fbpx Skip to content

Tulajdonképpen nagyon is örülhetünk, hogy nem csak egy iPhone 8-at és 8 Plus-t kaptuk, hanem még idén sikerült véglegesíteni az Apple-nek az iPhone X-et is. Persze az már más kérdés, hogy mennyire gyalázatos eladási adatok lettek volna, ha nem sikerül nekik.

iPhone X megjelenés

Az Apple még 2013-ban vásárolta fel PrimeSense-t, aki olyan technológiát adott a kezükbe, ami miatt ma a világ legfejlettebb arcleolvasójával rendelkeznek. Dan Riccio az Apple hardverért felelős alelnöke adott interjút nemrég a TechCrunch-nak, amiben arról is mesélt, hogy 2013-ban még nem tudták, mit kezdjenek a technológiával, csupán később jöttek rá, hogy mekkora kincs is van a kezükben. Riccio azt is elmondta, hogy eredetileg nem is idén, hanem jövőre tervezte a cég az iPhone X-et, aminek valószínűleg így a neve sem ez lett volna.

Riccio megjegyezte, hogy elképesztő iramban kellett dolgozniuk, hogy ezt idén lerakhassák az asztalra, és még az utolsó pillanatokban is változtattak a készüléken, mint 2007-ben Steve Jobs az első generációs iPhone-nál, amikor a műanyag kijelzőt üvegre cserélte néhány héttel a bemutatás előtt.

Az is kiderült, hogy a fejlesztő csapatnak esélye sem volt azon dolgozni, hogy ujjlenyomat-olvasó kerüljön a kijelzőbe (illetve hát mögé), vagy akár akár a hátlapra. Természetesen volt egy-egy terv, de annál tovább nem jutottak, mert erre nem volt idő. Mikor az elmúlt évben kiderült, hogy mennyire jó a Face ID technológia, ami a kezükben van, arra koncentráltak, hogy minél tökéletesebben működjön, és időben elkészüljenek vele, egyáltalán nem volt opció az ujjlenyomat-olvasóra semmilyen szempontból.

A Mashable cikkében Phil Schiller beszélt arról, hogy az iPhone X felső kávájára rengetegen panaszkodnak. Elmondása szerint néhány óra, nap alatt megszokható és utána már olyan, mintha ott sem lenne, mintha az agyunk nem venné észre. Nem tűnik majd furcsának, ahogy az Apple logóból kiharapott rész. Megszokható és idővel észre sem vesszük majd.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy miért nem lehetett végül úgy megoldani, mint más gyártók esetén. Véleményünk szerint a szenzorok és technológia megkövetelte a helyet, és végül hosszabb távon tényleg észre sem vesszük majd – ráadásul ez a merész lépés ismét egyedibbé, megjegyezhetővé teszi a formatervet és a terméket.

Kérdés, mi lett volna akkor, ha tényleg nem készülnek el az iPhone X-zel. Vajon lett volna még több újdonság az iPhone 8-ban vagy “csupán” ennyi? Az iPhone 8 tesztünket ide kattintva tudjátok elolvasni, szerintünk így is remek frissítés lett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. így megáll az alján az asztalon (mint anno az 5)?

  2. Oriasi hiba volt kihagyni az ujjlenyomat olvasot. Barhova is, de bele kellett volna tenni. Vezetes kozben, mikozben rezeg a telefon, sut a napezerrel, tartoban van kozepen a telefon, hogyan oldom fel? Odahajolok kozepre? Honnan tudja, hogy odahajoltam, allandoan megy a kamera, varva arra hogy felbukkanjon valakinek a pofaja a latoterben?

  3. @Kovács Péter: vezetés közben sokszor az iPhone-ról mehet a navigáció, ami így fel van oldva. ha nincs feloldva, és jön egy hívás, annak fogadásához továbbra sem kell jelkód/Face ID-s azonosítás. ha jön egy értesítés, ami nem hívás, akkor felkapcsol a kijelző, a készülék megnézi, hogy lát-e téged, és ha ránézel, felold a zárolás, te meg felhúzod a kijelzőt. ha a rápillantás nem opció, akkor ahogyan például a vakok és gyengénlátók illetve látássérültek esetén, ki tudod kapcsolni, hogy rá kelljen nézned.

  4. Vezetes közben nem babrálunk a telefonnal!!! Magát a kérdést sem értem! Meg akarsz ölni valakit?!?! Talán magad? iPhonera van pénz kihangosítórá nincsen?

  5. @Kovács Péter:
    Jézusom, nem vagy valami okos. Eleve nem csak szemből megy, illetve általaban a telefon feléd néz nem a masik iranyba a kocsiba. Szoval nem kell “eléraknod” a fejed.

  6. “Tulajdonképpen nagyon is örülhetünk, hogy nem csak egy iPhone 8-at és 8 Plus-t kaptuk“
    Be ne szarjak, hogy 3 év után kiadtak egy új telefont. Értem hogy az apple csak a profitra hajt, de hogy emiatt még tömjénezik is…

  7. Kíváncsi leszek hogyan fognak iPhone x -en speed testet csinálni. 😀 (swipe up miatt)

    De bakker a előlapi kamera szégyen… 🙁

  8. Ez a hogyan oldom nem volt probléma addig, amíg a mobilokat nem zárták le kódokkal az emberek. Minek? Mennyivel több titok lehet benne egy magánembernek, mint évekkel ezelőtt? Hülyeség

  9. Nehéz hitelt adni a cikknek, mikor a legelső mondata is hazugság.

  10. @pAnk: ez a cikkíró nem egyszer követett már el szakmai hibákat a szakmainak szánt cikkében. jelen cikk részletes végigolvasása nélkül például gyanús, hogy a “Pár hónappal a bemutatkozása után” a szeptember 12-i bemutatáshoz képest még nincs “pár hónap”, illetve kicsit később például az is megkérdőjelezhető, hogy az Apple sehol nem írt arról, hogy krómozott lenne az iPhone X kerete, egyszerűen csak tükörfényesre polírozott rozsdamentes acélt említettek, a cikkben mégis ez szerepel.

  11. @Jadeye: Ha véletlen látok egy érdekes tech cikk címet az indexen, az az első, hogy megnézem nem-e ő írta, mert akkor inkább el sem olvasom…

  12. Emberek olyanról vitáztok amit még senki nem próbált, vagy ha igen akkor nem publikálta még! Majd amikor a kezünkben lesz a vas és vmi nem megoldható mert az apple elszarta a tervezésnél, akkor lehet majd fikázni, s az már nem levegőbe kiabált esetleg nem is létező probléma lesz.

  13. @Ferenc1: Azért sok évvel ezelőtt, mikor még nem voltak ilyen okostelók, kevesebb volt amikhez az akkori készülékekről el lehetett érni és titokban kellett maradnia, pl gondolok itt a banki ügyvitelekre és a hasonlókra, amiknél igen jó ha nem kell kódokat pötyögni hanem csak eddig az ujjlenyomatommal azonosított a banki alkalmazás, az X tulajaként már a sokkal biztonságosabbnak tervezett arcfelismerővel fog. Mikor emberek között van vki pl tömegközlekedés, v hasonló helyek és meg kell nézni vmit amit kóddal kellene feloldani, hát eléggé hülyén mutat mikor vki dugdossa a telót, hogy ne lássa senki mit üt be.

  14. Én komolyan nem értem ezt a hisztit a bevágás körül.

    Tipikusan félig teli a pohár vagy félig üres. Nézőpont kérdése, ki mit lát benne. Szerintem nem belelóg a kijelzőbe, hanem a kijelző van kiterjesztve, hogy az ottani holt teret jobban kihasználja (hiszen a szenzoroknak nem kell teljes szélesség).

    Mi lett volna az alternatíva? Egy nagy fekete csík a tetején?

    https://hasznaltalma.hu/upload/images/iphone-x-horn-alternatives.jpg

    Akkor meg azért ment volna a hiszti, hogy pont úgy néz ki, mint egy Samsung, és egyébként is megbontotta volna a kinézet egységét. Ez a megoldás szerintem elegáns és egyedi, ha már úgy is szükséges egy szenzorcsík a működéshez.

    Nincs olyan dolog, ami mindenkinek tetszik. Akinek nem tetszik, nem veszi meg és kész.

  15. Durván két hónap. Kettő. Az pont egy pár. 😀
    A zindex már csak ilyen. Majd kapnak tesztelni egy jo időre egyet, es lesznek ájulva.

  16. @AppleFan: az egypetéjű ikrek DNS-e megegyezik. biztos vagyok benne, hogy tisztában vagy azzal, hogy ez mit jelent. (a pontosabb válasz az, hogy nagyon minimális genetikai különbségek lehetnek és az életünk során bekerülő mutációk értelemszerűen különböző helyeken keletkeznek.)

  17. Btw vezetés közben bekapcsol szépen a ne zavarj mód és el lehet felejteni a telefon nyomkodását, így nem kell a feloldással sem foglalkozni.

  18. Most kaptam meg az X-et! Aszta de jó a mérete! Gyönyörű!

  19. @Gunar: “Emberek olyanról vitáztok amit még senki nem próbált, vagy ha igen akkor nem publikálta még!” Akkor a cikkben linkelt magát dícsérő epölös oldal is kamu? Vagy honnan vannak az idézetek ott?


Add a Comment