temérdek idegeskedést és macerákat. Ha használható megoldásról értesülök, frissítem a hozzászólást.

  23. Nem csak ez az egyetlen gond vele…
    Kb 5-8 másodpercet késik éjszakai módban a bekapcsolás, nappali módban némileg gyorsabb de így is már rég botorkálok a helyiségben mire felkapcsolja a lámpát. HUE rendszerben van amúgy. Emiatt egyáltalán nem ajánlom megvételre, nem hiába duplaannyi a Philips, az működik…


Add a Comment