AirPower töltőlap: az Apple új vezeték nélküli töltője

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepetésként ért minket az Apple új vezeték nélküli töltőlapja, amit a cég egyszerűen csak az AirPower névvel illet.AirPower – Apple vezeték nélküli töltő

Az elegáns és szupervékony új AirPower az első olyan vezeték nélküli töltőpad, amin nem csak egyetlen fix ponton működik a töltés. Kompatibilis eszközeid közül – mint a legújabb iPhone-, Apple Watch- és AirPods-modellek – akár hármat is tölthetsz egyszerre, csak rakd le őket bárhol a töltőpadra.

Az iPhone X, az iPhone 8 és 8 Plus vezeték nélküli töltése kompatibilis a Qi technológiával, tehát nem csak AirPower töltővel, hanem bármilyen más, a Qi szabványt használó vezeték nélküli töltővel is képes együtt működni. Azonban ez fordítva nem igaz. Az AirPower sajnos csak a 2017-es iPhone-okkal, Apple Watch Series 2-vel és Series 3-mal és az új AirPods töltővel használható.

Ezenkívül a Belkin és a Mophie tervezőivel szorosan együttműködve két új, kifejezetten az iPhone X-hez, 8-hoz és 8 Plus-hoz való vezeték nélküli töltőt is kifejlesztett az Apple, amik hamarosan elérhetővé válnak – ellenben az AirPowerrel.

Az Apple egyébként a Qi mérnökeivel is együttműködik, hogy azt a technológiát is fejlesszék, tehát elképzelhető, hogy az Apple miatt jövőre már az AirPowerhez hasonló, egyszerre több eszközt is kezelő töltővel találkozhatunk.

Az AirPower töltőlap valamikor 2018-ban fog megjelenni, de az Apple készülékeit addig is tölthetjük a már meglévő Qi technológiás töltőkkel, és persze kábellel a Lightning-csatlakozón keresztül is.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Nem teljesen értem, mi a fenéért van oda a világ ezért a vezetésnélküli töltésért. Akkor lenne ennek értelme, ha a lakásba belépve úgy működne, mint a Wifi, vagyis nagyobb hatótásvolsággal, de amíg egy egyébként kábel által fix pontra kell rátenni a telót, így ugyanúgy nem lesz mobilis a töltés közben. Érthetetlen hype…

 2. @totopad: Az emberek hülyék.
  Nemhogy mobilitás nincs, de ezt nem lehet (!) még felemelni sem míg tölt: mondjuk az irodai asztalnál / a kanapédon ülsz, az USB vagy a hálózati adapterbe be van dugva a hagyományos kábel, töltődik, telefonálsz vele, nyomkodod a messengert, 1,2 vagy 2 méteres kábelek vannak, megoldható. Na most ugyanezt adja elő a lelkes “CSÍ” töltő fanatikus, emelje szépen oda a fejéhez a csí korongot is, szeretném látni a technó-büszkeséget az arcán.
  Ja vagy az a baj, hogy ha leesik a kábel az asztal alá, azért le kell hajolni? Vagy mi? Be kell dugni? Dock? :))

 3. @Macccy: Azért nem ennyire rossz a helyzet. Megy a messenger, chatelek félórát, lerakom az asztalra, tölt. Majd jön egy üzenet felveszem válaszolok megint lerakom, tölt. Nem kell szívnom a kábellel, ami tönkremegy ilyenkor és így tovább…

 4. @totopad: Képzeld el, hogy a fittnesz termek öltözőszekrényeibe, a vonatok kis asztalkáiba, stb. van beépítve a töltő. Elmész edzeni, beteszed a szekrénybe a telót, mire kijössz feltöltött. Nagyon hasznos technológiáról beszélünk. A telefon az idő nagy részében valahova le van rakva, ésszerű ezt az érintkezést töltésre használni. Ha az iróasztalod tölti is a telefont, akkor napközben tuti nem merül le. Még ha 2 percenként veszed is fel, mert mondjuk hívnak, annyit biztosan lesz kapcsolatban, hogy feltöltsön.

  Az általad javasolt megoldás -bár kétségkívül jópofa.- nagyon nehezen megvalósítható és jelentősen növelné az elektroszmogot. Így is éppen elég szar repked a levegőben (gsm, rádió, mikró, wifi, stb). ez a minden másnál jóval nagyobb teljesítményű szar pont nem hiányzik. Szvsz.

 5. Okoskodni nem akarok, de érdemes mindig úgy gondolkodni, hogy ha valamit kitalál az ember az a későbbiekben hogyan fogja szolgálni az emberiséget. Mondok egy példát, amikor Nikolaus Otto feltalálta a robbanó motort nem feltétlenül az F1 járt a fejében. Így az én hozzáállásom ehhez a töltőhöz csak annyi hogy ez csak vminek a kezdete

 6. @roppento: én nem azt mondtam, hogy nem fejldődés, hisz vezeték nélkül energiát továbbítani, wow, de jelenlegi funkcionalitásban egyszerűen számomra -meg szerintem a nagy átlag számára is- tök haszontalan funkció!

  off
  amúgy az f1 meg lassan elfelejtii a robbanómotort, ezzel a f$s hibrid technológiával megásták az autósport sírját – ilyen az, amikor a technológia már hátrány

 7. Ezek az elso lepesek. Es meg gyerekcipoben jar ez a technologia mert annyi csupan a kulombseg hogy nem dugok ossze ket testet hanem csak rateszem a masikra az egyiket. De ugyanugy helyhez kotott a toltesi hely. Csak mozdulatot sporol meg ez nem egy nagy felfedezes.

 8. @totopad:
  2. lépés talán az amit írtál, hogy belépsz a lakásba és úgy működik mint a wifi, és talán, ha nem is a negyedik lépés, de bárhova belépsz és töltheted ha rácsatlakozol

  Az F1-ről meg annyit, hogy a mi életünkben mindig lesz egy olyan réteg aki/akik nem fogják támogatni az elektromos versenyautókat. Mindenesetre én nem, sőt megérni sem szeretném… Azt gondolom, hogy a versenyautók benzingőz nélkül nem autók

 9. @Macccy: Persze hogy hülyék. Ez a “vezeték nélküli” töltés őrület 1885 január 2-tól már létezik, Bláthy Ottónak köszönhető és nem más mint a transzformátor. A primer kör a 22 ezer forintos fosban található, a szekunder kör pedig a telóban. Hurrá. Bármelyik elektromos fogkefe töltése ezen az elven működik.

 10. @admin: Másként használjuk. Megy a messenger chatelek fél órát én is, lerakom, vagy nem, nézek valami youtube videót, olvasok cikket fél órát, eddig még jó is lenne. De … a Murphy és a gyakorlat nem csak ezt dobja, hanem hogy a töltőre akkor teszem, amikor 13-26-37% stb töltést látok, mert holnap kelleni fog, mert nem marad talpon reggelig, stb. Bedugom és használom közben. A CSÍ így leginkább egy hely, használati mód és szituációfüggő megoldás. Ha valaki nem gyakran meríti teszem azt 40% alá, akkor neki való a CSÍ, mert ott van a tartalék arra a fél órás kanapés, ágybanfekvéses, sz*rás közbeni youtube nézésre. Ha viszont erre nem tudok/akarok figyelni, akkor a CSÍ-t elég gyakran mellőznöm kell a jó öreg Lightning kábel javára!
  A kábellel szívsz, mert tönkremegy ilyenkor? Ha tudtál vigyázni egy supergloss jet black iPhone 7 -esre, akkor miért megy tönkre a kábel, én ezt esküszöm nem értem, immár 6 éve. Ennyi ideje van iPhone-om és ezen idő alatt nulla kábelem tört meg, szakadt ki. Asszony a sajátját megtörte, de az a használati mód nem nevezhető átlagosnak 🙂

  @illesjani: Nem az elektromágneses töltés létezését űzöm, inkább a júzerek kapkodását egy olyan megvalósítás felé, ami (szerintem!) nem fog nekik semmin javítani. De valószínű az én használati módom a nem hétköznapi akkor.

 11. @admin: Tönkremegy az akkor is, ha egy dokkolóban (jelen esetben az Airpowerben) van.

  Ez az Airpower amúgy tetszik – az Apple hozzáállása miatt. A Qi-t mindenki kiforrott technológiának gondolja, holott nem az (gondolom ezért hagyták ki eddig). Ez látszik az Airpoweren, hogy itt tervezik megoldani, hogy ne csak a töltő egy fix pontján működjön normálisan és több eszközt is töltsön, hisz egyre több eszközünk van. És ezt nem tartják magukban, hanem be akarják emelni a Qi-be. Ezt mindenképp pozitivumnak gondolom.

 12. Utazáskor is marha jól jön, hogy egy palacsintasütőt is magaddal kel cipelned. Eddig egy kábellel megoldottad, ami most is kell ugye, meg a nagy tepsi. Remek ötlet tényleg.

 13. Pontosan jól látja Macccy,egy kábelemmel sem volt baj soha és használom az Apple termékeit 7 éve . Amikor pókrezni akarok az I7Plus telefonommal,bármikor töltőre rakhatom és a fotel mámora mellett várom a jó lapokat….
  Egy példa a sok közül .

 14. Szerintem is az lett volna a nagy bumm, ha megoldják, hogy a töltőt besúvasztom a szekrény mögé, és ha belépek a szobába, tölt… Ez a mostani megoldás semmivel se több szerintem mint az eddigiek.
  Azt meg külön hozzá teszem, hogy soha az életbe sehol nem találkoztam még publikus helyen ilyen jellegű töltővel…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!