fbpx Skip to content

Főleg a régebbi készülékek esetén előkerülő kérdés, hogy mi is rájuk a hivatalosan elérhető, legfrissebb firmware-verzió, mert sok esetben belefuthatunk olyan videókba, amelyek a túlbonyolított lépések miatt azt a látszatot kelthetik, hogy olyan verziót tesznek fel az adott készülékre, amely soha nem is jelent meg rá.

Mivel minden készülékre csak azt a verziót lehet feltenni, amit az Apple kiadott rá – és abból is csak a legfrissebbet! –, ezért hiába látható egy videóban mindenféle “bűvésztrükk”, az nem fog tudni ezen változtatni. Az alábbi cikkünkben az adott készüléket kiválasztva ellenőrizhető, hogy mi az a legfrissebb firmware-verzió, amit arra feltehetünk.

Mi a készülékemre elérhető, legfrissebb firmware-verzió?

Az első legördülő menüben válasszuk ki a készülékünket, ezután a másodikban megjelenik az ahhoz elérhető legfrissebb firmware-verzió, amit kijelölve utána rögtön le is tölthetünk.

A legördülő menüben megjelenő információkat az oldal a betöltődése után közvetlenül, minden esetben frissen kérdezi le, így egyrészt várni kell pár másodpercet, hogy kiválasztható legyen a készülék típusa, másrészt a letöltésre is csak az Apple által épp aláírt verzió(ka)t kínálja fel.


Mi a készülékemre elérhető, legfrissebb firmware-verzió?

Válaszd ki a készüléked:

Válaszd ki a firmware-verziót:




Feltehető X készülékre az Y verzió?

Minden készülékre kizárólag az arra a modellre elérhető, legfrissebb verzió tehető fel. Ha egy adott firmware-verziót az Apple nem adott ki egy adott készülékre, azt nem fogjuk tudni sehogyan sem feltenni.

Az első ilyen eset, amikor az Apple megszüntette egy készülék szoftveres támogatását, az iOS 4 megjelenése volt, az ugyanis már nem volt elérhető az első generációs iPhone-ra, mert kizárólag az iPhone 3G és újabb modelleket támogatta.

Mivel az iPhone 3G-re megjelent firmware-t nem lehetett úgy átalakítani (“portolni”), hogy azt rá lehessen küzdeni az első generációs iPhone-ra, így igazából csak az iOS 4 funkcióit lemásoló, azokat imitáló, jailbreakes csomagok jelentettek opciót, de ezek értelemszerűen nem tekinthetőek egyenértékűnek a tényleges iOS 4-gyel.

Az Apple általában minden évben kiszór pár régebbi készüléket a szoftveresen támogatott modellek közül, így azokra a továbbiakban csak biztonsági frissítések érkeznek, de az új firmware-verziókkal érkező új funkciók nem.

Így jelen esetben például az idén ősszel megjelenő iOS 17 sem lesz feltehető az iPhone X-re, mert az Apple arra nem fogja kiadni.

Egyetlen kivétel: a Mac-ek

Egyedül a Mac-ek azok, amelyek itt kivételt képeznek. Ezek esetén ugyanis lehetséges a készülékre elérhető, legfrissebbnél korábbi macOS-verzió feltelepítése, illetve az OpenCore Legacy Patcher révén a macOS legfrissebb verziója is felhackelhető egy egyébként általa már nem támogatott modellre.

Utóbbiról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben: OpenCore Legacy Patcher: így telepíthető a macOS Ventura még akár egy 2007-es gépre is.

Legutóbbi frissítés: 2023.06.25.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok