fbpx Skip to content

Az iPhone 6 óta készít az Apple szokásos 4,7 mellett 5,5-ös, nagyobb készüléket, azonban csak az iPhone 7 Plus-ban debütált a dupla kamera. Akkor ismerkedtünk meg a Portré móddal, amit én az elmúlt 1 évben imádtam. Az iPhone 8 Plus és az iPhone X tulajdonosok pedig már a továbbfejlesztett Portrémegvilágítást is használhatják majd a készülékeikkel.

Kipróbáltuk az iPhone 8 Plus és az iPhone X új Portrémegvilágításait

Az Apple tájékoztatása szerint ez a funkció nem csak egyfajta effekt a Portré módban készült képekre, hanem élőben számolja ki az A11 Bionic chip képfeldolgozó alprocesszora, így hardveres támogatás is szükséges hozzá a dupla kamerán kívül, így ez kizárólag csak az új telefonoknál elérhető. A Portrémegvilágítás jelenleg még béta állapotú, és ezt mi is tapasztaltuk a tesztelése során, de ettől függetlenül egy nagyon érdekes újítása a cégnek. A funkció bemutatása mellett néhány tippet is szeretnénk adni azoknak, akik most ismerkednek a portré móddal, mivel az elérhető lesz majd az iPhone X-ben is.

Múlt évben részletesen teszteltük, és összehasonlítottuk az iPhone 7 Plus portré képeit egy Canon 6D fényképezőgéppel, illetve régebbi készülékekkel. Mivel ezalatt az idő alatt nem változott sokat a kamera, érdemes a régebbi cikkünket elolvasni: Kipróbáltuk az iPhone 7 és a 7 Plus kameráját, és a 7 Plus új portré módját.

Portrémegvilágítások

Az iPhone 8 Plus és iPhone X esetén összesen 5 féle Portrémegvilágítást különítünk el:

  • Natural Light (természetes fény)
  • Studio Light (stúdiólámpa)
  • Contour Light (kontúrfény)
  • Stage Light (színpadi lámpa)
  • Stage Light Mono (színpadi lámpa – monó avagy fekete-fehér kép.)

A képek utólag szerkeszthetőek, tehát ha esetleg mégsem tetszene az egyik megvilágítás, akkor az levehető, vagy módosítható. Egyedül a Stage Light avagy a színpadi megvilágításoknál kell jobban odafigyelni, mert ott egy körbe “kell” helyezni adott személy fejét / arcát, így esetleg azt kikapcsolva már nem igazán jó a komponálásunk.

A lejjebb lévő képen összehasonlíthatjuk a különböző megvilágításokat. A legérdekesebb és talán legfeltűnőbb a kontúrfény, mely sötétebbé teszi az arc széleit, és ezzel karakteresebb lesz az adott modell. A stúdiólámpa pedig világosabbá teszi a témát, jelen esetben Flórát. Az alábbi képre kattintva nagy felbontásban, részletesen is megnézhetitek az egyes megvilágításokat. A kép 7,2MB, így mobilinterneten óvatosan.

iPhone 8 Plus és iPhone X új Portrémegvilágítások

Mivel sokan most váltanak majd Portré-képes készülékre, ezért már magához a portré készítéshez is adunk néhány tippet. Az egyik legfontosabb, hogy messze legyen a háttér, tehát ne próbáljunk egy fal közvetlen közelében elkészíteni a képet. Általában jobb, ha modellt árnyékba állítjuk, de ez teljes mértékben napszak függő. Az első képen árnyékban van, a másodiknál a háttal a napnak, így egyfajta becsillanást kapott, a harmadikon oldalt, míg az utolsón pedig szembe állítva fotóztam. Egyik képhez sem nyúltam, nem utómunkáztam, rákattintva megnézhetőek nagyobb felbontásban is.

[poll id=”223″]

A portré fotózáshoz egyébként elengedhetetlen a megfelelő komponálás. Ezt pedig úgy tanulhatjuk meg, ha gyakorlunk. Idővel kialakul majd bennünk egyfajta stílus, ami minket jellemez, de addig is fotózzunk, amennyit csak lehet. 🙂 Rosszabb fénykörülmények között sajnos a Portré mód nem használható. Míg mondjuk természetesen fény mellett ablaknál még rendben van, addig szobában, este, lámpa mellett már nagyon szemcsés lesz a kép.

(Ez a kép beltérben készült természetes fény mellett, nagyítva látszanak már a Portré mód korlátai.)

Elmondható, hogy az átlagember számára tökéletesen megfelelő az iPhone 7 Plus és 8 Plus valamint az iPhone X Portré módja. Gyönyörű, mélységéles fotókat készíthetünk a telefonnal, és nem csak emberekről, hanem akár állatokról vagy tárgyakról is. Igaz, utóbbiakra kevésbé optimalizálta az Apple. A Portrémegvilágítás még béta, főleg a színpadi lámpa, színpadi lámpa fekete-fehér problémás, ezeket az Apple valószínűleg javítja, optimalizálja majd, ettől függetlenül még érdekesebbé tehetjük velük a képeinket.

Az iPhone 8-at már teszteltük korábban, érdemes ezt a cikkünket elolvasni: Kipróbáltuk az iPhone 8-at – vélemény, teszt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nekem a 4 kép közül Flóra tetszik a legjobban 😀 Sajnos ilyen opció nem volt 😀 (Csak hogy ne mondjátok hogy trollkodok az szavazatom a 3. képre esik 🙂 )

  2. Egyértelműen az első kép. A második nekem kicsit erőltetett ellenfény, az inkább sziluettek kiemelésére használnám. A harmadikon az arc jobb oldala árnyékban van ugye az oldalról érkező fény miatt. A negyedik még egész jo, de itt már becsillannak a kiálló részek (orr, áll). En pont a kamerája miatt szeretnek idén 8+ra váltani.

  3. Nem tudjátok? Lesz ma valahol éjfél után árusítás?

  4. Az elsőre szavaztam, nem tudván ellenállni a modell bájosságának, mely azon érvényesül leginkább.???? Gratula!

  5. Eléggé gáz ,hogy itt négyszázezer forintos telefonokról megy a cikkezés és nincsen egy nyamvatt kép néző az aplikacióban. Amúgy jók az effektek. Várom már nagyon.

  6. 2. Kep nagyon tetszik de midegyiknek megvan a maga elonye es nagyon korrekt mind ! Teny hogy a holgy ad hozza nemi ( rengeteg) plust xd ! Meg szerencse , hogy csak 150 be fog fajni es nem 400 ba !

  7. en nem ertem, 3 honapja megvan a plusom, 3x hasznaltam a portre modot, pedig beleesett 3 het szabi. telleg ennyire fontos ez hogy ezzel adjak el a 8plust hogy milyen fasza ez a mod benne?? mindenki rendszeresen fotoz arcokat raadasul a mogotte levo dolgok nem szamitanak mert azt el “kell” homalyositani?
    szerintem a 2x optikai zoom es ejszakai denyerzekenyseg fontosabb dolog ha olyan helyen van jobb kepeket lehet csinalni..

  8. A képek teljesen rendben vannak…pár éve még örültünk volna ha ilyet tud egy tükörreflexes gép ( viszonylag régóta fotózom ) ami érdekes azt a finom részleteknél kell keresni…pl. haj…nem igazán boldogul a szoftver azon a részen így elég mű hatást kelt…bár azt hozzá kell tenni, hogy a adobe ( photoshop ) már kb 10 éve próbálja megoldani ezt a problémát a képkivágás finomításával kapcsolatban. Amúgy gratuláció illeti a fejlesztőket.

  9. @B.Zsolti: Régóta fotózol, de fényerős obit nem lehetett pár éve kapni? 😀 A tükrös tudta ezt mióta csak létezi, a problémát az kitobiban keresd, amit a gép mellé vettél 🙂


Add a Comment