fbpx Skip to content

Rendszeresen előkerülő kérdés, hogy egy adott iOS-verzióra elérhető-e jailbreak, és ha igen, akkor mit lehet hozzá használni. Ebben a cikkben az egyes iOS-főverziókra csoportosítva gyűjtöttük össze ezeket az információkat a könnyebb kereshetőség érdekében.

Újabban már egyre nehezebb feltörnie a jailbreaket fejlesztőknek az iOS-t, hiszen az Apple mindig is aktívan tett és tesz is ellene, ráadásul az iOS fejlődésével már egyre kevésbé van rá szükség, ám korábban sokszor szinte létkérdés volt a jailbreakelés.

Előszó

Fontos kiemelni, hogy a jailbreak nem függetleníti a készüléket, szoftveres függetlenítésre pedig az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta nincs lehetőség. A tört appok telepítéséhez (warez) meg már nagyon régóta nem kell jailbreak sem. Az egyes tényekről és tévhitekről, illetve az Apple álláspontjáról, és más, a jailbreak kapcsán fontos információkról ezekben a cikkekben írtunk részletesen:

Mostanában már viszonylag ritkán, de bukkannak fel átverések is, amelyek jailbreaket kínálnak. Ezekről itt írtunk részletesen:

Most, hogy ezeket már tisztáztuk, lássuk, hogy melyik iOS-verzió mivel jailbreakelhető.

iOS 5 és korábbi verziók

Az 5.1.1 és a korábbi verziók untethered módon jailbreakelhetők például a legújabb redsn0w-val, bármely készülék esetén. Korábbi iOS-verziók esetén általában lehetőségünk van azt legalább 5.1.1-re frissíteni, és akkor már azt jailbreakelni.

Ez alól pár kivétel van, az egyik az első generációs iPhone és iPod touch, azok esetén a 3.1.3 a legutolsó verzió, a másik pedig az iPhone 3G és az iPod touch 2G, amiknél pedig a 4.2.1 a vége, de ezekkel is boldogul a legújabb redsn0w.

iOS 6

Az iOS 6 esetén az evasi0n bármely, a 6.1.2-t támogató készüléket untethered módon képes jailbreakelni. A 6.1.3-6.1.6 közötti készülékekre a p0sixspwn való például tethered jailbreak után, Cydiából, vagy önállóan.

iOS 7

Az iOS 7-hez az evasi0n 7 legfrissebb verziója használható 7.0.6-tal bezáróan, a 7.1.x-es verziókra pedig a kínai Pangu használható.

iOS 8

Az iOS 8-hoz a kínai TaiG használható a 8.4-gyel bezáróan.

iOS 9

Az iOS 9-et futtató készülékek esetén a kínai Pangu használható a 9.3.3-mal bezáróan, de csak a 64-bites készülékeken. A 32-bites készülékeken még akár a 9.3.4 is jailbreakelhető, de itt vannak korlátozások – ehhez a Home Depot nevű megoldás használható, a 9.3.5 és 9.3.6 esetén pedig a Phœnix után kell nyúlnunk.

iOS 10

Az iOS 10-hez a Yalu használható az iOS 10.2-vel bezáróan, vagy a Saïgon a 10.2.1-en, de csak egyes készülékeken, illetve a h3lix, amely az összes iOS 10-es verzión használható a 32-bites készülékeken (tehát még a 10.3.4-et is támogatja), a 64-bites, jack-csatlakozós készülékekre pedig a doubleH3lix.

iOS 11

Az iOS 11-hez az Electra használható a 11.1.2-vel, illetve az újabb verziója pedig a 11.2-től kezdve a 11.3.1-gyel bezáróan.

iOS 12

Az iOS 12-höz a leginkább kézenfekvő a Chimera használata, ami az iOS 12.1.2-vel bezáróan az összes, iOS 12-t támogató készülékkel használható. Az iOS 12.1.3 – 12.2 esetén az A7 – A11-es processzort tartalmazó készülékek jailbreakelhetőek a Chimera újabb verziójával. Az iOS 12.4-et jelenleg szintén csak az A7 – A11-es processzort tartalmazó készülékek esetén támogatja az unc0ver legfrissebb verziója. Az iOS 12.3-tól használható még a checkra1n is, az iPhone X-zel bezáróan.

iOS 13 és iPadOS 13

Az iOS 13-ra és iPadOS 13-ra használható a checkra1n, viszont az iPhone XS és újabb készülékek nem támogatottak, illetve jelenleg csak Mac-re és Linuxra érhető el a checkra1n app, amit a készülék minden újraindítása után használni kell, különben jailbreak nélkül tölt be az iOS.

A másik megoldás az unc0ver legfrissebb verziója, ami viszont az összes, iOS 13-ra és iPadOS 13-ra frissíthető készüléket támogatja.

iOS 14 és iPadOS 14

Az iOS 14-re és iPadOS 14-re használható a checkra1n, viszont az iPhone XS és újabb készülékek nem támogatottak, illetve jelenleg csak Mac-re érhető el a checkra1n app, Linuxra pedig csak CLI, amit a készülék minden újraindítása után használni kell, különben jailbreak nélkül tölt be az iOS. Ez a jailbreak egyelőre csak egy előzetes, gyakorlatilag béta verzió.

Egyéb kérdések

Miért fehér az X jailbreakes alkalmazás ikonja, és miért nem indul el?
Ha ezt tapasztalod, a használt jailbreak csak tethered, és a készüléked épp semi-tethered módban töltött be. Ilyenkor betölt ugyan a rendszer, de jailbreak nélkül, így a jailbreakes appok (például a Cydia) sem futnak. A készüléket például a redns0w “just boot” opciójával kell elindítani, vagy az újabb verziós rendszereken újból el kell indítani a jailbreakelő appot.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: mi a különbség a tethered és untethered jailbreak közt?

Mikor lesz már függetlenítés / untethered jailbreak X-re?
Pontosan akkor, amikor valamelyik fejlesztőcsapat kiadja. És mivel kiadási dátumokat nem szoktak közzétenni, így ezzel kapcsolatban nincsen semmi információ. Amennyiben elérhető lesz, úgy cikket is fogunk írni róla, de addig teljesen értelmetlen napjában megkérdezni.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: miért nincs még jailbreak adott iOS-verzióra, miért kell ennyit várni?

Legutóbbi frissítés: 2021.01.04.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Bár sejtem a választ, azért megkérdezem:

    Van egy ipad Mini-m 6.1.3 iOS -rendszerrel, ami azért van rajta mert ugye ez volt utosó Steve Jobs féle rendszer. Normális ikonok, eredeti naptár, névjegyzék, stb. kinézetek, illetve gyorsan is működik, teljesen akadásmentesen. Ha ezt jailbreak-elném, akkor később nem tudom visszatenni a 6-os ios-t még akkor sem, ha lementeném valahogy az egészet?

    Mert ha erre még azóta sincs lehetőség, (nincs rá megoldás) akkor marad így.

  2. sziasztok
    érdeklődnék hogy iphone 7 128gb-ra macos nélkül profilból cydia felrakható-e jailbreakelhető-e a készülék???

  3. @lazee15: nem. a checkra1n számítógéppel hajtható végre. tudtommal nem létezik és nem is létezhet belőle iPhone-ra való app, mert nem olyan hibát használ ki, ami ezt lehetővé tenné, hiszen DFU-ban kell lennie hozzá a készüléknek, az pedig az iOS betöltődése nélküli állapot.


Add a Comment