fbpx Skip to content

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala kedden tette közzé az Apple egyik újítását. A még 2015 augusztusában benyújtott szabadalom tárgya megerősíteni látszik azokat a pletykákat, amelyek már egy ideje keringenek az interneten, és a Home gomb és a Touch ID lecseréléséről szólnak.

iPhone 8 hátlapi ujjlenyomat-olvasó

Az Apple három tervezőmérnöke, név szerint: Mohammad Yeke Yazdandoost, Giovanni Gozzini és Jean-Marie Bussat, egy olyan ujjlenyomat-olvasó eljárást dolgozott ki, amely a Touch ID optikai megoldásával ellentétben ultrahangos érzékelésen alapul. A szenzor lelke egy piezoelektromos transzduktorokból álló mátrix, amelyekhez fejlett elektronika csatlakozik. A piezokristályok adóként és vevőként is szolgálnak: először egy ultrahangpulzust bocsátanak ki, amely az érzékelő elé helyezett ujjról visszaverődik. Ez azt jelenti, hogy nem csak, hogy a kijelző mögé, hanem akár a készülékház, vagy bizonyos anyagok mögé is elrejthető az ujjlenyomat-olvasó. 

Emlékeztek még erre a pletykára: Videón, ahogy tesztelik az iPhone 8 hátlapi ujjlenyomat-olvasóját? Egészen pontosan arról van szó, hogy a szenzor felületével érintkező ujj az ujjlenyomat kiemelkedő helyein másfajta visszhangot ad, mint a bemélyedések, amelyek esetében még egy vékony levegőréteg is van a bőr és a szenzor között. Ez hasonlít ahhoz, ahogyan a fény is másképpen törik, más sebességgel halad a különböző anyagokban. A visszhangot a vevőként is működni képes piezokristályok felfogják, ekkor az egyes helyeken észlelt, visszavert jelek különbségéből a vezérlőelektronika meg tudja határozni a bemélyedések és domborulatok mintázatát, az ujjlenyomatot.

A szabadalmi leírás tárgyalja azt is, hogy a hagyományos hangalapú képalkotó módszereknek sok hátrányos tulajdonsága van. Az egyik ilyen probléma az, hogy a piezokristályokat adóként meghajtó áramköröknek sokkal nagyobb (akár 100 voltos) feszültségigénye van, mint a vevőknek (amelyek tipikusan két nagyságrenddel alacsonyabb, például a mikroelektronikában szokásos 3.3 V-os táplálás kell).

Ez csak egy limitáció a sok közül, ám a mérnökök szinte valamennyi kihívást sikerrel vették, és terveztek egy olyan kombinált adó- és vevőelektronikával felszerelt rendszert, amely a piezokristályok több paraméterét is egymástól függetlenül, nagyon finoman képes szabályozni, ezzel kiküszöbölve több potenciális hibalehetőséget is.

Az ultrahangos leolvasónak van egy nagy előnye az optikaival szemben: nem szükséges fizikailag kivezetni az érzékelőt, azt a készüléken belül is el lehet helyezni, amennyiben a készülélház megfelelő anyagból készül. Ezért elképzelhető, hogy a Touch ID helyett hátlapi ujjlenyomat-olvasóval érkező jövőbeli iPhone-okra vonatkozó híreknek van valóságalapja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Inkább sehol, mint a hátlapon… Nem beszélve a tokok problémájáról.

  2. @meonic: mivel a szabadalom az Apple-é, így nagyjából mindegy.

  3. Azért nem értem miért nem lehet ezeket szabályozni, kb levédetem, hogy a levegőt a számon/orromon át veszem tüdőbe juttatom, és csak én használhatom azt mindenki fulladjon meg.

  4. Nem értem miért toljátok ennyire ezt a hátlap témát. Hülyeség, mert kb csak egyetlen tartásban egyetlen ujjal kényelmes feloldani, ha az asztalra van lerakva a készülék, külön fel kell venni. Ez csak ilyen androidos humor. És egyébként többször is volt már szó róla, hogy a képernyő más részén, vagy a képernyő mögé kerül az ujjlenyomat olvasó, ha ezt fejben összekötitek az ultrahangos technikával, akkor eléggé logikus mi várható, nem? És az nem a hátlapi olvasó.. (Gondolom ha a hátlap mögé el lehet rejteni, akkor az előlap mögé is)

  5. Ha az iPhone 8 szakít az ujjlenyomat azonosítással, akkor nagyon meglepő lenne, ha egy-két generációval később visszahoznák. Ezzel beismernék, hogy átmenetileg nem tudták megoldani. Márpedig két hét múlva tutter az lesz a szöveg, hogy az arcfelismerés sokkal kényelmesebb, biztonságosabb, mint az elavult ujjlenyomat azonosítás.

  6. Tuti az alma alatt lesz a hátlapon. Király!

  7. @TooCool: A hátlapon lesz, Te pedig nem használod. Probléma megoldva.

  8. És mi van akkor ha tokmindegy, hogy elol vagy hatul erinted meg azt a teruletet ami mogott van?

  9. Az apple mindig is szeretett az ésszerűség ellen menni… Minnél vékonyabb annál jobb… (Minnél vékonyabb annál szarabb akksi). Csak így műkődik, csak úgy stb.. Mostmeg megszüntetjük az alsó kávát, nembaj, h nem lesz ujjlenyomat olvaső elől, de legalább divatos lesz…???????????????????? Szerintem senkisem orrolt volna meg azon, hogy ha pont olyan magas lenne az alsó káva mint a mostani ujjlenyomat olvasó átmérője.. Amivel mégis (divatosították) egy picict. Remélem mindenki téved, és valami csoda folytán mégis lesz előlapi olvasonk….

  10. sracok, szovegertes? ha ez a cucc ugy mukodik majd, ahogy le van irva, nem hatlapi leolvasas lesz, hanem BARHOL kepes lesz ra, elolapon, oldalt, a sarkain, tokmindegy. sot, kis tavolsag is belefer.
    elkepzelem, hogy majd ugy demozzak a keynote-on, hogy ilyen varazs-kezmozdulattal suhintanak egyet a telo felett/elott (nem ezeket a droidokat keresed!) es hopp! de nem nyuszi ugrik ki belole, hanem feloldja. (tulzok, nyilvan)


Add a Comment