fbpx Skip to content

Ahogyan azt már aznap röviden megírtuk, az Apple január 25-én egy sajtóközleményében bejelentette, hogy az iOS 17.4-gyel fontos változások érkeznek majd az Európai Unióban élő vásárlók számára, amelyek a közben már elérhetővé vált bétában már tesztelhetőek is a fejlesztők által.

Az egyik változás az lesz, hogy a Safari a legelső indításakor figyelmeztet arra, hogy beállíthatunk majd másik böngészőt alapértelmezettként helyette – tisztára, mint anno a Windows esetén a kötelező böngészőválasztási ablak… A másik, ennél talán sokkal hangsúlyosabb dolog, hogy az Apple kénytelen lehetővé tenni harmadik felek alkalmazásboltjait az App Store mellett. Ezek mellett még ott van az is, hogy alternatív fizetési módok is elérhetőek lesznek az appokon belül, az NFC is feloldásra kerül, illetve harmadik felek Tárca appjai is megjelenhetnek.

A fejlesztők számára ezek a változások magukban foglalják az új opciókat az alkalmazások közzétételére, illetve a fizetések feldolgozására. A vásárlók számára ezek a változások új szabályozási és tájékozódási lehetőségeket is jelentenek, illetve kiterjesztett védelmi megoldásokat is magukba foglalnak az adatvédelem és az új biztonsági kockázatok esetén, amelyek az Európai Unió által elfogadott, digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) miatt merülnek fel.

Az Apple ma változásokat jelent be az iOS, a Safari és az App Store esetén, amelyek az Európai Unióban (EU) vonatkoznak majd az egyes fejlesztők alkalmazásaira a digitális piacokról szóló jogszabály rendelkezéseinek eleget téve. Ezek a változások több mint 600 új API-t, kiterjesztett app analitikát, alternatív böngészőmotorok lehetőségét, és alkalmazáson belüli vásárlások feldolgozását, és alkalmazások közzétételét hoznak magukkal. Minden egyes változás esetén az Apple új biztonsági opciókat is bevezet, amelyek csökkentik –  de nem küszöbölik ki – azokat az új kockázatokat, amelyeket a DMA jelent az EU-ban élő vásárlók számára. Ezekkel a lépésekkel az Apple továbbra is folytatja azt, hogy a legjobb és a lehető legbiztonságosabb élményt juttassa el az európai vásárlók számára.

A fizetések feldolgozása és az appok (külső forrásból való) letöltése új utakat nyit az iOS-en a kártékony szoftverek (malware-ek), csalások és átverések, tiltott és káros tartalmak és egyéb adatvédelmi és biztonsági fenyegetések számára. Az Apple épp emiatt védelmi megoldásokat is bemutat – köztük az iOS appok notarizálását (azaz nagyjából hitelesítését), egy engedélyezést a piacterek fejlesztői számára és az alternatív fizetésekről szóló tájékoztatást –, hogy csökkentse a kockázatokat és a legjobb, legbiztonságosabb élményt nyújthassa az európai felhasználók számára. Ugyanakkor még ezeknek a védelmi megoldásoknak a megléte mellett is sok kockázat megmarad.

A fejlesztők tájékozódhatnak ezekről a változásokról az Apple Developer Support oldalán, és elkezdhetik tesztelni az új lehetőségeket már ma az iOS 17.4 bétájában. Ezek az új lehetőségek 2024 márciusában lesznek elérhetőek a felhasználók számára a 27 EU országban.

“A ma bejelentett változások összhangban vannak az Európai Unió által hozott digitális piacokról szóló jogszabály rendelkezéseivel, miközben egyúttal segítenek megvédeni az európai felhasználókat az ezzel együtt elkerülhetetlenül felmerülő, megnövekedett adatvédelmi és biztonsági fenyegetésekkel szemben, amelyek ebből a szabályozásból adódnak. Továbbra is a legfontosabb számunkra az, hogy a legjobb, legbiztonságosabb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára az EU-ban és világszerte.” – mondta Phil Schiller. “A fejlesztők már tájékozódhatnak az új eszközökről és feltételekről, amelyek az alternatív alkalmazás-közzétételhez és fizetésfeldolgozáshoz szükségesek, az új képességekről, amelyek alternatív böngészőmotorok és érintésmentes fizetések használatát teszik lehetővé, és még ennél is többről. A legfontosabb, hogy a fejlesztők dönthetnek úgy, hogy maradhatnak a jelenlegi üzleti feltételeknél, ha azt részesítik előnyben.”

Az Európai Bizottság által hozott, a digitális piacokról szóló jogszabály az “alapvető platformszolgáltatások” (core platform services) megjelölést alkalmazza az iOS, a Safari és az App Store esetén, így az európai piacon az Apple ennek megfelelő változásokat vezet be. Márciusban az Apple új információs forrásokat fog megosztani, hogy ezzel segítse az európai felhasználókat abban, hogy megértsék, milyen változásokra számíthatnak. Ezek közé tartozik egy iránymutatás, amely segít az európai felhasználóknak abban, hogy átnavigáljanak a DMA által hozott, komplex változásokon – beleértve a kevésbé intuitív felhasználói élményt –, valamint a legjobb gyakorlati tippeket az App Store-on kívüli alkalmazás-letöltésekkel és fizetésekkel járó, új kockázatok megközelítésében.

Az Apple egyúttal bejelentette a lehetőséget játékok streamelésére is, amely minden fejlesztő számára elérhető világszerte, beleértve 50 új jelentéskészítési lehetőséget az olyan területeken például, mint a felhasználói elköteleződés, kereskedelem, app használat, és még több minden.

Változások az iOS esetén

Az EU-ban az Apple több változást is bevezet az iOS-ben, hogy megfeleljen a DMA elvárásainak. A fejlesztők számára ezek a változások magukban foglalják az appok terjesztésének új lehetőségeit. Az EU esetén az iOS az alábbi változásokat tartalmazza:

  • Új opció az iOS appok terjesztésére alternatív alkalmazásboltokon keresztül – ehhez új API-k és eszközök is érkeznek, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy az iOS appjaikat letölthetővé tegyék alteratív alkalmazásboltokból is.
  • Új keretrendszerek és API-k alternatív alkalmazásboltok létrehozásához – lehetővé teszi az alkalmazásboltok fejlesztői számára, hogy appokat telepítsenek és frissítéseket kezeljenek más fejlesztők alkalmazásai esetén a saját alkalmazásboltjukon keresztül.
  • Új keretrenszerek és API-k alternatív böngészőmotorok számára – lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a WebKit helyett más böngészőmotorokat használjanak a saját böngészőik, vagy az alkalmazásaikba épített böngészők esetén.
  • Átjárhatósági kérések űrlapja – a fejlesztők további kéréseket nyújthatnak be az iPhone és iOS hardver- és szoftverfunkcióival való együttműködésre vonatkozóan.

Ahogyan azt az Európai Bizottság bejelentette, az Apple ezeken kívül változásokat vezet be az érintésnélküli fizetések kapcsán. Ezek magukban foglalnak új API-kat, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára az NFC technológia használatát a saját banki vagy tárca alkalmazásaikban az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban. Az EU-ban az Apple olyan új beállításokat is bevezet, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók alapértelmezetté tehessék harmadik felek érintésnélküli fizetési alkalmazásait vagy alternatív alkalmazásboltjait is. Elkerülhetetlen, hogy ezek az új opciók új kockázatokat is magukkal hozzanak az Apple felhasználók és készülékeik számára. Az Apple nem tudja teljességgel kizárni ezeket a kockázatokat, de a vállalat lépéseket fog tenni a DMA keretein belül, hogy csökkentse ezeket. Ezek a biztonsági funkciók az iOS 17.4 letöltésével már életbe is lépnek márciusban, köztük az alábbiakkal:

  • Notarizálás az iOS appok esetén – egy alapszintű ellenőrzés, amely minden appra vonatkozik, függetlenül a közzétételi csatornától, amely a platform integritására és a felhasználók védelmére fókuszál. A notarizálás automatizált és emberek általi ellenőrzéseket kombinál.
  • App telepítési tájékoztató – ez a notarizálási folyamatból származó információkat használja, hogy áttekinthető leírást adjon az appokról és azok funkcionalitásáról a letöltésük előtt, beleértve a fejlesztőt, képernyőfotókat és más, alapvető információkat.
  • Engedélyezés az alkalmazásboltok fejlesztői számára – biztosítja, hogy az alkalmazásboltok fejlesztői elkötelezzék magukat azokkal a folyamatos elvárásokkal szemben, amelyek segítenek megvédeni a felhasználókat és fejlesztőket.
  • További kártékony szoftverek elleni védelem – megakadályozza a felhasználó készülékén a kártékony szoftvereket (malware) tartalmazó iOS appok elindulását azok telepítése után.

Ezek a védelmi megoldások – beleértve az iOS appok notarizálását és az alkalmazásboltok fejlesztőinek engedélyezését – segítenek csökkenteni egyes adatvédelmi és biztonsági kockázatokat az európai iOS-felhasználók számára. Az ilyen kockázatok magukban foglalják az olyan fenyegetéseket, mint a malware-ek vagy kártékony kódok, és az olyan appok telepítésének veszélyei, amelyek hamisan mutatják be a funkcióikat vagy az értük felelős fejlesztőt.

Ugyanakkor az Apple-nek kevesebb lehetősége van, hogy más kockázatokat orvosoljon – beleértve az olyan appokat, amelyek scameket, csalásokat, visszaéléseket tartalmaznak, vagy amelyek a felhasználókat tiltott, kifogásolható vagy káros tartalmaknak teszik ki. Ezen felül azok az appok, amelyek alternatív böngészőmotorokat használnak – tehát nem az Apple WebKitjét – negatív hatással lehetnek a felhasználói élményre, beleértve a rendszer teljesítményét és az akkumulátorhasználati időt.

Az Apple elkötelezett az európai felhasználók adatainak, biztonságának és az iOS felhasználói élményének védelmében, amennyire az lehetséges, és a DMA megengedi. Például az alkalmazások általi követés átláthatósága akkor is működni fog, ha azokat az App Store-on kívül tették közzé – és kérni fogja a felhasználó hozzájárulását azelőtt, hogy egy fejlesztő követni tudná az adataikat alkalmazások és weboldalak között is. Ugyanakkor a DMA követelményei azt is jelentik, hogy az App Store funkciói – például a családi megosztás vagy a vásárlások jóváhagyása – nem lesznek kompatibilisek az App Store-on kívülről letöltött appokkal.

Amikor ezek a változások életbe lépnek márciusban, az Apple részletes információkat fog megosztani a felhasználókkal az új lehetőségekről, beleértve a legjobb gyakorlati tippeket az adataik és biztonságuk védelme érdekében.

Változások a Safari esetén

Az iOS felhasználói már jelenleg is beállíthatnak alapértelmezettnek bármely más, harmadik fél által fejlesztett böngészőt a Safari helyett (ezek azonban ugyanúgy a Safari motorját, a WebKitet használják! – a szerk.). A DMA elvárásainak megfelelően az Apple egy új választási képernyőt is bejelent, amely az iOS 17.4-re való frissítés után a Safari első indításakor fog megjelenni. Ez a képernyő az európai felhasználók számára felkínálja a lehetőséget az alapértelmezett böngésző kiválasztására egy listából.

Szerkesztői megjegyzés – ha visszaemlékezünk, akkor eszünkbe juthat, hogy hasonló már volt korábban a Windows esetén is, de ott ez már azóta régen megszűnt:

Változások az App Store esetén

Az App Store esetén az Apple számos változást oszt meg a fejlesztőkkel az alkalmazásaik esetén az EU-ban, amely az Apple operációs rendszerein érinti az appokat, beleértve az iOS-t, iPadOS-t, macOS-t, watchOS-t és tvOS-t is. Ezek a változások magukban foglalják az európai felhasználók tájékoztatását az App Store-on kívüli, alternatív alkalmazásboltok és fizetésfeldolgozások használatából adódó kockázatokról.

A fejlesztők számára ezek az alábbiakat jelentik:

  • Új lehetőségek fizetési szolgáltatók (payment service provider, PSP) használatára – a fejlesztő alkalmazásán belül a digitális tartalmak és szolgáltatások megvásárlásának feldolgozására.
  • Új lehetőségek fizetések feldolgozására külső linken – ahol a felhasználók befejezhetik a digitális tartalmak és szolgáltatások vásárlását egy külső weboldalon. A fejlesztők egyúttal tájékoztathatják az európai felhasználókat promóciókról, kedvezményekről, és más, az alkalmazásukon kívül elérhető ajánlatokról.
  • Üzleti tervezési eszközök – a fejlesztők megbecsülhetik a díjakat és megérthetik az Apple új, az EU-n belüli appok üzleti felhasználási feltételeihez kapcsolódó mutatókat.

Ezek a változások új lépéseket is tartalmaznak az európai felhasználók védelme és tájékoztatása érdekében, beleértve az alábbiakat:

  • App Store termékoldali címkék – tájékoztatják a felhasználókat, ha egy app, amit letöltenek, alternatív fizetési megoldást használ.
  • Appon belüli tájékoztatók – tudatja a felhasználókkal, amikor már nem az Apple-lel történik az adott tranzakció, és amikor a fejlesztő egy alternatív fizetési szolgáltatóhoz irányítja őket.
  • Új app jóváhagyási folyamatok – annak ellenőrzésére, hogy a fejlesztők pontos tájékoztatást adnak az alternatív fizetési szolgáltatókat használó tranzakciókról.
  • Bővített adathordozhatóság az Apple adatvédelmi webhelyén – ahol az európai felhasználók lekérdezhetik az App Store használati adataikat, és exportálhatják azokat egy felhatalmazott harmadik fél felé.

Azon appok esetén, amelyek alternatív fizetési szolgáltatót használnak, az Apple nem fog tudni visszatérítést nyújtani, és kevesebb lehetősége lesz támogatást nyújtani, ha a vásárlók problémákat tapasztalnak, vagy scamek illetve csalások áldozataivá válnak. Az App Store olyan funkciói, mint a probléma jelentése, a családi megosztás, vagy a vásárlások jóváhagyása szintén nem lesznek elérhetőek ezeknél a tranzakcióknál. Elképzelhető, hogy felhasználók meg kell osszák a fizetési információikat további felekkel, ami újabb lehetőségeket kínál a támadók számára az érzékeny, pénzügyi információk ellopására. Emellett az App Store-ban csak az azon belül elvégzett tranzakciók jelennek meg a vásárlási előzményekben illetve az előfizetések alatt.

Új üzleti feltételek az appok esetén az EU-ban

Az Apple új üzleti feltételeket is bejelent a fejlesztők számára az appok Európai Unión belül. A fejlesztők választhatnak, hogy az új feltételeket választják, vagy pedig maradnak az Apple meglévő feltételeinél. A fejlesztőknek az appok alternatív alkalmazásboltokban való közzétételéhez vagy alternatív fizetési szolgáltatások használatához el kell fogadniuk az új feltételeket.

Az alkalmazásokra vonatkozó új üzleti feltételek az EU-ban azért szükségesek, hogy megfeleljenek a DMA alternatív terjesztésre és fizetési feldolgozásra vonatkozó követelményeinek. Ez magában foglal egy díjstruktúrát, amely tükrözi azt a sokféle módot, amellyel az Apple értéket teremt a fejlesztők vállalkozásai számára – beleértve az App Store-ban való terjesztést és felfedezést, az App Store biztonságos fizetési feldolgozását, az Apple megbízható és biztonságos mobilplatformját, valamint az összes olyan eszközt és technológiát, amely innovatív appok létrehozásához és azok felhasználókkal való megosztásához szükséges.

Az üzleti feltételek bármelyikét elfogadva a fejlesztők továbbra is használhatják az App Store biztonságos fizetési folyamatát, és megoszthatják alkalmazásaikat az App Store-ban az EU-ban. Az üzleti feltételek mindkét változata az Apple annak érdekében végzett munkáját tükrözi, hogy az alkalmazás-ökoszisztémát a legjobb lehetőséggé tegyék minden fejlesztő számára.

Az új üzleti feltételeket elfogadó fejlesztőknek lehetőségük lesz iOS-alkalmazásaikat az App Store-ban és/vagy alternatív alkalmazásboltokban is közzétenni. Ezek a fejlesztők egyúttal alternatív fizetési szolgáltatókat is használhatnak az App Store-ban található alkalmazásaikban az Apple operációs rendszerei között.

Az új üzleti feltételek az EU-ban az iOS appok esetén három elemet tartalmaznak:

  • Csökkentett jutalék – az App Store-ban közzétett iOS-appok alacsonyabb jutalékkal értékesíthetőek: ez lehet vagy 10%, ami a legtöbb fejlesztőre és előfizetésre érvényes lesz az első évet követően, vagy lehet 17% a digitális tartalmak és szolgáltatások esetén.
  • Fizetés feldolgozási díj – az App Store-ban közzétett appok használhatják az App Store fizetési szolgáltatását 3%-os díjért cserébe. A fejlesztők külön díj nélkül használhatnak az alkalmazásaikban alternatív fizetési szolgáltatót vagy weboldalt.
  • Alapvető platformszolgáltatások díja – az App Store-ban vagy alternatív alkalmazásboltokban közzétett appok éves szinten 1 millió telepítés felett minden egyes új telepítés után €0.50 díjat kell fizessenek évente.

Azon fejlesztők, akik az iPadOS, macOS, watchOS és tvOS appjaik esetén egy külső fizetési szolgáltatót vagy weboldalt használva kezelik a fizetéseket, 3%-os kedvezményt kapnak az Apple felé fizetendő jutalékukból.

Az Apple egy díjszámítási eszközt és új jelentéseket is megoszt, amelyek segítenek a fejlesztőknek megbecsülni az új üzleti feltételek vállalkozásaikra gyakorolt lehetséges hatását. A fejlesztők többet megtudhatnak a változásokról az Apple új, vonatkozó fejlesztői támogatási aloldalán, és már megkezdhetik e képességek tesztelését az iOS 17.4 béta verziójában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Tibi82 Tibi82 says:

    Eddig is megvoltam az IOS rendszerrel 13 évig, most sem lesz másképpen! Bekaphatja az unio

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Vigyázz mit mondasz, mert az EB elég meleg :face_with_spiral_eyes:

  3. Avatar for mremil mremil says:

    Azt tennék már egyszer elérhetővé, hogy másik navigációs alkalmazást használhassak alapértelmezettnek, mint ami a rendszer része.

  4. Én véletlen beállítottam, és most mindig felugrik az Edge… hogy tudnám a Safarira visszaállítani? köszi

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for CsacsaHC Avatar for Szifon Avatar for Tibi82 Avatar for mremil Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Tibi82 Tibi82 says:

    Eddig is megvoltam az IOS rendszerrel 13 évig, most sem lesz másképpen! Bekaphatja az unio

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Vigyázz mit mondasz, mert az EB elég meleg :face_with_spiral_eyes:

  3. Avatar for mremil mremil says:

    Azt tennék már egyszer elérhetővé, hogy másik navigációs alkalmazást használhassak alapértelmezettnek, mint ami a rendszer része.

  4. Én véletlen beállítottam, és most mindig felugrik az Edge… hogy tudnám a Safarira visszaállítani? köszi

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for CsacsaHC Avatar for Szifon Avatar for Tibi82 Avatar for mremil Avatar for gunar