fbpx Skip to content

Három év. Ennyi ideje nem frissítette az Apple az iPhone előlapját. Ennyi ideje látom ugyanazt a készüléket elölről, és ennyi ideje kapunk “csak” ráncfelvarrásokat. Idén az iPhone X-zel (ejtsd: tízzel) ez megváltozott és végre az Apple lépett egy nagyot!

iPhone X teszt, vélemény, tippek trükkök

10 év telt el, mióta Steve Jobs bemutatta az első generációs iPhone-t. Azóta rengeteget fejlődött a készülék, és 10 évvel később az Apple olyat akart lerakni az asztalra, ami nem csak egy ráncfelvarrás, hanem ismét megelőzi a többi készüléket, legalább 1-2 évvel. Ez részben sikerült is a Face ID miatt, ugyanakkor behoztuk a lemaradást is, lett vezeték nélküli töltés, dupla kamera a kisebb készülékbe, és OLED-kijelző is. A valódi innováció itt mondhatni kizárólag “csak” a Face ID, de emellett nem lehet csak úgy elmenni, mivel a jövőben az arcunk segítségével fogunk fizetni, üzenetet küldeni, és a világ egyik legjobb mobiltelefonját használni!

iPhone X  sebesség és külső jegyek

Az iPhone X-ben lévő A11 Bionic chip brutális sebességre képes, állva hagyva az összes konkurenst, és túlszárnyal többek között egy 13-as Retina MacBook Pro-t is, ha nyers számítási teljesítményről van szó. A processzor teszi a dolgát, a rendszer jól reagál, de ez igazából nem is volt kérdés az iPhone 8 után.

iPhone X sebesség teszt

Az A11 Bionic chip teljesen egyedülálló a mobiliparágban, amelynek legfontosabb tulajdonsága a neurális motor. A teljesítményét tekintve négy energiatakarékos magja akár 70%-kal, a nagy számításigényű feladatokat kiszolgáló két magja pedig akár 25%-kal gyorsabb az A10 Fusion chiphez képest. Amennyiben pedig szükség van rá, akkor akár mind a 6 magot képes használni a rendszer egyszerre.

Mindez a teljesítmény adja az alapját a neurális motornak, amely a gépi tanuláshoz lett kifejlesztve, a gépi tanulás pedig a mesterséges intelligencia egy formája, amely lehetővé teszi, hogy a készülék megfigyelésre építve folyamatosan tanuljon.

Ez szükséges az arcfelismeréshez, valamint a kiterjesztett valósággal kapcsolatos műveletek hatékony elvégzéséhez.

A 3GB memória miatt a háttérben futó alkalmazásokkal sincs gond. Mondhatni ezt vártuk az Apple-től, de érdemes megjegyezni, hogy ez egy jövőbe mutató processzor, nem csak most, hanem a következő 3-5 évben is meg kell felelnie, így valójában most még csak egy részét használjuk ki.

Fejlődtek a hangszórók is, igaz, én egyáltalán nem használom ki őket, de valóban picit tisztábban szólnak. Az Apple szerint 25%-kal lettek hangosabbak.

OLED-kijelző

Nagyon régóta vártam erre a pillanatra, amikor végre OLED-kijelzőt kapunk az iPhone-hoz is. 2 éve már az Apple Watch-okba ilyet tesz az Apple, és ott is imádom a színeket, a feketét, az élességet, és persze a napfényben jól látható kijelzőt. Az iPhone X-ben lévő Super Retina kijelző egy továbbfejlesztett OLED-technológiára épül, amely kiküszöböli a megszokott OLED-kijelzők gyengébb fényerejét, szűkebb színspektrumát és színhelyességét, ezáltal egy közel tökéletes kijelzőt alkotva. A legszembetűnőbb ilyenkor a készülék feketéje, amit tulajdonképpen nem világít meg.

OLED iPhone X kijelző

Tehát, a fekete pontosan olyan fekete, amilyennek lennie kell, ezáltal úgy tűnik, hogy egybe olvad a készülékházzal a kijelző. Az iPhone X is megkapta a True Tone technológiát, amely a kijelző színhőmérsékletét a készülék külső környezetéhez, fényviszonyaihoz igazítja. Az iPhone 7-nél régebbi készülékekkel szemben egyébként magasabb lett a fényereje is.

(Balra az iPhone 7 LCD-je, jobbra pedig az iPhone X OLED-kijelzője. Kattints a képekre a nagyobb mérethez!)

A tomsguide egyenesen az OLED kijelzők királyának nevezte az iPhone X-et. Összehasonlították a Google Pixel 2-vel és Samsung Galaxy Note 8-cal is. Ők is azt tapasztalták, amit én. Az Apple nem mozdult el abba az irányba, hogy túlszaturált, túlélesített kijelzőt rakjon elénk, inkább egy visszafogott, de annál inkább színhelyes kijelzőt hoztak létre, ami egyes készülékekkel szemben még erősebb fényerővel is rendelkezik.

iPhone X OLED

Google Pixel 2 XL, Apple iPhone X, és Samsung Galaxy Note 8 – kattints a képre a nagyobb méretért.

A felbontást tekintve egy 2436×1125 pixeles kijelzőről beszélünk, ami 5.8-inches méretben 458ppi pixelsűrűséget jelent, tehát bátran kijelenthető, hogy a legélesebb kijelző, amelyet valaha iPhone készülékben láthattunk. (Az iPhone 8 pixelsűrűsége 326ppi, míg az iPhone 8 Plus esetén ez 401ppi.) Ennek persze ára is van. Rettentően kevés alkalmazás frissült még az új felbontásra, és ezek elsőre nagyon furcsán néznek ki az iPhone X-en. Nyilván készülék nélkül nehéz fejleszteni, így viszont az első felhasználóknak adott esetben nem lesz akkora élmény a legtöbb App Store-os alkalmazás használata. Arról nem beszélve, hogy emiatt tulajdonképpen kevesebb a használható terület. Ott van ugyan a nagyobb kijelző és felbontás, de egyelőre csak kevés alkalmazás képes ezt kihasználni.

iPhone X Apple Maps iPhone X Google Maps

(Balra a már iPhone X kompatibilis Apple Térképek, jobbra pedig a még nem frissített Google Térképek)

Ellenben maga a rendszer, a beépített iOS appok élesek és a megnövekedett kijelző méret, felbontás miatt sokkal több adatot is láthatunk. Itt látszik igazán az OLED előnye, az hogy az Apple nem véletlen várt ezzel a kijelzővel. Nem csak egy túlszaturált panelt kapunk, hanem egy megszokott színhelyességet, nagyobb felbontással és még több ppi-vel. Egyszerűen élmény rá nézni.

Hátlap

Az üveg hátlap gyűjti az ujjlenyomatokat, valamint adott esetben csúszik. Hogy mennyire fog törni, az már egy más kérdés, de erről biztosan jelennek majd meg videók az elkövetkező 1-2 napban, amikben ezt is kipróbálják. Azt már viszont tudjuk, hogy drága lesz az iPhone X javíttatása, szervizelése, kijelző cseréje, ha véletlen betörik.

iPhone X üveghátlap

Az iPhone 4-hez és 4s-hez képest ez az üveg teljesen lekerekített a készülék oldalán és ezáltal egybeolvad magával a házzal. Így egyáltalán nem tűnik téglalap alakú telefonnak, megmaradt a lekerekített vonal, és ezzel együtt szerintem nem is annyira szembetűnő, hogy ott üveg van és nem matt. Az Apple szerint ez üveg ez eddigi készülékekhez képest 50%-kal erősebb. Így lehet, hogy csak második ejtésre törik majd be…? 🙂

Méret

Azt már régóta tudtuk, hogy az iPhone X csak nagyon kicsivel lesz vastagabb és nagyobb, mint az iPhone 6, 6s, 7, és 8, azonban méretben közel akkora képátlójú kijelzőt kapunk, mint a Plus-nál, sőt, igazából még picit nagyobb is nála. A magasság és a vastagság is zavaró lehet elsőre, meg kell szokni. Illetve az üveglap csúszik, lehet érdemes egy tokkal használni rögtön. Szerintünk egyáltalán nem egykezes készülék, mint a kisebbik iPhone-ok. A Plus-szal hasonló problémákba ütközünk, hogy nem érjük el a felső Vezérlőközpontot és Értesítési központot.

iPhone 8 és iPhone X

iPhone 8 és iPhone X

Akik az előbb felsorolt készülékről váltanak, meglepődve tapasztalják majd a kijelző méret növelésével járó nagyobb teret és több adatot. Ez főleg igaz azokra az alkalmazásokra, amiket minden nap használunk. Ilyen például a Facebook, a Messenger, az Instagram. A nagyobb felület miatt, több képet, a beszélgetésekben több sort láthatunk, míg a készülék a kezünkben mégsem lett effektíve nagyobb.

iPhone X méret

Ha már a méretnél tartunk, nézzük meg a külső jegyeket. Az iPhone 8-hoz hasonlóan üveg hátlappal találkozhatunk azonban a készüléken körbe az ezüst/fehér modell esetén egy világos, tükörfényes, a fekete esetén pedig a fekete rozsdamentes acél órához hasonló, sötétebb, szintén fényesre polírozott, rozsdamentes acélból készült keretet kapott. Természetesen ahogy minden ilyen keret esetén megszokott, jobban látszik, ha karcolódik. Szerintem talán a fekete szín a jobb választás ebben az esetben, mivel ugye annál harmonizál az előlap színe a hátlappal. Az ezüst esetén is fekete előlapot kapunk, köszönhető ez talán épp az OLED-kijelzőnek.

Dupla kamera, Portrémód

Végre most már nem csak a nagyobb készülék kapta meg a dupla kamerát. Az Instagramon minden bizonnyal megnövekszik majd a portrék fotók száma, illetve az új portré világításokat is szép lassan megszokjuk majd. Az iPhone 8-hoz képest az iPhone X dupla optikai képstabilizátort is kapott, illetve a nagylátószögű kamera esetén most már ƒ2.4-gyet. Ez azért fontos, mert rosszabb körülmények között élesebb képeket készíthetünk, illetve a videók alatt is javulhat a stabilizálás. Ezen felül új szenzorral, színszűrővel, és A11 képfeldolgozó processzorral (ISP) is rendelkezik, ami gyorsabb autofókuszt és hardveres zajszűrést is támogat már, a négy LED-es True Tone vaku pedig immár képes a lassú szinkron funkcióra is. Ha vakuval fényképezünk egy személyt vagy tárgyat, és a háttér megfelelően meg van világítva, az iPhone kicsit lelassítja vagy tovább nyitvahagyja a “zárat” a vakuzás előtt és utána. Azt, hogy ez megtörténik-e, különféle intelligens számítások alapján dönti el, többek között a környezeti fényviszonyokat és a tárgy távolságát is figyelembe véve.

Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy az expozíciókor, vagyis fotózáskor az első redőnynél még nem villan el a vaku fénye, de a szenzor fényt már kap. A gép megvárja, hogy teljesen nyitva legyen a zár, ekkor a vaku villant egyet, majd pedig mindaddig fényt kap a szenzor, ameddig a 2. redőny lezár. Megoldva ezzel azt, hogy az első redőnynél is kapjon fényt a szenzor, illetve a másodiknál is, és ne folyamatosan a vakuval. Ezáltal, ha ügyesek vagyunk, egyenletes lesz a kép, látszik a háttér is. Nyilván ez a valódi redőnyzár nélküli kameramoduloknál fizikailag nem így működik, de az elv ez.

(Balra a slow sync flash, jobbra pedig a normál.)

Fontos újdonság még, hogy az iPhone X-en valós idejű stúdiómegvilágítás-effekteket is kapunk, amelyek nem hagyományos filterek, hanem a hátlapi kamerákat használva műtermi megvilágítás hatását alkotja:

  • Natural Light (természetes fény)
  • Studio Light (műtermi fény)
  • Contour Light (kontúr fény)
  • Stage Light (színpadi fény)
  • Stage Light Mono (fekete-fehérbe konvertált színpadi fény)

iPhone 8 Plus és iPhone X új Portrémegvilágítások

Korábbi tesztünk a Portrémegvilágításokról: Kipróbáltuk az iPhone 8 Plus és az iPhone X új Portrémegvilágításait!

A valóságban a kamera az iPhone 7-hez, de még a régebbi iPhone-okhoz képest is sokat fejlődött. A képek élesebbek, rosszabb fénykörülmények között jobban teljesít a kamera és fejlődött a dinamika tartomány is, ami miatt a sötétebb részek világosabbak, a világosabbak pedig kevésbé égnek be. A színskála is bővült, sokkal jobb lett színtartományok kezelése, jobban hű marad a fotó az eredeti színekhez. A már említett SIP is fejlődött, és itt jön az érdekesség, hogy a zajszűrés már hardveres lett az iPhone X-ben és nem szoftveres. Ez rettentő fontos, ha rosszabb körülmények között fotózunk, ilyenkor ugye a képen szemcsék jelennek meg.

Íme néhány kép az új iPhone X-zel, később komolyabban is teszteljük majd a kamerát:

Mit is jelent ez? A zajszűrés szinte minden digitális kamerarendszerben megtalálható. Ez arra szolgál, hogy a – főleg rossz fényiviszonyok között feltűnő – színes szemcsésséget eltávolítsa, vagy legalábbis csökkentse. Ez a szemcsés zaj egyébként többféle eredetű lehet, de jellemzően mindig mikrofizikai (így nehezen, vagy egyáltalán nem kiküszöbölhető) okai vannak. A kisméretű szenzor és pixelek, a nem abszolút nulla hőmérsékleten mindig jelen lévő termális zaj, a különböző erősítők és analóg-digitális átalakítók félvezető alkatrészeiben az elektronikus jel torzulása mind mind okozhat ilyen problémát, amit azután ügyes matematikai, jelfeldolgozási trükkökkel lehet elfogadható szintre csökkenteni. Na ebben ért el komoly fejlődést az Apple, a kamera zajszűrése már nem szoftveres, hanem hardveres lett, és ezáltal minden eddiginél jobb lett.

iPhone X kamera

Az iPhone X már képes a 4K 60fps videórögzítésre is, azonban ezt kizárólag csak HEVC formátumban tudja, tehát az új, nagy hatékonyságú kódolást használja a készülék. Itt is komoly előrelépést jelenthet a régebbi készülékek tulajdonosainak, akik erre váltanak, mivel eddig nem feltétlen tapasztalhatták meg a 4K felbontást. Ezen felül a slow-mo videót most már akár 1080p 240fps-ben is rögzíthetünk. Az HEVC-nek köszönhetően már rengeteg tárhelyet spórolhatunk meg, akár fele annyit helyet foglalnak a fotóink, videóink.

(Balra látható a nagy hatékonyságú kódolás, jobbra pedig a már megszokott JPEG/H.264)

Bővebben ezekben a cikkekben írtunk erről: iOS 11 – Mit kell tudni az új HEIF (fotó) és HEVC (videó) fájlformátumokról? illetve iOS 11: kevesebb helyet foglalnak majd a fotóink videóink, érkeznek a HEIF és HEVC formátumok

Visszatérve kicsit a mérethez is, a kisebb ház miatt a dupla kamera sokkal nagyobbnak tűnik, mint a Plus modellek esetén. Természetesen ez is kiáll a készülékházból, többen lehet rondának is tartják majd ezt. A kamera most már nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezkedik el, de fotózáskor ez semmi hátrányt nem jelent majd. ????

Dupla előlapi kamera és portré mód

A szokásos előlapi kamera mellé most már egy másik, a Face ID-hoz szükséges TrueDepth kamerát is kaptunk. Emiatt most már portré szelfiket is készíthetünk, ami hasonlóan működik, mint a hátlapi kameránál.

Vezeték nélküli és gyors töltés

Az iPhone 8 mellett az iPhone X is képes vezeték nélküli töltésre. Ez olyan sebességre képes jelenleg, mintha egy 5W-os töltőt használnánk. Ez azt jelenti, hogy az iPhone X-et közel 4 óra alatt tölti fel teljesen, ami egy átlagos Plus készülék töltési időt jelent. Az iPhone X-ben 2,716mAh-s akkumulátor található, míg ugye az iPhone 8-ban ez 1,821mAh. A Qi technológiának köszönhetően rengeteg eszközzel kompatibilis, ilyen például egy egyszerű IKEA lámpa is. Természetesen más márkák Qi töltőivel is tölthetjük, de 2018-ban érkezik az AirPower, amivel aztán már gyorsabban is feltölthetjük a készüléket. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk: AirPower töltőlap: az Apple új vezeték nélküli töltője. A vezeték nélküli töltőkről korábban már ezekben a cikkekben írtunk:

Egyébként meglepően jól működik a vezeték nélküli töltés, szinte mindig sikerül úgy ráraknom, hogy töltődjön, egyáltalán nem kell odafigyelni, csak körülbelül középen legyen a töltő. Számomra ez egy hatalmas kényelmi faktor, hogy este csak az ágy mellé le kell raknom a készüléket és nem kell kábelt dugdosni.

Az iPhone X képes gyorstöltésre is, noha ehhez külön meg kell vásárolnunk egy gyorstöltésre alkalmas, 29W-os vagy “erősebb” USB-C-s hálózati adaptert és USB-C Lightning-kábelt. Ezzel 30 perc alatt közel 50%-nyi energiát tudunk adni az iPhone X-nek és az iPhone 8-nak és 8 Plus-nak egyaránt. Bővebben ebben a cikkben írtunk a gyorstöltéshez szükséges hardverekről: Az iPhone X és az iPhone 8, 8 Plus is képes gyorstöltésre, de…, illetve ezt is érdemes elolvasni: Nagy iPhone töltés teszt: gyorstöltés, vezeték nélküli töltés, 5W és 12W adapterek.

AR, avagy kiterjesztett valóság

Az AR-ről nem kevés cikket írtunk már, ezt és ezt is érdemes megnézni, az Apple pedig elmondta a szeptemberi eseményen, hogy az AR-hez az iPhone 8, 8 Plus és az iPhone X a legtökéletesebb készülék, nekik direkt az AR-hez van optimalizálva a kamerájuk és az A11 Bionic processzoruk. @Hori kollégánk már beszámolt néhány alkalmazásról is, ide kattintva ezeket is elolvashatjátok.

Gesztusok, Home gomb nélküli világ

A Home gomb eltűnése egy nagyon érdekes lépés az Apple részéről, mivel egy virtuális gombot is ott hagyhattak volna, ezzel megelőzve azt, hogy ennyi új gesztust tanuljunk meg. Ebből néhányat bemutatott már az Apple is, ilyen például az alkalmazásokból való kilépés, a Vezérlőközpont lehúzása, míg ugye ezt felhúztuk alulról a régebbi iPhone-ok esetén, illetve a multitasking is új gesztust igényel. Még a kikapcsoláshoz is meg kell nyomnunk a hangerő gombot, majd utána az oldalsó (bekapcsoló) gombot.

App vásárláskor például rá kell nézni a kijelzőre, majd pedig duplán megnyomni a bekapcsoló gombot. Ez azért van így, hogy véletlen se költsünk el 100 eurót egy “pillantással”, hanem minden ilyen alkalomkor dupla megerősítés szükséges. Ilyen az Apple Pay is, aminél a készüléket odatartva duplán meg kell nyomni bekapcsoló gombot. Ezeket a gesztusokat szokni kell, új funkciók, máshogy kell kezelni a készüléket, de nyilván hosszabb távon ez nem jelenthet problémát.

iPhone X home gomb vonal

Érdekesség még, hogy a Home vonal, amivel ugye kiléphetünk az alkalmazásokból, nem ugyanott van, ahol más készülékeken a Home gomb, hanem lejjebb és ezáltal ha reflexből szeretnénk kilépni, akkor adott esetben nem sikerül. Gyakorlatilag kényelmetlenebb elérni azt a vonalat.

Face ID, avagy az arcleolvasó

A Face ID az egyik legnagyobb újdonság a Touch ID bejelentése óta. Ugyan már voltak korábban más gyártók által próbálkozások, de szerintem az Apple az eddigieknél sokkal jobban, gyorsabban, de leginkább megbízhatóbban oldotta meg ezt a problémát. Egyes esetekben akár 1-2 évvel előrébb jár a konkurenseknél is. Az arcfelismerés közben az iPhone X több mint 30 ezer, láthatatlan IR-pontot vetít ki az arcra, amelynek mintáját azonosítja később. Ez a technológia kizárólag csak az arca összpontosít, tehát a haj megváltoztatása, a szemüveg vagy szakáll viselése egyáltalán nem tudja befolyásolni a működését.

iPhone X szenzorok

Annak érdekében, hogy a Face ID működjön, rengeteg különböző szenzor kapott helyet az előlapi kamera mellett. Tehát itt nem egy egyszerű képfelismerésről van szó, hanem a háttérben az A11 Bionic chip végzi a munkát, amely a valaha volt legerősebb chip a mobilpiacon, ami saját neurális motorral is rendelkezik. A neurális motor pedig a gépi tanulás elengedhetetlen része. Tehát a Face ID folyamatosan tanulja és monitorozza az arcunkat, nyomon követve az öregedést, a haj vagy szakáll növekedését és mindig alkalmazkodik.

A Face ID beállítása sokkal egyszerűbb és kényelmesebb az ujjlenyomat-olvasóval szemben. Tulajdonképpen kétszer kell csak köröznünk a fejünkkel, ezután rögtön működik. Azt vettük észre, hogy a fejlettebb, az iPhone 6s-től elérhető Touch ID-nál egy hajszálnyival talán lassabb, de ez egyáltalán nem zavaró. Ránézünk a készülékre és máris felold a zárolás, ezután már csak fel kell húznunk az ujjunkat rajta.

A fenti rövid videóban az látszik, hogy bizonyos esetekben akár gyorsabb is lehet a Face ID, de ez kevésbé jellemző.

Ez azt jelenti, hogy végeredményeben dupla annyi “munka” a készülékbe való belépés, míg az ujjlenyomat-olvasónál ez csak annyi, hogy rárakjuk az ujjunkat és már be is lépett az iPhone. Íme néhány külföldi videó, amiket érdemes megnézni a Face ID-val kapcsolatban:

Rögtön jön a kérdés, hogy becsapható-e a Face ID? Vajon egy fotóval, vagy esetleg egy ikertestvérrel átvághatjuk-e az Apple rendszerét. Röviden nem, azonban egyes esetekben igen, de még mindig sokkal biztonságosabb, mint más gyártók hasonló szenzorai.

Az is érdekes, és sokak számára fontos szempont lehet, hogy a Face ID körülbelül maximum 25-50cm-en belül működik, így ha “rosszul fogjuk”, akkor nem fog feloldani, ki fogja írni, hogy messze van az arcunk. Ezt is meg kell szokni. A készülék feloldásához alapértelmezésként rá kell néznünk a kijelzőre: nem kell kifejezetten a szenzorokra, elég csak a kijelzőre nézni, azonban ez kikapcsolható, tehát elég csak arra fordítani a fejünket. Nyilván ez utóbbi kevésbé biztonságos.

Természetesen működik szemüveggel is, illetve az infravörös szenzornak köszönhetően a legtöbb napszemüvegen is átlát. Persze itt már kérdéses, hogy a szemüveg mennyire szűri meg az infravörös sugarakat.

Napfényben rosszabbul teljesíthet, értelemszerűen főleg akkor, ha az erős napfény közvetlen a szenzorokba világít, de az elmúlt időszak alapján szerintünk rendkívül pontos és működőképes a Face ID, nagyon elvétve volt olyan, hogy nem ismert fel. Ez általában akkor volt, ha nem néztem teljesen oda, vagy messze volt tőlem a készülék.

Felső káva

Az iPhone X bejelentésekor sokan kiakadtak az úgymond felső kávára, ami ugye tartalmazza azokat a szenzorokat, amik az Face ID működéséhez kellenek. Phil Shiller elmondta már korábban, hogy ez bizonyos idővel megszokható, sőt, nem is megszokható, hanem természetesnek is vehető. És ezt vettük észre mi is, az elején még úgymond látjuk ezt a belógó részt, aztán néhány óra elteltével már egyáltalán nem volt zavaró, konkrétan “beépült” a kijelzőbe. Szerintünk ezzel senkinek sem lesz problémája.

Animoji

iPhone X Animoji

A Face ID segítségével most már nem csak sima emojikat, hanem animojikat is küldhetünk. Technikailag a TrueDepth kamera leköveti az arcunk mozgását az egyes emojik esetén, és ezt videó formában elküldhetjük ismerőseinknek iMessage-ben. Ez bizonyos helyzetekben rendkívül mókás, és minden bizonnyal sokat fogjuk használni – az elején. A kérdés az, hogy mennyire terjed majd el, lesz-e annyira sikeres, mint az emojik.

Forrás: Weloveapple Facebook oldal

Az emojik egyébként a Unicode szabvány részei, így a szabványnak való megfelelés miatt bármely, azt támogató készüléken vagy szoftverben már rögtön rendelkezésre állnak még akkor is, ha nem használjuk őket – és így minden alkalommal, amikor a szabvány frissül, új karakterek is érkezhetnek.

Az animojikról bővebben az Apple Support oldalán olvashattok.

Tokok és fóliák

XPRO iPhone X 3D-s üvegfólia

Az eredeti Apple tokokon kívül már kaphatóak az Spigen márkának is a tokjai, illetve az XPRO-tól is rendelhetünk már fóliát, amivel működnek a szenzorok, a Face ID és az előlapi kamera is. A régebbi tokok természetesen nem kompatibilisek az iPhone X-zel.

Új csengőhang

Emlékeztek még az eredeti iPhone csengőhangjára, a Marimbára? Ide kattintva meg tudjátok hallgatni, emlékszem, évekig mindenkinek ez volt beállítva, és amikor valahol nyilvános helyen megszólalt, többen a zsebükbe nyúltak. Aztán egyszer csak az Apple lecserélte a Megnyitásra (Opening), ami ismét évek óta a legnépszerűbb csengőhang az iPhone-osok körében. Végül most 2017-ben, az jubileumi iPhone X-en, ismét egy új, alapértelmezett csengőhanggal találkozhatunk, ami a következőképpen szól:

A neve Tükröződés (Reflection), és ez persze csak azoknak lesz beállítva automatikusan, akik nem rakják vissza a korábbi mentésüket, és ezzel a csengőhang beállításukat sem. Így viszonylag kevesen találkozhatnak majd vele. Ide kattintva le tudjátok tölteni a számítógépre, majd pedig beállítani az iTunes segítségével.

Magyar iPhone X videó – Handrás

Handrás már korán reggel kirakott egy 14 perces videót. Ebben röviden beszél a készülékről, a Face ID-ról, az OLED-kijelzőről, és persze a kameráról. Amennyiben egy rövid magyar bemutatót keresünk, mindenképp szánjunk időt erre a videóra.

iPhone X konklúzió

Az iPhone X egy előremutató Apple termék lett, és kizártnak tartjuk, hogy az Apple bármikor is vissza tér majd az ujjlenyomat-olvasáshoz. Egyszerűen, biztonságosan és jól működik a Face ID. Az OLED-kijelző elsőre nem tűnik akkora újdonságnak, de a nagyobb felületek az alkalmazásokban, a felbontás és az élesebb, színhelyesebb kijelző már azért számottevőnek mondható. Kisebb készülékről váltóknak hatalmas változás lehet az új, nagyobb kijelző. Ahogy azt elvárjuk, a készülék gyors, jól működik. Az akkumulátor az Apple szerint két órával tovább bírja, saját tapasztalat idő hiányában természetesen még nincs, de a külföldi kollégák szerint ez is észrevehető. A gesztusokat szokni kell, elsőre ugyan néhány logikus, de rengeteg “rejtett” is található a rendszerben, ami nem mindig egyértelmű.

Negatívumként meg lehet említeni a felső kávát, bár ezt én tényleg megszoktam néhány óra alatt, ellenben a még nem frissített alkalmazások sokkal jobban zavarnak. Ilyenkor rengeteg felesleges terület marad, mivel ugye nem használják ki a nagyobb kijelzőt. Végül pedig az ár. Ez az, ami hazánkban brutálisan magas, és egyszerűen nem lehet rá azt mondani, “instant get”. Nagyon sokan nem engedhetik már meg maguknak a 360-430.000Ft-os telefont, ami már egyenlő egy család nyaralásával, vagy akár egy jobb Apple laptoppal. Reméljük, jövőre farag majd ebből az árból az Apple, és a készülék így még több emberhez eljuthat.

[wp-review id=”96757″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

109 Comments

  1. Sajnos ez a készülék ebben a formában egy forintot nem ér.

  2. “az X”?

  3. @Dr Lecter: ????????????

  4. Többször említve van, hogy 1-2 évvel a többiek előtt jár az epöl a fészájdí miatt, holott ti is írjátok, hogy esetenként lassabb és körülményesebb akár mint a táccsájdí. Ha jövőre mondjuk sikerül a kijelző alá tenni az ujjlenyomat olvasót (mert ugyebár így is úgy is megfogod a telefont) akkor ez a fészájdí technológia mehet a kukába? És akkor semmi értelme az 1-2 év “előnynek”. Jól gondolom?

  5. Annak idején az 5S-nél ugyanígy fikázták a touchid-t, aztán a 6-ra, 6S-re kiforrotta magát. Nekem ezzel nincs bajom, én inkább magával az arc beolvasásával problémázok még mindig. Nem tudom a kisördögöt elzavarni magamtól, hogy valahova továbbítja a készülék az adataimat.

  6. @totopad: Ezért döntöttem a 8 Plus mellett és nem bántam meg.

  7. Egy kis slowmo demot tudnátok feltolni jutubra? Elvileg 1080p/240fps, de amit eddig láttam, az mind ugyanaz a 720p, vagy még kisebb felbontás, upscale 1080ra. Mosott pixeles szar…. Tényleg ilyen?

  8. @dnp: szerintem nem sokkal lett jobb, de csinálok neked majd valamit a hétvégén 🙂

  9. Ma én is megkaptam az enyémet, nekem nagyon teszik!
    A kijelző szép, éles, kontrasztos!
    A FaceID gyors, használható. A home gomb hiányát hamar meg lehet szokni.
    Ami érdekes: akkutöltöttség % -ban nem jelezhető ki, wifi ikon mellett már nem fér el a bluetooth!

  10. Imádom! Az hogy a display érintésérzékeny és ébred rá a telefon az nagyon be jön!

  11. “én egy póni vagyok”
    cseszdmeg! az orromon jött kis a sör amit épp ittam :))))))))))))))))))

  12. Tetszik ahogyan összenyomták a kijelző összehasonlításon a note 8 képét, nehogy látszódjok mekkora 😀

  13. Ez tetszik: “Ez azt jelenti, hogy végeredményeben dupla annyi “munka” a készülékbe való belépés, míg az ujjlenyomat-olvasónál ez csak annyi, hogy rárakjuk az ujjunkat és már be is lépett az iPhone.” De még ezt is meg lehet magyarázni, hogy kényelmetlenebb, de forradalmibb 😀 Mert ez Apple. Másik gyöngyszem a FaceID becsapásának lehetőségéről: “Röviden nem, azonban egyes esetekben igen, de még mindig sokkal biztonságosabb, mint más gyártók hasonló szenzorai.” Azzal megévdeni valamit, hogy a másik gyártóé szarabb 🙂 Hát ez milyen már? 🙂 Az a belógó meg pont nem tetszik, mert annyival lenne inkább kisebb, de az egész felső sor lehetne az ikonoké. Így meg van, ami már nem fér ki. Szóval, ha váltani kell az SE-ről, akkor csak 7 vagy 8 jöhet szóba, főleg azért mert nem akarok lemondani a kényelmes TouchID-ról.

  14. Még egy gondolat: “Az iPhone X-ben 2,716mAh-s akkumulátor található, míg ugye az iPhone 8-ban ez 1,821mAh.” Ha nem sokkal nagyobb a készülék mint a sima 8, akkor miért nem lehetett a 8-ba is sokkal nagyobb akkut tenni? Nehogy esetleg sokkal tovább elmenjen egy töltéssel? Vagy én értek félre valamit?

  15. Én a csengőhanggal kapcsolatban kérdeznék. Ok, hogy letöltöm a laptopra a csengőhsngot, de hogysn teszem át a telefonra. Az iTunes-ból kivették a csengőhang opciót, ha jól tudom.

  16. Én is megnéztem az X-et. Szép és csillivilli, de valahogy nem ragadtam oda.
    Nem véletlen a képernyőbe belógó sötétség. Így tuti, hogy senki nem fogja összetéveszteni egy másik telefonnal. 😉
    Szép, szép, de valahogy olyan érzésem van állandóan, mintha a képből ki lenne törve egy darab. Nekem ez annyira egyedi, hogy már döbbenet. De biztos jó. És ez a 25-50 cm-es FaceID még mindig nem győzött meg.
    Biztosan hozzá lehet szokni…hát a gyakorlat teszi…meg a puding…

  17. @pAnk: tudom, de kismillió szabadalmuk van, sajnos az nem jelent semmit.

  18. Délelőtt óta használom az iPhone x -et és már észre se veszem hogy nincsen home gomb. automatikusan csinálom a dolgokat rajta szerintem sokkal jobb telefon mint az iPhone 8. Nekem nagyon tetszik. egy valamit lehetett volna megcsinálni egy olyan beállítás hogy rányomok a kijelzőre, ránézek a képernyőre akkor ne kelljen felhúzni a képernyőt hanem egyből a főképernyőre ugorjon. Amúgy már most megszoktam és a felső Káva nem is zavar hanem inkább tetszik.

  19. @stei: kezdd rögtön a felhúzó mozdulattal, nem kell megvárni a lakat animációt, úgyis felold közben.

  20. @dnp:

    Igazából beirod a google rengeteget találsz. Hogy sikerult egy olyat találnod ami nem is iphone x-el készult? Elég megnézni a megtekintési számokat, meg a feltöltés dátumát. Nem véletlen vannak a kommentek is letiltva, csak átirták a cimét. De komolyan ilyeneket elhisznek az emberek?

  21. szifon X 64gb Pár óra használat után pozitív csalódás. Féltem az arcfelismeréstől, de semmi baj vele, tökéletesen végzi a dolgát. Autóban sötétben is szépen oldott. A home gomb hiányát hamar meg lehet szokni. Mondjuk a kikapcsolás módjára kellett vagy 5 perc hogy rájöjjek 🙂

  22. @redcar: Syncios-t töltsd le 🙂

  23. “…kiküszöböli a megszokott OLED-kijelzők gyengébb fényerejét.”

    Ööö nem hiszem. Sőt.

    iPhone X 625 nits vs Note 8 1200 nits. Kétszer olyan fényes, vagy nem?

  24. Nagyon tetszik az x engem a belógás se zavar, sőt egyedi!

    De engem ezzel az iránnyal elveszítenek touch id nélkül nem kell, egyszerűen szerintem hiba volt lehagyni, ez a face id körülményes és ezt mindenki látja (elfelejtették azt amire Steve annak ideén figyelt nagyon, hogy mindent a lehető legkönnyebben használj vagy is amit megtehetsz egy mozdulattal ahoz ne kelljen annák több)

    Ezt a telefont a brand az oled és a forma fogja eladni és csak utolsó sorban a face id!

    Nekem ebben a formában ez nem kéne és nem is vágyok rá a hibájuk miatt!

  25. háttereket kiteszitek pls?

  26. @AppleFan: nem vok biztos benne de az 1200 nit az csak kis feher teruleten mukodokepes. En nem is tolnam ennyire amugy, igy kb 10x akkora sebesseggel hasznalodik el.

  27. Hogy kell appot bezárni? (X-en)

  28. @kchris: Az ok is, persze, de tudja ha kell…

  29. Ja és az ikon sort hogy lehet le húzni hogy el érjem a fölső sort is?

  30. @AppleFan: “megszokott OLED-kijelzők”, és nem az összes.

    @White64GB: hosszan nyomsz a multitasking nézetben az egyik appra, majd a bal felső sarkában megjelenő piros (-)-re nyomsz. az Elérhetőség funkcióhoz a Home csíkon kell lefelé suhintani, de előtte engedélyezni kell.

  31. Egyrészt csak kis területen tudtak ennyit mérni , másrészt pedig max. 728 nit a manuális , erős napfényben elvileg tényleg tud 1200 nitet de volt Note8 tulajként mondom , ott már erős a torzulás , invertálódnak a színek ! Tehát ez inkább paraszt vakításra jó! Tudod mint a 8 mag meg a 6gb Memória!

    Dél óta vagyok X tulaj de eszméletlen ez a készülék ! Biztosan nem fogom leváltani semmire mert amennyire ez a telefon egyben van az félelmetes! A FaceID pedig nagyon jó lett ! És tetszenek az olyan apróságok mint hogy nem kapcsolja ki a kijelzőt míg nézem meg hasonlók ! Szerintem zseniális a “notch” és nagyon egyedivé és vagánnyá teszi a telefont! Gyakorlatilag az iPhone 5 óta nem voltam így odáig telefonért mint most ! Megint megvett kilóra az Apple ! Aki hezitál ne tegye, ez az év telefonja mondhat nekem bárki bármit !

  32. Gyerekek, ez tényleg nem sikerült!
    Két napja használom az X-et de ezt a FaceID soha nem fogom megszokni! Ami bevált, miért kell elhagyni!!!!!
    Nekem csalódás????⚡️????????????????

  33. Érdekes, hogy mindenki mennyire savazza az újdonságát a X-nek, meg senki nem fog venni….stb
    Valószínűleg át fog térni a face id-ra a többi készüléken is, akkor meg senki nem fog iPhone-t venni? Dehogynem, csak megy a rinya 🙂
    A touch id-ra való váltás ugyanez volt, jó itt nincs gomb, de csak szokás kérdése minden szerintem.

  34. @White64GB: Behúzod középre az appokat, nyomva tartod az ujjad valamelyiken és megjelennek az appok bal felső sarkában egy piros X.

  35. Az ujjlenyomatolvasó elég egy elavult és nem biztonságos technika, már epületekben sem használják biztonsági okokból. Sokan azt mondják, hogy vezetés közben egyszerübb volt a Touch ID, akkor csak infóként, vezetés közben tilos a telefonhoz, gps-hez, rádióhoz nyúlkálni, mielött valakit megbüntetnek.
    Szerintem nagyon nagyot húzott az Apple ezzel a Face ID-val. Remélem ezért nem jön macbook frissités sem, mert abba is ezt tervezik.

  36. Viszont ha már Behúzod középre az appokat, nyomva tartod az ujjad valamelyiken és megjelennek az appok bal felső sarkában egy piros X onnantól a szokásos módon tudod bezárni. Felhúzod az appot és nem kell az x-re nyomni. Szerintem igy egyszerübb.

  37. @belgA: Azt hogyan? Nálad 12óra egy nap? Vagy japánban laksz, bár akkor sem jön össze. 🙂

  38. Belga: akkor add el adok erte 300 kilot ????.

  39. @admin: Udvozlet ujra Londonban:)

  40. Valamelyik “kamerával méricskélős” app működik vele?

  41. Köszönöm! A face ID szkeptikusoknak üzenem hogy ennyire ki van találva, hogy hihetetlen. Ebben van munka. Az ujjlenyomat olvasó sehol nincsen ehhez.

  42. Apple készített egy terméket, amit el akar adni, mert bevételt vár tőle. Én egy vásárló vagyok, akinek vagy tetszik az a valami, vagy nem, megveszem, vagy nem veszem. Engem nem érdekel – és miért kéne, hogy érdekeljen? -, hogy egy termék mögött milyen mérnöki tudás, meg munka van.
    Akik erre hivatkoznak, úgy mennek be pl az IKEA-ba vásárolni egy bútort, hogy azon agyalnak bútornézegetés közben, hogy a bútor tervezője mennyit törte agyon a fejét azon, hogy olyan legyen amilyen? Ez most komoly? Kit érdekel? Ezt már egy másik blogon is hallottam és olvastam, hogy “mekkora tudás van ebben” című fejezet… És? Megkérik az árát rendesen és ha úgy gondolom, megadom. Vagy nem.

  43. @makimano: Vagy nem…. Nem fogod megvenni, mert nincs rá meg a fedezeted.. Nem vásárló vagy, hanem érdeklődő.. a vásárló az, aki vásárolt. Akik itt írtak a X-ről, pl. White64GB, vagy én, teszteltük már a készüléket. Megvettük, használjuk, és a tapasztalatokat megosszuk másokkal. Semmi másról nem szól, csak segítség azoknak, akik még nem vették meg. Én voltam itt az egyik legszkeptikusabb az arcfelismerés tekintetében. De egyenlőre tökéletesen működik. Ezt írta White64GB kolléga is. Nem meggyőzni akar másokat, csak a tapasztalatait osztotta meg. Inkább köszönni kellene, nem pedig támadni.

  44. @White64GB:
    Na ez erdekel, funcionalitasban mi a kulonbseg, hogy a touch ID sehol nincs hozza?

  45. @makimano: Hát az ikea az pont rossz hasonlat volt sztem, mert ugyan praktikusak, de egyszerűek mint a faék.
    Amugy a mérnöki tudásra csak annyit, hogy az autó amit megveszel azt is ilyen szempontok alapján döntöd el? 🙂

  46. @utomi: Kis kamugép 😀 Ha lett volna Note 8 ad akkor nem esnél attól hanyatt hogy “És tetszenek az olyan apróságok mint hogy nem kapcsolja ki a kijelzőt míg nézem meg hasonlók !” Mivel samu kb 4 éve beleteszi ezt a funkciót az összes telefonjába. 😀

    “Tehát ez inkább paraszt vakításra jó! Tudod mint a 8 mag meg a 6gb Memória!”

    Igaz, iPhone X 6 magos és 3 GB ram ja van. Az is csak parasztvakítás … 🙂

  47. @White64GB:

    cikkben:
    “Ez azt jelenti, hogy végeredményeben dupla annyi “munka” a készülékbe való belépés, míg az ujjlenyomat-olvasónál”

    😀

  48. És amúgy jövőre kihozzák az iphone9-et? Vagy az a szám kimarad? 🙂

  49. Gondolom az arab számozásnál marad minden a régiben és lesz 9, 10 ,11 is majd Az X igaz ten de mégsem mert ez a jubileumi ten , ettől lett római számozással ellátva, max ennek is lesznek utódai talán, vagy reményeim szerint legalább az SE utód az X Mini, vagy SX vagy ahogyan majd elnevezik.

  50. SE X! ????

  51. Nagyon jó telefon lett, egyedül a kamera lóg ki nagyon! Olyan vastag lett mint egy iPhone 5, de a kamera jobban kiáll mint a 6-7 Plus-on…

    Amúgy a kijelző meg parasztvakítás, eleve 300PPI felett nem látja az ember a különbséget(max ha 5 centiről nézi), plusz a PENTILE Matrix miatt egy 400-450 PPI-s kijelző is kevesebbnek minősül.

    A színek viszont tényleg szebbek lettek, és örülök hogy az Apple nem lépett bele ebbe a túlszaturáltságba.

  52. @Balazs Pali: Nem azért, de honnan tudod makimano anyagi helyzetét? Én sem veszek, nem azért mert nincs rávaló… simán van. A vásárló az, akit meggyőznek, hogy vegye meg. Aki érdeklődik az a lehetséges vásárló, de ha nem sikerül elkábítani, akkor nem vesz, ill. vesz, csak nem X-et, hanem mondjuk 8-at, mert jobban hisz a TouchID-ban.

  53. Kovács Péter:
    Nagyra van most a kis gyökér, hogy össze tudta kuporgatni a rávalót, ennél nagyobb öröme ne legyen az életben :).

  54. @Kovács Péter: Azért tudom, mert akkor nem ugrott volna rá a témára. Általában azok fikáznak bármit, (tények nélkül) akiknek nem telik rá… Lásd Agent_H-t Tipikus példa…

  55. @Agent_H: Édesem, baromi nagy kuporgatás ha 2 hete veszel egy szifon 8-at, tegnap meg egy x-et… De szigorúan Vaja tok nélkül. Az irigy emberek véleményére meg magasról tojok… Csak jelzem, a 2 hetes 8-at a lányom kapta meg… ja a Nejemnek is vettem 1 hete egy 8-at… és hogy még jobban fájjon a fiam is kap egy x-et… ugyanitt 3 db 6S 64 GB eladó… egy rose gold, és 2 space gray… de ha nem megy el, akkor elfér a polcon…

  56. Szép kis család, remélem a többieknek több eszük van. 🙂
    Hogy, kit édesezz azt kitalálod egyedül vagy segítsek?

  57. @Agent_H: Az a helyzet, hogy tehetőséknél már csak így megy…

    Ja az édesezés… vagy Z generációs, vagy Metroszexuális, esetleg simán langyi a beállítottságod.. különben nem lennél ennyire hisztis. ezentúl Mancinak foglak hívni… (persze nem Vaja Mancinak, csak simán Mancinak)

  58. @kchris: Nekem is ez volt az első ötletem, igaz én egybe írnám, ha már lúd akkor legyen, de ne kövér! 🙂 Mondom mint Gunar 😀

  59. Kis tapasztalat.. szifon X 64 GB… reggel vettem le a töltőről, egész napos “nyúzás” után az aksi 70%-on áll…. a szifon 8 ekkora igénybevételnél kb. 40% volt…

  60. Ez a tehetőseknek az a csoportja aki azt hiszi, ha pénze van az ő seggéből süt a nap? Örülök, hogy ez téged büszkeséggel tölt el!
    Na eriggyél, rendeld meg a fiad új telefonját mást úgyse tudsz neki adni!

    Emberismeretből ma már legalább kétszer megbuktál, ne menj ebbe bele, hogy ki, micsoda, mert magas az neked.

  61. @Agent_H: (Manci) Nem süt a seggünkből a nap, pusztán megtehetjük azt, amit sokan nem.. (Köztük Te sem)
    Az időmet majd én beosztom, nem szorulok a segítségedre..

    Emberismeret… hidd el ült amit mondtam…

    Off: Admin köszönöm a türelmedet

  62. Hú srácok ez valóban kell? Akinek kell had vegye, akinek meg nem az meg ne vegye, de ez az egymás fikázása, bárki is kezdte kicsit erősen fentebb az egyik hsz elején, nem mindegy!? Aki meg nem tehetős az is meg tudja venni, mert a szolgáltatónál kamatmentesen kapja és ha nincsen fölös 400e-re akkor minek is fizetne egyben ki vmit, ha darabokban is annyi a vége? Én akkor most mi leszek, ha azt mondom, nekem előbb a kezembe kell fogni, hogy lesz-e olyan érzésem hogy KELL, majd várok a vas első gyerekbetegségeire, persze hogy lesznek-e és utána ráérek venni, vagy így, vagy úgy. Senki nem lesz több a másiknál mert van pénze, s kevesebb mert nincsen annyi mint a gazdagoknak, szvsz. nem ebben mérik IQ országban az emberi értékeket.
    Ott a sok írni meg olvasni is csak nehezen, v egyáltalán nem tudó de pénzben dúskáló és azzal hivalkodó “ember” na egyikkel sem cserélnék, max pénztárcát, igaz a buta nem tudja ezt magáról mennyire az, viszont azt nálam sokkal okosabb mondotta volt, hogy minél többet tud vki, annál inkább látja az milyen kevés is! Vagy vmi hasonlót, de ez volt benne a lényeg. BÉKE! 🙂
    Csak egy új telóról szól a cikk, ami megosztó és azért is olyan amilyen. Ki a vékonyakat szereti, ki a teltebbeket, ki meg dagikat, én pl a fehérmájúakat! 🙂

  63. @Gunar: Nálad a pont! Bölcsen szóltál… ! 🙂 Páran igyekeznek a tapasztalataikat megosztani másokkal az X kapcsán… Legyen ezentúl is így…

  64. Minden csoda 3 napig tart. Ez is pont addig fog. A fanatizmust meghagyom másoknak. Majd ha az alma képes lesz nomrális iOS-t készíteni, majd akkor tessék itt észt osztani. Mert konkrétan fingjuk nincs dolgokról, magasról leszarják, hogy alapvető funkciók normálisan működjenek (a legújabb, a számológép). Ezek állandóan csak fényezni tudják magukat és ünnepeltetni. Ezek erről szólnak. Meg nem tökéletesek. Az látjuk. Na de ennyire? Itt állandóan azzal jönnek, hogy “mert ez béta”. Meg a jó nagy lófasz. Ezeknek tök mindegy, hogy béta vagy nem. Így is kiadják a szart, meg úgy is. Aztán teszteld le te, vásárló. Erről szól az alma. Ezek így tesztelnek. Pontosan ezért ömlik a nyakunkba ez a rengeteg verzió iOS-ből (amitől egyesek úgy érzik magukat, hogy az alma mennyire foglalkozik velük). Mert állandóan javítgatni kell, amit elbasznak.

  65. Figyelj Jadeye! A múltkor elküldtem nekik azt a hibajelentést, tudod. Visszaírták, hogy duplikált. Azt a hibaszámot fűzték hozzá, amit 1 éve szintén én küldtem el nekik. Saját magammal vagyok duplikált. Szerinted? Egy vicc… 😀

  66. És amikor az írják egy hibajelentésre, hogy “Closed”, az azt jelenti, hogy már nem foglalkoznak vele? 😀

  67. @makimano: nekem is van olyan hibajegyem, ahol lezárták azzal, hogy egy másik duplikátuma, miközben a másikat is én vettem fel, csak az egyiket iOS-re, a másikat macOS-re, tehát igazából nem lehetne duplicate, de mindegy, előfordul. ha egyszer felvettél nekik egy hibát, és az open állapotú, és közben nem oldották meg, akkor mondjuk minden újabb iOS-verzió vagy béta megjelenése után hozzá kell fűzni, hogy továbbra is hibás. teljesen felesleges újból beküldeni ugyanazt, ha látod, hogy az előző hibajegyed még nyitott állapotú. de azt te sem gondolhatod, hogy ha nem jelzed egyáltalán nekik, akkor majd magától megoldódik bármi is.

    a closed azt jelenti, hogy lezárták, nincs mit foglalkozni már vele, és legtöbbször bele is írják, hogy miért. ha closed, de a hiba fennáll, akkor fűzd hozzá, hogy továbbra sem jó.

  68. Ez nagy volt 😀

    Amúgy, Gunárnak igaza van, mindenki azt vesz amit akar. Személyeskedni, meg nem kell,ez a blog nem arról szól. A fenti kommentek meg egyszerűen csak nevetni való, gyerekes,szánalmas, gyomorforgató szarságok. Admin törölhetnéd is, türelem helyett.

  69. @AppleFan: Majd Jadeye moderál 🙂 @Laca69: Köszi! 🙂 szokásos fotó megvolt.

  70. Képernyőfotót hogyan lehet készíteni, milyen gomb kombinációval?

  71. @mremil: Hangerő növelő és bekapcsoló gombot egyszerre lenyomod. 🙂

  72. Kikapcsolás még trükkösebb…. hangerő csökkentés és a bekapcsoló gomb egyszerre lenyomása.

  73. Végre valaki a szivemből szólt …
    Ez a telefon tényleg nem ér 1 forintot sem. A legszebb komment az lesz mikor ios 13nál valaki megjegyzi, hogy lassabbnak érzi az iphone x-et és senkit nem fog érdekelni xD Szerintem 2 év múlva nem lesz káva és akkor lehet cikket írni mien király az uj iphone rohanj vedd meg…

  74. omg, mennyi agyhalott 🙂 Most komolyan itt kell emberkedni, hogy kinek nagyobb?

  75. Nekem nov végére dec elejére ígérte vissza az Apple…….valahol olvastam hogy a tíz fogja tudni az sms értesítés funkciót más telefonra is nem csak Iphonra, akiknek ez van jelezzenek vissza hogy tényleg tudja ?

  76. @Peter Stark: Vettél egyet és azért állítod? Esetleg Te is azon okoskodókhoz tartozol, akik látatlanban is tudják a tutit, csupán az adatok alapján?

  77. Amugy meg pont ma néztem videót a vízállóság tesztről és szvsz. az apple eléggé aláértékelte az X-et, mert 50cm vízben 25percet töltött, majd utána toltak rá még 50cm-t és abban is elvolt hiba nélkül, majd mosógépben is először tokban majd utána anélkül is forgatták egy mosásnyit és utána is működött. Bár én azért szkeptikus vagyok ezzel, mert kérdés meddig fog utána működni, 1 hét, 1 hónap, 1 év v több?

  78. @Gunar: direkt értékelték alá, mert ha teljes vízállóságot ígérnének, majd mégis beázik X okból, akkor drága a garanciális csere nekik.

  79. Sajnos a Face ID nem ér túl sokat, a 14 éves lányom 5 perc alatt megkerülte ezt a „biztonsági elemet”. Annyi a történet, hogy két vagy három sikertelen azonosítási kísérlet után a telefon simán felajánlja, hogy arcfelismerés helyett adjuk meg a jelkódot. Ha ezt valaki ismeri, akkor minden további nélkül hozzáfér a telefonhoz. Amennyiben ki akarod kapcsolni a jelkód megadásának lehetőségét, azzal együtt a Face ID is kikapcsol. Akkor ez most mire is jó? 3 sikertelen Face ID próbálkozás után sima, hat szemjegyű kódot megadva máris bent vagy a telefonban. Miért nincs olyan opció, hogy kizárólag a Face ID szolgálhat azonosításra? Értem én, hogy kell egy másik lehetőség is, ha ez esetleg nme működik, de kitalálhattak volna ennél némileg innovatívabbat is. Egy hackernek vajon meddig tart kikódolni egy hatjegyű számsort? Szóval csinál három sikertelen kísérletet a Face ID-vel, aztán máris szezám tárulj van neki. Hát ezért tényleg kár volt ilyen nagy felhajtást csinálni… Ez egyelőre csalódás, bár még fenntartom a lehetőségét annak, hogy én nem találtam meg azt az opciót, ami lehetővé teszi kizárólag a Face ID használatát, jelkód megadása nélkül. De ha nincs ilyen, akkor ez a biztonsági elem totális fail…

  80. @EL Nano:
    Ez a Touch ID-nál is így volt. 3 sikertelen próbálkozás ugyan úgy kéri kéri a jelkódot. Nyilván olyan embernél sehogy sem működik aki ismeri a jelkódodat mint ahogy a Touch ID sem működött ez ellen. Alapból abból indulnak ki hogy egy idegen ezt nem ismeri. Ugyhogy maradjunk annyiban hogy a lányod semmit nem került meg mert ha nem tudna a jelkódodat sose nyitná ki. Arról nem beszélve hogy azért holmi hovli-bovli hacker nem olyan könnyen fejti meg azt a számsort. Lehet túl sok filmet nézel…
    Továbbá be tudod állítani hogy asszem 10 sikertelen próbálkozás után törli a telefonod teljes tartalmát.
    Lopás esetén ott az elveszett mód amibe ha beteszed még úgy nem tudja kinyitni. De gondolom azért annak se örülnél ha esetlegesen meghibásodna a telefonodban az arcfelismerő szenzor és mondjuk nem tudnád kinyitni a saját telefonod mert nem lehet jelkódot beírni. Ezt azért gondold végig mielőtt olyat írsz hogy a 14 éves lányod töri fel a telefonod. Oda adom neki az enyémet, azt is ki tudja nyitni? 😀

  81. @EL Nano: Mi az hogy simán megkerülte? Persze mert tudta a jelkódot. Az ujjlenyomat-olvasónál is ugyanígy működik. Ez teljesen logikus.

  82. Mindig mondottam volt, vagy nagyon alacsony a kerítés, vagy már azt is ellopták! ????

  83. 6 számjegy esetén ha jól tudom 10millio a variációk száma ha felet vesszük akkor is eltart egy ideig, persze eltalalhatja hamarabb is, de a valószínűsége igen kicsi. Akkor ez miért is nem biztonságos?
    Szeretem hogy fikazzak a rendszert nem ismerők a rendszert!
    Építsünk már egy magas kerítést könyörgöm! Please!

  84. Utoljára 3G-m volt Apple teló, tényleg nem ismerem a rendszert, hát van ilyen. De ezért alacsony kerítésezni nem csekély frusztráció meglétére utal. Egy szóval nem ástam el magát a telefont, most már tudom, hogy mi van, minden oké, köszönöm a felvilágosítást.

  85. @EL Nano: A kerítés főként nem rád vonatkozott, csak már kikívánkozott, mert olvass itt a többi cikknél többet és rá fogsz jönni mennyire igazam van a kerítés kapcsán és igen ha elolvastad azt mennyiségű, nem használok rá inkább jelzőt, milyen hsz-okat, akkor láthatod mi is teszi frusztráltá az embert ha itt sokat olvas. Néha tényleg azon filózok, hogy mennyi dislexiás van ebben az országban, hát meglepődöm. Mikor többen leírnak vmit és már ovodás szinten magyarázzák el sok esetben amit az adott cikk leírt, s még azután sem érti szegény, s olyan kérdésekkel bombázza a fórumot, hogy olvasva nem tudod eldonteni, most hülyéskedik v az. Sok esetben meg már a felette lévő hsz-t sem képes elolvasni a többség, pedig ha megtenné nem is kérdezne. Na erről ennyit, gondolom érted már!? 🙂

  86. Oké, világos, részemről nincs sértődés. 🙂

  87. @Gunar:
    Ja még reggel volt és nem kezdett mozogni igazán a sok neuron az agyamban jófelé, mert 6 jegyű kód esetén csak 1milla variácók száma, de az is sok, pláne ha pl 3 hiba után kellene 10p-et várni, majd utána minden hiba után legalább annyit, ez megnehezíteni kissé a feltörést, de én ezt az időt is beállíthatóvá tenném, akár sablonokkal, pl elsőre 10 utan 20, majd 30, stb. és lehetnének ennél durvább sablonok is akár.

  88. Van rá kütyü, iPhone 7 és 7 Plus on megy. IOS11 en is. Újabbakkal nem tudom.

    https://youtu.be/IXglwbyMydM

    Amúgy a 6 számjegy kötelező, kell egy backup opció ha minden kötél szakad. 🙂

    De basszus megint offok vagyunk. 🙁
    Bocsi admin. 🙂

    (amúgy lehetne ilyen beszélgetős topik is) 😉

  89. Hát ma beugrottam egy boltba és kicsit megnézegettem ez az új telót és eddig bejövős meg lett a KELL érzés, bár ugye az SE után kicsit túlméretesnek hat. Még várom kiderül-e vmi gyerekbetegség ebben a hónapban azután jöhet ha nem.

  90. @AppleFan: Egyáltalán nem kötelező a 6 számjegy használata. Nekem például 27 karakteres alfanumerikus jelkódom van. 🙂 A biometrikus azonosítás miatt úgyis keveset kell használni, akkor meg ráérek bepötyögni, és nehezebben lehet megfigyelni. De ki is lehet kapcsolni a jelkódot kompletten, vagy lehet 4 számjegyes kódra is váltani.

  91. @rgbx: Azt hogyan lehet átkapcsolni? Megy minden vason?

  92. @Gunar: Ja megy , megoldottam, csak eddig nem figyeltem milyen lehetőségek vannak a beállításaiban.

  93. Üdv!
    iPhone 6-om van, 3 éve vettem és mivel a 2G óta használok iPhone-okat eléggé megszoktam minden előnyével-hátrányával együtt. Rengeteg programot, zenét megvettem, így ebből kiszállni már elég nehéz, még akkor is ha szívesen megtenném, mert az Apple-nek ez a hülyének nézzük a világot hozzáállása már picit zavar. X esetén 64, 256 Gb, hogy legyen mivel magyarázni a felárat, ami mint mindig most is megvan rendesen, és attól hogy jóval drágább mint a többiek, már valaki vagy ha megveszed, igazi luxuscikk, ami mára nem ad többet, amiben éreznéd a hozzáadott pluszt! 6-ról már X-re cserélnék, sajnos fogok is, mert én is olyan idióta vagyok mint mindenki aki gondolkodás nélkül megveszi, főleg itt Magyarországon.

  94. Upgrade: A már leírtakon kívül még néhány dolog kiderült.
    – Egyes programok nem álltak át az iX új felbontására. Lehet, hogy majd átfognak, de addig így viszont, ha elindítja az ember rajta, tök olyan, mintha egy i6, i6s, i7 vagy i8 készüléken nézné. Alul és fölül ott lesz a fekete felület, ahol nem jelenít meg semmit.
    – Mivel a felbontási aránya sajnos teljesen egyedi, szabványos felbontási arányú fényképek, vagy HD filmek nézegetésénél is hasonló a helyzet, alul-fölül, vagy fektetve kétoldalt fekete rész ahol nem jelenít meg semmit.
    (Tisztára a régi TV-ken mozifilmek lejátszása esetén alul és fölül látható fekete csíkokra emlékeztet. 🙂 Retró.) Persze itt ki lehet nagyítani, de az azzal jár, hogy alul és fölül levág a képből, vagy a filmből és azt a részt nem látni. Ez azért így elég gáz szerintem.
    – Face ID nem old fel víz alatt, vagy ha vizes rapszódikus.
    – Ha a készüléket vízszintesen elfordítjuk, vagy épp úgy áll, a Face ID szintén nem old fel. (Mondjuk én ezt pont lesz.rnám, de aki navigálásra használná egy kocsiban, annak ebből valószínűleg problémái lesznek.)
    – Ha napszemüveget vesz fel valaki, a Face ID feloldása attól függ, átlát-e rajta a készülék. Így előfordul, hogy egyes polarizált verziók esetében nem old fel.
    – Mivel acél a kerete és ezért nagyobb a súlya, a külseje pedig mindkét oldalán üveg, egyéb védelem nélkül, ha a készülék leesik, szinte biztosra vehető, hogy törik…. Talán egyéb védelemmel is.
    – Képtelen megjeleníteni az akku állapota esetén a százalékot. Egyszerűen nincs rá hely a fölül lévő belógó rész miatt. Kizárólag töltéskor, feloldatlan állapotban tudja megjeleníteni, középen nagyban.
    – A készülék kijelzőjének tetejét még nehezebb elérni mint eddig, ami azért baj, mert egyfelől egyes navigációs elemek abszolúte buta módon továbbra is ott jelennek meg és nem alul, másfelől meg azért, mert immáron az eddig alulról előhozható gyorsmenü is felülre költözött. (Ostobaság csúcsa.)
    – Bár az iX kijelzőjének mérete valójában még némileg nagyobb is mint a Plus modelleké, aki a Plus-okhoz szokott, kisebbnek fogja gondolni, érzékelni, mivel nyújtottabb és a felbontása is nagyobb, ezért a készülék által megjelenített ikonok, betűk, menük, stb…. kisebbnek fognak látszani mint a Plus-okon. Mit mondjak? Erre is azért oda lehetett volna figyelni és szerintem minimális módosításokkal ez problémamentessé tehető lett volna.
    – Az iX elemlámpa módban még mindig túlságosan halovány szerintem. Ez abból adódhat, hogy a világító led még mindig gagyi lehet rajta.
    Egyelőre nagyjából ennyi, egy kocsi árával vetekedő csúcs mobiltelefont illetően.

  95. @Gunar: Megfogták az ujját, erősen odanyomják valamihez és erre nem ébredt fel? Nagyon ki lehetett ütve. 🙂
    Ismétlem, az arcfelismerés azért nem jó biometrikus azonosítónak, mivel az arc változhat, illetve lehet teljesen azonos is pl. ikrek esetében. Ujjlenyomat, vagy retina sosem lehet azonos két ember esetében, még ikreknél sem és nem is változhat egy ember egész élete folyamán ugyanolyan marad.

  96. @Kukori: na akkor pár dolgot kiragadva.

    “Egyes programok nem álltak át az iX új felbontására.”
    ez a fejlesztők sara. például a Szifon appot sem frissítettük még, mert nem tudtuk eszközön, élőben tesztelni.

    “alul-fölül, vagy fektetve kétoldalt fekete rész ahol nem jelenít meg semmit”
    ez pontosan így működik más iPhone-on most is, az adott tartalomtól függően.

    “Face ID nem old fel víz alatt”
    mert nem dolga víz alatt működni, nem is volt szó arról, hogy ez feladata lenne. a készülékről az Apple szintén nem mondta, hogy víz alatt kéne használni. a Touch ID sem működik víz alatt, de még nedves ujjal sem mindig. víz alatt az érintésérzékelés sem működik, még az egyébként 50m-ig vízálló Apple Watch esetén sem.

    “de aki navigálásra használná egy kocsiban, annak ebből valószínűleg problémái lesznek”
    szerintem navigálás közben pont nem lesznek problémáid, hiszen a készülék zárolása fel lesz oldva, mert navigálsz, és a kijelzőn mutatja, mi a helyzet. a Touch ID sem oldott fel elég sokáig, ha 180 fokban elfordítva akartad beolvastatni az ujjlenyomatodat.

    “Így előfordul, hogy egyes polarizált verziók esetében nem old fel.”
    azoknál nem lát át rajtuk, amelyek kiszűrik az infravörös fényt. egy normális polarizált napszemüveg nem szűri ki az infravörös fényt.

    “ha a készülék leesik, szinte biztosra vehető, hogy törik”
    hasznos lenne, ha követnéd a cikkeket, mert erről már van külön cikk: https://szifon.com/2017/11/05/iphone-x-torestesztek-vajon-tenyleg-erosebb-az-uvege/

    “Képtelen megjeleníteni az akku állapota esetén a százalékot. […] Kizárólag töltéskor, feloldatlan állapotban tudja megjeleníteni, középen nagyban.”
    tényleg nagyon hasznos lenne, ha olvasnád a cikkeket, mert erről is van külön cikk: https://szifon.com/2017/11/07/hova-lett-a-os-akkumulator-kijelzes-az-iphone-x-en/

    “mert immáron az eddig alulról előhozható gyorsmenü is felülre költözött”
    erre van az Elérhetőség opció, az iPhone 6 óta létezik – az Elérhetőség alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. a bekapcsolásához lépj a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek menüpontba, görgess le, koppints az Elérhetőség elemre, majd kapcsold be:
    “Könnyebben elérheti a fent található elemeket, ha lefelé húzza az ujját a képernyő alsó szélén. Úgy is eljárhat, hogy gyorsan felfelé, majd lefelé húzza az ujját a képernyő aljáról kiindulva.”

    “Megfogták az ujját, erősen odanyomják valamihez”
    a Touch ID használatához nem kell erősen odanyomni.

    “az arcfelismerés azért nem jó biometrikus azonosítónak, mivel az arc változhat”
    tényleg igazán hasznos lenne, ha elolvasnád a cikkeket, mert már erről is volt szó, hogy amennyiben annyira megváltozik az arcod hirtelen, mint mondjuk amikor egy no shave november után kopaszra borotválod, és így nem ismer fel, akkor megadod a jelkódot, és frissíti az arcod információit.

  97. @Kukori:
    Na akkor most nagyon figyelmesen olvasd el amit írok!
    Ahhoz hogy az ujjlenyomatolvasó feloldjon elég hozzáérinteni az ujjához és akinek esze van nem fogja meg az alvó ember ujját, mert arra előbb felébred mintha csak az történik amit leírtam.
    A retina scanner is mehet a levesbe mert ha vkit kicsit is kiütnek piával akkor simán olvassák a felhúzott szemhéja alatt, (a részeg barátomat kifestettük anno rendesen és nem ébredt fel, pedig nem volt csont részeg és szemfestéket is kapott)
    Ellenben ugyanezt, ha az X-et használja és nincsen kikapcsolva a ránézés funkció, ergo kell a két szeme nyitott állapota, hogyan lehet feloldani a faceID-val örzött telóját??? Ha ujjal fehózod a szemhéját nem fog feloldani mert idegen testrészek lesznek ott, ha valami segédeszközzel az meg nem életszerű, hiszen arra rá kell készülni, előtte tesztelni kell, hogy megy-e, hát akkor most melyik is a biztonságosabb?
    Állandóan az arc változással jössz, mikor több alkalommal is le lett még direkt neked is írva. hogy az olvasó folyamatosan követi a változásokat az arcon, persze a hirtelent az sem, de a többi sem tudja kovetni, mert amennyibe pl megég az ujjbegye, vagy bevérzik a szeme, már az sem fog jól dolgozni és úgy mindegyiknél megmarad a hagyományos kód beütése, ami itt lehet akár sok jegyű is pl 10 jegyet, vagy alfanumerikusnál pl egy verssort simán lehet használni, hát azt mire megfejtik eléggé öregek lesznek.
    Szóval ennyit a faceID mellett, mert jól ki van az találva és biztonságosabb mint amiket feldobtál a ujjlenyomat és a retina scannerek, pont a fentebb leírtak miatt.
    Ja és pont tegnap beszélgettem az ügyvéd barátommal, akinek a megjelenése óta van Note 8-asa, mondta a felbontá esetére, hogy ami8kor megvette gyárilag csak fullHD-ra volt állítva, erre ő is átállította maxra, majd vissza mert csak annyi változott, hogy sokkal hamarabb merült le a teló akkuja a képe nem lett szebb feltünő módon, pedig akkor hagyta volna maxon a felbontást, mert sok fotója van, amit nem azzal csinált, csak rá vannak másolva, de komoly masinával csinálta, hiszen “hobby fotós” , szóval ennyit még utóljára a felbontás elméletedre! Újra említem nem nagy képernyőről van szó 50-60 collnál már kell valóban, 5-6 collon nem lehet eszrevenni .
    @Jadeye: Hiába írod le neki mert nem érti vagy nem akarja, csak hajtogatja a maga “igazát”, többször próbáltad és nem megy mint látom, sztem hagyd rá!

  98. @Kukori:
    Vazze! Milyen autót lehet venni 500e alatt??? Arra még ugyanannyit rá is kell költeni, hogy ténylegesen jó is legyen! Ezen kérlek ne nyiss vitát mert 20 évig foglalkoztam autók adás-vételével, javításával, stb.
    Persze lehet venni kocsit, de nem tenném az előbb leírtak miatt, igaz ez többnyire a drágábbaknál is igaz a ráköltés, mert vannak amiket érdemes de inkább ajánlott cserélni, ha az ember nem akar 10x annyit áldozni a “hanyagsága ” miatt rá.

  99. Eddig sehol nem olvastam róla:
    Ha Home képernyőn a valahanyadik oldalon voltál, akkor megnyomva a home gombot az elsőre ment. Ezt gyakran használtam és próbáltam az X-en ezt elérni és sikerült is: a home vonal helyén (a dokk alján) egy nagyon gyors és kicsit íves jobbra húzással. Viszont ezt annyira gyorsan kell (különben a legutóbb nyitott app jön elő), hogy hüvelykujjal nem, csak mutatóujjal sikerül. Arra gondolok, hogy csak véletlenül sikerül így összehozni és van pontosabb gesztus erre.
    Ha esetleg valaki talál vmi infót erről vagy sikerül pontosítani ne tartsa magában 🙂

  100. Akinek már a kezébe került!

    Írjátok, hogy ” jobban látszik, ha karcolódik”.

    Eddigi tapasztalatok alapján melyik színt érdemesebb választani annak, aki “érzékenyebb” a karcokra?
    Ha idővel nagyon összabszódik, esetleg rendbe lehet hozni mint az acél órák házát?

  101. @RKG:
    megvan! a jobb vagy bal alsó sarokból kell felhúzni az ujjat ????


Add a Comment