fbpx Skip to content

Meglepetésként ért minket az Apple új vezeték nélküli töltőlapja, amit a cég egyszerűen csak az AirPower névvel illet.AirPower – Apple vezeték nélküli töltő

Az elegáns és szupervékony új AirPower az első olyan vezeték nélküli töltőpad, amin nem csak egyetlen fix ponton működik a töltés. Kompatibilis eszközeid közül – mint a legújabb iPhone-, Apple Watch- és AirPods-modellek – akár hármat is tölthetsz egyszerre, csak rakd le őket bárhol a töltőpadra.

Az iPhone X, az iPhone 8 és 8 Plus vezeték nélküli töltése kompatibilis a Qi technológiával, tehát nem csak AirPower töltővel, hanem bármilyen más, a Qi szabványt használó vezeték nélküli töltővel is képes együtt működni. Azonban ez fordítva nem igaz. Az AirPower sajnos csak a 2017-es iPhone-okkal, Apple Watch Series 2-vel és Series 3-mal és az új AirPods töltővel használható.

Ezenkívül a Belkin és a Mophie tervezőivel szorosan együttműködve két új, kifejezetten az iPhone X-hez, 8-hoz és 8 Plus-hoz való vezeték nélküli töltőt is kifejlesztett az Apple, amik hamarosan elérhetővé válnak – ellenben az AirPowerrel.

Az Apple egyébként a Qi mérnökeivel is együttműködik, hogy azt a technológiát is fejlesszék, tehát elképzelhető, hogy az Apple miatt jövőre már az AirPowerhez hasonló, egyszerre több eszközt is kezelő töltővel találkozhatunk.

Az AirPower töltőlap valamikor 2018-ban fog megjelenni, de az Apple készülékeit addig is tölthetjük a már meglévő Qi technológiás töltőkkel, és persze kábellel a Lightning-csatlakozón keresztül is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Nem teljesen értem, mi a fenéért van oda a világ ezért a vezetésnélküli töltésért. Akkor lenne ennek értelme, ha a lakásba belépve úgy működne, mint a Wifi, vagyis nagyobb hatótásvolsággal, de amíg egy egyébként kábel által fix pontra kell rátenni a telót, így ugyanúgy nem lesz mobilis a töltés közben. Érthetetlen hype…

  2. @totopad: Az emberek hülyék.
    Nemhogy mobilitás nincs, de ezt nem lehet (!) még felemelni sem míg tölt: mondjuk az irodai asztalnál / a kanapédon ülsz, az USB vagy a hálózati adapterbe be van dugva a hagyományos kábel, töltődik, telefonálsz vele, nyomkodod a messengert, 1,2 vagy 2 méteres kábelek vannak, megoldható. Na most ugyanezt adja elő a lelkes “CSÍ” töltő fanatikus, emelje szépen oda a fejéhez a csí korongot is, szeretném látni a technó-büszkeséget az arcán.
    Ja vagy az a baj, hogy ha leesik a kábel az asztal alá, azért le kell hajolni? Vagy mi? Be kell dugni? Dock? :))

  3. @Macccy: Azért nem ennyire rossz a helyzet. Megy a messenger, chatelek félórát, lerakom az asztalra, tölt. Majd jön egy üzenet felveszem válaszolok megint lerakom, tölt. Nem kell szívnom a kábellel, ami tönkremegy ilyenkor és így tovább…

  4. @totopad: Képzeld el, hogy a fittnesz termek öltözőszekrényeibe, a vonatok kis asztalkáiba, stb. van beépítve a töltő. Elmész edzeni, beteszed a szekrénybe a telót, mire kijössz feltöltött. Nagyon hasznos technológiáról beszélünk. A telefon az idő nagy részében valahova le van rakva, ésszerű ezt az érintkezést töltésre használni. Ha az iróasztalod tölti is a telefont, akkor napközben tuti nem merül le. Még ha 2 percenként veszed is fel, mert mondjuk hívnak, annyit biztosan lesz kapcsolatban, hogy feltöltsön.

    Az általad javasolt megoldás -bár kétségkívül jópofa.- nagyon nehezen megvalósítható és jelentősen növelné az elektroszmogot. Így is éppen elég szar repked a levegőben (gsm, rádió, mikró, wifi, stb). ez a minden másnál jóval nagyobb teljesítményű szar pont nem hiányzik. Szvsz.

  5. Okoskodni nem akarok, de érdemes mindig úgy gondolkodni, hogy ha valamit kitalál az ember az a későbbiekben hogyan fogja szolgálni az emberiséget. Mondok egy példát, amikor Nikolaus Otto feltalálta a robbanó motort nem feltétlenül az F1 járt a fejében. Így az én hozzáállásom ehhez a töltőhöz csak annyi hogy ez csak vminek a kezdete

  6. És mi a helyzet a gyorstöltéssel, ami elvileg 30 perc alatt 50%-ra lövi fel az eszközt?

  7. @roppento: én nem azt mondtam, hogy nem fejldődés, hisz vezeték nélkül energiát továbbítani, wow, de jelenlegi funkcionalitásban egyszerűen számomra -meg szerintem a nagy átlag számára is- tök haszontalan funkció!

    off
    amúgy az f1 meg lassan elfelejtii a robbanómotort, ezzel a f$s hibrid technológiával megásták az autósport sírját – ilyen az, amikor a technológia már hátrány

  8. Ezek az elso lepesek. Es meg gyerekcipoben jar ez a technologia mert annyi csupan a kulombseg hogy nem dugok ossze ket testet hanem csak rateszem a masikra az egyiket. De ugyanugy helyhez kotott a toltesi hely. Csak mozdulatot sporol meg ez nem egy nagy felfedezes.

  9. @totopad:
    2. lépés talán az amit írtál, hogy belépsz a lakásba és úgy működik mint a wifi, és talán, ha nem is a negyedik lépés, de bárhova belépsz és töltheted ha rácsatlakozol

    Az F1-ről meg annyit, hogy a mi életünkben mindig lesz egy olyan réteg aki/akik nem fogják támogatni az elektromos versenyautókat. Mindenesetre én nem, sőt megérni sem szeretném… Azt gondolom, hogy a versenyautók benzingőz nélkül nem autók

  10. @Macccy: Persze hogy hülyék. Ez a “vezeték nélküli” töltés őrület 1885 január 2-tól már létezik, Bláthy Ottónak köszönhető és nem más mint a transzformátor. A primer kör a 22 ezer forintos fosban található, a szekunder kör pedig a telóban. Hurrá. Bármelyik elektromos fogkefe töltése ezen az elven működik.

  11. @admin: Másként használjuk. Megy a messenger chatelek fél órát én is, lerakom, vagy nem, nézek valami youtube videót, olvasok cikket fél órát, eddig még jó is lenne. De … a Murphy és a gyakorlat nem csak ezt dobja, hanem hogy a töltőre akkor teszem, amikor 13-26-37% stb töltést látok, mert holnap kelleni fog, mert nem marad talpon reggelig, stb. Bedugom és használom közben. A CSÍ így leginkább egy hely, használati mód és szituációfüggő megoldás. Ha valaki nem gyakran meríti teszem azt 40% alá, akkor neki való a CSÍ, mert ott van a tartalék arra a fél órás kanapés, ágybanfekvéses, sz*rás közbeni youtube nézésre. Ha viszont erre nem tudok/akarok figyelni, akkor a CSÍ-t elég gyakran mellőznöm kell a jó öreg Lightning kábel javára!
    A kábellel szívsz, mert tönkremegy ilyenkor? Ha tudtál vigyázni egy supergloss jet black iPhone 7 -esre, akkor miért megy tönkre a kábel, én ezt esküszöm nem értem, immár 6 éve. Ennyi ideje van iPhone-om és ezen idő alatt nulla kábelem tört meg, szakadt ki. Asszony a sajátját megtörte, de az a használati mód nem nevezhető átlagosnak 🙂

    @illesjani: Nem az elektromágneses töltés létezését űzöm, inkább a júzerek kapkodását egy olyan megvalósítás felé, ami (szerintem!) nem fog nekik semmin javítani. De valószínű az én használati módom a nem hétköznapi akkor.

  12. @Macccy: az a jó ezzel, hogy ameddig az Apple-nél nem volt ilyen, addig ha az ember az általad leírtakat megemlítette, akkor rögtön jött a válasz, hogy elfogult az Apple felé. 😀

  13. @admin: Tönkremegy az akkor is, ha egy dokkolóban (jelen esetben az Airpowerben) van.

    Ez az Airpower amúgy tetszik – az Apple hozzáállása miatt. A Qi-t mindenki kiforrott technológiának gondolja, holott nem az (gondolom ezért hagyták ki eddig). Ez látszik az Airpoweren, hogy itt tervezik megoldani, hogy ne csak a töltő egy fix pontján működjön normálisan és több eszközt is töltsön, hisz egyre több eszközünk van. És ezt nem tartják magukban, hanem be akarják emelni a Qi-be. Ezt mindenképp pozitivumnak gondolom.

  14. Utazáskor is marha jól jön, hogy egy palacsintasütőt is magaddal kel cipelned. Eddig egy kábellel megoldottad, ami most is kell ugye, meg a nagy tepsi. Remek ötlet tényleg.

  15. Pontosan jól látja Macccy,egy kábelemmel sem volt baj soha és használom az Apple termékeit 7 éve . Amikor pókrezni akarok az I7Plus telefonommal,bármikor töltőre rakhatom és a fotel mámora mellett várom a jó lapokat….
    Egy példa a sok közül .

  16. @dnp: he? miért kéne a nagy tepsi?

  17. @admin: a töltő lapja gondolom nem összehajtható….

  18. @dnp:
    De miért akarod hurcolászni?

  19. A Vezeték nélküli töltés csak egy plusz dolog.
    Szaladgálhat kábellel továbbra is az, aki ebbe nem lát könnyítést.
    Én mindenesetre alig várom, hogy lehessen már kapni, és kézbe fogjam az x-et. 🙂

  20. És mi van az Airpods-al most abból is jön új a töltő miatt, ha igen akkor mikor?

  21. Szerintem is az lett volna a nagy bumm, ha megoldják, hogy a töltőt besúvasztom a szekrény mögé, és ha belépek a szobába, tölt… Ez a mostani megoldás semmivel se több szerintem mint az eddigiek.
    Azt meg külön hozzá teszem, hogy soha az életbe sehol nem találkoztam még publikus helyen ilyen jellegű töltővel…

  22. Tehát akkor most az Apple feltalálta a spanyolviaszt hogy nem egy tekercset tesz egy qi töltőpadba hanem többet?
    Szuper. Vótmá. Lapozzunk 🙂

  23. a series 2-es Apple Watch-al tuti kompatibilis lesz?

  24. Azért azt lássuk be, hogy jelenleg elenyésző százalékban használjuk a vezetéknélküli töltést. A beépített tekercs sok esetben erőforráspazarlás lehet, többletköltséget jelent vásárláskor. Nem beszélve, hogy ha majd később elterjed ez a töltési mód, az induktív töltés kB 20 százalékkal roszabb hatékonyságú, igy ennyivel több energiát használunk majd a többmilliárd mobilkészülék töltésére. Nem mondom, hogy nem jó bizonyos esetben, de ez még fél megoldás, és nem fog a hatekonyság sokat javulni idővel.


Add a Comment