fbpx Skip to content

Az iOS 17.4 több változást is magával hozott az európai felhasználók számára, ezek közé tartozik a harmadik felek böngészőmotorjait használó webböngészők, a külső alkalmazásboltok, illetve az alternatív fizetési megoldások lehetősége.

Az egyes cikkek alatt itthon többek is azzal kapcsolatos véleményeket fogalmaznak meg, hogy most akkor sérült az iOS biztonsága, és hogy ezekre a változásokra semmi szükség nem volt – míg a külföldi oldalakon az EU-n kívüli felhasználók pedig pont azt sérelmezik, hogy számukra nem érhetőek el ezek a változások. Nézzük most a leggyakrabban megfogalmazott kérdéseket ezzel kapcsolatban!

TL;DR

Az Apple értelemszerűen jelentős korlátozásokkal teszi lehetővé az új funkciókat. Nem fog tudni bárki alkalmazásboltot fejleszteni, sem nem lehet egy-egy random appot letölteni majd közvetlenül egy fejlesztő weboldaláról*, azt továbbra is vagy az App Store-ból vagy egy alternatív alkalmazásboltból lehet megtenni. Az alkalmazásboltok és a bennük elérhető appok ugyanúgy notarizáltak lesznek, tehát nem lesz olyan, hogy ellenőrizetlenül kerülhessen ki valami, viszont egyúttal az App Store egyes feltételei sem vonatkoznak majd rájuk, tehát megjelenhetnek például felnőtt tartalmak. Az Apple ellenőrzi majd, hogy az adott app nem tartalmaz vírust, malware-t, illetve más, biztonsági fenyegetést, illetve azt is, hogy egy adott app valóban az és azt teszi, aminek mutatja magát. Ha egy alternatív alkalmazásboltból letöltött app kártékony kódot tartalmaz, akkor az iOS megakadályozza, hogy az app elinduljon. A felhasználóknak külön engedélyezniük kell, hogy az adott alternatív alkalmazásboltból appot tudjanak telepíteni, illetve egyszerre akár több alkalmazásbolt is fent lehet a készüléken, de egy adott app csak egy adott forrásból lehet telepítve, tehát vagy az App Store-ból, vagy egy alternatív alkalmazásboltból, de a kettőből egyszerre nem.

* Kiegészítés: az Apple közben bejelentette, hogy egyes fejlesztők számára lehetőséget biztosít majd az alkalmazásuk webes közzétételére is, de ennek szigorú feltételei vannak, többek között legalább 2 éve regisztrált, jó hírnevű fejlesztő igényelheti, akinek legalább 1 alkalmazását legalább 1 millió alkalommal töltötték le az előző naptári évben csak az EU-ban.

Ezelről részletesen ebben a cikkünkben: Az Apple változásokat jelentett be az iOS, a Safari és az App Store esetén az Európai Unióban.

Most akkor lesz mondjuk Google Play Store vagy Samsung Store is az iPhone-on?

Várhatóan nem… De egyébként ha érkezne is, akkor sem lehetne az Androidra fejlesztett appokat letölteni és futtatni az iPhone-on, illetve ugyanúgy vonatkoznának rá a notarizálás miatti feltételek.

X GB a méret??? A teljes operációs rendszer letöltődik ezzel a frissítéssel?

Nem. Az OTA frissítések úgynevezett delta frissítések. Ez azt jelenti, hogy a frissítés csak az előző operációs rendszer verzióval szembeni változásokat tartalmazza: a frissítés előtti rendszerben már meglévő fájlokat patcheli az új verzióra, a nem létező fájlokat pedig hozzáadja. Így a frissítéshez letöltődő csomag mérete töredéke a teljes IPSW-nek.

Most akkor minden app letöltésére rá fog kérdezni az App Store?

A béták során az szerepelt a hírekben, hogy ez csak egy hiba, és magában az App Store-ban nem kellene, hogy ilyesmi megjelenjen, de a mindenki számára elérhető frissítésben ez jelenleg továbbra is így van. Tehát egyelőre igen, rá fog kérdezni minden app letöltésére az App Store, ami plusz egy lépés, de ez a jövőben nem így lesz.

Most akkor bármit le tudok majd tölteni bárhonnan?

Nem, és erről eleve szó sem volt. Arról volt szó, hogy csak alkalmazásbolt appokat lehet majd egy-egy fejlesztő cég weboldaláról letölteni, és azokon belül lehet majd más fejlesztők appjait telepíteni. Mind az alkalmazásbolt maga, mind az abból letölthető appok ugyanúgy átmennek az Apple notarizálási folyamatán, tehát nem lesz olyan, hogy egy random weboldalról random appot csak úgy le lehessen tölteni.*

* Kiegészítés: az Apple közben bejelentette, hogy egyes fejlesztők számára lehetőséget biztosít majd az alkalmazásuk webes közzétételére is, de ennek szigorú feltételei vannak, többek között legalább 2 éve regisztrált, jó hírnevű fejlesztő igényelheti, akinek legalább 1 alkalmazását legalább 1 millió alkalommal töltötték le az előző naptári évben csak az EU-ban.

Most akkor a Safariból is letölthetek majd appokat?

Nem. Ez a kérdés valójában ugyanaz, mint az előbbi. Csak alkalmazásbolt appot lehet letölteni külső forrásból, semmi más appot nem. Minden mást, tehát mondjuk egy fényképező appot ugyanúgy vagy az App Store-ból, vagy pedig egy alternatív alkalmazásbolt kínálatából lehet majd letölteni: egyetlen fejlesztő sem teheti közzé a saját fejlesztésű appját a saját weboldalán továbbra sem.*

* Kiegészítés: az Apple közben bejelentette, hogy egyes fejlesztők számára lehetőséget biztosít majd az alkalmazásuk webes közzétételére is, de ennek szigorú feltételei vannak, többek között legalább 2 éve regisztrált, jó hírnevű fejlesztő igényelheti, akinek legalább 1 alkalmazását legalább 1 millió alkalommal töltötték le az előző naptári évben csak az EU-ban.

Most akkor tényleg kevésbé biztonságos a telefonom ettől?

Nem. Mégpedig azért nem, mert ahogyan fentebb már olvasható, mind az alkalmazásboltoknak, mind az azokban elérhető appoknak ugyanúgy át kell menniük az Apple notarizálási folyamatán, ami közel azonos azzal, ami az App Store esetén érvényes, viszont pár, az App Store esetén nem engedélyezett tartalom (például “felnőtt” tartalmak) közzétehető egy alternatív alkalmazásboltban.

Most akkor tényleg lesz game streaming?

Igen, amint az adott játékszolgáltatók elérhetővé teszik az alkalmazásaikat, akkor azokon keresztül már az iPhone-on is játszhatunk majd az adott játékokkal – de nyilván ehhez ugyanazok a mögöttes feltételek szükségesek, mint más platformon. Tehát ha mondjuk kell hozzá egy PS5, akkor az ugyanúgy szükséges lesz, hiszen az iPhone csak egy megjelenítő lesz, nem ő maga futtatja a játékot.

Most akkor tényleg beállíthatok másik böngészőt alapértelmezettnek?

Erre már eddig is volt lehetőség. A fő változás itt az, hogy ezek a böngészők most már saját böngészőmotort is használhatnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy noha eddig is használhattunk alternatív böngészőt, amit be is állíthattunk alapértelmezettnek a Safari helyett, tehát mondjuk egy Chrome-ot, az ugyanúgy a Safari motorját, a WebKitet használta, vagyis igazából egy Safari volt Chrome köntösbe bújtatva. Mostantól viszont a Chrome használhatja majd a saját Chromium motorját is – de nyilván ehhez azt a fejlesztőinek bele kell tenni az appba. Ameddig az egyes böngésző appok nem frissülnek ezzel, továbbra is a WebKitet fogják használni. (Az iPadek esetén ez nem érhető el, csak az iPhone-on!)

Mi a helyzet a Progresszív Web Appokkal?

Működnek. Ezek olyan “appok”, amelyek valójában teljes képernyős weboldalak, amelyeknek az ikonja kitehető a főképernyőre, és látszólag úgy viselkednek, mint egy App Store-os app. A béták során a PWA-k nem működtek a külső böngészőmotoros változtatások miatt, de végül maradnak, és továbbra is a WebKitet fogják használni.

Mit jelent az NFC chip megnyitása?

Ez azt jelenti, hogy mostantól harmadik felek appjai is hozzáférhetnek az NFC chiphez, tehát ha mondjuk egy banki appban vagy más mobiltárcában digitalizálva van a bankkártyánk, akkor az Apple Pay támogatása nélkül is tudunk majd a telefonunkkal fizetni. (Az NFC tagek iPhone-nal való olvasása már eddig is működött, itt most a fordítottjáról van szó, amikor az iPhone sugározza az adott kártyát, adatot, stb. NFC-n keresztül, ez korábban nem volt elérhető.)

Most akkor használhatom majd a Google Pay-t és a Samsung Pay-t is?

Elvileg igen – viszont ez értelemszerűen csak akkor válik valóssággá, ha az adott fizetési szolgáltató alkalmazása megjelenik iOS-re.

Tényleg érkezett akkumulátor frissítés is?

Maga az akkumulátor nem frissült – az állapotáról azonban sokkal többet írnak már ki az iPhone 15 és 15 Pro modellek, többek között már láthatjuk, hogy hány töltési ciklusnál járunk. A korábbi iPhone modellek esetén pedig egyébként elérhető egy parancs, ami ugyanezt meg tudja mondani.

Az Apple egyúttal azt is bejelentette, hogy az iPhone 15 modellek akkumulátora a vártnál is jobban bírja, így a névleges 500 töltési ciklus helyett immár 1000 ciklusig tudja garantálni, hogy az akkumulátor kapacitása nem csökken az eredeti 80%-a alá – és egyébként még ekkor sem törvényszerű, hogy 80%-ig kellene csökkenjen, ez ugyanis a használati és töltési szokásokból adódó kémiai öregedéstől függ, tehát nyugodtan lehet ennél is jobb állapotú. (A korábbi modellek esetén az Apple továbbra is az 500 ciklust tudja garantálni.)

Csak akkor fogja tovább bírni az iPhone 15-öm akkumulátora, ha frissítek az iOS 17.4-re?

Nem. Az akkumulátor kapacitása kémiai hátterű, az iOS 17.4-re való frissítés nélkül is hosszabb élettartamú.

Én ezt nem akarom, milyen lehetőségeim vannak?

Ne frissíts? De ha már frissítettél is, viszont utána nem töltesz le semmit az App Store-on kívülről, akkor semmi sem változik a számodra. Vagy ameddig az Apple még aláírja a 17.3.1-et, akkor azt tedd vissza helyreállítási módba téve a készüléket, számítógép segítségével, visszaállításként – ez viszont mindent töröl a készülékről, és a 17.4-ről készült biztonsági mentés sem állítható vissza a 17.3.1-re. Az iCloud fiókkal _szinkronizálódó_ adatok (kontaktok, üzenetek, jegyzetek, fotók és videók, stb. ha azok be voltak már előtte is kapcsolva) viszont vissza fognak töltődni a bejelentkezés után.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. es mi ertelme van ennek az egesznek
    (es az EU hasonlo hasznos intezkedeseinek)?

  2. Szuper! Afrissités óta nem működik a mobilnet!!!Gratula!

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @nagyfej hálózati beállítások törlését próbáltad már? nekem az első béta óta fent van, de soha semmi gondom nem volt a mobilnettel.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem itt kell, az sosem itt volt.

    hanem: Beállítások, Általános, iPhone átvitele vagy alaphelyzetbe állítása, Alaphelyzetbe állítás, Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása.

    de lehet, hogy ez nem oldja meg, ebben az esetben számítógéppel való visszaállítás lesz inkább szükséges.

  5. Köszönöm a tippet!
    Megpróbáltam!
    Nem segitett!
    Várok hátha javit az apple!

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor érdemes lenne azt megpróbálnod, amit az általad linkelt discussion alatt írtak: biztonsági mentés a készülékedről, majd a szoftver visszaállítása számítógéppel, és utána a mentésből az adataid visszaállítása.

  7. másnak sem jó az időzóna frissítése 17.4 után nálam azt írja mi +0 Las Vegas meg csak -8 mikor -9 nem kellene lennie és Miami is csak -5 és nem tudok módosítani sem mert folyamatosan meghülyül a Mac is. közben megfejtettem 10-én átállt USA a nyári időszámításra

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az USA-ban már volt óraátállítás. itthon még nem volt.

  9. Avatar for 321 321 says:

    Rá kellett keresnem, hogy mi lehet a “notarizálás”, magyar szóként nem is található meg. Nem lenne elég jó a “hitelesítés” vagy “tanúsítás”, amit a “notarize” jelent? Az Apple ezt az angol szót használja, rendben. De a magyar ragozástól még nem lesz belőle magyarul érthető szó.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az IT nyelve az angol – emiatt számtalan angol kifejezés szerepel a magyar szóhasználatban, sokszor magyarosan ragozva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for nagyfej Avatar for 321 Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for szorian

Népszerű hozzászólások

  1. es mi ertelme van ennek az egesznek
    (es az EU hasonlo hasznos intezkedeseinek)?

  2. Szuper! Afrissités óta nem működik a mobilnet!!!Gratula!

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @nagyfej hálózati beállítások törlését próbáltad már? nekem az első béta óta fent van, de soha semmi gondom nem volt a mobilnettel.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem itt kell, az sosem itt volt.

    hanem: Beállítások, Általános, iPhone átvitele vagy alaphelyzetbe állítása, Alaphelyzetbe állítás, Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása.

    de lehet, hogy ez nem oldja meg, ebben az esetben számítógéppel való visszaállítás lesz inkább szükséges.

  5. Köszönöm a tippet!
    Megpróbáltam!
    Nem segitett!
    Várok hátha javit az apple!

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor érdemes lenne azt megpróbálnod, amit az általad linkelt discussion alatt írtak: biztonsági mentés a készülékedről, majd a szoftver visszaállítása számítógéppel, és utána a mentésből az adataid visszaállítása.

  7. másnak sem jó az időzóna frissítése 17.4 után nálam azt írja mi +0 Las Vegas meg csak -8 mikor -9 nem kellene lennie és Miami is csak -5 és nem tudok módosítani sem mert folyamatosan meghülyül a Mac is. közben megfejtettem 10-én átállt USA a nyári időszámításra

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az USA-ban már volt óraátállítás. itthon még nem volt.

  9. Avatar for 321 321 says:

    Rá kellett keresnem, hogy mi lehet a “notarizálás”, magyar szóként nem is található meg. Nem lenne elég jó a “hitelesítés” vagy “tanúsítás”, amit a “notarize” jelent? Az Apple ezt az angol szót használja, rendben. De a magyar ragozástól még nem lesz belőle magyarul érthető szó.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az IT nyelve az angol – emiatt számtalan angol kifejezés szerepel a magyar szóhasználatban, sokszor magyarosan ragozva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for nagyfej Avatar for 321 Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for szorian