Gyorstipp: SMS kézbesítési jelentés kérése iOS-en

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az SMS kézbesítési jelentés lényege, hogy kapunk egy visszajelzést a szolgáltatótól, amikor az elküldött üzenetünk megérkezett a címzett készülékére. Ez mondjuk abban az esetben lehet hasznos, ha a címzett ki van kapcsolva, de azonnal szeretnénk tudni, ha elérhetővé vált, vagy csak biztosak akarunk lenni benne, hogy jó számot tudunk, és valóban megkapta, akinek küldtük.

iOS esetén viszont sosem volt erre opció gyárilag, így legtöbben jailbreakes kiegészítőkhöz folyamodtak (például iPhoneDelivery). Ezekre azonban nem feltétlen van szükség, mert egy egyszerű módszerrel még jailbreak nélkül is kérhetünk kézbesítési jelentést. Erről már volt többször szó az oldalon, de külön cikk még nem.

Az összes teendőnk, hogy az SMS-t megfelelő módon írjuk meg. Ez szolgáltatónként különböző, így válasszuk ki azt, amilyen szolgáltatót mi magunk használunk:

 • Telenor: -szöveg (kezdd mínuszjellel az SMS-t)
 • Telekom: *A#szöveg (kezdd *A#-tel az SMS-t)
 • Vodafone: -szöveg (kezdd mínuszjellel az SMS-t)

Ha Telenort használunk, alkalmazzuk a Telenor melletti megoldást, ha Telekomot, akkor az ahhoz tartozót, ha pedig Vodafone-t, akkor azt. Minden esetben ezt használjuk, teljesen mindegy, hogy a címzett mit használ, hiszen az lehet akár külföldi szám is.

A Telenor és a Vodafone esetén tehát összesen 1 karakterbe kerül a jelentéskérés, így kezdjük mínuszjellel azt az SMS-t. Telekom esetén ugyanehhez a 3 karakteres kód kell, de ez szerencsére nem fog megjelenni a címzettnél.

Amennyiben így küldjük el az SMS-t, a központ egy külön SMS-ben visszaküldi, ha az megérkezett a címzetthez, ez általában 1-3 másodperc alatt meg is történik a küldést követően. Ugyanakkor a készülékünk ezt a típusú jelentést nem tudja az adott üzenethez vagy a címzetthez kapcsolni, tehát ne nokiás típusú eredményt várjunk. Persze még így is több, mint a semmi, és ráadásul működik jailbreak nélkül is.

A szolgáltató SMS-központjától visszakapott jelentések a következőképp fognak kinézni például (itt épp a Telenor esetén):

Ha számít az is, hogy hány SMS árát kell kifizetnünk érte, akkor figyeljünk az ékezetekre is, hiszen a magyar ékezetes karakterek egy részének használatakor (ő, ű például) Unicode-ra válthat a kódolás, és ilyenkor már rögtön 70 karakter lehet csak egy SMS, amit a bekapcsolt karakterszámláló jelezni is fog néhány begépelt betű után.

Persze ha iMessage-ként megy el az üzenet, abban az esetben nem számít, hogy használunk-e ékezeteket, illetve az üzenet alatt megjelenik annak az állapota, és a kézbesítés, majd az olvasottság ideje is.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. A mobilkommunikációs szabványban sosem értettem, hogy a szöveges üzenet formátumát meghatározó flag, ha UTF-8, akkor miért 70 karakter a limit? Az UTF szabványok válozó kódolási hosszt tesznek lehetővé, tehát jóval több karaktert lehetne az üzetnetbe írni, mint 60 karakter.
  Ha 160 vs. 70 karakterszámot nézzük, akkor nem UTF-8 lenne a helyes terminológia, hanem Unicode.

  Itt van egy érdekes cikk a témáról: http://www.nowsms.com/long-sms-text-messages-and-the-160-character-limit

  Akit pedig az SMS mint protokol érdekel, az itt olvasgasson: http://en.wikipedia.org/wiki/Short_message_peer-to-peer_protocol (az oldal alján található maga a szabványleírás PDF formátumban)

 2. Sziasztok!
  Engem is az érdekelne,hogy ezért számít e fel a szolgáltató díjat?
  A “Nokia” telefonok is ezen az elven működnek nem?
  Ott is a szolgáltatótól kap a telefon visszajelzést hogyha a címzett megkapta,nem a két telefon “kommunikál” egymás között…!?

 3. @gabor94:
  Tudok olvasni, de 5.0 felett ez nem működik!
  Köszi a tanácsot!
  Amúgy találtam egyet ami az sms+ névre hallgat az sztem ugyan az és az támogatja az 5.0 is!

 4. Telenornál nekem sem működött a –
  T-mobról próbáltam, ha ez számít.
  Jailbreak nélküli alkalmazások is használhatóak erre a célra, meg template-ek, tömeges smsbe kontakt adat behelyettesítések, stb célokra, pölö a már említett sms+ is.

 5. Egyébként T-mob esetében legalábbis a kézbesítési jelentés nekem a címzett csoportjába kerül, tehát a neve alatt jelenik meg…

 6. @macz: és te magad ugye telenoros vagy? az mindegy, hogy a címzett milyen. a saját szolgáltatód számít csak, és az annak megfelelő megoldást kell használni.

  @Atthead: ha te magad tmobilos vagy, akkor neked nem a mínuszjelet kell használni, hanem a *A#-et! így akkor persze, hogy nem működik. csak az számít, te mit használsz, nem függ egyáltalán a címzettől!

 7. Nekem tökéletesen müködik iOS 5.0.1en az iphone delivery.

  Amúgy mi a fenét csináltatok a mobilnézettel, mert tök vacakul néz ki, lassabban tölt be, a safari is átméretezi háromszor az oldalt, mire be lehet lépni és hiába nyomok a loginra nem jön fel semmi bejelentkezös ablak. És az ipad módot hiába rakom off-ra, visszaállítja onra. Kénytelen voltam egy külön browserben megnyitni az oldalt és asztali nézetre rakni, hogy megtudjam ezt írni..

 8. @ToniSlow:
  Az a helyzet, hogy nekem (3Gs old boot, ios 5.0) kilép az üzenet appból ha fenn van az iPhoneDelivery, tehát nem hitetlenségről van itt szó hanem arról, hogy van akinek fut, van akinek nem.
  Amúgy a “-” jeles verzió sem műkszik nekem!

 9. @nagyB: nekem a “-” is működött, azt is próbáltam. Az a kérdés, hogy a repo-ban lévő két csomag közül melyiket raktad fel. Van egy 0.5.1-7, és egy 0.3.8.10. Nekem az előbbi szépen működik.

 10. Létezik valami megoldás a 6.0.1 vagy 6.1 alá hogy ne kelljen plusz karaktereket irogatni ? A iphone delivery nem megy ezeken csak 5 alatt,de az nagyon tetszik. Valakinek ötlete ?

 11. Hasznos info es mukodik is.
  Nagyon koszonom!!! :)

  Mondjuk maig nem ertem, hogy nincs benne az ios-ben egy ilyen alap funkcio…
  Meg ezen kivul is meg par… :)

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!