Kipróbáltuk az IKEA RIGGAD vezeték nélküli töltős asztali lámpáját

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone 8 megjelenésével az Apple elérhetővé tette a vezeték nélküli töltést is, így már az iPhone felhasználók számára is hasznosak lehetnek az olyan kiegészítők, amelyek támogatják a Qi-szabványt.

A vezeték nélküli töltőkről már írtunk korábban, most pedig, hogy az IKEA is elindította a vezeték nélküli töltőkkel kapcsolatos kampányát, a RIGGAD asztali lámpát próbáltuk ki, amely a LED-es lámpa mellett beépített, Qi-s szabványú vezeték nélküli töltővel is rendelkezik, illetve található még rajta egy USB-A-s aljzat is, ami 2A-t képes leadni, így még kábeles töltésre is használhatjuk.

Design

A lámpa tervezője, David Wahl az alábbiakat írja arról, hogyan született meg benne a lámpa terve:

Amikor a RIGGAD vezeték nélküli munkalámpát és töltőt terveztem, az jelentette a kihívást, hogy funkcionális, de az otthoni környezetbe illő tárgyat alkossak. Fával dolgoztam, hogy könnyed, és a műszaki cikkek megszokott külsejétől elütő megjelenést hozzak létre. A lámpa erős fényt biztosít az íróasztalnál, és izgalmas a kialakítása – én különösen a fából készült kapcsolót szeretem rajta. Nem mellékesen pedig egyszerűbbé teszi a mobiltelefon feltöltését is.

Számomra elsősorban a töltőpadot is tartalmazó öntöttvas talp súlya volt a meglepő, mert elég tekintélyes, masszív darab, értelemszerűen azért, hogy a legmesszebbre kihúzott kar esetén se dőljön fel. A fa használata pedig kellemes hatású, tetszetős darabbá teszi.

Világítás

A beépített, LED-es fényforrás 400 lumenes fényerő mellett 3000 Kelvin színhőmérsékletű fényt ad le, és élettartamát tekintve 25000 órával lehet számolni. Egyetlen hátránya, hogy az “izzó” nem cserélhető.

Töltő funkció

A legfontosabb talán tudni, hogy milyen teljesítményre is képes a töltéskor.

Vezeték nélküli töltés

Mivel Qi-minősítésű, így kompatibilis minden Qi-minősítésű okostelefonnal, illetve eszközzel.

A vezeték nélküli töltőpad 5W leadására képes, a készülék ráhelyezésekor a mágneses tér miatt szinte magától középre húzza a kezünket, így sokszor még arra sem kell ügyelni, hogy megfelelő helyre tegyük rajra az iPhone-t.

Töltési időben ez azt jelenti, hogy itt is 13-15%-ot tölt a készüléken fél óra alatt, de ez nyilván változhat attól függően is, hogy mennyi a készülék kiinduló töltöttsége, megfelelően helyeztük-e a készüléket a töltőpadra, illetve hogy milyen tokot használunk.

Ha esetleg iPhone 8 előtti készülékünk van, akkor adott esetben használhatjuk vele a VITAHULT töltős tokokat.

USB-aljzaton keresztüli, kábeles töltés

Ha inkább a kábeles töltést választanánk, akkor a talp elején található, beépített USB-A aljzatba bármilyen USB-kábelt bedughatunk.

Ezen keresztül 2A-es kimenetet kapunk, tehát a 10W-os hálózati adapternek megfelelő töltéssel számolhatunk.

A töltés kapcsán érdemes még figyelembe venni az Apple alábbi információit is:

Az iPhone nem tölthető vezeték nélkül, ha USB-hez van csatlakoztatva. Ha az iPhone USB segítségével van a számítógéphez csatlakoztatva, vagy ha USB-s hálózati adapterhez csatlakoztatta, akkor az USB-kapcsolaton keresztül fog töltődni.

Összegezve

Amennyiben most gondolkozik valaki új asztali lámpa vásárlásán, akkor az IKEA RIGGAD lámpája kényelmes megoldás lehet nem csak a világításhoz, hanem a készülékeink töltéséhez is, mert az 5W-os vezeték nélküli töltőpad Qi-szabványú, így bármely, azzal kompatibilis eszközt képes tölteni. Ha pedig ragaszkodunk a kábelekhez, akkor az USB-aljzaton keresztül 10W-os teljesítménnyel tölthetjük az ahhoz csatlakoztatott készülékünket, legyen az bármi.

A lámpa ára 17 990 Ft, a raktárkészletről az IKEA honlapján lehet tájékozódni.

IKEA RIGGAD LED íróasztallámpa vezeték nélküli töltővel
 • Kinézet
 • Minőség
 • Töltés
 • Világítás
 • Ár/érték
4.5

Végleges pontszám:

IKEA RIGGAD LED íróasztallámpa vezeték nélküli töltővel

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Kár hogy nem lehet cserélni az “izzót”, bár amennyit bír valószínű hamarabb unod meg a lámpát.. ????

  ‪Ha bedugod a telefont a lámpa csatlakozójába, és ráhelyezed a vezeték nélküli töltőlapra, a kábelen keresztül tölt vagy vezetéknélkül? ???? ‬

 2. @fpetterr, @Kigyósi Gergő: valószínűleg úgy működik ennél is, mint a Touch Baros gépeknél, hogy az a port, illetve itt töltési forma lesz engedélyezve, amit elsőként indítottál el, hacsak egy tizedmásodperccel is, a másikat nem engedélyezi, hiába dugsz rá több töltőt, illetve ebben az esetben kétféle töltési formát.

 3. @Jadeye: Nem figyeltem. De itt a nagyszerű alkalom, hogy alkalomadtán kiegészítésre kerülhessen a cikk 😉 – ami láttam, hogy közel 2 évvel ezelőtt lett publikálva.
  Meg esetleg, ha később lesz hasonló témában másik teszt vagy felmerül kérdésként, akkor már te/ti is tudtok rá hivatkozni.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!