fbpx Skip to content

Az Apple már a WWDC17 alatt is megemlítette, hogy az iOS 11-ben bevezeti a HEIF (fotó) és HEVC (videó) fájl formátumokat, amikkel felére csökken a fotók, videók által foglalt hely a készüléken.

iOS 11 új fotó és videó fájlformátumok

Mit is jelent ez számunkra? Egyrészt a már említett tárhely spórolást. Ugyanaz a videó vagy fotó fele akkora helyet foglal majd, mint a jelenleg használt JPG, illetve H.264. Mindkét új fájltípus esetén picit jobb minőséget érhetünk el, de azért ez nem annyira látványos. Végül pedig a népszerű operációs rendszerek jelenleg nem támogatják ezeket az új formátumokat. Mondjuk még nem is kell nekik, mert még az iOS 11 is csak béta állapotú.

Mi az a HEIF és HEVC?

Ezzel kapcsolatban a HWSW-n olvastam egy cikket, amiből néhány mondatot most kiemelnék:

A HEIF (mint minden médiaformátum) egy kodek és egy konténer kombinációja. A kodek szerepében ezúttal a HEVC/H.265 (high efficiency video codec) algoritmusait köszönthetjük, ez egy következő generációs, nagyon magas hatékonyságú képi tömörítő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hasonló méret mellett lényegesen jobb képminőség, összemérhető minőség mellett pedig lényegesen kisebb méret érhető el, mint a hagyományos JPEG és hasonló tömörítők által. A formátum egyébként nem csak veszteséges (lossy), hanem veszteségmentes (lossless) tömörítést is támogat. A Nokia néhány összehasonlító képet itt tett közzé.

A konténerről is ejtsünk pár szót, mert ebben is vannak újdonságok. A HEIF a (QuickTime-leszármazott) szabványos ISO Base Media File Format konténerre épül, támogatja a metaadatok bőséges tárházát (EXIF, XMP, MPEG-7), a nem-destruktív szerkesztést, bélyegképeket, és mellékelhető hozzá hangsáv, szövegsáv is. Összességében tehát egy tényleg modern formátumról van szó, amely támogatja a ma népszerű, képalapú kommunikációt is a Snapchattől a Messengerig. A képre tett stickerek, szövegek ugyanis lehetnek más rétegen, a nem-destruktív szerkeszthetőség azt jelenti, hogy az eredeti fotó is a kép része marad, az visszaállítható, újraszerkeszthető.

Az is fontos, hogy a konténer nem csak egy (álló) képet tud eltárolni, hanem képszekvenciát, rövid mozgóképet is. Ezzel a HEIF a GIF és GIFV kiváltására is különösen alkalmassá válik, nem véletlen, hogy az Apple a Live Photos esetében szintén ezt a formátumot veti be az iOS 11-től kezdve.

Bővebben érdemes elolvasni a HWSW teljes cikkét, ide kattintva.

HEIF/HEIC vs. JPG

HEIC VS JPG

Ha megnézzük a fenti képet, akkor azon láthatunk két fotót. A felső JPG, az alsó pedig HEIC formátum. Ha tovább megyünk az egyes oszlopokban, akkor észrevehetjük, hogy míg a felső kép 2,8MB méretű, addig az alsó, új formátum pedig 1,4MB, ami tényleg 50%-kal kevesebb. Más különbség nincs a két kép között, minőségben teljesen ugyanaz, illetve a HEIF/HEIC jelenleg még nem tartalmaz EXIF adatokat a képpel kapcsolatban.

Minőség

hevc_deblocking

(Balra .JPG jobbra pedig .HEIC)

Ahogy láthatjuk, kevésbé “esik szét” a kép, az új formátumnál ez látványos, ha rosszabb körülmények között szeretnénk fotózni, azonban legtöbbször nem lesz ekkora különbség. Természetesen a HEIF/HEIC még fejlődhet, de várhatóan az iOS 11-ig már csak javítgatják a támogatását.

Az új formátumok megtekintése, megosztása

Végre az Apple nem követi el ugyanazt a hibát, amit az élő fotóknál. Az iOS rendszer támogatja az új és a régi formátumot is, és mikor valakivel megosztanánk az újjal készült képet, automatikusan átkonvertálja a régire. Ez azért fontos, mert ha csak átküldenénk JPG helyett a HEIF/HEIC képet, jóformán alig tudná valaki megnyitni, azonban az iOS 11-ben beállíthatjuk, hogy bármilyen megosztásnál, mentésnél, küldésnél hozzon létre egy széles körben támogatott formátumot.

iOS 11 fájlformátum kiválasztása

Valójában az egyszeri iPhone, iPad felhasználó annyit fog észrevenni, hogy kevesebbet foglalnak fotói, videói, és így több tárhellyel rendelkezik majd. Amikor pedig átküld egy képet a másik eszközre, akkor azzal semmit sem kell csinálnia, az iOS 11 rendszer automatikusan konvertálja majd. Emiatt a nagyobb videóknál töltőképernyővel is találkozhatunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Azt azért tegyük hozzá hogy ebben a formátumban mentés csak i7-től működik. Egyik fórumban írták hogy ez leginkább harder támogatással tud jól menni (gondolom leginkább a videó kódolás, lejátszás már nem vészes), anélkül lassabb, nagyon pörgetné a procit.

  2. @kchris: Úgy tudom a FaceTime már iPhone 6 óta használja ezt a formát, szóval elképzelhető, hogy más készülékek is támogatni fogják. Majd kiderül a béták végén.

  3. És mi a helyzet akkor ha win alatt rádugom USB-re. Ott HEIC-eket látom gondolom. Van mód rá hogy jpgt- tudjak leszedni róla nagy tételben?

  4. @dnp: Az utolsó bekezdésben látható screenshotot nézd meg. 🙂

  5. @admin: OK, de ez gyakorlatban hogy működik? HEICben lövök mindent, rádugom PC-re és mikor másolom (drag&dropp) a telcsi onthefly áttúrja magától jpg-be? Ezt nem hiszem el 🙂

  6. @dnp: Ez pontosan így van. 🙂 Mondjuk beta 1 alatt többé kevésbé nem működik. 😀

  7. @admin: űrtechnológia 🙂

  8. Nokia oldalán a képek elég meggyőzőek.

  9. Remélem szeptemberre a népszerűbb lejátszók támogatni fogják ezen videók lejátszását Windowson, hogy ne kelljen konvertálgatni.

  10. @scarabeus: VLC. az szerintem már most is tudja.


Add a Comment