fbpx Skip to content

Az iOS 17.4 egyik legfontosabb változtatása az, hogy az Európai Unióban a digitális piacokról szóló rendelkezés értelmében lehetővé kell tennie az alternatív alkalmazásboltok megjelenését az iOS esetén. Ezzel kapcsolatban elég sok kérdés felmerült, amelyeket korábbi cikkünkben már össze is szedtünk.

Közben annyival változott a helyzet, hogy az Apple már nem csak az alkalmazásboltokat teszi majd letölthetővé egy-egy fejlesztő weboldaláról, hanem akár adott appokét is – de természetesen ezt is szigorú feltételekhez köti. Lássuk, mit kell tudni ezzel kapcsolatban.

A fejlesztői központban a hírek között az alábbi változásokat jelentette be az Apple március 12-én.

Azoknak a fejlesztőknek, akik elfogadták az alternatív közzététellel kapcsolatos kiegészítést, új lehetőségeik lesznek az alkalmazásaik számára az EU-ban:

  • Az alternatív piacterek megválaszthatják azt is, hogy csak a piactér fejlesztőjének a saját alkalmazásait kínálják letöltésre.
  • Külső oldalon történő fizetéskor a fejlesztő használhat saját designt a különböző promóciók, kedvezmények és más ajánlatok esetén, az Apple által biztosított sablonok használata opcionális.

A Webes Közzététel opció, amely idén tavasszal érkezik, lehetővé teszi az engedélyezett fejlesztők számára, hogy az iOS appjaikat az EU-ban közvetlenül a saját weboldalukon keresztül tegyék közzé.

Most akkor bárki közzétehet majd appokat a weboldalán?

Természetesen nem. A részletek alatt az Apple kiemeli, hogy a webes közzétételt csak azok a fejlesztők igényelhetik, akik:

  1. az EU-n belüli bejegyzéssel és lakóhellyel vannak regisztrálva az Apple fejlesztői programjában, vagy pedig olyan külföldi cég, ami alvállalattal rendelkezik az EU-ban, és ez be van jegyezve a fejlesztői fiókjában is;
  2. már legalább 2 vagy több éve folyamatosan jó hírnevű fejlesztő, akinek legalább egy olyan alkalmazása van, amely több mint 1 millió letöltést generált az EU-ban az előző naptári évben.

Ezek mellett a fejlesztőnek további feltételeket is el kell fogadnia:

  • Csak a saját fejlesztői fiókjához tartozó appokat kínálhat.
  • Folyamatos kapcsolatot tart fent az Apple-lel való kommunikációban az alkalmazásainak webes közzététele kapcsán, legfőképp bármely csaló, kártákony vagy törvénytelen viselkedés kapcsán, vagy bármely olyan esetben, amikor az Apple úgy hiszi, hogy az érinti a felhasználók biztonságát és magánéletét.
  • Átlátható adatkezelési irányelvekkel rendelkezik, és lehetőséget biztosít a felhasználók számára az adataik gyűjtésének és felhasználásának szabályozására.
  • Betartja az összes, helyileg érvényes törvényt és jogszabályt, például a GDPR-t, és egyéb fogyasztóvédelmi rendelkezéseket.
  • Felelősen kezeli a kormányzati vagy egyéb kéréseket az egyes appok esetleges eltávolítása esetén.

Összegezve

Továbbra sem lesz lehetőség arra, hogy bárki csak úgy letölthetővé tegyen bármi appot a weboldaláról. A webes közzététel lehetőségét csak azok a fejlesztők igényelhetik, akik már legalább 2 éve regisztrált, jó hírnevű fejlesztők és az előző naptári évben az alkalmazásukat legalább 1 millió alkalommal töltötték le az EU-n belül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Olvasgattam a feltételeket és vmiért a jelen villanyautó támogatási pályázat feltételei jutottak eszembe róla, mert mindkettőnek elég kevesen felelnek majd meg, lehet direkt ez is volt a cél.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Olvasgattam a feltételeket és vmiért a jelen villanyautó támogatási pályázat feltételei jutottak eszembe róla, mert mindkettőnek elég kevesen felelnek majd meg, lehet direkt ez is volt a cél.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar